Type and press Enter.

Ihastunut Itä-Berliiniin

Huomasin, että oikeastaan vahingossa olen tänäänkin pysytellyt lähestulkoon pelkästään Berliinin itäisissä osissa. Kävelin paljon. Kymmenen kilometriä ei voi riittää. En tiedä, miten jalat tokenevat huomiseksi. Paikallisjuna- ja metroverkko on tiheä ja kuulemma helppokäyttöinen, mutta minusta tuntuu, ettei maan alla tai junan ikkunasta voi nähdä tarpeeksi. Ensi tuntumani S-juniin otin tietenkin asemalla, josta olisi päässyt junalla vaikka mihin. Ei menny ihan niin kuin Strömsössä, ja olin asemalla ihan hukassa. Metrolla ajelu meni jo selvästi sutjakkaammin. 2,40 euroa maksavia kertalippuja ei muuten kannata ostella, jos vähänkään enemmän ajelee julkisilla: päivälippu maksaa 6,50 euroa. Tämäkin piti tajuta vasta illalla.

Berliini 089
Hotellini Park Plaza Wallstrasse on hinta-laatusuhteeltaan oikein hyvä, mutta 17 euroa tuntuu aamiaisesta liioittelulta. Kahviloita ja leipomoita on ympäri kaupunkia, ja hinnat ovat suomalaiselle varsin kohtuulliset. Tomaatti-mozzarellabagel ja tuoremehu maksoivat Milly’sissä vitosen.
Berliini 095
Berliinin tuomiokirkko on upea! En ole ennen maksanut seitsemää (vai kahdeksaa?) euroa kirkkoon pääsystä, mutta se oli hintansa arvoinen. (Kirkosta on oma postaus olemassa. Klikkaile sivun ylälaidasta Saksa niin löydät.)
ihastunut
Nikolauksen kortteli (Nikolaiviertel) on pieni alue Nikolainkirkon ympärillä. Kunpa koko kaupunki olisi näin kaunis!
Berliini 108
Ei tarvinnut kävellä kauniista korttelista kuin kilometrin verran, kun modernimpi Itä-Berliini antoi viitteitä entisen DDR:n arkkitehtuurista.
Berliini 114
Kävelin aika pitkään Spree-joen rantaa myötäillen East Side Gallerialle, purkamattoman Berliinin muurin osaan maalatulle ulkoilmagallerialle. (Siitäkin oma juttu. Löytyy helposti Eurooppa-valikosta ja sieltä Saksa.) Tällainen oli ihan tyypillistä maisemaa aika ankeiden kerrostalojen ohella. Kaikessa rujoudessaan todella pidit näkemästäni.
Berliini 116
Juuri ennen galleriaa oli tälainen klubi. En ajatellut palata illalla.
Berliini 127
Oberbaumin silta

East Side galleriasta laitan myöhemmin kuvia, mutta sen verran nyt, että galleria on siis 1300 metriä pitkä Berliinin muurin pätkä, johon on 118 graffititaiteilijaa 21 eri maasta maalannut töitään. Minä törppö kävelin muurin joen puolelta huomatakseni vasta koko matkan käveltyäni, että oikeat työt ovat kadun puolella. 2,5 galleriakilometrin jälkeen turvauduin junaan, vaikka tarkoitukseni oli kävellä Brandenburgin portille asti ja aluksi nimenomaan Karl-Marx Alleeta pitkin, jota matkaoppaani sanoo 90 metriä leveäksi, “valtavaksi sosialistisen realismin arkkitehtuurin ulkoilmamuseoksi”. Harmittelen, etten sitä nähnyt, mutta kun nyt katson karttaa, näyttäisi siltä, että suunnitelmani oli melkein yhtä pöhkö kuin tuo katu: matka on melkoinen.

Berliini 163
Ajelin junalla Friedrichstrassen asemalle, josta jatkoin Brandenburgin portin etsimistä. Ihan suorin ei tälläkään kertaa ollut reittini, mutta näinpähän Saksan parlamentin. Aika pikkuriikkiseltä vaikuttaa oma Eduskuntatalomme lisärakennuksineen saksalaiseen verrattuna. Historiallisen päärakennuksen lisäksi parlamentti levittäytyy modernina laajalle joen toiselle puolelle vastapäätä päärakennusta.

Berliini 170

Berliini 175
Yritin googlaamalla selvittää, mikä tämän aukion tarina on, mutta löysin sivuja vain saksaksi. Tuo maaliskuun 18. päivä kuitenkin vaikuttaisi olevan historiallisesti tärkeä, koska sitä on ehdotettu Saksan kansallispäiväksi. Tai jotain.
Berliini 181
Brandenburgin portti ja kaikenlaista maisemaan historiallisesti kuulumatonta. Portin läheisyydessä istui myös Mikki Hiiri pää vieressään penkillä. Tupakkitauko näytti olevan.
Berliini 189
Potsdamer Platz erottuu moderniudellaan itäisessä Berliinissä. Aukiolla on myös valtava ostari, joka varmasti olisi luonut tarpeita, jos olisin jänyt kiertelemään kauppoja. Ruokapaikan toivossa ostariin menin ja yhä kasvavan nälän riivaamana lähdin pois. En halunnut tyytyä pikaruokaan enkä ainakaan nopealla vilkaisulla löytänyt muuta. Naureskelin mielessäni, että yksi ollessa menee hyvä nälkäkiukuttelukin ihan hukkaan.
Berliini 193
Elokuvajuhlat tulossa. Yhdestä mainoksesta näin Niko 2:n olevan mukana. Menestystä Suomi-elokuvalle, toivottavasti!
Berliini 195
Topographie des Terrors. Näyttelyyn en mennyt, koska kolmannen valtakunnan kauheudet tuntuvat liian kauheilta. Tällä paikallakin on säästetty pala muuria, johon on kiinnitetty kuvia menneisyydestä.
Berliini 199
Checkpoint Charlien tuntumassa on muutamakin näyttely ja museo, mutta jätin ne käymättä. Oikein hävettää, kuinka vähän olen kiinnostunut Euroopan lähihistoriasta.
Berliini 204
Tarkastuspisteen takana amerikkalaisten kuppiloiden jälkeen on ihastuttava italialaisravintola Trattoria Sotto Sopra. Punaruutuiset pöytäliinat, sopivan tympeä italialainen henkilökunta, erinomainen ruoka.
Berliini2 001
Sain anonyymiltä blogini lukijalta vinkin käydä Helmut Newton Foundationin valokuvamuseossa. En tiennyt Newtonista mitään, mutta näyttelyn perusteella kuvasi 1960 – 80-luvuilla eurooppalaisiin ja amerikkalaisiin lehtiin, muun muassa Vogueen, muotikuvia ja paljon paljasta pintaa.
Berliini2 003
Kun kerran olin länsipuolelle kaupunkia valokuvamuseon vuoksi lähtenyt eikä KaDeWelle ollut kuin ehkä kilometrin verran matkaa, piti minun käydä katsomassa kuuluisa ruokaosasto. Oli se ainakin suuri! Ei minusta joka päivä olisi sinne eksymään, mutta olihan se nähtävyys. Palvelutiskeiltä sai ostaa herkkuja mukaan tai syödä paikan päällä. Useat viinibaaritkin houkuttelivat lasilliselle, mutta olin niin lähllä sulkemisaikaa, että tyydyin hommamaan vain eväät hotellille.
Berliini2 008
Aloitin aamupalasta, esittelin lounaspaikkani, joten päättyköön tämä päivä iltapalani parhaaseen osaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 comments

 1. Voi mitä nämä sun postaukset on saanut aikaan; mä haluan Berliiniin! 😉

  1. Minäkin ihmetelen, miksi olen täällä vasta nyt!

 2. Pidennetty viikonloppu juuri itäiseen Berliiniin suunnitteilla toukokuuksi 🙂 Majoituksia sinne nyt mietteillä, mutta hukassa minulta ainakin, että minkä nimisiä kaupungin osia siellä on…jotta osaisi hotellia etsiessä oikeaan paikkaan löytää 🙂 Ihana blogi sinulla!

  1. Kiitos!
   Park Plaza oli ainakin hinta-laatusuhteelta minusta hyvä. Hyvä tukikohta itäisen Berliinin kiertelyyn. Ymmärtääkseni Mitte on keskusta, joka kaupungin jaossa jäi itään. Minusta se oli kiinnostavin kierreltävä.
   Toukokuu epäilemättä parempi aika matkustaa kuin helmikuu, ainakin säiden puolesta! Ihanaa matkaa!

 3. Hei! Täytyy kertoa, että nyt on mulla Berliinin matka varattu marraskuun lopulle! Kiva käydä lukemassa täältä sun matkakertomuksia. 🙂

  1. Loistavaa! Ihanaa matkaa! Berliini on tosi kiva!