Type and press Enter.

Vientiane – TOP3 nähtävyydet

Vientiane ei ole kuuluisa maailmanluokan nähtävyyksistään. Se on enemmän leppoisaan hengailuun, aasialaisen pääkaupunkielämän fiilistelyyn. Vientiane on niin erilainen kuin ostoskeskuksistaan ja pilvenpiirtäjistään tunnetut Bangkok, Hongkong, Singapore tai Kuala Lumpur. Jos etsii Vientianen parhaita nähtävyyksiä, törmää aina samanlaiseen listaukseen: Buddha Park, tietyt temppelit ja Patuxai, jonkinlainen riemukaaren tapainen rakennus. Sen verran hengailultani maltoin keskittyä muuhunkin, että tutustuin näihin to do in Vientiane -paikkoihin.

1. Buddha Park

Buddha Park sijaitsee noin 25 kilometriä Vientianen keskustasta. En tiedä, mikä säästöperiaate juuri tässä kohden minut yllätti, mutta en sitten ottanut tuktukia tai taksia, vaan kävelin kuumassa ja kosteassa ensin 1,5 kilometriä ja otin sitten paikallisbussin kohteeseen. Toisaalta olisin jäänyt paitsi hurjasta määrästä paikalliselämää.

Bussi numero 19 lähtee bussiasemalla sivukadulta, jonne löysin hokemalla sen numeroa vastaantulijoille. Ikivanhassa autossa oli kuitenkin ilmastointi, joten ei ratkaisuni sittenkään ihan huono ollut. Lippu maksoi noin 40 senttiä, ja se maksettiin rahastajalle jossain matkan varrella. Siinä lähtöä odotellessa kyytiin tuli toista kymmentä kaupustelijaa myymään kaikkea mahdollista. Myös matkustajien kantamukset olivat kiinnostavia: yhdelläkin tytöllä oli pari muovikassillista jäitä. Suurin osa matkustajista jäi pois Thaimaan rajalla. Sitä ennen ehti vaikka ajaa parran, kuten yksi kaveri teki.

Buddha Parkissa on yli 200 erilaista hindulaisuus ja buddhalaista uskonnollista patsasta. Enimmäkseen ne esittävät Buddhaa, mutta myös ihmisiä, eläimiä ja demoneilta. Se ei ole temppeli, mutta uskonnollisten patsaiden vuoksi kävijöiltä edellytetään kunnioittavaa käytöstä: asianmukaista pukeutumista ja käytöstapoja, kun ottavat valokuvia. On surullista, kuinka ajattelemattomia monet ovat. Pienimmät sortsit ja pikkutopit (ollaanhan Aasiassa, jossa on kuuma), kovaan ääneen huutelua ja kikattelua (onhan meillä täällä huippukivaa) ja patsaiden koskettelua ja niihin päin pyllistelyä (halutaanhan me itsestämme tosi ihquja selfieitä ja Insta-kuvia) samana aikaan, kun paikallinen mies hartaana suutelee yhden Buddha-figuurin kättä. Kontrasti sai oloni tuntumaan vaikealta. Olisin viihtynyt pidempään katsomassa yksityiskohtia ja nauttimassa paikasta, mutta jotenkin tunsin itsenikin tungettelijaksi, yhdeksi niistä huonotapaisista pimuista.

Buddha Park Vientiane

Buddha Park Vientiane

Buddha Park Vientiane

Buddha Park Vientiane

Buddha Park Vientiane

2. Temppelikierros

Temppelikierrokselle otin taksin. Vientiane olisi liikenteen puolesta sen verran rauhallinen, että fillarin vuokraaminen olisi verraton idea, mutta koska sade saattoi tulla koska tahansa, taksi ja sateenvarjo kyydissä -yhdistelmä tuntui turvallisimmalta. Kävi vielä sen verran tuuri, että kuski osasi muutaman sanan englantia. Parin tunnin kierros maksoi noin 20 euroa. Kohteet valitsin puhtaasti erilaisten listausten ja etenkin kuvien perusteella.

Wat Si Saket oli minusta upein. Se oli sisältä hurjan kaunis, mutta kuvata sai vain ulkopuolella. Kuskin mukaan pyhin ja siksi tärkein kaikista Vientianen temppeleistä olisi Wat Si Muang. Siellä oli paljon rukoilijoita. Koska he ottivat itse paljon kuvia sekä yleiskuvia että selfieitä, rohkaistuin minäkin kuvaamaan. Turisteja näkyi käyvän eniten kultaisella Pha That Luangilla. Alue oli valtava, ja sillä oli monenlaista uskonnollista rakennelmaa, mutta tärkein, kultaiselta linnalta näyttävä ei ainakaan ihan perinteistä temppeliä muistuttanut.

Wat Si Saket

Wat Si Saket

Wat Si Saket

Wat Si Saket

Wat Si Muang

Wat Si Muang

Wat Si Muang

Wat Si Muang

Wat Si Muang

Pha That Luang

 Pha That Luang

Pha That Luang

Pha That Luang

3. Patuxai

Patuxai on vuonna 1968 valmistunut itsenäistymissodan muistomerkki. Sen historiasta ja arkkitehtuurista voit lukea lisää vaikkapa tästä. Kaikissa kuvissa Patuxai kylpee valossa ja auringossa. Minut yllätti kaatosade korttelin päässä riemukaarta muistuttavalla muistomerkiltä. Pitelin sadetta tunnin verran kaaren alla aika monen muun turistin kanssa ennen kuin pääsin kiipeämään pari kerrosta ylös rakennuksen kiertävälle parvekkeelle. Sieltä on kauniilla säällä nätit näkymät ympäröivään puistoon. Patuxai ei päässyt oikeuksiinsa harmaana sadepäivänä.

Patuxai

Patuxai

Patuxai

Patuxai

Patuxai

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 comments

  1. Olipa hienon näköinen paikka tuo Buddha Park, tuonne menisin minäkin jos tuolla päin maailmaa vierailisin. En muuten aiemmin ole Vientiane-nimisestä paikasta kuullutkaan, joka päivä oppii uusia asioita. 🙂 Ja tuo otos sateessa kävelevistä munkeista on täydellinen tilannekuva!

    1. Vientiane on Laosin pääkaupunki. Laos on niin harvoin missään uutisissakaan, että nimi kyllä helposti tuntematon.

      Sateessa kävelevistä munkeista olen ylpeä! Joskus kamera on esillä oikeaan aikaan. 🙂

  2. Olen jo vähän ehtinyt perehtymään Laosin nähtävyyksiin, mutta oli kiva lukea niistä lisää! Bussimatka Buddha Parkiin kuulostaa varsin elämykselliseltä kokemukselta… 😀

    1. Niin, joskus ei se pelkkä päämäärä vaan jo matka voi olla elämys. Buddha Park oli mielenkiintoinen. Taas jotain aivan erilaista mihinkään aikaisempaan näkemääni verrattuna.