Type and press Enter.

Elefantteja ja lymyileviä leijonia

Jos haluaa nähdä eläimiä kunnolla, pitäisi liikkua täsmälleen oikeaan aikaan. Pimeässä niitä ei ihmissilmä erota, mutta taas kirkkaassa ja kuumassa vaikkapa leijonat eivät kovin mieluusti liiku. Niinpä lähdimme Queen Elizabethissa liikkeelle jo 6.30, kun lodgella portit aukesivat.

En tiedä, mistä safarioppaat ovat saaneet näkökykynsä. Jotenkin vielä käsitän, että he erottavat makaavan leijonan savannilla (paitsi etten käsitä), mutta miten voi erottaa makaavan leijonan pimeässä? Enock kuitenkin pysäytti auton ja totesi tien vieressä varsin lähellä makaavan leijonan. Oli jännä seurata, kun pimeydessä näkyi ensin hädin tuskin edes hahmoa, mutta ei varmaan mennyt kuin kymmenen minuuttia, kun aurinko oli noussut ja suuri leijona näkyi selvästi. Siinä se vain jatkoi makailuaan. On muuten komia eläin! Ei voitu kuitenkaan jäädä valoisaa odottelemaan, koska oli hämärän turvin vielä jatkettava matkaa.

PAP01173

Olin mielessäni vähän ärtynyt, kun ajoimme vain suurimpia väyliä. Keniassa tuntui, että pompimme kinttupolkuja eläimiä nähdäksemme. Siksi todella tuntui omituiselta, kun käännyimme leveälle asfalttitielle, joka halkoi kansallispuistoa. Mutta olipa taas todettava, että Enock tiesi, mitä tehdä. Muutaman kymmenen metrin päässä tiestä einehti lauma elefantteja. En vain saa kyllikseni niiden katsomisesta. Hetkeksi käänsin kyllä katseeni myös liikenteeseen: banaanipyörät olivat tyypillinen näky maantiellä, mutta eipä ollut ennen tullut tilaisuutta saada sellaista kuvattua.

PAP01192
PAP01200
PAP01224

Savannilla näkyi jokunen auto, mutta ei lainkaan sellaisia valtavia määriä kuin Masai Marassa. Pysähtyneestä autosta saattoi tietenkin taas päätellä, missä on eläimiä. Kaksi autoa oli parkissa aivan leijonien lähellä, mutta ne olivat ajaneet luvattomasti maastoon. Tietenkin olin kateellinen, kun pääsivät niin lähelle leijonia, mutta toisaalta olen iloinen, ettei Enock edes ehdottanut off road -ajelua. Kiinni jäämisen riski tuskin olisi suuri, eikä 150 dollarin sakkokaan ole erityinen pelote, mutta yritän aina ajatella, että olemme savannilla eläinten kotona. Niillä täytyy olla oikeus olla rauhassa, makailla juuri siinä, missä haluavat. Kansallispuisto on eläimille. Kiikaroimallakaan ei leijoniin kyllä kovin hyvää näköyhteyttä saanut. On niillä niin hyvä suojaväritys.

PAP01283
PAP01287
PAP01294
Kun leijonaa ei ole lähellä, voi pistää vaikka painiksi. Tässä hommassa sarvet kalisevat.

Siinä ajellessa tuntui, että olisimme nähneet vain vähän eläimiä, mutta valokuvia katsellessa huomaan tielle osuneen aikamoisen kirjon lintuja ja nisäkkäitä. Yksikseen oleva pappanorsu herätti taas säälin tunteita. Koska laumassa voi olla vain yksi johtajauros, on vanhan isännän joskus väistyttävä. Nämä laumasta häädetyt voivat kuulemma elää vielä toisen mokoman yksikseen tai mikä parasta, ne saattavat ryhmäytyä keskenään. Pappaporukkaa emme kuitenkaan nähneet. Hyeenan näin ihan vahingossa. Edes Enockin harjaantunut silmä ei ehtinyt sitä huomata. 

PAP01264
Vauvaeläin on aina söpö, olkoon vaikka puhvelin jälkeläinen.
PAP01272
PAP01329
Hyeenalla on hyvä suojaväri.
PAP01374

Keskellä ei mitään, pienen kraaterijärven rannalla oli matkamuistomyymälä ja baari. Kaksi naista ja taaperoikäinen pikkumies pitivät bisnestä. Pikku kaveri ei puhunut vielä lainkaan, vaikka oli 2,5-vuotias. Enock kertoi, että monilla pojilla Ugandassa puheen kehitys voi viivästyä. Myöhemmin eroa tyttöjen ja poikien puhumisessa ei kuulemma ole. Aika erikoista. Kaikkea voi oppia, kun istuu aamulimulla Ugandassa.

PAP01304
PAP01302
PAP01312
PAP01306
elefantteja

Samana iltapäivänä veneretken jälkeen Enock kysyi, lähdemmekö vielä katsomaan norsuja. Mies oli jo ajatuksissaan menossa saunomaan, mutta sain käännettyä mielensä. Ja mitä näimmekään! Näimme edessämme tietä ylittävän elefantin. Silloin toivoin, että jospa näkisin niitä tietä ylittämässä ihan jonon. Jospa mukana olisi vieläpä pari pikkuistakin. Ja jospa joku töräyttäisi kärsällään kunnon fanfaarit. Joskus kannattaa toivoa. Sain kaiken. Pienen. Jonon. Törinän.

Pyysimme, että jos auton moottorin voisi sammuttaa hetkeksi, jotta kuulisimme puskasta tulevaa rytinää ja tietäisimme ennakoida, milloin norsu astuu tielle. Näin ei voi tehdä. Moottorin pitää olla käynnissä, jotta voimme paeta, jos elefantti jostain syystä hermostuisi ja päättäisi hyökätä. Ymmärrettävää! 

PAP01715
PAP01722
PAP01734
PAP01749
Kuinka kätkeä asuntovaunu? Samaa kokoluokkaa on elefantti, eikä muuten tarvita kuin metri tai pari puskaa, ja sinne katoaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 comments

 1. Vau! Ihan uskomattomia luontokappaleita… 🙂

  1. Voi kiitos! Senkin uhalla, että blogiin on tultu “travellover tylsiä maisemakuvia” -haulla, julkaisen näitä. 🙂 Savanni eläimineen on ihan parasta!

 2. Mä olen sellainen norsufani, että olen näistä ihan myyty. Niin mahtavia kuvia!!!

  1. Yritän lähipäivinä ladata Facebookin pienen videon, jossa muistaakseni kuuluisi törinääkin. En nyt muista, mitä kaikkea filmailin, kun olin niin fiiliksissäni nähtyäni koko lauman, toisen ja kolmannenkin. Norsut! <3

 3. Hyvät kuvat! Safari on varmasti mielenkiintoinen kokemus

 4. Säilyitkö matkalla ilman vatsatautia? kiinnostaisi kovasti kaukokohteet mutta malaria pelottaa..

 5. Safari on todella mieletön kokemus!
  Lodget ovat erittäin hyvätasoisia, joten niistä en ole vatsatautia saanut, en Keniasta, en Ugandasta.
  Malarone ja Rumbabor ovat aika kalliita malarialaakkeitä, mutta niistä minulle ei ole tullut mitään sivuoireita. Paljon halvempiakin on olemassa, mutta niissä riskit sivuvaikutuksiin ovat suuremmat.