Type and press Enter.

En muistanutkaan, että Ljubljana on näin ihana!

Heti alkuun haluan kertoa vinkin: Ljubljanan lentokentältä maksaa taksilla keskustaan noin 40 euroa. Saat kaverin Go Optista* nimikyltti kädessä seisomaan aulassa, kantamaan laukkusi ja privaattikuljetuksen hotellillesi keskustaan hyvällä kalustolla 26 eurolla. Mersua tällä rahalla ei saa (mutta eivät taksitkaan saksalaisia premium autoja ole), mutta ainakin minä sain hyvää englantia puhuvan kuskin, jonka kanssa saattoi keskustella hyvistä lomapaikoista, viinialueista, baarivinkeistä ja tietenkin säästä. Kimppakyydit ovat tietenkin halvempia, mutta jos haluat suorinta tietä perille, tämä vaihtoehto on ihan huippu.

Untitled
Ljubljanan linna näkyy keskustassa oikeastaan kaikkialle.
Untitled
Jokinäkymä on illalla aika taianomainen.

Untitled
Lempitavarataloni oli vielä paikoillaan, mutta en koskaan ehtinyt sinne. Mitä kaikkia ihanuuksia siellä ehkä olisikaan ollut…

Toinen tämä haluan kertoa -vinkkini liittyy yksin matkustamiseen, illalla vieraaseen paikkaan tulemiseen ja yksin illastamisen ongelmaan. Varaa pöytä jostain kivasta ravintolasta. Huomasin, että väsynenä olisin ollut melkeinpä valmis vain löhöämään sohvalla ja somettamaan, mutta koska minulla oli ravintolavaraus, oli lähdettävä liikkeelle. Aion noudattaa omaa vinkkiäni vastaisuudessakin ja katsoa, onko teoriani pettämätön, mutta ainakin nyt se tehosi.

Ljubljanan vanha keskusta on ihana. Illan pimeässä valaistu jokiranta pakottaa vain kuljeskelemaan muutamaa sillanväliä, kun kerran itsensä saa sen rannalle. Ennen iltakävelyä tankkasin (no en todellakaan, vaan nautin lähes joka suupalasta) TaBarissa*, tosi kivassa ravintolassa Ribja-kävelysillan kohdalla pikkuruisen Ribji Trg -aukion reunalla.

Untitled
Ribji aukio

Untitled

Untitled

Untitled

Viiden ruokalajin yllätysmenu (26 euroa) ei sillä tavalla ole yllätys, että sen annokset ovat ruokalistalta, mutta koska päättäminen ei aina ole helppoa, vaikein osuus on hyvä ulkoistaa keittiölle. Pyysin vain, että oliiveja ja mustekalaa ei tarjoiltaisi. Yhden unohdin: raaka liha ei puhuttele, ja kas, ensimmäisenä pöytään tulivat kylmät tapakset -valikoimasta lämminsavumeriahvensalaatti ja beef tartar mangolla. Tulipahan siis sekin nyt kokeiltua. Ei ollut minun makuuni, mutta tartarin ystävälle epäilemättä olisi maistunut. Salaatti oli  erinomainen.

Untitled

Untitled

Untitled

Toiset kaksi annosta olivat ruokalistan lämpimät tapakset -osastosta. Pistelin menemään pikkuruisen pihvin ja simpukoita. Jälkiruokien taivaassa syötäisiin minusta pelkkää suklaamoussea, ja oli verraton yllätys saada pöytään pikkukuppi moussea. En osaa näitäkään ruokia oikein luonnehtia, paitsi että viimeiseen muruun söin kaiken. Suklaamoussen erikoisuus oli suola. Slovenia on tunnettu omasta gourmetsuolastaan, joka aika jännästi maistui suklaan kanssa.

Omalla agendallani oli aika korkealla tutustua slovenialaisiin viineihin. Italialaisten proseccojen ystävänä ja cavaakin sopivissa määrin nauttineena slovenialainen skumppa oli väriltään aika tummaa ja maultaan voimakasta. Se ei ollut ihan parhaasta päästä kuohuvien sarjassa, mutta päätin jatkaa kokeiluja. Sen sijaan pääsin erinomaisten valkoviinien makuun. Kun pyysin kevyttä, kuivaa ja hedelmäistä, tarjoilija toi kaksi vaihtoehtoa maistettavaksi. Koska paikka ei ollut mitään fine diningia vaan mutkaton ja rento enimmäkseen nuorehkojen slovenialaisten suosima, yllätyin tämänkaltaisesta palvelusta. Ja se ihanuus maksoi jotain reilut kolme euroa lasi.

TaBar on himmeästi valaistu, joten ilman salamaa ruokakuvien onnistumistodennäköisyys ei ollut kovin suuri. Enkä voi sanoa olleeni touhuistani kovin vaikuttunut, kun kännykän taskulampulla annoksia valaisin.

Viinimatkailuni jatkui vielä yhdelle jokirannan terasseista. Lämpötila oli laskenut jo alle kymmenen, mutta infrapunalämmittimen alla oli melkeinpä lämmin. Vaikka oli perjantai-ilta, ranta oli aika hiljainen. Kyllä baareihin ja ravintoloihin ihmisiä riitti, TaBarkin oli melkein täynnä, mutta viimeistään kuukauden kuluttua tilanne on jo ihan toinen. Oi, lempeät Slovenian kevät- ja kesäillat.

Untitled
Slovenialaiset viinit <3

Untitled

Untitled

Untitled

*Kuljetuksen ja illallisen tarjosivat Ljubljana Tourist Board  ja Slovenia Tourist Board
Lisätietoa Sloveniasta jatkuvasti päivittyviltä turistitoimiston sivuilta www.slovenia.info

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 comments

  1. Nam, tuli nälkä! Tuo yllätysmenu kuulostaa houkuttelevalta. Ja Ljubljana muutenkin. 🙂

    1. Odotahan, kun näet kuuden ruokalajin lounaan. Postaan siitä lähipäivinä. Tulee muutakin Slovenia-juttua, joka saattaa vaikuttaa matkasuunnitelmiinne. 🙂

  2. Sloveniaan pitäisi päästä asap! Kävin juuri pääsiäisenä Brnossa ja Bratislavassa, jotka vaikuttaa hyvin samantyylisiltä kaupungeilta kuin Ljubljana, ja viihdyin molemmissa niissä mainiosta. Tiedän jo nyt, että pitäisin Ljubljanastakin! Hauskaa, että molemmissa oli vielä hyvin samanoloinen linna kuin tuo, hyvin samanoloisessa paikassa 🙂

    1. Slovenia on todella kiva paikka. Vanha kaupunki on pieni, joten siellä ei moneksi päiväksi riitä nähtävää, mutta sitten onkin koko muu Slovenia vielä jäljellä. Brnoon taidan olla menossa ensi kesänä. Jos verrata pitäisi, sanoisin Ljubljanaa Bratislavaa kivemmaksi, mutta kuten totesit, paljon samaahan näissä itäeurooppalaisissa kaupungeissa on.

  3. Ljubljana on jäänyt mulla mieleen superkivana kaupunkina taannoiselta reililtä. Siellä oli superedullista silloin, ja niin vaikuttais olevan edelleen – siis viiden ruokalajin illalinen 26€! Maistuis varmaan mullekin, ja viinit myös 😉

    1. Kyllä vain: viisi ruokalajia 25 euroa ja muutaman euron viinit päälle. Pakko sanoa, että kyllä maistui! Slovenia on Suomalaiselle todella edullinen maa. Paikallisille nämäkin hinnat tietty ovat aika kovia.