Type and press Enter.

Tunisian pohjoisrannikon viehättävimmät paikat

Sidi Bou Saidista on noin 20 kilometriä Tunisiin, maan pääkaupunkiin. Olisin voinut elää ja asua Tunisissa ja tehdä päiväretken suloiseen sinivalkoiseen kylään vaikka junalla. Mutta halusin kolme yötä olla juuri siellä ja tehdä vain päiväkävelyitä ympäristössä. Muutaman kilometrin säteellä voi uppoutua historiaan, mennä rannalle tai vaikka clubbalemaan koko yöksi (tästä ei valitettavasti ole omaa kokemusta, vain saman hotellin ranskalaisvieraiden sana ja tieto Gammarthin 15 vierekkäisestä yökerhosta).

Sidi Bou Said

Sidi Bou Said on pikkuruinen varakkaiden tunisialaisten asuttama taiteilijakylä. Oli mielenkiintoista asua paikallisen taiteilijan ateljee-kodissa kylän suurimman moskeijan naapurissa, jossa oli ihan ok juoda alkoholia (omistajakin joi), kunhan ei tehnyt sitä ulkona terassilla, johon olisi mahdollista nähdä moskeijalta.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Sidi Bou Saidissa täytyy sietää turisteja. Tositrävelleri ei sinne epäilemättäkään eksyisi. Syitä on kaksi: paikka on aika kallis (lähinnä majoitus, suomalaiselle muu ei) ja turistinen. Toisaalta suurin osa rakennuksista on satoja vuosia vanhoja, eivät turistit mielessä söpöiksi rakennettuja. Turisteista ainakin huhtikuun alussa suurin osa oli paikallisia päiväretkeläisiä. Ymmärsin, että sinne helposti lähdetään Tunisista päiväkahville.

Sidi Bou Said sopii hengailijalle. Jos sinulla ei ole ongelma istua kahviloissa, katsoa ohi kulkevaa ihmisvirtaa, kävellä kukkulan rinteellä sijaitsevan kylän mäkisiä katuja edes takaisin, näppäillä kuvia ihanista ovista, ikkunaluukuista, mosaiikeista, Sidi Bou Said saattaisi olla sinun paikkasi. Jos kaipaat museoita, niitäkin on, mutta minä en kolmeen päivään ehtinyt. En joutilaisuudeltani kerinnyt.

Olisin voinut olla pidempäänkin. Olisin halunnut alkaa tottua hitaaseen joutilaisuuteen.

Untitled
Huvivenesatama on kaupungin alapuolella. Sinne pääsee pidempää reittiä tietä pitkin tai aika jyrkkiä portaita kävellen suoraan kaupungista.

Untitled

Untitled

Untitled

Carthago

Unescon maailmanperintökohteet kiinnostavat aina. Tähänkin viikon matkaan sain sopimaan niitä kolme. Pikkuruisella Tunisialla niitä riittäisi useammalle reissulle. Sidi Bou Saidista on kävelymatka Carthagon raunioille. Tiesin suunnilleen suunnan ja odotin matkalla kohtaavani valtavia kylttejä, jotka osoittaisivat suuntaa. Ei ihan.

Matkalla poikkesin meren rantaan Saint Cyprianin basilikan raunioille. Nämäkin rauniot ovat yksi 13:sta kohteesta, jotka muodostavat yhdessä Unescon maailmanperintökohteen. Ei ollut paljon jäljellä.  Sen sijaan huomaamattani päädyin häiritsemään rakastavaisten lemmenhetkeä ruohikossa. Tunisiassa asutaan pitkään vanhempien kanssa, hotelleihin ei pääse, jollei olla naisimissa, joten romantiikka luonnon helmassa on ihan tavallista. Ei siellä pieniä tunisialaisia vielä tehty, mutta aika paljonpuhuvasti mies iski silmää ja näytti peukkua, kun vaivihkaa hipsin pois.

Untitled
Saint Cyprianin basilikan rauniot

Tulin tiesululle. Tästä ei ole käveleminen, koska presidentin palatsi. Vartijat kävivät pikaisen keskustelun ja laskivat minut menemään, mutta valokuvaus oli ehdottomasti kielletty. Palatsia jatkui satoja metrejä, mutta en oikein uskaltanut katsoakaan. Pari kertaa moottoripyörävartija ajeli ohi. Ihan kuuliaisesti kävelin loppuun.

Mitään kylttejä ei ollut edelleenkään. Oli alettava kysellä. Koska äidinkieli Tunisiassa on arabia ja jokainen myös puhuu ranskaa, on ihan mahdollista, että englannilla ei tule ymmärretyksi. Mutta kun on hyvä tahto, kaikki järjestyy. Pysäyttämäni nainen viittoili, minne mennä. Seuraavassa risteyksessä seisseelta tytöltä ajattelin varmistaa. Siinä juuri kysymyksen esitettyäni ensimmäinen nainen kurvaa paikalle ikivanhalla Pösöllään ja kehottaa hyppäämään kyytiin. Ei matkaa ollut kuin pari korttelia, mutta hän halusi viedä turistin perille. Kiittelin kovasti. Hymyn kieli on universaali.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Odotin Carthagolta enemmän. Rauniokaupungit Syyriassa ja Istaelissa olivat olleet aivan huimia. Siksi kai odotukseni olivat kovat. Onhan Carthago nimenäkin kuuluisampi kuin Apamea ja Jerash. Jouduin pettymään. Kovin paljon ei ollut jäljellä. Mutta oli se leppoisan päiväkävelyn arvoinen. Näyttävimmät olivat kylpylän rauniot. Samalla lipulla pääsi katsomaan amfiteatteria, joka sekin aika vaatimaton, ja joitain muita paikkoja, mutta jätin historian tällä erää, koska ystäväni tuli käymään ja menin paheellisesti toisen kerran viinikaupoille.

Untitled
Teatteri on ehkä kilometrin päässä kylpylän raunioilta.

Untitled
Unesco-kyltti tännekin osoitti.

La Marsa

Lyhyehkön (joitain kilometrejä) kävelymatkan päässä Sidi Bou Saidista on La Marsa. Se elää turismista, mutta näin aikaisin keväällä sitä ei oikeastaan voinut huomata. Kaupunki on vilkas. Siellä on ostosmahdollisuuksia, paljon kahviloita ja ravintoloita, hiekkaranta. Osuin kahvilaan lukion naapuriin. Jos nuorille olisi vaihtanut vaaleat hiukset ja silmät, he olisivat voineet olla suomalaisia. Niin samalta he näyttivät.

Tunisian taloustilanne on huono. Paljon on työttömiä. Paljon oli nuoria perheitä päivällä rantakadulla viettämässä aikaa, vaikka oli maanantai.

Untitled
Tässä pidin toimistoani vähän aikaa. Ei hullumpaa. Nyt tiedän senkin, millaista on mojito alkoholittomana.

Untitled

Untitled

Untitled

Rannalla tuuli, joten vaikka sää oli muuten lämmin, en olisi tarennut uimahoususilleni heittäytyä edes. La Marsassa on ihan sopivaa esiintyä länskäriuimapuvuissa. Sekin kertonee, kuinka erilainen Tunisia on moneen muuhun muslimivaltioon verrattuna. Mutta otin sandaalit pois, upotin varpaani hiekkaan, kuljin vesirajassa ja välttelin rantaan lyöviä aaltoja. Ei tainnut vesi vielä olla uimalämpöistä, vaikka muutama uskalias nuorimies vedessä olikin. Enimmäkseen rannalla oli nuorten naisten ryhmiä ja hempeästi toisiaan kädestä piteleviä pareja. Minä panin elämän risaiseksi, istuin aurinkovarjon alle ja tilasin läskilimun (ts. ei kevytversiota, koska sellaista ei ollut). Tuuli heilutti hiuksia. Tuntui kesältä.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled
Olisi ehkä pitänyt käydä kysymässä, miksi heillä on tonttulakit päässä.

Untitled

Kolmen ruokalajin lounas maksoi 15 dinaaria (6,70 euroa). Aurinko paistoi terassille kevyen pilviharson läpi. Olin taas aika onnellinen.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

32 comments

 1. “Sidi Bou Saidissa täytyy sietää turisteja. Tositrävelleri ei sinne epäilemättäkään eksyisi.” Heh, olen joskus miettinyt, että haluaisin nähdä sen tositrävellerin, joka matkustaa ja patikoi jonnekin Lapin viimeisimpään korpeen vain ja ainoastaan sen takia, että siellä ei ole muita ihmisiä – ei taitaisi kelvata. 😀

  Kertomasi ja kuvien perusteella Sidi Bou Said näyttää juurikin sopivalta päämäärätöntä kävelemistä ja valokuvaamista varten. Siis juuri kivalta vaikka muutaman päivän kohteeksi.

  Mielenkiintoista, että Carthago ei sitten kuitenkaan ollut kovin ihmeellinen. Jotenkin mullakin on sellainen mielikuva, että se olisi vaikuttava paikka.

  1. Tositrävellerilla ajattelin nyt sellaista, joka kammoaa turistikohteita, ei niinkään pelkää tavata yhtään ketään. 😀 Samalla nauroin vähän itselleni, koska en mieluusti menen pakettimatkakohteisiin, joissa näyttää kuin koko paikka olisi rakennettu vain sitä silmälläpitäen, että sinne tulee turisteja rahoineen. Sellaista fiilistä Sidi Bou Saidista ei kyllä tule, koska ei sillä oikeastaan ole kuin yksi katu, jolla ylipäätään on palveluja.

   Carthagon vaatimattomuus oli minullekin täydellinen yllätys!

 2. Tämä sinun reissusi on kyllä avannut minun silmiäni! Niin sitä vaan on aina ennakkoluulojen varassa ja antaa niiden vaikuttaa päätöksiin, tosin en kuitenkaan usko, että ihan lähivuosina Tunisia vielä kutsuu. Mutta joskus vielä, viimeistään sitten kun pääsen taas ihan kahdestaan tuon paremman puoliskoni kanssa reissuun 🙂

  1. Tunisiassa on myös hyvät rantakohteet, jos lapsiperheen kombolla lähtee liikkeelle. En tiedä kuin Soussesta, mutta kilometrikaupalla hiekkarantaa. Kirjoittelen niistä seuraavaksi.

   Tunisia todella yllätti minutkin positiivisesti, vaikka minulla ei ollut edes niitä ennakkoluuloja. 🙂

 3. Miellyttävä paikka. Tiedän jo historiastakin sen, että roomalaiset halusivat hävittää perivihollisensa maan tasalle ja vieläpä kylvivät maahan suolaa niin ettei kukaan ikinä asuisi Karthagossa. Sen lisäksi olen kuullut muutamalta taholta, että Karthagon rauniot ovat melkoinen pettymys.
  Myös minä olen toimillani aiheuttanut sen, että jonkun nuoren neitsyys on säilynyt pitempään. Ei se mitään, se on ihan yliarvostettu juttu muutenkin.

  1. Jos oikein ymmärsin ihmisten puheista, vain pienen pieni osaon kaivettu esille, että olisivat hautautuneet kaiken muun rakentamisen alle, muyta en tiedä, onko totuus. Nämä keskeyttämäni ihmiset olivat sen verran aikuisia, että luulen, etteivät ihan ekaa kertaa heinikossa pyörineet.

 4. Tunisia kyllä se pysyy listallani. Sinulla näyttää olleen ihan mallikas reissu vaikka eikös siellä vuosi aikaa ollut jotain härdelliä ja ampumisia. Eikä tuo ateriahinta mikään hirveän kallis ole. Tuo maailmanperintökohde sanoo minulle enemmän Chartagona kuin muina niminä. Harmi vaan, että oli noin raunioina jo!

  1. Niin, suomeksi sitä on tapana sanoa Karthagoksi. 🙂 Juu eivät olleet alle kympin pääruoat kalliita ollenkaan, mutta ajattelin vain osoittaa sitä, että tuo on hintataso medinan parhaissa ravintoloissa. Muualla syöminen on selvästi edullisempaa. Viime vuonna Tunisissa iskettiin museoon ja Soussessa rannalle. Nyt ovat terroristit saaneet haluamansa ja turistit kaikkoamaan. Ei enää tartte osoitella voimaa. On maailma mennyt hulluksi!

 5. Ihanalta kuulostaa edelleen, Sidi Bou Saidissa haluan käydä ainakin. Rantojen rakastajana odotan innolla lisää juttua niistä 🙂 Hyvä tietää, että Karthago on pettymys, voisi tosiaan kuvitella että se olisi vaikuttavampi paikka.

  1. Karthagon pettymys on tietty suhteellista. Jos on nähnyt rauniokaupunkeja ennen, ja isoja, tämä on vähän vaatimaton. Jos taas ei ole nähnyt niitä upeimpia, on tässäkin ihmettelemistä.

 6. Tosi kivan kuuloinen paikka 🙂 Tunisia on mulle aivan tuntematon paikka, mutta Sidi Bou Saidista olen muistaakseni joskus kuullut. Tunisia vaikuttaa sellaiselta paikalta, että sinne voisi hyvin lähteäkin matkalle, ja Unesco-kohteet vain lisää mielenkiintoa maata kohtaan.

  1. Ainakin minulle Tunisia tarjosi kaikkea sitä, mitä matkalta haluan. Nämä paikat lähellä lwntokenttää olivat hyvä aloitus ennen lähtöä muualle Tunisiaan. Maan Unescoista näin tällä kertaa vain kolme. Tunisiassa on niin paljon kaikkea.

 7. Minä en tykännyt Tunisiasta, tosin se oli 90-lukua ja tuolloin nähtävyyksien sijaan kaipasin rantoja ja tuohon ajankohtaan siellä oli viileää ja vesi kylmää. Nuo kissat toivat elävästi mieleen ne kaikki kulkukissat joita oli paljon! Tuo ensimmäinen kuva on aivan mahtava!

  1. Huhtikuun alku ainakin olisi ollut rantalomailuun liian kylmä. Soussessa oli kyllä yli 20 astetta mutta kova tuuli. Kuukautta myöhemmin tilanne luultavasti toinen. Minun mieleeni maa todella oli, ja aion palata mahdollisimman pian. Mutta kaikkihan on niin kiinni siitä, mitä hakee, mitä odottaa, ja toisaalta jotkin pikkujutut voivat muutta mieltä suuntaan ja toiseen.

 8. Joskus täytyy laittaa elämä risaiseksi ja tilata läskilimu! Elämän pieniä (lihottavia) iloja. Ja paljon kissoja tuolla. Minustakin tuo Carthago näytti vähän pettymykseltä, jotenkin sitä odotti enemmän.

  1. Elämä on uhkapeliä välillä, esim. ei koskaan tiedä, mihin läskilimu jämähtää. Miksi kaikki kiva onkin kiellettyä, moraalitonta tai lihottavaa?

 9. Sidi Bou Saidi vaikuttaa paikalta minun mieleeni! Kauniin näköistä siellä ainakin näyttää olevan.

  Tuntuu hullunkuriselta, että alkoholia ei saa julkisesti juoda, mutta kuhertelu yleisillä paikoilla on sallittua 😀 Kummassakaan ei tosin mielestäni mitään pahaa ole 🙂

  1. Onhan noissa säännöissä vähän hullunkurisuutta. Kuherteluakaan ei näkynyt esimerkiksi Tunisissa. La Marsa oli selvästi vapaamielisempi paikka. Soussessa taas näkyi baarejakin ja hotelleista sai alkoholia. Kuhertelun aste oli jotain siltä väliltä.

 10. Kauniita kohteita jokainen, kaksi ensimmäistä menivät erityisen lähelle sydäntä. Rakastan päämäärätöntä haahuilua, kaiken kauniin ihmettelyä ja ihmisten menon seuraamista. Pääsiäisreissullanikin pysähtelin monesti puistoon tai jonnekin vain istumaan ja ihmettelemään. Helposti meni puolikin tuntia (eikä mainita mitään siitä, että oli hyvä tekosyy huilata väsyneitä jalkoja :)) ihmetellessä. Kyllä nuo rauniotkin mulle olisi kelvanneet, vaikka nyt eivät ehkä kaikkein hulppeimmat olleet. Pitää pistää kohteita mieleen, eiköhän Tunisiakin mua joskus kutsu!

  1. Minua kutsuu varmasti uudelleen. Kuulen jo huudot. 🙂 Tykkään reissussa kävellä. Eivät nuo välimatkat pitkiä olleet, ja taksilla oli maksanut ehkä euron tai pari, mutta kävellessä fiilistelee ihan eri tavalla.

 11. Tunisia on kyllä kiehtova kohde! Upeaa arkkitehtuuria ja kontrasteja, ne kiinnostavat aina. Niin, ja meri. Tuo taitelijakylä vaikuttaa myös heti minulle sopivalta. Alkaa kyllä kummasti taas kerran tuo Afrikan manner huudella nimeäni, sinulta voinkin sitten seuraavan kampaamokäynnin yhteydessä kysellä lisääkin vinkkejä :).

  1. Afrikka <3 Välimeren rannikko ja toisaalta Saharan eteläpuolinen Afrikka ovat kuin eri maailmat, mutta molemmat ovat sulattaneet ainakin tämän reissutytön sydämen.

 12. Ihana tunnelma tekstistäsi huokui. Tuli fiilis, että tänne voisi lähteä, vaikka Tunisia ei millään listoillani olekaan ollut. “Jos sinulla ei ole ongelma istua kahviloissa, katsoa ohi kulkevaa ihmisvirtaa, kävellä kukkulan rinteellä sijaitsevan kylän mäkisiä katuja edes takaisin, näppäillä kuvia ihanista ovista, ikkunaluukuista, mosaiikeista, Sidi Bou Said saattaisi olla sinun paikkasi”. Ei tosiaan ole ongelma. Sidi Bou Said todellakin voisi olla paikkani. Kvasikin olivat niin kauniita <3.

  1. Matkablogit luovat uusia tarpeita. 🙂 Tunisia ei ole suomalaisille kovin tuttu paikka, tai ehkä jotkin rantakohteet, joihin tehdä pakettimatkoja. Mutta siellä on hurjasti kaikkea muutakin. Vaikka juuri nämä pohjoisrannikon leppoisat pikkukaupungit.

 13. Ihania nuo sidi Bou Saidin siniset ovet ja ikkunaluukut. Niiden katsominen ja kuvaaminen riittäisi minulle. Ja sen parempaa sisältöä lomapäivälle ei voi olla kuin ympäristön ja muiden ihmisten kiiretön tarkkailu. Se on elämää 🙂

  1. Juuri tuollaisena minä koin päiväni näillä nurkilla. Kiireetön joutilaisuus rauhoitti.

 14. Nämä Tunisian jutut ovat olleet kyllä mielenkiintoisia. Maa on edelleen kohdelistalla tukevasti. Ehdottomasti haluan mennä jo pelkästään mielettömien kuvausmahdollisuuksien takia.

  Siniset ikkunanpielet, kaakelit, mosaiikit, terrakotansävyt… <3

  1. Kiva kuulla, että olet tykännyt. Minunkaan listaltani (onko minulla lista?) Tunisia ei mitenkään vielä poistunut. Näin tälläkin kertaa vain kovin vähän. Toivon pääseväni takaisin mahdollisimman pian. Toivoisin muidenkin antavan maalle mahdollisuuden, koska se todella epäilemättä yllättää positiivisesti. Yllätti minutkin, joka tiesin olevani menossa kivaan paikkaan.

 15. Oi miten kaunista! Luin muutkin postaukset aiheesta ja on mukava saada rehtiä, suorasanaista ja hieman sarkastista luettavaa naisena matkustamisesta maailmalla 🙂

  1. Milloin matkustan yksin, yritän tuoda myös naisnäkökulmaa esiin, varsinkin jos on ennakkoluuloja rikottavana. Tunisian pohjoisrannikko todella on kaunista!

 16. Hei, Carthagossa mäkin olen käynyt ja tykännyt paljon 🙂 Muuten Tunisia ei tehnyt silloin 9-vuotiaaseen matkailijaan lainkaan niin hyvää vaikutusta kuin muut siihen aikaan tuntemani kohteet: kaupustelu ja kaupungilla seuraavaan lähtevät “oppaat” tuntuivat ainakin lapsesta aika ahdistavalta. Ehkä pitäisi kuitenkin antaa maalle uusi mahdollisuus näin aikuisiällä, niin postauksessa kuin sun instassa julkaisemat kuvat on nimittain tosi kivoja! 🙂

  1. Tuollaisia lieveilmiöitä en kohdannut lainkaan. Minuakin jollei nyt ahdistaisi niin ärsyttäisi ihan hulluna, jos sellaista olisi. Ehkä tosiaan 9-vuotiaana kiinnostuksenkohteet vähän erilaisia kuin aikuisena. 🙂 Mutta ymmärrän helposti, että ei Tunisia varmasti ole kaikkien mielestä yhtä ihana, kuin minun mielestäni oli.