Type and press Enter.

Postikortti kesäisestä Tammisaaresta

Rakas ystävä

Kävin hyvän ystäväni kanssa taannoin päiväretkellä Tammisaaressa. Minusta kaupunki on kertakaikkiaan aliarvostettu. Se jää jostain syystä Hangon varjoon. Myös lähellä oleva Fiskars houkuttelee turisteja, mutta heinäkuisena päivänä Tammisaari oli lähes unelias. Se kyllä ansaitsee paikkansa ainakin varteenotettavana päiväretkikohteena. Majoitustarjonta kaipaisi kyllä vähän kohennusta. Meitä hotellit eivät oikein puhutelleet. Olin kuullut Villa Matkasto -nimisestä pienestä majapaikasta, joka vaikutti idylliseltä, mutta siellä ei ollut tilaa.

Tammisaaren vanha kaupunki on kovin söpö. Vanhat puutalot ovat enimmäkseen upeassa kunnossa. Suretti kuitenkin nähdä osa rakennuksista hoitamattomina. Osa taloista on muuten jännän värisiä. Itse en valitsisi taivaansinistä tai kirkasta keltaista, mutta toisaalta minun värejäni ovat lähinnä musta, valkoinen, tumman sininen ja harmaa, jotka monen mielestä eivät ole värejä ollenkaan. Minua ihastuttivat myös juorupeilit, joita en muistanut Tammisaaressakin olevan, ja sisustetut ikkunat, joissa oli milloin nalleja, milloin erilaisia meriaiheisia koriste-esineitä. 

Tammisaari
Tammisaari
Tammisaari
Tammisaari

Vähän vieläkin nolottaa, miksi menin koputtamaan yhden talon ikkunaan.  Ai miksi ylipäätään tein niin? Ystäväni ihmetteli, onko ikkuna lasia ollenkaan, kun oli niin jännän näköinen. Menin sitten jossain aivosumussa koputtamaan ja kokeilemaan ikkunan aitoutta ennen kuin muistin, että vanhat ikkunat tosiaan ovat epätasaisia (ja että sisällä olevat epäilemättä kuulevat koputtelun). Ei jääty rikospaikalle odottelemaan, josko ikkunaan ilmeistyisi järkyttyneitä kasvoja.

Kävelykadulla oli aika kivoja liikkeitä. Olin ihan ostomielellä liikkeellä, sillä olisin ollut hellemekkoja vailla. Kivoja en löytänyt, mutta jos olisin uusia astioita tarvinnut, olisi mukaan tarttunut lifestyle-liikkeestä vaikka mitä. Jos minulla olisi mökki, jonka voisin sisustaa, sinikuvioiset lautaset lähtisivät heti täältä mukaani. Parissa kahvilassakin käytiin. Kahvila Gamla Stanin puutarha on kiva. Café Schjerfbeck on vähän hassu: se ratsastaa kuuluisan taiteilijan nimellä vain siksi, että hän on asunut viikon samassa talossa, jossa kahvila nyt on. Viikon! Nimikkoleivos oli muuten aika jännä: pieni eikä oikeastaan kovin makea. Huvivenesatamassa on vanhassa punaisessa makasiinirakennuksessa muuten kiva terassi. 

Tammisaari
Tammisaari

Oletko käynyt Tammisaaressa? Entä mitä sinun kesääsi kuuluu? Ainakin on ollut lämmintä ja aurinkoista täällä etelässä. 

Rakkaudella, Annika

P.S. Pääkuvassa olen joutunut häpeäpaaluun. Mieti, että sellaisia on ennen oikeasti käytetty rangaistusmuotona. Minkäköhänlaisesta puuhasta voisi nykyaikana ajatella häpeäpaalua?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 comments

 1. Lämmintä ja aurinkoista on ollut niin koti-Suomessa kuin täällä Bosnia-Hertsegovinassakin. Tänään olen käynyt katsomassa täällä Trebinjessä vanhaa kivisiltaa ja kiivennyt korkealle kukkulalle luostarikirkolle. Kovasti odottelen myös ensi kuun Nairobin-matkaa ja toivon, ettei Kenia keksi mitään uusia rajoituksia tässä viime hetkillä.

  Häpeäpaalu? Sopisiko se vaikka nykyajan päiviräsäsille? Ei mitään valtakunnansyyttäjää, loputtomia oikeuskäsittelyjä ja muuta kummallista vain siksi, että jollakulla on typeriä mielipiteitä. Siihen päiväksi ihmisten ihmeteltäväksi ja sitten elämässä eteenpäin!

  Hyvää loppukesää!

  1. Kuulostaa niin mahtavalta, että seikailet maailmalla kaikesta huolimatta. Itse olen terveysturvallisen matkailun kannattaja. Rokotukset kuntoon, testit tarvittaessa, Loppukesän suunnitelmiin vaikuttivat myös maiden koronatilanteet: Espanja karsiutui saman tien pois laskuista. Moni mielellään laittaisi jokaisen matkalle lähtevän nimenomaan häpeäpaaluun. 😀

  2. Täällä mä nyt seikkailen Nairobissa, ja kyllä on ollut antoisaa. Rokotukset on minullakin jo kunnossa, mutta kyllä minä voin Päivin kaveriksi sinne häpeäpaaluun mennä ihan hyvin, jos sillä saa tämän reissun kuitattua! 🙂

 2. Taisi olla niin, että sun työpaikalla pomo oli tosi tarkka THL:n maahantulosuositusten noudattamisesta. Onko pomo myös päivittynyt, kun nythän niitä suosituksia on olennaisesti lievennetty? Eli nyt täysin rokotettu voi tulla ulkomailta ilman minkäänlaisia suosituksia kontaktien välttelemisestä, ja esim. yhden rokotteen saaneen kohdalla suositus on, että kontakteja vältellään vain kunnes 72 h maahantulon jälkeen otetun testin tulos valmistuu.

  Tuo kyllä mahdollistaisi jo aika kivasti matkustelua muutenkin kuin vain kesälomalla.

  Eilen Singapore väitti avaavansa matkailua ilman karanteeneja kaikille täysin rokotetuille. Syyskuussa pitäisi tämän tapahtua. En usko, ennen kuin näen, mutta silti aloin jo haaveilla…

  1. Tätä selviteltiin ennen kuin lähdin matkalle nyt toista kertaa, koska tulin maasta, joka ei ole vihreä, vaikka tilanne hyvä onkin, Sain aikaistettua rokotusta, eli täysin rokotettuna lähdin. Työssä olen väkisin kontaktissa ihmisten kanssa, joten kyllä menen testiin, vaikkei sille edes suositusta ole. Olen nyt näitä paheksuttuja “varmuuden vuoksi” testiin meneviä, mutta pidän sitä parempana kuin mahdollista altistamista.

  2. En ymmärrä tuota paheksuntaa. Viimeksi joku noista terveysherroista paheksui lehdessä sitä, että ihmiset käyvät varmuuden vuoksi testissä ennen perhejuhlia. Eikö se nimenomaan ole vastuullista, että ei halua mennä oireettomana tartuttajana sinne levittämään tautia koko sukuun ja sitä myöten eri puolille maatakin? Minusta pitäisi nimenomaan kehottaa testiin ennen tuollaisia tilanteita!

   Tunnustettakoon, että kun vihdoin näin isää muutenkin kuin vierekkäin parkkeerattujen autojemme ikkunoista, niin kävin testissä ihan vaan varmuuden vuoksi ennen kuin sitten menimme yhdessä syömään. En taatusti suostu kokemaan siitä huonoa omaatuntoa!

 3. Tämä sattuikin hyvin! 🙂 En ole vielä käynyt Tammisaaressa, mutta nyt olisi tarkoitus lähteä käymään siellä. Käydään toki samalla myös Hangossa, mutta itse asiassa odotukset ovat varsinkin Tammisaaren osalta aika korkealla…

  1. Hanko on erinomaisen kiva, mutta jotenkin siellä on koronan myötä sellainen buumi menossa, että majoitusta ei oikein saa, ja jos onnistuu varaamaan ajoissa, joutuu olemassaolevista maksamaan aivan älyttömiä. En mitenkään suostu maksamaan Suomessa majoituksesta sellaisia summia. Tammisaaressa on myös aidon elämän tuntua. Kaikkialla ei ole vain turisteja. Tätä arvostan Suomessa(kin).