Type and press Enter.

Uskomaton elämys Orheiul Vechissä

Orheiul Vechin luostarikirkon kellotornin juuressa ollut avonainen ovi tottakai houkutteli katsomaan, mihin ovesta pääsee. Eteen avautui alaspäin viettävä kallion sisään louhittu käytävä. Päädyimme kallioon louhittuun kirkkosaliin keskelle palmusunnuntain messua. (Ortodoksien pääsiäinen oli tänäkin vuonna viikon meidän pääsiäisemme jälkeen.)

Chisinau 221

Chisinau 224

elämys

Viime syksynä kiertelimme Vilnassa ystäväni kanssa jonkin verran ortodoksikirkkoja, ja silloin jo kiinnitin huomioni aivan erilaiseen kirkkokäyttäytymiseen kuin meillä Suomessa luterilaisissa kirkoissa. Vaikka käynnissä oli messu, ihmiset rupattelivat hiljaisesti kirkon takaosassa, lastenkaan ei tarvinnut istua paikoillaan vaan he saattoivat liikuskella riehumatta, kynttilä- ja jonkinlainen matkamuistokauppa kävi vilkkaana. Samoin näytti olevan tässäkin kirkossa, vaikka se oli kovin pieni. Papin sanaa kuunneltiin joko pakkautuneena pyhän miehen eteen tai taustalla jotain muuta ehkä samalla puuhaillen. 

Ortodoksisesta uskosta ja tavoista tiedän häiritsevän vähän. En esimerkiksi lainkaan tiedä, miksi kirkkoon tuodaan suuria määriä ruokaa. Kiinnitimme ystäväni kanssa tähän huomiota jo Vilnassa, ja Orheiul Vechissa ruoan määrä oli ehdottomasti vielä huomattavasti suurempi. Jäi myös häiritsemään, olisiko ollut kohteliasta itse tuoda kirkkoon leipää. Tapani mukaan kuitenkin ostin ja sytytin kynttilät. Jos vain sinulla on tietoa asiasta, mieluusti kuulisin! 

Chisinau 240

Chisinau 241

Kirkon peränurkassa on ovi. Ajattelimme, että sitä kautta ehkä pääsee ulos. Pääsi kyllä, mutta vain kapealle kallionkielekkeelle harjun toiselle puolelle.

Chisinau 232
Monissa maissa olen tottunut pitämään mukana huivia, jonka laittaa hiusten suojaksi kirkoissa ja temppeleissä. Muslimimaissa usein vuokrataan tai lainataan kaapuja. Moldovassa en osannut varautua, mutta onneksi olin kietonut huivin kaulaani, koska oli välillä aika viileää. Siitä se oli helppo kirkko- ja luostarialueilla vetää pään yli ja olla sopivasti verhottu. Pään peittäminen kuuluu täälläkin naisilla asiaan.

Chisinau 233

Chisinau 234
Pientä kirkkokansaa taisi palvelus uuvuttaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 comments

 1. Avatar

  Tuo viimeinen kuva on aivan superihana! Muutenkin tässä tekstissä ja kuvissa on tunnelma tavoitettu tosi hyvin. Melkein voi haistaa nuo kynttilät!

  1. Avatar

   Kesken palveluksen ei pahemmin voinut zoomailla. Oli pakko vain ottaa kuvat ja toivoa parasta. Minustakin tuo viimeinen kuva on suloinen. Toisaalta ihmisiä ei kai saisi salaa kuvata, mutta joskus on pakko, siis pakko saada napattua tilannekuva jostain ihanuudesta.

 2. Avatar

  Upeita kuvia! Toivottavasti pääsen käymään Moldovassa lähiaikoina.

  1. Avatar

   Kiitos. Moldova oli todella mielenkiintoinen. Näithän muutkin postaukset, lähinnä Chisinausta?