Type and press Enter.

Slovenialaista kylpyläelämää

Slovenian maaseutu on kaunista. Maasto on kumpuilevaa, rinteillä on viinitiloja, lehmiä ja kauniita omakotitaloja. Tuskin maltan odottaa, että pääsen taas ajelemaan ja katsomaan, miten kevät herää Sloveniassa. Tällä kertaa myös pysähdyn ottamaan kuvia. Haluan tallentaa sen maiseman muuallekin kuin mieleeni. 

Maribor on Slovenian toiseksi suurin kaupunki, toistasataatuhatta asukasta, yliopistokaupunki, mutta elokuisena kesäsunnuntaina se vaikutti todella hiljaiselta, lähes uinuvalta. Vanha kaupunki on ihan kiva, mutta paljon pienempi ja vaatimattomampi kuin Ljubljanan. Terassikahvilat ja -baarit olivat auki, mutta ruokaa ei ainakaan lounasaikaan ollut juurikaan tarjolla.

Italia ja Slovenia (1301)

Italia ja Slovenia (1312)

Italia ja Slovenia (1313)

Koska koko päivää ei ollut innostusta terassejakaan kiertää (vaikka viini tosi halpaa), lähdimme Fontana-kylpylään. Suomessa en käy kylpylässä oikeastaan koskaan, mutta ulkomailla olemme uteliaisuudesta käyneet joissain. Ne ovat aika hyvä ikkuna tavallisten ihmisten elämään. Japanissa kylpylät ovat lähinnä yhden, usein tulikuuman, ulkoaltaan ja kylmän sisäaltaan paikkoja, Koreassa kuumat kylvyt olivat erivärisiä. Tummanpunainen taisi olla viinirypälekylpy. Kaukoidässä kylpylöihin mennään todella puhdistautumaan, jollei henkisesti niin ainakin fyysisesti. 

Italia ja Slovenia (1317)

Italia ja Slovenia (1318)

Italia ja Slovenia (1327)

Fontana yllätti. Monella tavalla. Ensinnäkään siellä ei ollut erillisiä pukutiloja miehille ja naisille. Suihkut olivat erilliset kopit, mutta jos tuli kopista nakuna, oli nakuna kaikelle kansalle. Oli myös vaihtokopit, mutta pukukaapit olivat kaikille yhteisessä tilassa. Näin enemmän slovenimiestä, kuin olisi ollut tarpeen. 

Altaat olivat noin 33-asteisia, osa poreilla, osa ilman. Tavallisia uima-altaita oli myös ulkona. Paras kokemus oli kolmen euron shiatsuhierontatuoli. Kymmeksi minuutiksi saattoi heittäytyä rouhittavaksi. Penkissä oli kuulokkeet, joista tuli ihanaa rauhoittavaa musiikkia, mutta niin kovalla, että kuulovaurion riskillä luureja ei voinut panna päähän. Tuolin vieressä olikin kaiutin, joka soitti kilpailevalla volumella ysärihittejä. Baarissa sai kunnon oluttuopin kahdella eurolla ja katsoa formulaa.

Italia ja Slovenia (1328)

Italia ja Slovenia (1329)

Italia ja Slovenia (1330)

Koska Fontana oli enemmän uimahalli kuin kylpylä (asiantuntematon näkemykseni) ja Slovenia kuuluisa mineraalipitoisesta vedestä ja kylpylöistään, halusimme nähdä tällaisen oikean terveyskylpylän.

Matkalla Rimske Toplice -nimiseen maisemat olivat taas upeat. Olisi pitänyt varautua lenkkareilla edes ja tehdä kunnon kävely. Olisi ollut runsaasti vaellusreittejä ihan nurkilla, mutta toisaalta tuolloin vielä en oikeastaan lämmennyt luontoilulle. Mutta sandaaleissa piti pitäytyä pihapiirissä – ja hotellin terassilla (lasillinen viiniä 1,10 euroa).

Kylpylä vaikutti kuvien perusteella oikein kivalta, ja kyllähän se oli, mutta en vain osannut oikein nauttia. En ymmärrä, mikä järki on lojua porealtaassa tuntikausia. Siksipä innostuin, kun ulkoaltaalla alkoi vesijumpan näköinen toiminta. Nuori mies tuli kannettavan mankan kanssa, ja jengi tulvi altaalle. Mentiin mukaan, koska kolme minuuttia porealtaassa sai minut valittamaan tylsyyttä. Vielä tylsempi oli kyllä tämä geriatriajumppa. Noin minuutin kuluttua pakenimme paikalta. “Jos tämä olisi yhtään rajumpaa, papoilta putoaisivat tekarit suusta”, tokaisi matkakaveri. Mutta ei niskan pyörittely ole mitään jumppaa. 

Italia ja Slovenia (1339)

Italia ja Slovenia (1340)

Kylpylän asiakaskunta oli keski-iältään noin 60. Alle nelikymppisiä oli vain muutamia. Vapautuneesti rouvat vaihtoivat kuiviin uikkareihin uima-altaalla valkoiset peffat vilkkuen. Suomalaiseen uimahallihygieniaan tottuneelle oli myös yllätys, että missään ei kehotettu peseytymään ennen tai jälkeen kylpemisen. Kenenkään en nähnyt käyttävän minkäänlaista saippuaa. Se ero kuitenkin oli Mariboriin kylpylään verrattuna, ettei tarvinnut nähdä finnien puristelua altaassa. Se ilo oli vanhemmasta asiakaskunnasta. Kylpylä itsessään oli kyllä hyvin siisti.

Saunaosastolle piti maksaa erikseen, mutta viiden euron maksu tuntui kohtuulliselta. Saunoja oli neljä: suomalainen, romaaninen, turkkilainen ja infrapuna. Jossain kai luki, että saunoihin ei pidä mennä uima-asussa, mutta kehotettiinko samassa kulkemaan nakuna? Olen ilmeisesti rajoittunut, mutta minua vähän häiritsivät sekasaunat ja vapautunut nakuilu. Itse verhouduin häveliäästi kylpylakanaan. 

Turkkilainen höyrysauna oli mukava. Eukalyptus tuoksui ja sauna oli juuri sopivan lämmin. Suomalaiseen saunaan ei tehnyt mieli mennä, koska ovelta näkyi suoraan vapautuneesti jalat levällään makoilevan rouvan alapää. Sama meininki oli infrasaunassa. Romaanisen ideaa en oikein tajunnut. Se oli kuin suomalainen ilman kiuasta, ja ilma todella kuiva. Saunaosastolla oli myös muutama kylmä allas ja vehje, joka tuotti jäähilettä. Viimeksi mainittu aiheutti halun lumisotaan, kuinkas muuten.

Olihan siellä rentouttavaa, kun varsinaisesti ei ollut mitään tekemistä. Voi kuljeksia ympäriinsä kylpytakissa. Edellisestä kylpytakkipaikasta oli tuolloin jo aikaa. Japanilaisessa perinteisessä ryokanissa pisteltiin kylpytakeissa pari vuorokautta. Niissä mentiin myös bussilla katsomaan tulikärpäsiä. Rimske Toplicessa pukeudutaan kyllä syömään, mutta ryokanissa syötiin omassa huoneessa, joten vaatteita ei tarvinnut vaihtaa.

Italia ja Slovenia (1350)

Italia ja Slovenia (1352)

Kylpylässä oli tarjolla myös erilaisia hoitoja. Aromaterapiahieronta vaikutti kesto-hintasuhteeltaan parhaalta ja oli oikein rentouttava, vaikka ei varsinaisesti hoitava kipeille selkä- ja hartialihaksille. Kerran Thaimaassa muuten kokeilin kuumakivihierontaa, koska olin nähnyt tyylikkäitä kauneushoitoloiden kuvia aiheesta. Missään ei vain kerrottu, että kivet polttavat selkää ja että ei hoidettavasta tule upeaa kivistä huolimatta.

Tällaisissa paikoissa, joissa ei ihan kävelymatkan päässä ole ravintolakeskittymää, kannattaa tarkistaa ruokailuajat ennen viinilasillisia. Meille kävi huonosti: ruokatarjoilu oli päättynyt hieronnassa oleilun aikana.  Minibaarissa ei ollut edes tavallisia suklaapatukoita, ainoastaan 50 gramman pussit Kiki riki -suolapähkinöitä. Venetsiasta asti olimme kantaneet mukana hätävarasmurffikarkkeja. Ei pähkinöistä ja karkeista nälkä mennyt, mutta suu sai edes purentaliikettä. Vielä aamulla oli kieli ihan sininen.

Vanhoja on mukava muistella. Vaikka mitään erityistä ei tapahtunut, nämäkin hetket ovat aika kivoja muistoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

22 comments

  1. Ooo, kaunista! Ja nostalgista: Mariborissa tuli ennen muinoin vierailtua vähintään kerran vuodessa sukuloimassa. Koskaan en kyllä käynyt kylpylässä, vissiin en hirveästi menettänyt mitään 🙂

    Tuli nyt mieleen ihan spa-aiheinen sloveenibiisi, tätä voi siellä ehkä fiilistellä 😀 https://www.youtube.com/watch?v=WNh-U9_-BHw

    1. Mariborin kylpylä ei tosiaan ollut mikään elämys, mutta Rimskeen kannattaa kyllä mennä, jos liikkuu kulmilla esim. vaeltamassa.

  2. Maribor on käsittääkseni oikein alppikylä, jossa on laskettu alppihiihdon maailmancuppia. Slovenia maana on kiva, tosin aika pienelle alueelle omat kokemukseni sieltä rajoittuvat. Ihmiset ovat supermukavia, parhaita paikkoja, minne ollaan kaveriporukan kanssa kesän urheilureissuja tehty!

    Ruoka ja juoma on halpaa, ja hyvää. Kaiken kaikkiaan kivat puitteet mukavaan lomailuun.

    Mitä tulee näihin spa-osastoihin ja nakuna kulkemisineen, en osaa ottaa siihen kantaa. Slovenialaiset naiset ainakin tuntuivat olevan todella rentoa kansaa suomalaisiin verrattuna, joten ehkä heille se on normaalia. Suomalaiset on jotenkin pidättyväinen kansa kuitenkin, vaikka saunakulttuuri meillä on vahva. Hyvin harva nainen käsittääkseni haluaa Suomessa mennä ventovieraiden naisten kanssa saunaan alasti. Miehille se on helpompaa, ainakin henkisesti. Näin itse olen päätellyt vuosien varrella. En ota kantaa onko se hyvä vai huono asia, mutta näin se käsittääkseni Suomessa menee yleisellä tasolla. Poikkeuksia aina löytyy, mutta keskieurooppalaiset ovat tämän suhteen vapaampia omien kokemusten mukaan. Saatan olla väärässäkin, mutta en usko niin olevan 😀

    1. Kyllä päätelmäsi taitavat aika oikean suuntaisia olla. Ajattelin itse lähinnä vain kylpyläelämän eroja. Niissä selvästi niin erilaisia linjoja eri kulttuureissa. Yksilöerot ehkä samoja kuitenkin kulttuurista riippumatta.

  3. Slovenia on ollut pitkään meillä toivemaa -listalla. Kuvien perusteella Mariborista tulee mieleen kaupungit ja kylät, joita näimme Itävallassa. Kylpyläkokemuksiasi oli kiinnostavaa lukea. Minulla on jonkinlainen kammo uimahalleihin ja sitä myötä myös kylpylöihin, eli enpäs ole yhdelläkään matkalla käynyt kylpylöissä. Suomessa olen kyllä käynyt nuorempana joitain kertoja, mutta en ole oikein vedessä pulikoivaa tyyppiä. Ehkä pitäisi jossain sopivassa kohteessa, joskus reissulla tutustua myös kylpyläelämään. 🙂

    1. Nyt täällä ollessani päätin, että minun on päästävä jo tulevana kesänä takaisin. Jäi liian monta kylää katsomatta ja viiniä maistamatta. Brdan alue on niin ihanaa. Täällä ei kyllä ole kylpylöitä. Minäkään en ole kylpylätyyppiä ollenkaan, mutta reissuissa on kiva tehdä kaikkea epätavallistakin. 🙂

  4. Muutamaa poikkeusta (Tunisin-hotellimme hammam, Tukholman Grand Hotel) olen ollut juurikin joissain ihmeellisissä ghetto”kylpylöissä” jossa seurana pierunhajuisissa rikkialtaissa istuu satavuotiaita itä-eurooppalaisia. Nyt tuoreella Latvian-reissulla tuli testattua muutamaakin kylpylää… mutta en tiedä – ehkä en sitten edes ole kylpyläihminen?

    1. Pierunhajuiset rikkialtaat ovat ällöjä. Silti olen Blue Lagooniin Islannissa mennyt kahdesti. Vaikka väitän, etten oikein ole kylpyläihminen, taas jäin kiinni jopa toistuvista vierailuista samaan paikkaan. Ehkä olen salaa. Jotain oudon kiehtovaa niissä kuitenkin on. Jostain käsittämättömästä syystä en ole vieläkään päätynyt hammamiin. Luultavasti se johtuu siitä, etten ole halunnut mennä yksin, ja miehen kanssa vissiin pitäisi mennä eri puolille eli siten kuitenkin yksin. Jos joskus olen tyttökaverin kanssa reissussa vaikka Istanbulissa, haluan ehdottomasti mennä.

  5. Kylläpä hymyilytti tämä teksti useaan otteeseen! Oli sen verran värikkäästi kuvailtu tuota Slovenian kylpylämeininkiä, että vaikka Slovenia muuten on toivelistalla, niin kylpylät taidan jättää väliin 🙂 Sen sijaan Islanti on kuumassa vedessä lillujan luvattu maa… on kylpylöitä ja luonnontilassa olevia kuumia lähteitä yksi toisensa perään. Olenpa istunut kukkulan laella merimaisemin varustetussa teollisessa juustonvalmistuslaatikossakin, johon oli siis johdettu kuuma vesi lähteestä. Ja ihan omassa seurassa, ei tarvinnut kenenkään private partseja tarkkailla haluamattaan. Myös Costa Ricasta on jäänyt lämpimät muistot eräästä aivan Edenin puutarhan näköiseksi rakennetusta spasta, johon myös oli johdettu tulivuoren lämmittämää kuumaa vettä. Japanin onseneista vasta haaveilen 🙂 Mutta Slovakia muuten, olen kuullut niin paljon kehuja, että sinne on päästävä pian!!

    1. Hups… siis Slovenia, vaikka enpä ole Slovakiassakaan käynyt!

    2. Slovenia on ihan huippu. Tänään päättyneellä reissulla rakastuin siihen.
      Japanilaisten kylpylöiden vesi on minulle liian kuumaa useimmiten. Olo on kuin kaltattavalla tomaatilla. Mutta onzeneissa on muuten jotain todella rauhoittavaa. Toisaalta en toedä, miksi mennä, jos veteen ei kykene menemään, mutta nämä ovat näitä matkailijan suuria kysymyksiä. Islannissa olen ollut vain Blue Lagoonissa. Uskon, että kiinnostavammat paikat ovat ihan toisenlaisia.

    3. Blue Lagoon taitaisi minultakin jäädä seuraavalla Islannin reissulla väliin, muut olivat huippuja! 🙂

  6. Mäkään en ole varsinaisesti kylpyläihminen, mutta juurikin reissussa on tullut muutamissa käytyä niin Suomessa kuin ulkomailla. Joku siinä touhussa ei vain nappaa, ehkä nakuilu tai sitten ihan vain se, että en jaksa sitä paikallaan olemista ja lillumista. Samasta syystä en viihdy ottamassa aurinkoa, haluan aina jotain tekemistä.

    1. No se justiin! Lojua nyt lämpimässä (tai kylmässä) vedessä ihan vain lillumisen ilosta. Varmaan ikä alkaa tehdä tehtävänsä ja alan kaivata jotain rauhaakin, koska edellisiltava menin hotellin kylpyläosastolle (varattava, ei muita samaan aikaan), istuin poreammeeseen ja olin siinä kokonaisen viinilasillisen verran. Se oli oikeastaan aika kivaa.

  7. Pisti hymyilyttämään nämä värikkäät, niin onniset kuin epäonnisetkin, kerrassaan erikoiset kylpyläkokemukset. Meilläkin on niitä muistissa matkojen varrelta kerran jos toisenkin 😀

    Ne värikkäät kylpyvedet kuulostivat jänniltä, oliko eri väreillä eri tarkoituksensa? 🙂

    Tunnistin myös tuon tunteen ”kylpylästä”, joka ei eroa tippaakaan uimahallista. Tuntuu rahan tuhlaukselta moinen… Suomessakin niitä on yllinkyllin!

    Titta ja Thomas
    IKILOMALLA matkablogi

    1. Kai niillä kylpyvesien väreillä jokin tarkoitus oli, mutta en muista (tiedä) mikä. Ehkä ainesosissa jotain hoitavaa? Tai ehkä on vaan siistiä, kun vedet ovat eri värisiä? 😀 Mutta tosiaan varsinkin slovenialaisiin kylpylöihin liittyi paljon aika koomisia piirteitä.

  8. Taas tuli ikävä Slovenian maisemiin! Maa teki ihan poikkeuksellisen vaikutuksen lyhyellä reissulla ja seuraavalla kerralla haluan varata kunnolla aikaa. Muun muassa Maribor ja koko Slovenian itäosa on näkemättä, mutta sinnekin tekisi mieli. Slovenian välimatkat on onneksi miellyttävän lyhyitä.

    Japanin kuumista kylvyistä olen kyllä tykännyt, ja Blue Lagoonkin oli elämys ainakin sen yhden kerran. Japanista mieleen jäi sauna, jonka seinällä oli suomalainen lämpömittari. Löylyvettä ei kuitenkaan ollut ja lauteet oli peitetty tulikuumiksi lämmenneillä pyyhkeillä. Muuten kylpylät ei ole kiinnostaneet ollenkaan, enkä edes tiedä miten niissä pitää käyttäytyä. Kenties mielenkiinto herää seuraavaan parinkymmenen vuoden kuluessa 🙂

    1. Todella harvoin muuten suomalaiseksi sanotuissa saunoissa on mahdollisuutta heittää löylyä.

      Slovenia oli minusta kiva ensimmäisellä kerralla, mutta kun nyt olin toisen kerran, ihastuin ikihyviksi. Kolmas kerta taitaa olla tulossa jo kesällä.

  9. Slovenia kiinnostaa kovasti, mutta tämä kertomasi ei varsinaisesti innosta lähteä tutustumaan siellä kylpylöihin. 😀 Ihanan eläytyväisesti olit kyllä kirjoittanut, joten pääsi hyvin mukaan tunnelmaan. 😀 En ole kyllä muutenkaan ollenkaan kylpyläihminen, joten se siitä. Lähtisin kyllä mielelläni tutustumaan paikalliseen viinitarjontaan ja ottaisin ehkä ne lenkkaritkin mukaan.

    1. Pääsiäisenä olivat lenkkaritkin mukana, enkä mennyt kylpylään. 🙂 Niin ihania viinialueita, että palattava on kesällä. 🙂 Slovenia kiilasi toisella kerralla lempimaideni joukkoon.

  10. 😀 😀 😀

    Apua, tämä kuulostaa aika samalta kun taannoinen kylpyläkokemukseni Alpeilla tuossa oliko se nyt helmikuussa! 😀

    Sitä kun suomalaisena kuvittelee että tää saunominen on meidän juttu ja alastomuus on luonnollista, niin sitten huomaakin että se on sitä vain saman sukupuolen edustajan kanssa. On todella yllätys kun yhtäkkiä viereisessä suihkussa vieraat kassit heiluu miten sattuu ja ensimmäisenä saunan avatessa on äijähaara, tai muijahaara. Pidin sinnikkäästi päällä uimapukuni tai pyyhkeeni, koskan en todellakaan halua vieraile esitellä itseäni.

    Sen sijan Maribor ja Ljublana kyllä näissä jutuissasi näyttää mukavilta paikoilta. Harmittaa melkein että 10 vuotta sitten reissu sinne peruuntui. Listasin maan kuitenkin oivaksi kohteeksi tämän vuoden matkamessujen tärpeistä. 🙂

    1. Sepä se! Suomalainen on saunonut pienestä asti, mutta en minä ole nakuilun kanssa sinut silti. Ja sitten toiset kuljeskelevat täysin häpeilemättä ja kainostelematta. Toisaalta eipä noissakaan paikoissa mitään ekaa kertaa näe. Mutta vapautuneesti haarat levällään saunassa makailu vain silti on mulle liikaa…