Type and press Enter.

Vähitellen kotiutumassa Syracusaan

Tulin torstaina tänne Syracusaan Sisiliaan, Ortygian saarelle. Air Berlinin lennot Saksan kautta olivat kohtuuhintaiset, mutta molemmat lennot aika paljon myöhässä. Paluumatkalla vaihtoaika on paljon lyhyempi, mutten taida aloittaa murehtimista nyt. Jään sitten vaikka Düsseldorfiin. Catanian lentokentältä kulkee busseja Syracusaan tunnin välein. Matka ilmastoidulla bussilla vei reilun tunnin ja maksoi 6 euroa. Ummikkokin löytää kyllä oikean auton ja lippukojun. Niin selvästi kaikki on merkitty.

Aika on mennyt tutustuessa paikkoihin. Olimme täällä muutama vuosi sitten syksyisellä Sisilian-kierroksella ja silloin ajattelin joskus tulevani takaisin. Ortygia on Syracusan vanha osa, muutamalla lyhyellä sillalla mantereeseen yhteydessä oleva saari. Suurin osa saarta on jalankulkualuetta, mutta paikallisilla ilmeisesti on lupa autollakin ajella – myös yksisuuntaisia väärään suuntaan.

kesä 13 390
Kesäkotini on reunimmaisena vasemmalla olevien vihreiden ovien takana. Talon alaovi on ravintolan terassilla.
kesä 13 428
Näkymä ikkunastani / parvekkeeltani (lähinnä mahtuu seisomaan) – ei huono!
kesä 13 571
Varsinkin viikonloppuisin veneet tulevat joksenkin ikkunani alle parveilemaan. Ovat siinä parkissa ja toimivat ikään kuin kelluvana uimarantana ilman hiekkaa ja baarina ilman tarjoilijaa.

Ortygia on pieni, mutta kapeille kujille on helppo eksyä ja yhtäkkiä päätyä taas meren rantaan aivan väärälle puolelle saarta. Näin on käynyt jo monesti, vaikka pääpiirteissään kaupungin piti olla minulle tuttu. Asuntoni on aivan meren rannassa, Lungomare Alfeolla, terassiravintolan yläkerrassa. Rannan kävelykatu on iltaisin meluisa. Sitä kai tarkoittaa “keskeinen sijainti”. Korvatulpat ovat aivan välttämätön varuste, jollei osaa nukkua esimerkiksi rokkikonsertissa. Saisivat sisältyä hintaan. Muuten 800 euron vuokra kahdesta viikosta on minusta ihan kohtuullinen. Asunto on pieni, mutta ihan hyvin varusteltu. Oranssit seinät ovat ehkä vähän räikeät suomalaiseen makuun, ja kierreportaat nukkumaparvelle kohtuullisen kapeat ja jyrkät. Humalassa en moisiin uskaltaisi, että jos juopottelun tarve tulee, se on täytettävä parvelta käsin. Ei taida tulla.

sisilia1
Tunnelmallisia katuja ja kahviloita

sisilia11

Samanlaista aktiivilomaa tästä ei taida tulla kuin viimekesäisestä Ligurian-kuukaudesta. Rapallosta oli vaivatonta lähteä junalla jokseenkin kaikkialle, ja lähialueille vuoroväli oli tiheä. Ei tarvinnut etukäteen aikatauluja katsella. Rautatieasemalle käveli asunnoltani ehkä kymmenessä minuutissa. Täällä vuoroja on melko harvassa, joten on pakko vähän suunnitella. Myöskään muutaman kilometrin välein ei ole uutta pikkukaupunkia katsottavaksi. Asemat myös sijaitsevat täällä Syracusassa mantereen puolella, johon on jonkin verran enemmän käveltävää. Ragusaan ja Notoon olen kuitenkin suunnitellut retkiä, miksei Cataniaankin, vaikka siellä olen jo edellisellä kerralla käynyt. Myönnän naureskelleeni ilmaisille kuljetuksille ostareihin, mutta taidanpa tällä kertaa lähteä itse Sicilia Outlet Villageen. Vaatii kyllä suurehkoa shoppailun tarvetta ajella ensin tunti bussilla Cataniaan ja sieltä ostarikylään vielä toinen mokoma. Onneksi matka Cataniaan edistää matkantekoa, onhan suunta oikea.

sisilia12

sisilia13
Paljon näkyy vuokrattavana- ja myytävänä-kylttejä. 80-neliöisiä asuntoja saa alle sadallatuhannella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 comments

 1. Neljännen kuvan terassia, sitä isojen kukkalaatioiden (taimitäihmettänenytovatkaan…) takana olevaa, en kyllä pystyisi ohittamaan. Sen verran mukavan näköinen, että pieni hetki olusen, tyhjien ajatusten ja vain kadun elämää katsoen olisi juuri täydellistä!

  Hyvää lomaa – buana vacanza!

  1. Näin lämpimässä mulle tulee lasillisestakin aika tahmea olo. On välteltävä houkutuksia auringonlaskuun. 🙂

 2. Karun ja rosoisen kaunista! Sisilia on kyllä matkustuslistalla…

  Milla

  1. Sisiliassa on vähän rappioromantiikkaa. Mikään ei kiillä, kaikki on vähän vanhaa ja kulunutta.

 3. Odotan kyllä innolla näitä juttuja, kun oma matkakin lähestyy hitaasti, mutta varmasti :). Kerrohan sitten kannattaako se outlet-paikka katsastaa, jos sinne jaksat lähteä!

  1. Viikonloppuna alkavat alennusmyynnit. Järjestävät oikein lisävuoroja shuttle busseilla. Kaikki Italian outletit, joissa olen ollut, ovat aivan järjettömän täynnä viikonloppuisin. Ehkä vievät parhaat päältä heti la-su, mutta maanantaina ajattelin mennä (jollen ole tuhlannut kaikkia rahoja oman kaupungin aleissa).