Type and press Enter.

Toistaiseksi parasta Ranskaa on tarjonnut Lyon

Vaikka Lyon on vajaalla puolella miljoonalla asukkaallaan suuri ranskalainen kaupunki, siinä on jokineen, vanhoine historiallisine osineen, kukkuloineen ja sokkeloineen paljon pienemmän kaupungin fiilis. Lyonia halkova Rhône jakaa kaupunkia osiin, ja joen haarautuminen saa karttaa huonosti tutkineen turistin kuvittelemaan hotellinsa kadonneeksi, kunnes tajuaa olevansa väärän joenhaaran rannalla etsimässä.

Untitled

Untitled
Hotellimme kohdalla Rhônen rannassa oli ravintolalaivoja ja aurinkotuoleja, vähän matkan päässä lasten leikkipaikka.

Untitled

Untitled

Untitled
Illan sininen hetki

Kaksi päivää on Lyoniin aivan liian lyhyt aika. Se huomattiin jo, kun hotellin respa piirteli karttaan rasteja ja reittejä, ympyröi must see -kohteita, näytti Unescon maailmanperintölistalla olevan historiallisen keskustan suuruuden. Oli ymmärrettävä, että kaikkea ei millään voi ehtiä. Hotellista muuten sen verran, että hinta-laatusuhteeltaan OKKO-hotelli (****) oli varsin hyvä, jos ei häiriinny sellaisista pikkuseikoista kuin lasinen suihku- ja veskikoppi, jossa veskiin käynti on suihkun kautta ja jonne näkymät ovat esteettömät, myös pytylle, jos istuu sängyllä (ritiläsysteemin näkösuoja kyseenalainen).
 

Oma suosikkini Lyonissa on etenkin iltaisin hyvin eläväinen vanha kaupunki. Se on ihana päämäärättömään kävelyyn ja elämästä nautiskeluun ravintoloiden terasseilla. Eden Bar a Fruitin jättimojitot ja kokonaisen kylän ruokkimaan pystyvä tapaslautanen riittivät yhden alkuillan ohjelmaksi pitkäksi aikaa.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Kukkuloille rakentuneessa kaupungissa mukava voimien säästäjä on julkinen liikenne. Suoraan vanhan kaupungin yläpuolella sijaitsevalle Fourvièren kukkulalle pääsee nousemaan raiteita pitkin. Roomalaiset rauniot ylhäällä eivät riittäneet vakuuttamaan, mutta Notre-Dame de Fourvière (kirkko) on upea. Ylhäältä on myös hienot näkymät yli kaupungin. Jos löytää oikeat portaat alhaalta vanhasta kaupungista, voi ylös toki kävelläkin. Ne tuntuivat kyllä lähes päättymättömiltä alaspäinkin.

Untitled
Notre-Dame de Fourvière

Untitled

Untitled

Untitled

Kivannäköistä seutua oli myös, kun mutkiteltiin katuja alas Pentes de la Croix-Roussessa ensimmäisessä kaupunginosassa. Lyonissa kaupunginosat on numeroitu kuin Pariisissa. Kukkulalle pääsi nousemaan metrolla, mutta pelkkä nousu ja ehkä terassilla piipahdus ylhäällä ei ollut olennaisinta vaan nimenomaan matka alas. Alue on vanhaa silkkiteollisuusaluetta ja näyttäisi etsivän omaa uutta identiteettiään. En tiedä, kuinka väärin olisi sanoa sen olevan Lyonin hipsterialuetta. En voi sanoa siellä olleen mitään erityistä, mutta silti koko alue oli jotenkin erityinen. Siellä voi kuljeskellä tunteja vailla päämäärää ja kääntyä risteyksessä aina vain sinne, missä näyttää mielenkiintoisimmalta.

Untitled

Untitled

Untitled

Lyonissa on suuren kaupungin ostosmahdollisuudet. Alennusmyynnit veivät minutkin mekko-ostoksille. Myyjämies mittaili katsellaan ja totesi ikkunassa olevan ainoan kappaleen juuri kokoisekseni. Hyvin arvioitu. Hän antoi sovitustilanteessa myös hyväksyntänsä, kehotti pukemaan myös korkokengät – eihän mekossa muissa kengissä olla – ja antoi ohjeita käsin viittoilemalla (enhän ymmärrä ranskaa), millaiset alushousut pitää olla, etteivät rajat näy rumasti. Olin kahden vaiheilla kysyä isännältä, mihin muuhun hän minut pukisi. Arvostin tarjoamaansa asiantuntemusta, jollaista harvoin vaatekaupoissa on.
 

Kauppahallifanina piti päästä näkemään myös Les Halles de Lyon Paul Bocuse. Ulkoa sitä ei oikein halliksi olisi arvannut, eikä se kyllä lempparihallini, Madridin Mercado de San Miguelin, veroinen ole, mutta kiertelemisen arvoinen kyllä. Ihan jokapäiväisten ostosten tekemiseen vaadittaisiin keskimääräistä enemmän talousrahoja, ja 600 euron (per 4 henkilöä) merenelävälounaallekaan ei ihan jonoksi asti riittänyt asiakkaita. Sen sijaan piknik-evääksi olisi saanut kaikenlaisia herkkuja, ja leivonnaiset lähentelivät taidetta.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Kahteen tehokkaaseen Lyon-päivään sisältyi lisäksi vielä kilometreittäin kävelyä, missattuja jokiveneilyjä, haaveiltuja Segway-retkiä ja paljon ajatuksia siitä, että Lyon olisi kyllä palaamisen arvoinen kaupunki.

Untitled
Tässä on vielä suosikkitaloni. Sillä on tavalliset ikkunat joen puolelle, mutta muuten se on maalattu kauttaaltaan. Parvekkeilla ja kadulla seisoskelee tunnettuja kaupunkilaisia monien vuosisatojen varrelta. Talo on osoitteessa 2 rue de la Martinière ja 49 quai Saint Vincent. Harmikseni luin vasta nyt, että vastaavia muraaleja olisi Lyonissa vielä kaksi. Taas yksi syy lisää palata.

Untitled

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

14 comments

 1. Lyon on niin upea! Olitko heinäkuussa siellä, kun oli alet?

  1. Olin elokuun alussa alennusmyyntien loppusuoralla. Voi olla, että hyviä löytöjä olisi voinut tehdä enemmänkin, mutta kahdesta päivästä en halunnut tuhlata enempää kauppoihin, ja toisaalta kahden kuukauden reissun vuoksi matkalaukku oli ääriään myöten täynnä. Mutta kaupungista jäi niin hyvä fiilis, että sinne pitää epäilemättä palata.

 2. Apua! Nähtyäni tuon tapaslautasen oon jo myyty, Lyon menee meidän mustvisitwhendrivingtospain -listalle. Jostain syystä Ranska on jäänyt mulle tosi etäiseksi, johtuneeko kielitaidon puutteesta vai mistä. Tosin käydyistä paikoista löytyy vain Pariisi ja Lille, joten ehkä on syytä suurentaa otantaa piakkoin!

  1. Sama juttu mulla Ranskan kanssa. Jäänyt todella etäiseksi, mutta tällä reissulla aloin lämmetä. Lyon oli oikeasti ihan huippukiva. Tykättiin molemmat. Se baari, jossa mojitot ja tapastaivas, oli kiva. Todella suosittu. Voin kyllä vilpittömästi suositella kaupunkia, ja reissukaveri myös.

 3. Oi, Lyon on siintänyt mun unelmissa jo jonkin aikaa! Kiva kuulla, että se oli mieleen koska kyllähän tämä nyt vahvistaa sen, että sinne on vielä joskus päästävä…:)

  1. Se todella oli mieluinen! Travelloverin Facebookissa on virinnyt myös kommentointia Lyonin puolesta. Todella monipuolinen kaupunki. Ihanteellinen vaikka pitkäksi viikonlopuksi.

 4. Saisiko tapastaivaan nimen? Lyon on jo aikas korkealla seuraavien reissujen listalla 🙂

  1. Kyllä se tekstissä oli: Eden – Bar a Fruits. Mutta hyvä kun kysyit. Siellä saa niin hyvät syömingit, kun tilaa tuon annoksen. Siinä on vaikka mitä ja aivan älyttömästi. Teki niin pahaa jättää varmaan puolet, mutta kun ei me vaan pystytty! Sieltä sai myös mojitoja astetta suurempina perheversioina. 🙂

 5. Todella mielenkiintoista! Ihanan perusteellinen postaus, nyt himottaisi suunnata Lyoniin!

  1. Kunpa olisi ollut pari päivää lisää aikaa, että voisin luoda perusteellisemman kuvan kaupungista. Mutta sain minä siitä pintaraapaisun. Kiva, että onnistuin vakuuttamaan sinutkin, että Lyon olisi huippukohde!

 6. Onpa kivan oloinen paikka! Olen suuntaamassa Normandiaan syyskuussa, enkä ole koskaan aiemmin käynyt Ranskassa. Nyt jännittääkin se, miten kielitaidoton pärjää Ranskassa? Osaan vain tervehtiä ja kiittää.

  Olen kuullut hieman ikäviä juttuja siitä, että ranskaa osaamaton voi saada ynseää palvelua osakseen. Osaan hyvin englantia, mutta pärjääkö sillä Ranskassa? Muutoin odotan tulevaa reissua enemmän kuin innoissani!

  1. Musta tuntuu, että ajatus ranskalaisten ynseydestä kieltä puhumattomille olisi sitkeästi elävä tarina menneisyydestä. Voin olla väärässä, mutta kaikki sujui meidän viiden päivän Ranskan-reissulla loistavasti, vaikka ei puhuta ranskaa. Voi olla, että asiakaspalvelija ei puhu englantia, mutta kaikki asiat saatiin kyllä hoidettua.

 7. Ynseys pesii Pariisissa. Landella ja pienemmissä kaupungeissa siitä ei ole tietoakaan.
  Terveisin nimimerkki ensi viikolla Lyoniin ja Marseilleen 🙂

  1. Luulen vähän samaa. Paitsi pesi se minusta Nizzassakin. En tykännyt yhtään juuri ihmisten ylimielisyyden vuoksi. Mutta vähän kade olen Lyonin-matkastasi. Minusta kaupunki oli aivan ihana!