Type and press Enter.

Riika on hyvinsyöntikaupunki

R iika nousi kesällä otsikoihin, koska matkakohteet, joihin oli koronatilanteen vuoksi turvallista (tai ”sallittua”) matkustaa, kävivät vähiin ja lennot Riikaan täyttyivät. Otsikoihin nousivat kahden euron tuopit, koska niiden uskottiin olevan viinaanmenevälle suomalaiselle syy matkustaa. On todettava, että parin päivän matkalla en moiseen tuotteeseen törmännyt kertaakaan, mutta erinomaisiin ravintoloihin sitäkin enemmän.

Perus turistivirhehän on poiketa keskeisimmällä turistialueella olevalle kivannäköiselle terassille. Voihan sellaiselta hyvääkin saada, mutta hinnat ovat usein ihan muuta kuin paikoissa, joihin pitää tietää mennä. Näin meille kävi ensimmäisenä iltana, kun tultiin myöhään ja haluttiin jotain syödäksemme. Tuomiokirkon läheisyydessä Līvu-aukiota reunustavat Riian ehkä kauneimmat ja parhaiten hoidetut vanhat talot, ja koska hotellimme oli aukion reunalla, oli niin helppo vain marssia pöytään noiden kaunokaisten edustalla oleville terasseille. Ei ruoka missään nimessä huonoa ollut, mutta ei myöskään sellaista, mitä osattiin kaupungista etsiä.

Untitled

Untitled

Heinäkuun alussa Riiassa oli ravintolafestari, jonka ideana oli, että ravintolat tarjoavat kolmen ruokalajin menun kiinteään 20 tai 25 euron hintaan. Liveriga.com-sivustolta löysimme tapahtuman, ja koska siinä oli mukana kymmeniä paikkoja, oli aika homma karsia sopivat. Päädyimme kriteeriin moderni latvialainen keittiö. Silloin valikoima kävi reilusti pienemmäksi. Pöytävaraukset saattoi tehdä vain puhelimitse, mutta ravintoloissa puhuttiin kaikissa englantia. Keskellä viikkoakin osa oli loppuunvarattuja, ja jouduimme vaihtamaan toisen illallishaaveen lounaaksi. Oli kiva huomata, että avintolat olivat täyttäneet nimenomaan paikalliset. Vieraita kieliä kuului hyvin vähän.

Haluan esitellä pari paikkaa, koska niihin ei ehkä vahingossa päätyisi, mutta jos Riika on kohteena ja hyvä ruoka ja palvelu kelpaavat, ne ovat ehdottomasti suositeltavia. Hinnat ovat toki kalliimmat normaalisti, mutta aika maltilliset suomalaisiin hintoihin tottuneille. 

3 pavāru restorāns vanhan kaupungin sydämessä

Vanhan kaupungin ytimessä on muuri ja sen rinnalla hurjan pitkä rakennus nimeltään Jekaba kazarmas (Jacob’s Barracks), jossa on useita terasseja, ravintoloita ja baareja. Se ei näytä fine dining -alueelta, mutta yksi paikoista on 3 pavāru restorāns, kolmen nuoren kokin kunnianhimoinen ravintola. 

Ravintolassa oli erinomainen palvelu. Yksi esimerkki olkoon se, että pyysimme viinipakettia, joka sopisi ruokiin. Heillä ei tällaista varsinaisesti ollut, mutta hovimestari lupasi löytää ruoille sopivat viinit. Hän myös totesi, että kannattaa varmaan laittaa puolikkaat annokset, ettei juomia hinta nouse ruokaa kalliimmaksi. Latvialainen annos ei suinkaan ole suomalainen 12 cl, eli puolikkaatkin olivat aivan riittävät ruokajuomiksi.

Parhaiten ravintolasta jäi mieleen se, miten siellä tarjoiltiin leipä. Asiakkaan eteen levitettiin leivinpaperi, jolle yksi kokeista kävi puristelemassa erilaisilla kastikkeilla kuvioita, kuin olisi tehnyt modernia taidetta. Jokaisen ruokailijan kuvio oli erilainen sen mukaan, mitä juuri silloin huvitti tehdä. Kastikkeet olivat taivaallisen hyviä, ja peston basilika kokon omasta puutarhasta. Itse leipä oli samasta ruokataivaasta. Sen erikoisuus oli valmistusastia: leipä tuotiin savisessa kukkaruukussa.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Ravintola Ferma on taksimatkan arvoinen

Ferma vaikutti hurjan suositulta. Emme saaneet edes viikolla pöytää illaksi, ja lounaallakin pöydät tuntuivat täyttyvän. Ferma sijaitsee parin kilometrin päässä vanhasta kaupungista. Toki matka on käveltävissä ja ihan täydellinen sähköskootterilla ajettavaksi, mutta Boltista (kuin Uber) saa edullisen autonkin kuljettajalla.

Fermassa oli lounasaikaankin fine dining -paikan meininki. Se oli katettu kauniisti. Sen sijaan palvelu tai yllätyksellisyys ei yltänyt mitenkään kolmen kokin ravintolan tasolle. Ruoka saattoi olla vähän parempaa, mutta taisi olla myös vähän kalliimpaa.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Niklāvs, sattumavalinta vanhassa kaupungissa

Jälkeenpäin vasta tajuttiin, että olisi voinut varata kolmen ruokalajin aterioita vaikka kaksi joka päivälle, koska niissä hinta ja laatu todella kohtasivat ja koska annokset eivät olleet sellaisia, että olisi tullut ylensyötyä. Sen sijaan ihan vain pieneksi lounaaksi ajattelemamme Niklāvs, johon pysähdyimme sadetta pakoon, aiheutti ähkyn. Vain muutaman alkuruoan jakaminen kahdelle tarkoittikin jotain muuta kuin pientä snäksiä. Mutta ravintola oli kiva, henkilökunta mukavaa ja ruoka superhyvää. Täällä muuten testasimme latvialaista kuohuviiniä, mutta ainakaan piccolopullossa tarjoiltu Rigas ei herättänyt tarvetta saada lisää. Ehkä jostain viiniravintolasta olisi saanut parempaa. Tiedätkö sinä, onko sellaista?

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 comments

  1. Kiitos vinkeistä! Vaikka Riika ei suosikkini olekaan, niin saatan tuonne hyvinkin päätyä, kun valinnanvara taas kapenee. Viimeksi hyvän ruuan löytäminen ei oikein onnistunut, mutta nyt tiedän minne suunnistaa. Herkullisen näköistä!

    1. Sama juttu. Ei ole minuunkan tehnyt suurta vaikutusta, mutta pikkubreikille sinne voi hyvinkin suunnistaa. Ja ole hyvä! On ilo jakaa hyödyllisiä vinkkejä. 🙂

  2. Riiassa on minunkin kokemusteni perusteella ihania ravintoloita ja hinnat ovat kohdallaan laatuun nähden. Muutenkin tykkään Riiasta tosi paljon. Nätti paikka ja hyvä kohde esimerkiksi viikonloppureissulle.

    1. Minä innostuin tällä kertaa sähköpotkulaudoista. Myös katuruokapaikka keskustan ulkopuolella oli mainio lisä vanhan kaupungin turistisimmille alueille. Uskon kyllä meneväni vielä, vaikka en vielä ole ihan täysillä innostunut. Samalla pitäisi nähdä maata vähän laajemmin.