Venäjälle matkustamista hankaloittaa epäilemättä yksi asia: viisumi. Kuinka kätevää olisi vain hypätä Allegroon ja suhauttaa Pietariin tai ostaa edulliset 1,5 tunnin lennot Moskovaan, kuten me teimme, mutta kun viisumikin pitää hankkia.
Venäjän viisumin hankkimiseen on oikeastaan kaksi tapaa: hankala ja helppo, eli hoitaa kaikki itse tai maksaa vähän ekstraa ja antaa asia matkatoimiston hoidettavaksi. Koska helposti sujuvat asiat tuntuvat lähtökohtaisesti paremmalta kuin monimutkainen säätäminen ja koska viisumianomuksessa kysytään kutsuista ja kaikki alkoi tuntua liialta vaivannäöltä, oli matkatoimisto meidän ratkaisumme.
Selvitin, kuinka hankkia Venäjän viisumi vaivatta. Löysin Neva Toursin, joka on erikoistunut Venäjän-matkoihin sekä viisumiasioihin. Neva Toursin kanssa asia hoitui helpolla. Aloitin soittamalla, mitä tehdä, kun pitäisi Venäjälle päästä eikä viisumia ole. Sain ohjeet:
- Täytä viisumianomus, johon on linkki Neva Toursin nettisivuilla, ja tulosta sekä allekirjoita täytetty anomus. Nettisivulla on myös hyvin selkeät ohjeet, miten hakemus täytetään. Jos sähköinen asiointi ei onnistu, voi hakemuksen täyttää käsin ja matkatoimisto täyttää varsinaisen hakemuksen pientä korvausta vastaan.
- Hanki vakuutusyhtiöltä matkavakuutustodistus. Kopio vakuutuskirjasta ei riitä, vaan todistuksessa pitää olla ne nimenomaiset päivät, jotka oleskelet Venäjällä. Jos vakuutusta ei ole, sen saa helposti hankittua myös matkatoimistosta.
- Hommaa yksi passikuva (värillä ei väliä).
- Postita hakemus, vakuutustodistus, passikuva ja passi Neva Toursille.
- Jää odottamaan viisumia, jonka myöntämiseen menee noin viikko.
Näin toimimme. Kaikki oli oikeasti vaivatonta: Viisumianomuksessa on ohjeet suomeksi, joten täyttäminen on helppoa. Soittamalla Neva Toursiin sain myös kutsuasiaan liittyvät tiedot, joita hakemuksessa kysytään. Vakuutusyhtiöissä (If ja Turva) tiedettiin täsmälleen, mitä vakuutustodistuksissa tulee olla (vakuutuksen numero, päivät, jotka oleskelemme Venäjällä, lausunto siitä, että vakuutus kattaa kotiutuksen myös kuolemantapauksessa, sekä virkailijan nimi ja yhteystiedot). Todistukset tulivat sähköpostilla samana päivänä. Vielä kun löytyi uusi passikuva (alle puoli vuotta sitten otettu, sanottiin ohjeissa), se oli liimattu hakemukseen ja hakemus allekirjoitettu, pakkasin hakemukset ja passit kuoreen ja panin postiin.
Lähetimme hakemuksemme tavallisena ykkösluokan kirjeenä tiistaina ja saimme passit viisumeineen takaisin seuraavan viikon torstaina. Viikko on yleensä riittävä käsittelyaika, mutta meillä oli reilusti marginaalia, jos käsittely jostain syystä viivästyisi.
Aloin puuhata viisumeita kolme viikkoa ennen matkaa. Tässä ajassa ei ehtinyt saada monikertaviisumia (vuosiviisumi). Sen myöntöaika on noin kahdeksan viikkoa, jos hakijalla ei ole vuoden sisään aiempia käyntejä Venäjällä. Jos käynti on, aikaa menee kolmisen viikkoa. Monikertaviisumin kanssa pitää siis varautua pitkiin käsittelyaikoihin. Paitsi jos haluaa maksaa ekstraa. Rahalla tämäkin onnistuu reilussa parissa viikossa. En siis taida käydä kevätretkellä Pietarissa vielä tänä vuonna.
Hyviä syitä matkustaa Moskovaan olenkin kertonut jo useita (Punainen tori, erinomainen ruoka ja uskomaton Moskovan metro) ja lisää on vielä tulossa.
Yhteistyössä Neva Toursin kanssa
11 comments
Moikka Annika! Kiitos Neva Toursin esittelystä. Se on yksi vaihtoehto myös meidän tulevia viisumihankintojamme silmällä pitäen, mutta vielä on onneksi aikaa vertailla. Mitä tuo viisumi maksaa Nevalta, olettaen että ei tarvitse apua sähköisen hakemuksen kirjoittamisessa? 🙂
Ps. Tuo sivun alaosan linkki ei toiminut, tuli 404-virheilmoitus.
Kiitos, Laura, korjasin linkin.
Kertaviisumi 77 euroa + postitus, sanotaan Nevan sivuilla. Palvelumaksun osuus on jotain 25 euron luokkaa tuossa. Katsoin Venäjän viisumipalvelua vai mikä se on, ja jos sinne henk. koht. haluaa mennä ja hommata kutsut sun muut, voi siis säästää tuon verran. Siksi en otsikoinut juttuani ”kaikkein halvimmalla” vaan ”vaivatta”. 🙂 Itse en vertaillut, koska matkamessuilla juttelin Nevan tyyppien kanssa ja kaikki vaikutti niin simppeliltä – ja käytännössä myös oli.
Aivan törkeen kallis. Huh.
Minulta tuo vaihtoehto karsiintui pois, koska ei ole mahdollisuuksia lähetellä passia 1,5-2 viikon ajaksi johonkin. Mutta nyt kun näin tuon hinnan, niin todellakin edelleen kustannustehokkain on viisumivapaa risteily. Siis en kritisoi palvelumaksuja, vaan viisumin hintaa ylipäätänsä. Joka raja se nyt turistien rahastamisellakin pitää olla.
Jos tosi paljon matkustaa, voi hommata tuplapassin. Aika monen maan viisumin vuoksi ollaan passeja lähetelty milloin Tukholmaan, milloin Saksaan. Onneksi odotellessa voi matkustaa henkkarilla EU-maissa. 🙂 Valko-Venäjän viisumi taisi olla 90 euroa. Aivan härskejä hintoja! Palvelumaksua pidän kohtuullisena siitä hyvästä, ettei tartte itse mennä viisumitoimistoon ja hommailla kutsuja. Pietariin tekisi mieleni junalla, mutta risteilyssä tosiaan puolensa!
Juu eihän tuo paha hinta ole siihen nähden, että ei tartte käydä isompaa paperisotaa. Me ollaan vielä lähdössä sen verran pidemmälle reissulle, et ei tunnu siinä konkurssissa 😉 Sitä paitsi, Mongoliaan ei tartte Suomen passilla viisumia lainkaan tän vuoden loppuun eli siinähän säästyy jo melkein pari sataa! 🙂
Tarvitsette kuitenkin monikertaviisumin, eikö? Siinä oli tosi pitkä toimitusaika, jollei ole ollut Venäjällä hiljattain (tai halua maksaa suunnilleen tuplahintaa). Itse viisumin hankkineet eivät pidä paperisotaa isona, mutta tunnustan, etten ainakaan minä tiedä, mistä saisin kutsun, jollen olisi käyttänyt matkatoimistoa. Jo sen selvittämiseen menee sen verran aikaa, että matkatoimiston palkkio on äkkiä tienattu. 🙂
Itse olen hieman eri mieltä tuon viisumivapaan risteilyn kustannustehokkuudesta. Risteilyn hintaan ei kuulu se pakollinen parinkympin (?) kuljetus, jolla viisumia kierretään. Lisäksi laivalla pitää syödä ja juoda mennen tullen, joten se viisumin hinta on äkkiä mennyt ravintoloihin. Jos vielä miettii, että aika on rahaa, niin mieluummin menen junalla muutamassa tunnissa keskustasta keskustaan kuin putputan matkan laivalla. Toki jos ajattelee samalla tyylillä kuin Ruotsin laivoilla, että risteily on se juttu ja kaupunki risteilyn jälkeen sivutuote, niin mikä ettei tuo laivakin olisi ihan ok. Ja varsinkin kesällä ja hyvällä porukalla. Itse myös pidin viisumia ihan kohtuullisen hintaisena ja tosi helposti sen sai matkatoimiston kautta hankittua. Minun ei edes tarvinnut postitella passeja mihinkään, vaan kävin viemässä ne toimistolle ja noudin viisumilliset passit tasan viikon päästä.
Totta, risteily tosiaan vie aika paljon aikaa. Mikä on pakollinen kuljetus, josta puhuit? En tunne tuota risteilykäytäntöä ollenkaan.
Shuttle-bussit kulkevat sataman ja keskustan välillä ja bussikyyti on pakko ottaa, jos meinaa nousta maihin ilman viisumia. Lisäksi hintaan tulee vielä satamamaksu ja polttoainelisä. Hotellireissulla polttoainelisä on 16 euroa ja satamamaksu 7 euroa, bussikyyti aikuiselta 25 euroa, yhteensä siis 48 euron edestä lisämaksuja. Eihän tuossa jää enää kuin muutaman kympin ero viisumiin ja tietty se pieni vaiva viisumin hakuun.
Okei, kiitti! Totta, että maksuja on aika paljon.
[…] Me hankimme viisumit Lähialuematkojen kautta, mutta Googlen kautta löytyy muitakin hyviä vaihtoehtoja. Lähialuematkoilla viisumi maksaa 84 €. Me saimme viisumit hieman edullisemmin, kun hyödynsimme Matkamessuilla ollutta tarjousta. Vinkkejä Venäjän viisumin hankintaan löytyy myös matkablogeista ja aiheesta ovat kirjoittaneet muun muassa Pöndekengissä -blogin Mira ja Travellover -blogin Annika. […]