Type and press Enter.

Thaimaan Angkor Wat – Sukhothai Historical Parc (UNESCO)

Sarjassani matkailullisia epäonnistumisia on vuorossa hotellin valinta Sukhothaissa. Viehätyin hotellin jonkinlaisesta fiiniydestä, uima-altaista ja ehdottomasti edullisesta hinnasta niin, että unohdin kunnolla katsoa, missä se sijaitsee. Se ei sijaitse missään. Se on keskellä ei yhtään mitään ja erittäin kaukana kaikkialta muualta paitsi lentokentältä (koska se kuuluu samaan firmaan Bangkok Airwaysin kanssa, joka on ainoa lentoyhtiö ko. kentälle lentävä yhtiö). Olin siis pakotettu kulkemaan kymmenien kilometrien matkoja taksilla, mikä nosti oleilun hintaa ihan reippaasti. Täällä kun ei kilpailua kuljetuspuolella oikein ole. 

Tulin Sukhothaihin historiallisista syistä. Täällä on valtava määrä temppelien raunioita ajalta, jolloin tässä oli Sukhothain kuningaskunnan pääkaupunki. Ollaan siis jossain 1200-luvulla. Historiaa voit lukea lisää vaikka tästä linkistä. Olin aikeissa mennä Angkor Watiin, mutta päätin pysyä Thaimaassa, ja Sukhothai on aika hyvä vaihtoehto, vähän kuin Angkorin pikkuveli. Rauniokaupunki on levittäytynyt laajalle. Keskimmäisen osan ympäri on viitisen kilometriä. Lisäksi on neljä haaraa kaikissa pääilmansuunnissa keskustan ulkopuolella. Kävellen urakka olisi liiallinen. Vaihtoehtona olisi ollut pyörän vuokraaminen (päiväksi lukemani mukaan reilusti alle euron), mutta tässä säässä ja näillä polvilla – juu ei. Mutta pyöräilijät näyttivät nauttivan ajelusta, ja epäilemättä minäkin olisin mieluusti sen vaihtoehdon valinnut. Tietenkin olisi voinut istua minibussissa ja kiertää sillä aluetta, ja ilmeisesti taksikuski sitä odottikin, kysyihän ainakin kolmesti, aionko oikeasti kävellä, kuten väitin. En kävellyt. Otin tuk tukin. 

PAP24176

Sukhothai

PAP24184

PAP24190

Vajaassa kolmessa tunnissa kiersimme uskoakseni kaiken, ainakin suurimmat ja tärkeimmät. Kuskini odotteli aina, kun kävin kiertelemässä, hymyili, kun palasin, ja taas jatkoimme matkaa. Jokaisen pylväsryppään kohdalla emme pysähtyneet, mutta saatoimme ajella kilometrejä kerralla, jotta näkisin kaiken, minkä hän halusi minulle näyttää. 14 euron ajelu oli päivän paras päätös. Aika huonosti tingin, myönnän. Näin netistä maksaneeni vähän ylihintaa, mutta sain kyllä koko rahalle vastinetta. Kuski piti minusta huolta. Kun pyysin pysähtymään seuraavan vessan kohdalla, kiirettä ei olisi, olin tuota pikaa jonkun hänen ystävänsä talossa asioilla. Talon etuosassa oli pieni kauppa. Ostin vähän kuin kiitokseksi limut molemmille, muuta ostettavaa en oikein keksinyt, vaikka olisin kiitollisuuksissani halunnut. Historical Parkin alueella on kahviloita, ravintoloita ja myös niitä vessoja, ihan ilmaisiakin, että ei aina tarvitse pyrkiä jonkun kotiin.

Sukhothai1

Sukhothai2

Sukhothai3

PAP24195

Chiang Main temppelien kimalluksen jälkeen Sukhothai Historical Park on ihan eri maailma, mutta paikka on kertakaikkiaan upea. Kulmilla vanhassa Sukhothaissa on paljon majataloja ja hotelleja hyvään hintaan. Chiang Maista tulevat bussit ainakin pysähtyvät suoraan portille. Yksi päivä vaikuttaisi ihan riittävältä ajalta kiertää aluetta. Jossain lähistöllä (muutaman kymmenen kilometrin päässä) on ilmeisesti toinen vastaava rauniokaupunki, jos haluaa viipyä alueella pidempään. 

PAP24218

PAP24234

PAP24239

Tänään oli alueelle jostain syystä vapaa pääsy. Tavallisesti yhdistelmälippu, jolla pääsee kaikille viidelle yksittäiselle alueelle on 100 bahtia (ei paljon mitään). Kävin kierroksen jälkeen lounaalla (ja 7-Elevenissä vain päästäkseni hetkeksi ilmastoituun viileään tilaan). Palasin keskusalueelle Wat Mahathatin luo suuren puun varjoon kirjoittelemaan ja lukemaan. Tiilimuureista hohkasi kuumuus, aivan kuin lämpötila ei muuten riittäisi. Olin lukenut jostain, että lauantai-iltaisin tämä suurin ja kaunein temppeli valaistaisiin, ja kun aikakin tuntui mukavasti kuluvan, jäin odottelemaan. Kannatti. 

PAP24207

PAP24210

PAP24213

Sukhothai4

PAP24221

Hotellilta saamani taksipalvelu oli kallis. Halusin yrittää saada halvemman takaisin, ettei tarvitsisi soittaa kiskurikuskille. Heti histroriallisen alueen ulkopuolella näkyi Taxi service. Koska hinta oli heti 40 prosenttia halvempi, en alkanut edes tinkiä. Tyhmä minä. Kuski tiesi kertoa, että temppeli on valaistuna kello 19-21 aina lauantaisin. Seitsemältä oli vielä luonnonvaloa, vaikka aurinko oli laskenut, mutta ei kestänyt kauaa, kun oli jo pilkkopimeää. Valaistussa temppelissä todella oli jotain taianomaista.

PAP24268

PAP24279

PAP24287

Sukhothai5

Kesä tietenkään ei ole sesonkiaikaa Thaimaassa, mutta siihen nähden, paljonko turisteja muualla näin, Sukhothaissa meitä oli hämmästyttävän vähän. Jos haluat lomaltasi muuta kuin rantoja, tässä on erinomainen vaihtoehto. Vuokraamalla vaikka mopon Sukhothai Heritage Resortkaan ei ole kaukana ja liikkuminen on helppoa. Liikenne oli hiljaista. Sukhothai on oiva paikka relata uima-altaalla ja nauttia vanhasta kulttuurista. Pimeällä en kyllä suosittele kenellekään mopoilua näillä tienoilla. Osa isoistakin teistä oli täysin pimeänä, enkä nähnyt kenenkään käyttävän pitkiä valoja. Oma kuskini silloin tällöin väläytteli niitä mutkissa, mutta muuten ajeltiin surkeilla ajovaloilla. 

PAP24294

PAP24300

PAP24311

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.