Type and press Enter.

Upea Berliner Dom

Berliinin tuomiokirkon kupoli näkyy kauas kattojen yli Itä-Berliinin puolella. Kuten ainakin blogiani seuranneet tietävät, vierailen mieluusti kirkoissa. Tällä matkalla en käynyt kuin tässä yhdessä, mutta siinä olikin kirkkoa kerrakseen. Vähän hämmästelin seitsemän euron pääsymaksua, mutta uteliaisuus voitti.

Berliini 047
Berliinin tuomiokirkko

Berliini 053

Berliini 057

Kannatti. Kirkko on aivan uskomattoman upea!

Seurasin kylttejä kirkkosalista ulos. Ne ohjasivat portaita pitkin parvelle, jolta sai vielä paremman kokonaiskuvan.

Berliini 061

Opasteet ohjasivat taas portaisiin. Ne vain kapenivat kerros kerrokselta, ja kattokin tuli aina vain matalammalle. Alkoi tulla kylmä. Huomasin kiertäväni ympyrää. Olin siis jossain kupolin alapuolella tornissa. Ikkunoista näkyi komeasti yli kaupungin. Matkan jatkaminen edelleen kannatti, koska edessä oli vielä se ovi, josta pääsi ulos ihailemaan pimenevää Berliiniä. Ylinnä olevasta kuvasta näkeekin kapean parvekkeen, joka kiersi koko kupolin. 360 asteen kierros kaupungin kattojen yllä.

Berliini 071

Berliini 070

Berliini 072

dom

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 comments

 1. kiva että joku muukin tunnustautuu kirkko-kävijäksi, niin mäkin…kerätään “matkamuistoina” kirkkojen kupoleita, ja vielä portaita pitkin , omituinen keräyskohde sekin 😉 domista ostin muistoksi domin muotoisen piparkakkumuotin – se oli aika kiva teinin rippijuhlissa, murotaikinasta leivottuja Berlin Dom-piparkakkuja …
  ootko sä koskaan kotona ?

  1. Tämä Berliinin-matka tuli ihan yllätyksenä itsellenikin. 🙂 Olen minä kotona, nytkin. Ei helmi-toukokuulle ole tiedossa kuin kaksi matkaa, tai ehkä kolme, jos lunastan joululahjani.

   Yritin miettiä, mikä minua kirkoissa oikeastaan viehättää. En osaa sanoa. Ovathan ne usein kauniita ja tietenkin osa paikalliskulttuuria. Tunnelmia on kiva vertailla.

   Tuollainen piparimuotti on hauska! Leipomalla kupoleita kotona voi myös muistossa elää matkaa uudelleen. Sitä tai joitain muita. Ei sen niin väliä ole.

 2. Moi! Suosittelisitko Berliiniä matkakohteeksi yksin matkustavalle naiselle? Mulla olisi ensi kesänä “liikaa” lomaa (ongelmansa kullakin, heh), eikä joka hetkelle matkaseuraa. Ajatus yksin matkustamisesta on alkanut kutkuttaa… Onko Berliini suomalaiselle pikkukaupungin asukille “vaikea”? Saksassa taitaa kyllä olla hyvät opasteet joka paikassa ja metro lienee helppo? Olen ollut Berliinissä kerran päivän, mutta silloin oli saksalainen kaveri matkassa, ja lähinnä vain kävelin hänen perässään. Olen muutenkin matkaillut, mutta en yksin. Uskaltaako sinne lähteä? 🙂

  1. Moi! Minä olin yksin enkä kokenut mitään sellaista hankalaa tai epämiellyttävää, mikä olisi johtunut siitä, että olen nainen ja yksin. Ei sen puoleen, että olisin ylipäätään kokenut mitään epämiellyttävää. En tiedä, mikä tilanne olisi, jos olisi liikkeellä myöhään yöllä. Minä kävelin päivisin niin paljon, että olin iltaisin niin poikki, että olin aika ajoissa jo hotellilla. En valoisaan aikaan vielä kuitenkaan. 🙂

   Metro on helppo, vaikka itse kerran väärään suuntaan ajelinkin. Opasteita on oikeasti paremmin kuin varmaan missään. Pieniä viittoja museoille ja muille nähtävyyksille on jollei nyt joka kadunkulmassa niin ainakin usein.

   Minä olen opetellut yksin matkustamista vasta pari vuotta. On siinä alkuun oma jännityksensä, minulla ainakin, mutta kun siihen alkaa tottua, on oikeastaan vapauttavaa ja ihanaa, kun saa mennä ja tehdä kaiken oman mielen mukaan.

   Neljä päivää Berliiniin on liian vähän, mutta toisaalta siinä ajassa pitäisit itsesi niin kiireisenä, ettet ehtisi huomatakaan olevasi yksin. Lähde ihmeessä! Rohkaise mielesi!

 3. Kiitos. 🙂 Huomasinkin, että olit yksin reissussa, siksi kysyinkin. Berliini varmaan on helpoimpia kohteita yksinmatkailua aloittelevalle. Tuskin minä yöelämässä liikkuisin,vaan nähtävyyksiä, museoita ja shoppailua kuuluisi ohjelmaan. Kyllähän mä Suomessakin liikuin kaupungeissa yksin,niin miksipäs ei Saksassa? Illalliselle en varmaan osaisi yksin mennä, mutta täytyisi nauttia tukevampi lounas ja ostaa naposteltavaa hotellille.

  Ihmetteleekö sun tutut, miksi haluat matkustaa yksin? Mä olen joskus sanonut toiveeni yksin matkailusta ääneen ja olen saanut vastaukseksi lähinnä kummastuneita katseita ja “miksi ihmeessä?”-tyylisiä kysymyksiä.

  1. Euroopan pääkaupungit ovat varmaan kaikki helppoja mennä yksinkin. Omat kokemukseni rajoittuvat Roomaan, Brysseliin, Prahaan, Amsterdamiin ja nyt Berliiniin (oho, oliko niitä kertynyt jo näin paljon?), ja kaikissa oli helppo olla yksin naisena.

   Illallisella käyminen on minullekin hankalaa. Prahassa saatoin jopa varata pöydän itselleni, ottaa mukaan hyvän kirjan, tilata lasin viiniä, ja hyvin se meni. Berliinissä ratkaisin iltaruoat KaDeWella ja Alexanderplatzin tavaratalon herkkuosastolla. Pikaruokapaikat olen, ainakin vielä, onnistunut yksinkin ollessa kiertämään kaukaa.

   En muista, että kukaan olisi ihmetellyt, miksi haluan joskus matkustaa yksin. Ennemminkin minua pidetty tosi rohkeana sankarimatkailijana. 🙂