Type and press Enter.

Hämmentävä Sapa Town

Riisiterassit, raikas ilma, luonto ja muuta Vietnamia viileämpi sää houkuttelevat Sapaan. Niin paljon kuin nautin luonnosta sekä patikoimalla että moottoripyörän kyydissä, Sapa Town oli jotenkin hämmentävä kokemus. En osaa vieläkään sanoa, kuinka paljon se oli kuin teatteria, aidon kylä- ja heimoelämän näyttelemistä turisteille, kuinka paljon aitoa. Melkein sanoisin, että kaupunki ei oikeastaan anna mitään. Jos haluaa muutamaksi päiväksi luontoon, asuminen homestayssa jossain kylässä on ehkäpä palkitsevampaa. Mutta tätä en mennessäni tiennyt. Toisaalta en halunnut pitää itse hoppua, tulla ja mennä koko ajan, vaan viivyin neljä yötä.  

Parasta Sapa Townissa oli Aira Boutique hotelli ja sen parvekkeella nauttimani lounas. Sää oli kaunis, kun saavuin. En halunnut lähteä heti mihinkään. Tilasin ruokaa ja viiniä ja jäin vain katselemaan maisemaa. Sen puoleen tein virheen, että yhtä kaunista säätä ei enää tullut ja olin tuhlannut aurinkoisen päivän pelkkään nautintoon. Hullu ajatus! Miten niin tuhlannut? Minähän nautiskelin ihan täysillä! Mutta tämän viinittelysessioni vuoksi minulta jäi näkemättä Fansipan, korkein vuori, jolle pääsee junalla ja kaapeliradalla. Se on Sapan must go -kohde. Muina päivinä oli niin pilvistä, että koko Fansipan oli pilvessä ja meneminen turhaa. 

Aira Boutique Hotel Sapa

Aira Boutique Hotel Sapa

Aira Boutique Hotel Sapa

Mutta siis siitä hämmentävyydestä. Sapa Town on turistikaupunki. Sen keskustassa ei ole juuri mitään aitoa. Siellä on ravintoloita, hierontapaikkoja ja ulkoiluvaatemyymälöitä, jotka myyvät pelkkää feikkiä. Kysyin hotellin respasta, voiko mistään ostaa muuta kuin huonolaatuisia kopioita. Ei voi. Vietnamilaiset rakastavat tunnettuja brändejä, mutta koska ne ovat aitoina kalliita, heille riittää, että sama logo koristaa piraattituotteen rintapieltä. Kun North Facen takkeja saa kympillä, voi olla varma, että tuote on yhtä aito kuin Kim Kardashianin pylly. Päivisin sivukujilla myydään vihanneksia ja lihaa, joiden kohderyhmää eivät toki ole turistit, mutta illan tullen meininki muuttuu. 

Viikonloppuiltaisin Sapa Town oli vilkas. Keskusaukiolla oli elävää musiikkia ja paljon ihmisiä. Seitsemältä illalla yksi keskustan kaduista suljettiin autoilta, ja se muuttui markkinoiksi. Jon ennen oikeaa kellonlyömää myyjät olivat odottamassa pressuineen voidakseen vallata parhaat paikat. Ei kestänyt monta minuuttia, kun markkinakuja oli valmis, pressut toinen toistensa vieressä maassa ja niillä kaikilla myynnissä suunnilleen samaa kamaa, jota käsityönä kaupiteltiin. Jossain seinustalla muutama mummu näön vuoksi muka teki käsityönä niitä tavaroita. Kaupustelua on kylällä muuallakin. Myynninedistäjinä käytetään pieniä lapsia, jotka on puettu perinteisen näköisiin heimoasuihin. Pienet tytöt saattaavat istua katukiveyksellä ja myydä koruja tai pieniä leluja. Vähän matkan päässä on vanhempi sisarus tai äiti tarkkailemassa tilannetta. 

Sapa Town Vietnam

Sapa Town Vietnam

Sapa Town Vietnam

Sapa Town Vietnam

Sapa Town Vietnam

Sapa Town Vietnam

Sapa Town Vietnam

Sapa Town Vietnam

Sapa Town Vietnam

Sapa Town Vietnam

Sapa Town Vietnam

Sapa Town Vietnam

Sapa Town Vietnam

Jos missaa katumarkkinat, on aukion toisella laidalla pysyvä markkina-alue. Sillä näytettiin tekevän muutakin kuin rihkamakauppaa. Perinneasuihin ja kumasaappaisiin sonnustautuneita naisia tuli moottoripyörän kyydissä suuret korit selässään myymään vihanneksia, ja torilla myös näkyi paikallisen näköisiä ostoksilla. Mutta samaa tehdasvalmisteista matkamuisto- ja muuta krääsää näkyi olevan täälläkin runsain mitoin.  Leimallista oli, kuinka nuorelta monet myyjät näyttivät ja kuinka monella oli vauva hoidettavanaan. Muutama tällainen teini-ikäinen kielsi kuvaamasta kohti. Tietenkin isommat sisarukset voivat huolehtia pienemmistä, mutta olin myös kuullut teiniraskauksien olevan kylissä yleistä. Tyttöjen koulutie jää helposti lyhyeksi. 

Kontrasti hotellini ja kaupungin välillä oli valtava, vaikka etäisyys oli siinä kilometrin luokkaa fyysisesti. Mitään uhkaavaa tai pelottavaa Sapa Townissa ei ollut iltaisinkaan, mutta jonkinlainen epämukavuuden tunne minua vaivasi. Kulttuurishokiksi sitä kai voisi sanoa. Poikkeuksellisesti söin aika usein hotellilla. Toisaalta tein sen siksi, että ruoka oli parempaa kuin kylillä saamani, toisaalta siksi, että täällä kuilu oman elämäni ja ympäröivän todellisuuden välillä kasvoi omassa mielessäni henkisesti liian suureksi. Tämän selittäminen toiselle on vaikeaa tulematta tulkituksi ylimieliseksi. Mutta jotain itsesuojelua se kuitenkin oli. Sapa Town varmasti jakaa mielipiteitä, ja haluan korostaa kaiken tämän olevan vain minun fiiliksiäni, jotka kumpuavat omista kokemuksistani ja viitekehyksestäni, enkä missään nimessä sano, ettei sinne mennä kannattaisi – jos ei muuta niin Aira hotellin greippisalaatin (paras salaatti ikinä!), kevätrullien ja näkymien takia.     

Sapa Town Vietnam

Sapa Town Vietnam

Sapa Town Vietnam

Sapa Town Vietnam

Sapa Town Vietnam

Sapa Town Vietnam

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 comments

  1. Kivalta näyttää erityisesti nuo maisemat, missä olet syömässä. Ei ollut mitään havaintoa paikan sijainnista ennen kuin googlasin. 🙂

    1. Sapa on todella kaunista seutua ja ihana patikoijalle. Maisemat parvekkeeltani olivat ihanat. Olisin voinut istua siinä vaikka viikon, jos vain säät olisivat suosineet.

  2. Hämmentävä tosissaan. Mun Sapan kokemukset jäi alle kuuteen tuntiin, sillä vietettiin siellä vain trekkausta ennen ja jälkeen aikaa, jolloin käytiin nopsaa hieronnossa (maailman paras idea kolmen päivän trekkauksen jälkeen) ja syömässä. Harmi juttu tuo Fansipan ja huonot kelit!

    1. Kaukoidässä on niin ihanaa, kun hierojalle voi mennä milloin vain. Tarkoitan siis hintoja. Minun oli pakko myös käydä Sapassa. Toisaalta olin luonnossa vain päivän, mutta kyllä se tuntui reisissä. Ja koko päivä moottoripyörän kyydissä tuntui alaselässä. Mutta joo, Sapan kaupunki on hämmentävä. Varsinkin pienet lapset ja teinit, kun ei oikein päässyt aina selvyyteen, kuka on kenen lapsi, mitä lapset tekevät illalla kadulla jne.