Type and press Enter.

Värejä, hajuja ja elämää Fesin medinassa

Fesin kapeilla kujilla oli paljon muutakin nähtävää kuin kaikenlaisen kaupan oleminen. Kapeimmillaan kujat olivat alle metrisiä, leveimmilläänkään eivät suuren perheauton ajettavia. Autoja ei medinassa kyllä kuljekaan, mutta tavaran täytyy liikkua, ja sitä varten on erilaista kärryä ja heinämoottoria apuna.

PAP41151
MArokossa näkyi paljon aaseja sekä tavarankuljetukseen että ihmisten kulkupelinä. Käteviä olivat myös ahtaassa medinassa.
PAP41159
Tällaisialla kärryillä kulkivat tavarat ja enimmäkseen myös lampaat.
PAP41173
Aamuyhdeksältä medina oli vasta heräämässä uuteen päivään.
PAP41200
Kierrokseemme kuului myös museovierailu. Näyttelyhuoneissa ei saanut ottaa kuvia, mutta esillä oli lähinnä vanhaa esineistöä. En tiedä museon nimeä, mutta kansallismuseon tyyppinen oli. Valotti marokkolaista elämää menneinä aikoina.
fes2
Museon kattoterassilta on hyvät näkymät yli medinan.
fes21
Toinen vierailukohteemme oli tämä, mutta valitettavasti en tiedä, mikä paikka se on. Koristeellisuudessaan se ainakin on upea! Koristelut ovat moskeijatyyppiset, mutta moskeija se ei kuitenkaan (ainakaan enää) ollut.

fes22

Ehkä mielenkiintoisinta (ja samalla kuvottavinta) Fesin medinassa oli nahkavärjäämö, jossa nahat pestään ja värjätään perinteisillä menetelmillä käsin ja luonnon omilla väriaineilla. Monia perinteisiä asioita tehdään turistien silmäniloksi, mutta tämä oli kyllä ihan todellista.

Opas vei meidät liikkeeseen, jossa myytiin lähinnä laukkuja ja takkeja. Ovella saimme käteen kimpun tuoretta minttua. Ei kestänyt kauaa, kun ymmärsimme, mihin minttua tarvitaan: nahkahommat haisevat aivan kuvottavalle. Kiipesimme pari kerrosta ylöspäin, ja avoimista ikkunoista saattoi seurata pesu- ja värjäyshommia (kunhan piti mintut tiukasti nenän alla).

Tietenkin tällaisiin paikkoihin kuuluu aika pakkomyyminen. Täällä se oli yllättävän hillittyä. Ei tuotteissa sinänsä mitään vikaa ollut, mutta jotenkin ne vain näyttävät itämaisilta – erilaisilta kuin ne, joita olen tottunut käyttämään.  Koska en kiinnostunut kaupan olevista, en osaa sanoa mitään hintatasosta. Tyylikkään nahkahameen tai -housut olisin kyllä halunnut. Kumpiakaan ei ollut, ei edes tyylittömiä. Kopiokamaa oli vain vähän: joitakin Chanel-laukkuja, ei muuta.

fes23

PAP41232

PAP41234

Vaikka iltapimeällä olin pitänyt Fesiä ahdistavana paikkana, mieleni muuttui, kun aurinko nousi. Suuri merkitys oli myös oppalla, joka kuljetti meitä näkemässä tämän kaiken. Ehkä olisin enemmän voinut kuulla näkemistäni asioista, mutta toisaalta vaitonainen opas ei täytä tilaa äänellään vaan antaa turistin ihmetellä ja katsella rauhassa. Sen verran erilaista kaikki taas oli, että ehkä näkemisessä ja haistamisessa oli riittävästi aisteja yhdelle päivälle.

PAP41246
Tällä paikalla kerrotaan ollen maailman ensimmäinen yliopisto.
PAP41254
Tästä katutaiteesta en osaa sanoa, onko taidetta taiten vuoksi vai onko muuta merkitystä. Vasta Marrakeshissa huomasimme, että ympäri kaupunkia on erilaisia maalauksia, jotka vaikuttivat kaupunginosan tai korttelin jonkinlaisilta tunnuksilta.

PAP41259

fes24
Fesissä emme päässeet moskeijaan. Niinpä kuvasin vain moskeijan portailla istuvia miehiä salaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.