Type and press Enter.

Vipava Valley – viiniä, mykistäviä maisemia ja onnellista kinkkua

                             Pressimatka: Slovenian Tourist Board 

Olin rakastunut Slovenian viinialueisiin Brdassa enkä uskonut missään enää olevan mitään niin kaunista, mutta sitten minulle näytettiin Vipava Valley. Koska Sloveniassa välimatkat ovat lyhyitä, ei näiden kahden silmiä lepuuttavan maiseman välillä ole kuin reilut sata kilometriä. Silti sekä viineissä että maisemassa on eroa. Vaikka molemmat ovat kumpuilevia, Vipava on korkeuseroiltaan selvempi. Kun lähti sateisena heinäkuun iltana nousemaan vuorenrinnettä, lämpötila laski alimmillaan reiluun kymmeneen asteeseen. 

Guerila Wines – täällä sielu lepää

Slovenialaiset ovat ylpeitä viineistään, mutta edelleen tuotantomäärät ovat aika vähäistä moniin suuriin viinintuottajamaihin verrattuna. Niinpä niitä kannattaa tulla maistelemaan paikan päälle, koska esimerkiksi Suomeen tuodaan kovin vähän. Luultavasti en valehtele, jos sanoin, että pääsin kosketuksiin Vipavan viinien kanssa laakson kauneimmassa paikassa. Guerila Wines viinitalo on juuri rakennuttanut uudet kellarit ja maistatustilat sekä niiden yhteyteen muutaman vuokrattavan huoneiston. Lasiseinäisissä tiloissa tuntui melkein, kuin olisi rinteessä köynnösten keskellä, ja aamulla kun heräsi, tuota maisemaa saattoi katsoa sängystä.

Voi hyvän tähen, kuinka paljon minä rakastin tätä paikkaa. Tänne palaan varmasti, ja sillä kertaa varaan jääkaapin täyteen ruokaa ja vain istun terassilla ja katson kaksi vuorokautta tätä maisemaa. Korkeintaan teen kävelyjä lähimaastossa ja palaan takaisin. Tällä reissulla ei moiseen ollut aikaa. Guerilan omat sivut löydät täältä

Guerila Wines

Guerila Wines

Guerila Wines

Guerila Wines

Guerila Wines

Guerila Wines

Onnellisten sikojen kinkkua

Oma sianlihan kulutukseni on jokseenkin olematonta. Ensimmäinen radikaali vähennys tuli silloin, kun satuin samalle huoltoasemalle sikarekan kanssa Italiassa. Lähes kokonaan lopetin nähtyäni Elina Lappalaisen (kirjoittanut kirjan Syötäväksi kasvatetut) esityksen suomalaisista porsitushäkeistä. Mutta Slovenian parhaaksi sanottu valmistaja osoitti, että kaiken kasvatuksen ei tarvitse olla kamalaa. Onnelliset siat mönkivät mudassa, niin kuin sikojen normaalihommiin kuuluu. Kun sama tila sitten tekee kyytipojaksi myös viiniä, mikäpä siellä kellarissakin oli viihtyessä. Katossa roikkuvat kinkut oli kaikki jo myyty. Ne myydään jo silloin, kun siat vielä kylpevät lätissään. Siinä roikkui muuten kymmenillä tuhansilla euroilla kinkkua pääni päällä viiniä maistellessani. Ja kuten kaikki slovenialaiset, rouva Silva Cigoj on ihastuttava ja lämmin ihminen. Tietenkin. Touristicna Kmetija Arcade Cigojilla on myös majoitusta ja ravintola.

Touristicna Kmetija Arcade Cigoj

Touristicna Kmetija Arcade Cigoj

Touristicna Kmetija Arcade Cigoj

Touristicna Kmetija Arcade Cigoj

Touristicna Kmetija Arcade Cigoj

Mitä kaikkea on Vipava Valley?

Vipava Valley on muutakin kuin viiniä Guerilan terassilla. Siellä on patikointireittejä mielettömissä maisemissa, se on maastopyöräilyä ja kiipeilyä aktiivisille, se on kalastamista. Vipavassa pääsisi myös liitovarjolla taivaalle. Sinne minäkin olin menossa, mutta luonto oli eri mieltä. Tuulen tyyntymistä odotellessa alkoikin tuulla entistä kovemmin.  Kun oltiin menossa tutustumaan kauniiseen muurien reunustamaan Vipavski Križin kaupunkiin, alkoi sataa kaatamalla. Liikkeelle ei voinut lähteä, koska näkyvyys oli nolla. Kohta tuli pienen luumun kokoisia rakeita. Slovenian heinäkuu voi yllättää. Mutta vaikka en päässyt taivaalle tai luontoon sään takia, saatoin katsoa terassilta mitä kauneinta sateenkaarta laaksossa ja mennä syömään yhden elämäni illallisista. Ruoka täällä Vipavassa on aika kaukana modernista keittiöstä, josta pääsee nauttimaan Ljubljanassa (lisää esimerkiksi täällä). Se on selvästi sanoisinko maalaismaisempaa ja yksinkertaisempaa, mutta oli hyvää kaikkialla. 

Vipava Valley on muuten valittu Lonely Planetissa vuosi sitten TOP-paikkoihin, niihin joissa pitäisi käydä. Minä kävin. Menisin uudelleen milloin vain.

Vipava Valley

Vipava Valley

Vipava Valley

Lisää Sloveniasta löydät minun jutuistani täältä ja Slovenian turistitoimiston sivuilta Slovenia.info.en/.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

10 comments

 1. Palasin vastikään Douron viinilaaksosta Portugalista vakuuttuneena siitä, että kauniimpaa viinialuetta ei olekaan. Mutta kylläpä näyttää ihanalta tuokin laakso! Itse asiassa Dourossa mukana olleen kaverin kanssa ollaan jo mietitty Sloveniaa ensi kesän kohteeksi, lähinnä kyllä Ljubljanaa. Mutta äkkiäkös sieltä tuonnekin pyyhkäisisi… Kiitos vinkistä ja kauniista kuvista!

  1. Douron laakso on ihana! Mutta kyllä näistä kahdesta vaihtoehdosta mun sydän sykkii enemmän Slovenian viinialueille. Sloveniassa välimatkat ovat lyhyitä, joten maata ehtii nähdä lyhyessäkin ajassa paljon. Ljubljana on kiva, mutta sitä ehtii nähdä 3-4 päivässä todella paljon, suunnilleen kaiken. Aika paljon mulla on siitäkin juttuja. Se vaan on niin suloisen kompakti ja ihastuttava.

 2. Näyttääpä kyllä mahtavilta nuo maisemat! En ihmettele yhtään, että ei edes sängystä huvita nousta, kun voisi vain makoilla ja ihastella tuollaista näkymää. 🙂 Hieno majapaikka ja viinien suurena ystävänä tykkäisin kyllä myös kovasti vastaavasta reissusta. Vegaanina en sianlihaan koskisi tosin. Slovenia on kaunis maa ja odotan kyllä innolla, että sinne pääsisin joskus tutustumaan itsekin! 🙂

  1. Onneksi viiniä voi nauttia ilman mitään eläinperäistä. 🙂 Minä niin tahtoisin takaisin Guerilan terassille. En poistuisi siitä 24 tuntiin kuin jääkaapille.

 3. Sloveniasta tuntuu nyt kuuluvan ihan joka tuutista eikä varmasti suotta. Vaikuttaa ihanalta paikalta. Ja nuo maisemat! Lähtisin milloin vain viinimatkalle noihin maisemiin 🍷

  1. Todellakaan ei suotta! Viinialueita on useita, eli ei tartte Vipavaan mennä, jos ei tahdo. Mutta jos nyt lähtisin näillä tiedoilla (neljästi Sloveniassa) viinimatkalle, kohteina olisivat Vipava ja Brdan alue. Molemmat niin kauniita ja ystävällisiä.

 4. Siis niin kaunista! En yhtään ihmettele, että Lonely Planet valinnut tämän TOP-kohteisiin. Itsekin oon huomannu, että Slovenia on upea ja ihmeen monipuolinen maa, vaikka onkin tosi pieni. Mulla myös samat kokemukset possusta, joka on kasvanut villinä ja vapaana: aivan uskomattoman hyvää lihaa, kun muuten en juurikaan sianlihasta välitä. Kyllä sen vaan maistaa, missä olosuhteissa eläin on kasvanut ja mitä syönyt.
  Tuonne vihreyteen kun pääsis just nyt, tämän harmauden vastapainoksi. Lasi viiniäkään ei olisi pahitteeksi.

  1. Slovenia on uskomaton maa. Se on todellakin pieni, mutta siellä on kaikkea vuoristoista rantaan, ulkoilijalle, kaupunkilomailijalle, ruokaa ja viiniä rakastaville.

 5. Oi mitkä maisemat, kyllä kelpaisi maistella viiniä noita näkymiä katsellessa. Sloveniaan on kyllä lähdettävä joskus!

  1. Slovenia on kertakaikkisen ihana. Jostain syystä se on matkailumaana vielä aika tuntematon, mutta toisaalta jos se säilyy sellaisena, vältytään monilta lieveilmiöiltä ja se on yhtä ohana vielä kymmenen vuoden päästä.