Type and press Enter.

Tätä kaikkea tarjoaa Taiwan

Palasimme Taiwanista sunnuntai-iltana. Kahteen viikkoon mahtui niin paljon kaikkea, että sen sulattelemiseen menee varmasti aikaa. Taiwan on matkailijalle helppo ja turvallinen maa. Se on myös hyvin monipuolinen: suuria kaupunkeja (jotka kaikki kyllä muistuttavat erehdyttävän paljon toisiaan), erilaisia luontokohteita, modernia nykyaikaa ja uskonnollista elämää.

PicMonkey Collage

Taiwaniin pääsee lentämään Kaukoidän kohteiden kautta tai sitten Euroopasta. Edullisinta oli China Airwaysillä Frankfurtin (ja paluu Wienin) kautta. Menolentomme oli niin paljon myöhässä teknisen vian ja koneen vaihdon takia, että Finnair reititti meidät uudelleen Tokion kautta ja sieltä JALilla Taipeihin. Niin paljon lopulta myöhästyimme, että meidän pitäisi olla oikeutettuja vakiokorvaukseen, mutta saa nähdä, mihin Finnair suostuu vai suostuuko mihinkään. JALin lounasboksi sai ajattelemaan, että kahden viikon dieetti alkoi nyt: tofusoosia ja kaikenlaista, mistä oli mahdotonta saada selkoa. Olin väärässä. Sain kaksiviikkoisen syötyä erinomaisesti.

PicMonkey Collage3

Ruoka oli pitkälti japanilais- ja korealaistyyppistä, ei niinkään kiinalaista. Söimme paljon kasviksia ja lihaa, jotka usein paistettiin vokkityypisesti levyllä edessämme tai keiteltiin itse. Herkullista! Mausteita on sopivasti. Ei tarvitse sammutella lieskoja suusta eikä toisaalta kysellä ketsuppia. Jos ravintola ei myy olutta tai limua, sen saa suurimpaan osaan paikoista viedä itse. Monissa paikoissa näytettiin suuntaa, mihin lähteä juomaostoksille. Vain yhdessä muistaakseni kiellettiin omien tuominen.

PicMonkey Collage1

Taipein maamerkki on Taipei101, joka näkyy kymmenien kilometrien päähän moottoriteille ja kaupungissa melkeinpä kaikkialle. Ei voi sanoa, että sieltä on hyvät näköalat yli kaupungin varsinkaan silloin, kun torni on pilvien peitossa. Näköalatasanteesta on avoinna vain pieni kaistale, joten näkymätkin vain yhteen suuntaan silloin, kun näkymiä on. Jokin korkeissa rakennuksissa kuitenkin aina kiehtoo ja niihin on päästävä.

PicMonkey Collage2

Taipei on minusta kiva kaupunki, vaikka ei siinä mitään erityistä ole. Nähtävyydet ovat enimmäkseen temppeleitä ja entisten hallitsijoiden muistomerkkejä. Olimme kaupungissa neljä yötä, ja se tuntui riittävän. Minulle elämyksellisintä oli uskonnollinen paraati, jota vahingossa pääsimme seuraamaan.

PicMonkey Collage4

Kaohsiungissa näyttäytyi selvästi myös erittäin moderni Taiwan. Vanhoihin varastohalleihin tehdyt taidenäyttelyt ja muut kulttuuritilat ja ravintolat olivat aivan viimeisen päälle hip. Tavaratalot toki olivat yhtä moderneja kaikkialla Taiwanissa. Koska koot ovat pienen pieniä, eipä tarvinnut shoppailla. Varsinkin eurooppalaisissa tuontitavaroissa hinnat olivat aika kovat. Sama juttu oli Manner-Kiinassa. Siksipä (merkki)ostosmatkailu suuntautuu Kaukoidästä Eurooppaan eikä niinkään toisin päin.

PicMonkey Collage5
PicMonkey Collage6 (1)

Minusta parasta Taiwanissa oli ehdottomasti luonto. Ei juurikaan haitannut, että oli sadekausi. Jos kastui, eipä silläkään niin väliä ollut, olihan lämpötila koko ajan lähes 30. Taiwanin ihmeelliseen luontoon kuuluvat myös kuumat lähteet. Kylpyläelämästä kirjoitinkin jo viime viikolla.

PicMonkey Collage7
Sun Moon lake
PicMonkey Collage8

Viimeiset kuvat ovat sekalainen kokoelma Taiwania. Ne kertovat toisaalta järjestäytyneisyydestä, toisaalta siitä, että kaikkea voi paeta myös kansainvälisen ketjuhotellin uima-altaalle ja unohtaa hetkeksi, missä on.

En muista missään olleen niin paljon sääntöjä ja ohjeita kuin Taiwanissa. Metrossa ja bussipysäkeillä on maalattu, miten jonotetaan. Kylteissä kehotetaan olemaan lorvimatta asemilla, menemään pois muiden tieltä, olemaan syömättä ja juomatta. Vessoissa on ohjeita, miten pöntöllä istutaan, ei seistä, mihin paperi pitää laittaa, miten huuhdella. Hotellihuoneet olivat myös ohjeiden aarreaitta: Älä vie vessapaperirullaa pois huoneesta. Kylpysuola on tarkoitettu käytettäväksi vain huoneessa.

Varailimme seuraavien öiden majoitusta oikeastaan aina vasta edellisenä päivänä. Senpä vuoksi päädyimme ensimmäistä kertaa Shangri-Lahan erinomaisen viimehetken tarjouksen houkuttelemana. Ei se ollut lopulta kovin kummoinen, mutta uima-altaalla oli hyvä polttaa itseni. En tiedä, miten niin pääsi käymään. Vammat vähäiset ja onneksi jo häipyneet, koska huomenna pitäisi taas paljastaa mahanahka Thaimaassa.

Viimeinen kuva: taksit. Pisteet taiwanilaisille taksikuskeille. Mittari meni päälle heti, eikä kukaan yrittänyt jekuttaa. Kaikissa kaupungeissa, joissa taksia käytimme, lähtömaksu oli kahden euron luokkaa, mutta ei mikään matka tainnut yli vitosta maksaa. Kunpa näin olisi kaikkialla! Mutta olen jo henkisesti lamaantunut, kun tiedän joutuvani tahtojen taisteluun tuk tuk -kuskien kanssa seuraavat pari viikkoa. 

Kaikki jutun kuvat ovat Instagram-kuviani, koska tämä on osa Instagram TravelThursday -kampanjaa. Inspiroidu Instagramissa matkailusta katsomalla kampanjakuvia häshtägillä #igtravelthursday. Minut löydät käyttäjänimellä @travelloverblogi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

13 comments

 1. Kivasti kerrottu ja kuvitettu matka.

  1. Kiitti!

 2. Mihinhän aikaisempi kommenttini katosi???

  Piti siis sanoa, että…
  Taipei vaikuttaa kertomuksesi mukaan aika samalaiselta kuin Soul. Siis, ihan kiva, mutta ei mitään erikoista.

  Hongkong oli myös kieltokylttien luvattu maa. Suurin osa kylteistä kielsi sellaista mitä nyt en olisi ajatellut tekevänikään. Kuten: Älä pese ja kuvata pyykkiäsi parvekkeella 🙂

  1. Katosi omakin kommenttini, kun yritin tähän vastata!
   Monet Aasian isot kaupungit ovat minusta siinä samanlaisia, että ne todella kiva nähdä, mutta yksi kerta riittää, koska ihon alle eivät pääse.

 3. Noita luontokuvia ehdinkin jo ihastella, upean näköistä! On teillä ollut melkoiset piknikmaisemat :). Mutta eipä näytä tai kuulosta muutenkaan pahalta. Se, ettei tarvitse kiistellä taksikuskien kanssa on kyllä suuri plussa missä tahansa 🙂

  1. Kaupunkilainen löysi itsestään luontoilijan noissa maisemissa. 🙂

 4. Taiwan vei mun sydämeni viime vuonna siinä määrin, että kun meille tuli tilaisuus muuttaa sinne syyskuussa, en todellakaan sanonut ei. Toivotaan että saan täältä Lontoosta hoidettua kaiken viisumibyrokratian ja pääsen odottamaan jo syyskuuta. 🙂

  Todella kivasti kerrottu matka kuvineen, teillä näytti olleen ihana autoreissu. Se tullaan varmasti tekemään, ajattelin tutustua Taiwaniin ihan kunnolla kun siellä kerran ollaan 🙂

  1. Wau! Lontoon vaihtaminen Taiwaniin lienee melkoinen kulttuurishokki, mutta luultavasti Taiwaniin sopeutuminen helpompaa kuin moneen muuhun Aasian maahan, sanoisin näin mutulla. Epäilemättä palaan minäkin joskus – mutta toki vain lomalle.

 5. Upeita kuvia, varsinkin tuo luonto kolahti myös täällä! Me mietimme alkuvuoden Uuden-Seelannin reissun yhteydessä että olisimme käyneet myös Taiwanissa melomassa, mutta päätimme loppujen lopuksi käyttää kaiken ajan Uuteen-Seelantiin. Pieni kipinä siitä kyllä syttyi, varmasti hieno paikka käydä katsastamassa!

  1. En tiedä Taiwanin vesiurheilupuolesta, mutta kaiketi meloa voi jokseenkin kaikkialla, missä on vettä? Luonto siellä kyllä on hieno!

 6. Olenkin innolla odottanut raporttiasi Taiwanista! Itse ihastuin Taipehin ja sen yömarkkinoihin viime vuoden reissulla kovasti! Nuo säännöt ovat myös tuttuja, saatiin melkein sakot kun syötiin purkkaa metroasemalla 😀

  1. Pari viikkoahan noita juttuja tuli, melkeinpä päivittäin. 🙂 Minusta Taipei oli ihan kiva, muttei erityinen. Yömarkkinoilla kävimme pari kertaa, mutta eivät ehkä tarjonnaltaan vastaa omia ostotottumuksiani. Mutta sinänsä kaikki markkinat ja koko kaupunki ja maa kiva, että mitään ei ole tehty vain turisteille, koska heitä ei oikeastaan ole. 🙂

 7. […] Annika näyttää olleen maassa puoli vuotta jälkeemme, hänkin siis jo kesällä 2014. Annikan postauksesta löytyy joitakin luontokuviakin katsottavaksi. Ruoka Taiwanilla ei ole ylipäätään kovin […]