Type and press Enter.

Berliini – erilainen kuin odotin

Olen kuullut Berliinistä pelkästään hyvää, mutta mieheni joskus sanoi, ettei usko, että pitäisin siitä. Kuinka väärässä hän olikaan! Tänään muuttuivat myös kaikki ennakkokäsitykseni saksalaisista. Aika useinhan heitä pidetään lomakohteiden öykkäreinä, jotka aamupalallakin tunkevat laukut täyteen evästä, ettei tarvitse vähään aikaan rahalla ruokaa ostaa. Minä olen tänään kohdannut vain mukavia ja erityisen palvelualttiita, ihania saksalaisia. Ihan huippua oli Galeria-tavaratalossa, jonka ruokaosastolta ajattelin hommata evästä, koska olin liian väsynyt mennäkseni edes ravintolaan. Koska hotellin minibaari on pikkuriikkinen, kysyin myyjältä suositusta, mikä pikkupulloon pakattu valkoviini olisi paras, sillä aika usein niissä ei saa erityisen hyvää. Reunaehtoihini kuului myös kierrekorkki, koska minulla ei ole ruuvia mukana. Kun lähdin kaupasta, minulla oli pieni pullo hyvää viiniä, avattuna ja valmiiksi jäähdytettynä ilman, että olin moisia palveluita edes osannut kysyä.

Berliini 038
Unter der Linden. Katunäkymää. Matkaoppaani mukaan näillä tienoilla kannattaisi käyskennellä, mutta ehkä en löytänyt oikeille kulmille, koska en nähnyt mitään erityisen kiinnostavaa.
Berliini 027
Olisinko opiskeluaikana osannut arvostaa, jos yliopistoni olisi näyttänyt tältä? Ei näyttänyt.
Berliini 016
Lutter & Wagner -ravintola oli avaamisaikaan vielä aikalailla tyhjä, mutta täyttyi pian. Boheemi Berliini kai teki sen, että innostuin jopa ottamaan suositusaperitiivin, mitä en juuri koskaan tee – varsinkaan lounaalla. Ravintolalla oli lounaslista ulkona. Kysyin kadun kulmassa seisseeltä herralta, mitä filettä lounaaksi mahdetaankaan hyvään hintaan tarjota. On kuulemma kalaa. Kyllä täällä siis ilman saksankielentaitoakin pärjää.

Sään puolesta tammikuinen Berliini ei ole näyttänyt parhaita puoliaan. Pahin kaatosade onneksi alkoi vasta, kun olin syönyt hyvän lounaan ja olin vain korttelin päässä Guggenheim-museosta, johon muutenkin olin menossa.

Berliini 031
Deutshe Guggenheim on todella pieni, ei kovin paljon enempää kuin tässä näkyvä sali. Vähän olin pettynyt, mutta toisaalta ei neljän euron pääsymaksu ollut paha, varsinkaan kun ulkona alkoi kaatosade.
Berliini 033
Museon kaupan yhteydessä on pieni kahvila, jossa istuskelin tovin tekemässä töitä.
Berliini 035
Olisivat kyllä työt jääneet tekemättä, jos osaisin saksaa ja olisin voinut lukea näitä ihania hiirenkorville selattuja lehtiä.

Mitä muuta sitten tein, kuin pitelin sadetta museossa? Pidin karttaa nurin päin ja päädyin aivan eri paikkaan kuin olin ajatellut. Suunnittelin kulkua lännestä itään, mutta toisin kävi. Ei se mitään. En lannistunut. On minulla vielä melkein kolme kokonaista päivää löytää itäänkin. Liian aikaisin, jo viideltä, tuli pimeä. Tämä täytyy pitää mielessä huomenna – etten ainakaan tuhlaa valoisaa aikaa alennusmyynneissä. Pelottavan hyviä alennuksia näkyy kaikkialla. Tänään kyllä pysyin lujana ja ostin vain puuterin, jota olen ollut aikeissa ostaa jo pitkään. Galeries Lafayettellakin sain erinomaista palvelua, englanniksi, vaikka olen kuullut sanottavan, ettei täällä englantia puhuta. Paremmin puhui tämäkin myyjä kuin minä.

erilainen
Friedrichstadtin pasaaseista Quartier 206, tyylikäs luksusostari
Berliini 023
Galeries Lafayette, Quartier 206
Berliini 086
Galeria Kaufhof Berlin Alexanderplatzin viiniosasto, jossa on uskomattoman hyvä palvelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 comments

  1. Hahaa onpas vanha postaus jo mutta pakko tulla silti kommentoimaan! Kävin syksyllä Berliinissä ja huomasin myös, että saksalaiset todellakin on ystävällisiä :-)! Heti jos joku vähän tönäisi vahingossa ratikassa niin kauheat pahoittelut tuli heti perään ja muutenkin saatiin tosi iloisella meiningillä suosituksia hyvistä ruokapaikoista kun ei kaverin kanssa heti löydetty mitään ja muitakin ohjeita. Ihan superihana paikka ja jos joskus yliopistossa menen vaihtoon niin pakko kyllä harkita tota kaupunkia ☺️

    1. Kiva, että kommentoit vanhaakin postausta! Täällähän nämä ovat luettavana. 🙂

      Berliini oli jotenkin niin erilainen kuin odotin. Ei todella mitään niuvaa itäsaksameininkiä, jota tyhmänä vähän pelkäsin. 🙂