Type and press Enter.

Cat Ba Island – hitti ja huti samaan aikaan

Cat Ba Island on Halong Bayn suurin saari, ja Halong Bay puolestaan on ehkä Vietnamin tunnetuin turistikohde. Päädyin tänne googlailtuani rantaa lähellä Hanoita. Lähellä oleminen on kuitenkin aika suhteellista: matka on bussilla nelisen tuntia. Mantereen puolella tie on varsin hyvässä kunnossa, mutta kun lyhyen lauttamatkan päässä alkoi rytkyytys Cat Ban kammottavalla kuoppatiellä, ei ihan ollut fiilis, että nyt olen tullut rantaparatiisiin. Oli keskityttävä, ettei ole poskia tai kieltä hampaiden välissä, kun ajetaan seuraavaan töyssyyn.

Bussi jätti kadulle ja osoitteli, että tuossa on hotellisi. Päädyin huutavia vietnamilaisia kuhisevaan aulaan. Vastaanotossa ei puhuttu sanaakaan englantia. Kun näin huoneeni, en tiennyt itkeäkö vai nauraa – ja oltuani siellä kotvasen, ei tuntemuksena ollut kumpikaan edellisistä vaan lähinnä puhdas raivo. Samassa kerroksessa asuvat isännät pitivät huoneiden ovia auki ja huutelivat huoneesta toiseen. Myöhemmin illalla aula oli sakena tupakansavusta ja samat isännät lähtivät pelkissä uimahousuissa ulos. En halunnut tietää, mitä tapahtui.

Cat Ba Town koostuu oikeastaan rantaraitista ja siitä rinteeseen nousevasta tiestä, joka tekee lenkin. Muutama poikkikatu siinä on, mutta eipä oikein muuta. Ja kaikkialla on vain hotelleja yksi toisensa vieressä. Ja noin miljardi vietnamilaista. Päivällä oikeastaan kukaan ei ole liikkeellä, mutta illalla ruuhka on lähes käsittämätön. Jengiä taivaltaa ryhminä tai banaanipukuihin sonnustautuneina perhekuntina keskellä tietä autojen ja mopojen joukossa. Kyllä, banaani-, meloni- ja mansikkakuosiset paita- ja sortsiyhdistelmät olivat kuuminta hottia. Niitä myytiin kärryistä ja markkinoilla.

Cat Ba Island

Cat Ba Island

Kaikesta näki, että kaupunki on tehty turisteille ja nimenomaan paikallisille. Esimerkiksi ulkomaalaisilla korteilla toimivia automaatteja on vain yksi. Kun se on epäkunnossa, voi tulla turistille vähän tukala tilanne. Tiedän yhden, jolle niin kävi… Automaatti muuten sanoo, että siitä saa kerralla vain 2 miljoonaa (noin 80 euroa), mutta jos näppäilee itsepintaisesti 3 miljoonaa, senkin saattaa saada. Pankissa toki voi vaihtaa mutta vain virastoaikaan, ja kuulemma on jotain kulta- ja kännykkäliikkeitä, joissa harjoitetaan vaihtotoimintaa, mutta en onnistunut niitä löytämään. 

Ensimmäisen päivän jälkeen olin aivan valmis lähtemään pois, mutta olin maksanut hotellit ja toisaalta en halunnut luovuttaa. Tuli olo, että ihan vaikka väkisin etsin syitä, miksi Cat Ba Island ei ole kamala paikka. Olen aina sanonut, että kaikkialla on jotain kivaa ja kiinnostavaa. Toisen päivän Halong Bayn päiväretki oli oikeasti kiva. Hävyttömän halvalla pääsi upeisiin maisemiin, syömään herkkuruokaa, melomaan ja huomaamaan, kuinka surkea siinä ihan oikeasti olen, ja vielä kellumaan pelastusliiveissä ihanan lämpimään ja kirkkaaseen veteen. Sain seuraa kivasta saksalaistytöstä, joten se päivä oli oikeastaan ihan huippu. Mutta että kaksi vuorokautta vielä. Ajattelin jo meneväni vaikka joka päivä uudelle veneretkelle. 

Cat Ba Townissa on kolme rantaa. Niillä on hienot nimet: Cat Co 1, 2 ja 3. “The beaches on Cat Ba island are surprisingly gorgeous”, löysin This American Girlin kirjoittavan blogissaan. Me ollaan vissiin oltu eri rannoilla – ja eri saarella! Kuvittelin ensimmäisen rantakokemukseni olevan juuri jokin näistä numerorannoista, koska siellä oikein mainostettiin olevan rantaklubikin. Ei se rantana ruma ollut, mutta ainoat rantatuolit olivat kaukana itse hiekkarannalta, onneksi sentään palmun alla, ruokaa ei voinut ostaa mistään, paikalla nököttävä hotelli taisi olla tyhjillään, vaikka sen takapihalla oli koiranpentuja pienessä häkissä, ja se klubikin aloitti tarjoilun vasta iltapäivällä – enkä minä nyt mojitojen varaan olisi voinut energiantarvettani laskea. 

Cat Ba Island

Cat Ba Island

Rannat yksi ja kaksikin lopulta löytyivät. Toinen niistä toki oli kokonaan suljettu, koska sinne oltiin rakentamassa satoja uusia vuodepaikkoja. Ja se toinen. Tiedätkö sen tunteen, kun kertakaikkiaan jokin paikka tuntuu siltä, että et halua jäädä siihen? Rantatuolit olivat toinen toisessaan kiinni ja mahdollisimman kaukana vedestä kallion seinässä kiinni. Pari kojua ehkä myi juotavaa, mutta ruokaa ei. Ei siinä olisi toinen toisessa kiinni tarvinnut olla, koska rannalla ei mennessäni näkynyt kuin raksamiehiä kahvilla, mutta ei. Olin jo neuvottelemassa mopotaksin kanssa, kun paikalle pyyhälsi siististi pukeutunut mies kertomaan, kuinka paljon maksimissaan saan kyydistä maksaa. Hän esittäytyi rannalla olevan hotellin johtajaksi. Mutisin siinä, että ei oikein nyt ollut minun rantapäiväni tämä. Herra kertoi, että muutamalla eurolla voisin tulla hotelliin, oleilla sen allasalueella, käydä uimassa ja tietenkin käyttää ravintolan palveluita. Hän saatteli minut respaan ja kävi vielä myöhemmin kysymässä, miten minulla menee. 

Tunnistin hotellin. Se oli ollut budjetilleni liian kallis eikä kyllä näyttänyt 150 euron arvoiselta. Mutta voi että miten minä nautin. Olin muutaman tunnin altaalla ainoa. Ai mikä hiljaisuus! Katselin merelle, luin, kuuntelin merta, kävin uimassa. Ja kukaan ei huutanut missään. Ääniyliherkkänä kärsin metelistä. Se hermostuttaa minua ja saan ihan fyysisiä oireita. Tästä syystä jouduin pakenemaan Vietnamista nopeammin kuin olin ajatellut. Mutta noilla sijoillani olin onnellinen. Hymyilin. Se taisi olla lomani parhaiten sijoitettu kuusi euroa. Ruokakin oli hyvää. Limu oli kylmää. Ja taisin minä yhden drinksunkin ottaa, ihan vain koska oli ihanaa. Rannalta pääsi kävelemällä vielä sille kolmannelle kivannäköistä maisemapolkua pitkin. Ranta kolmonen ei ollut houkutteleva sekään, mutta kävelyreitti oli nätti. 

Cat Ba Island

Cat Ba Island

Cat Ba Island

Cat Ba Island

Cat Ba Island

Cat Ba Island

Cat Ba Island

Mutta jos ikinä Cat Balle eksyt, auringonlasku Cannon Fortilla pelastaa huononkin päivän. Cannon Fort on linnake, vai miksi sitä nyt sanoisi, jossa on vielä jäljellä puolustuskamaa. Jos sen tyyppinen kiinnostaa, kannattaa mennä valoisaan aikaan. Jos haluaa nähdä vain auringonlaskun, kuten minä, voi ottaa mopotaksin ylös, pyytää sitä odottamaan, kiertää pieni lenkki, etsiä paras auringonlaskupaikka ja tulla pois. Parhaat paikat ovat tietenkin täynnä muita turisteja. Cannon Fortin auringonlasku olisi aika ihana myös, jos olisi romanttisella mielellä jonkun kanssa. Olisin minä yksinkin ottanut siinä vaikka lasin viiniä, mutta kahvila olisi hämmästyksekseni jo kiinni. Ylös pääsee toki myös kävellen, mutta vaikutti pimeällä todella pimeältä. 

Minun paikkani Cat Ba Island ei ollut. Suuri osa saaresta on kansallispuistoa. Näin jälkeenpäin ajatellen minun olisi ehkä pitänyt mennä osaksi aikaa luontoon. Ehkä se olisi rauhoittanut. Toisaalta koska kaupunki oli lähes autio päivisin, jossakin ne huutavat massat ovat silloin. Luonnossa? Saarella ollessani ajattelin niiden parin päivän olleen reissuhistoriani yksiä kamalimpia. Aika samalla tavalla ajattelen vieläkin. Mutta nyt jo vähän naurattaa.  

Cat Ba Island

Cat Ba Island

Cat Ba Island

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

22 comments

 1. Ei tapahtumahetkellä niin miellyttävää, mutta onhan tuo jälkikäteen ajatellen autenttinen elämys vietnamilaisesta lomanvietosta😅Kaksi aika vastakkaista kokemusta sinulla, luxusristeily ja Halong Bay halvalla. Ei ehkä näiden kokemusten valossa paikka, jonne nimenomaisesti lähtisi suuntaamaan, mutta voisi siellä ehkä käydä, jos se jotenkin osuisi reitille. Onkohan tuo kuuma kesäaika Pohjois-Vietnamissa erityinen paikallisten lomasesonki?

  1. Jos oikein ymmärsin, vietnamilaisilla firmoilla on tapana viedä henkilöstöään yhden yön minilomille ja että Cat Ba on siihen tarkoitukseen suosittu. Taitaa tosiaan olla niin, että osuin juuri keskelle tällaista sesonkia.

 2. Kuulostaa paikalta, jossa minullakin olisi pinna saattanut kiristyä. En ole varsinaisesti ääniyliherkkä, mutta minulla on kuitenkin herkät korvat, enkä siedä meteliä. Vaikka siis soitankin metallibändissä. 🙂 Maisemien puolesta tuo saari vaikuttaa kyllä todella hienolta kohteelta. Jos katsoisi vain postauksen kuvat ja jättäisi tekstin lukematta, kävisi tämä ihan saaren mainoksesta. Erityisesti tuo auringonlasku näyttää todella upealta. Herra hotellin omistaja osasi taitavasti vainuta tilanteen. Voin kuvitella, että päivä siellä altaalla kaikessa rauhassa tuntui hyvältä.

  1. Kuvien ja kirjoituksen välillä on kieltämättä melkoinen ristiriita. Yleensä tulee otettua kuvia vain kauniista asioista. Koen sen jopa vähän vääräksi, koska haluan antaa todenmukaisen kuvan aina kirjoittaessani. Mutta toisaalta Cat Ba jakaa mielipiteeni vahvasti. Sillä on hyvätkin puolensa, vaikka se oli huti. 🙂

 3. Meidän Halong Bayn risteilyyn kuului yksi yö hotellissa Cat Ba Townissa ja ihan hyvin siellä viihdyttiin. Tammikuussa meno oli rauhallista eikä missään ollut ruuhkaa. Hotellikin oli ihan ok. Saimme huoneeseen lämmittimen kun emme raukat tarjenneet.
  Cat Ban parasta antia oli kuitenkin pyörä+patikkaretki jossa kävimme saaren keskiosissa. Rannoista en ollut edes tietoinen eikä ne kyllä kauheasti olisi kiinnostaneetkaan, lämpötila oli jotain +20 ja tihkua tuli vähän väliä.

  1. Kuten kirjoitin, minusta tuntuu, että luonto olisi ollut saarella parasta. En pysty näin jälkeenpäin sanomaan, miksi olin niin pölvästi, etten luontoon lähtenyt. Kokemustemme vertailu vähän vaikeaa, kun minulla oli lämmintä semmoiset 35 astetta ja aurinko paistoi. Toisaalta en lähtisi itse Halongin risteilylle tammikuussa, milloin on kylmää ja sateista, vaikka silloin selviäisin vähemmillä ruuhkilla ja pääsisin halvemmalla.

 4. Suunnittelen ensi kevääksi Vietnamin matkaa, taidanpa ainakin jättää ton paikan välistä…

  1. Niin, sieltä kyllä pääsee edullisesti Halong Baylle. Mutta pääsee sinne muutenkin. 🙂 Cat Ba ei kyllä mitenkään ollut suosikkini. Näin jälkeenpäin kokemus naurattaa jo vähän, mutta kyllä oli hymy hyydyksissä saarella.

 5. Upeat auringonlaskut – mutta ne ei tainneet tällä kertaa ainakaan vielä päiväaikaan auttaa fiilistäsi ollenkaan 😀 Vietnam on tosiaan haasteellinen kaikkialla olevan häsän vuoksi. Harmi, ettet huomannut paeta tuskastumistasi kansallispuistoon. Sekin on reissaamiselle ominaista ja varmaan kaikille vähäkin aktiivisemmalle kiertelijälle tapahtunut: olla joskus tykkäämättä kohteesta ja missata joskus se must do -juttu. Itse kävimme vastaavanlaisia fiiliksiä taannoin Malesian Kota Bharussa, siellä tosin ei tainnut olla mitään missattavaa – kai:)

  1. Oletko ollut Cat Balla luonnossa? Onko oikeasti must? Jos tosiaan näin on, missasin epäilemättä parhaat paikat. Mutta tällä kertaa näin. Auringonlasku Cannon Fortilta oli kyllä kaunis, mutta ei suinkaan niin erityinen, että tekisi huonon kohteen hyväksi.

 6. Sitkeä sissi sä oot. Mä oisin varmaan vastaavassa tilanteessa jäänyt hotelliin itkemään kurjuutta ja pieleen mennyttä matkakohdevalintaa. No olihan ainakin paikallista tunnelmaa 🙂

  1. Kyllä tuokin mielessä kävi. Mutta kun kaksi kolmesta hotellista oli niin ankeita, että ei niissä halunnut olla edes itkemässä. 😀 Yritän aina löytää sen valoisankin puolen. Jotain vähän onneksi löysin, mutta en oikein tiedä, päästiinkö plussan puolelle silti. 🙂 Jos olisin ollut lyhyemmällä reissulla, olisin varmaan harmitellut enemmän. Nyt meni vain neljä päivää kahden kuukauden reissusta.

 7. Mielenkiintoinen postaus ja matka oli selkeästi täynnä kontrasteja! Jännää, että joku paikka voi olla näin hitti ja huti samaan aikaan. Mulla on Vietnam vielä vierailematta ja pitää joskus tehdä kunnon tutkimustyöt, kun sinne suuntaa. Kiitos tästä!

  1. Vietnam kaikkineen on minusta mitä suurimmilta määrin hitti. Mutta sitten on näitä catboja, joista ei okein tiedä, mitä ajatella. 🙂

 8. Mä en osaa yhtään samaistua tähän, koska a) en ole ikinä matkustanut yksin edes naapurimaahan ja b) en ole ikinä matkustanut Aasiaan. Siitä huolimatta luen mielelläni rehellistä kuvausta matkan kohokohdista ja pettymyksistä. Tykkään myös kirjoitustyylistäsi ja ehkä juuri matkustustavan erilaisuus luo uteliaisuutta ja mielenkiintoa ehkä itsekin uskaltautua joskus soolomatkalle 🙂 Vietnam on ollut jo kauan haaveissa, se on vetää tällä hetkellä jostain syystä puoleensa eniten Aasian kohteista!

  1. Minulla oli alkuun todella korkea kynnys lähteä millekään matkalle yksin. Mutta sekin on harjoittelukysymys. Enimmäkseen viihdyn yksin. Mutta milloin kohde osoittautuu vaikka nyt Cat Ban kaltaiseksi, seurassa olisi ehkä kivempi niinä heikkoina hetkinä. Ja tietty milloin kokee, että paikka voisi olla sopiva romanttiseen meininkiin. Mutta samalta se auringonlasku näyttäisi, vaikka vieressä olisi George Clooney. 😀

 9. Niin se vaan on, että välillä etsivä löytää js sitten taas ei. Hienot ovat auringonlaskukuvat.

  1. Onneksi olen löytänyt useammin tosi kivoja paikkoja. 🙂

 10. Isännät lähti uimahousuissaan pihalle? Seuraa tärkeä jatkokysymys – oliko kyseessä päivä- vai yöaika? Voin niin kuvitella sun korvista nousseen savua tuon ensimmäisen hotellin mökässä. Cat Ba oli kyllä kaikkea tuota mitä kuvailit – lisäisin joukkoon vielä yömyöhään rannalla raikavat karaokebaarit, joista itse pääsin “nauttimaan” yrittäessäni nukkua.

  1. Illalla lähtivät. Päivällä olisin jotenkin vielä ymmärtänyt. Cat Ban keskustassa on sähköautoja, semmoisia golfkärryn tapaisia, joiden toiminnasta en päässyt selvyyteen. Muutaman kerran sitten näin, kun joukko noin 60-vuotiaita miehiä hyppää kyytiin uimahoususillaan.

 11. Voi ihanuuden kamaluus. Tiedän niin se tunteen kun miljöö on mitä ihanan ja mikään muu ei sitten toimikaan. Se, että hotelli on kammotus voi pilata hienonkin paikan. Mutta kiva, kun löysit edes jotain nautinnollista. Maisemat kuvissasi on todelle upeita.

  1. En voi kyllä sanoa Cat Ba Townissa miljöön ollen kovin ihana. Tulee vain kuvattua helposti niitä parhaita paloja. Sanotaan, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Nyt väittäisin, että kuvat Cat Balta valehtelevat saman verran. 🙂 No ei, kyllä kuvien paikat oikeasti sitä, miltä näyttää. Mutta muutamalla nätillä paikalla ei kokonaiskuvaa voi pelastaa. 🙂