“Tämä kartta on rikki!” – Autolla St. Croixilla

“Tämä kartta on rikki!” – Autolla St. Croixilla

Satamakaupunki Frederikstedistä ei saanut vuokrattua skootteria, ja golfkärryn näköisten härvelien vuokraamoon ei tullut henkilökuntaa, vaikka ovi oli auki. Oli vuokrattava auto. Satama on noin kolmen ristiin menevän kadun kaupunki, joten siinä päivän kuluttaminen olisi mennyt vähän hukkaan ja käynyt tylsäksi. Satamasta olisi saanut St. Croixin suurimpaan kaupunkiin, Christianstediin, shuttlekuljetuksen edestakaisin 16 dollarilla henkeä kohden. Siihen nähden rajoittamattomat kilometrit, vakuutus ja bensat sisältävä diili Toyota Yariksesta 85 dollariin Aviksessa kuulosti ihan kohtuulliselta.

PAP90733

Väittäisin oman autoni kilpiä aika tylsiksi näiden rinnalla.

PAP90744

Suunnistamisen hankaluus ei ollut pelkästään kartturista kiinni. Pikkuteillä ei oikein ollut kylttejä. Paitsi tällaisia. Vähitellen aloin ymmärtää tienumeroihin perustuvaa suunnistusta, mutta siihen asti kaikki reitit olivat sinne päin ja tänne päin.

Kyllä vain olisimme päässeet suorinta reittiä Christianstediin shuttlella, mutta paljon olisi jäänyt näkemättä. Kartturi jopa johdatti perille, mutta saaren läntisimmältä rannalta pohjois- ja etelärannikon ja itäisimmän kolkan kautta saaren keskivaiheille. Jossain kohdassa taisi suunnistus mennä pieleen. Myönnän, ettei vika sittenkään ollut kartan. Toisaalta mistään harharetkestä ei täällä ole haittaa, koska koko saari on tavattoman pieni.

stcroix

Melkein kuin viidakossa ajelisi

stcroix1

Päätiet ovat hyvässä kunnossa, pienemmät eivät. Oman haasteensa kapeille teille toi vasemmanpuoleinen liikenne mutta oikeanpuoleiseen tarkoitettu auto. Kun kuski istuu puskassa, näkyvyydessä on rajoitteensa. Tiellä kulkeva eläimistö onneksi säilyy turvassa, kun on ajettava varovasti ja hiljaa. Kaikenlaista nelijalkaista tietä ylitti. Vaikka pääteitä pääsi sujuvasti, viidakko-osuudet liaaneineen olivat kivempia. Vuokraamon nainen sanoi, että liikennettä on vähän, sillä kaikki ovat kirkossa. Ja kirkkoja piisasi. Todella monilla kansainvälisillä kirkkokunnilla näytti olevan pyhättönsä täällä: baptisteilla, luterilaisilla, Jehovan todistajilla, muslimeilla, juutalaisilla, Pelastusarmeijalla… Oikeassa oli, sunnuntailiikenne oli hiljaista ja kirkkojen pihoilla oli paljon autoja.

PAP90746

Koivukujan vastine: palmukuja. Ottaisin!

stcroix2

Sugar Mill Base (en tiedä, mikä on suomeksi, jotain sokerin valmistukseen liittyvää kuitenkin) 1700-luvulta. Näimme pihassa kolme retkibussia ja menimme katsomaan.

PAP90769

Millenniummonumentti Point Udallissa, Saint Croixin läntisimmässä kolkassa. Ilmassa ei muuten leiju roskia vaan valtava määrä perhosia.

PAP90768

Ehkä turkoosi meri on syy, miksi palata Karibialle yhä uudelleen.

PAP90863

Pistäydyimme vielä rannalla Frederikstedissä ennen auton palauttamista. Ilmeisesti kirkon jälkeen mennään viettämään sunnuntaita rannalle. LAtinorytmit soivat, perheet viettävät letkeää päivää.

PAP90862

PAP90866

Ei laskettane vielä talviturkin heittämiseksi? Oli lämmintä.

St. Croixilla 9.6.2013

Next Post:
Previous Post:
There are 4 comments for this article
 1. Avatar
  Sakari Hannula at 18:53

  Olen ymmärtänyt kertomisistasi, että noilla saarilla risteilyjärjestäjän ja/tai satamassa odottavien “oppaiden” retkien kohteena on lähinnä erilaiset kaupat ja turistien matkakassan vähentäminen rakennelmissa, jotka ovat kovin keinotekoisia saarien varsinaiseen kaupunki- ja kylätunnelmiin verrattuina.

  Eipä tuollaisessa maisemassa pieni oikotie 🙂 tunnu yhtään pahalta. Oikein hyvää reissunjatkoa!

  • Avatar
   Annika / travellover maailmalla at 17:27

   Järjestettyihin retkiin liittyy aina jonkinlainen bazar oleh oleh t-paitoineen ja romuineen. Kyllä niillä varmasti näkee ihan oikeitakin juttuja, mutta kun auton vuokraaminen maksaa suunnilleen saman verran kuin yhden ihmisen retki, ei ole vaikea päättää, meneekö omaa tahtia “oikoreittejä” vai bussilla very äänekkäiden amerikkalaisten kanssa. Emme vain ole riittävän sosiaalisia siihen meininkiin tai riittävän kärsivällisiä odottelemaan koko bussillista joka kohteessa. Tänään Antiqualla lähdimme paikallisbussilla, ainoina turisteina ainakin siinä autossa.

 2. Avatar
  Frau A at 01:45

  Ihanilta näyttävät retkenne. Kahlannut tässä kaikki risteilynne kohteet läpi. Milleniummonumenttikin on mahtava ;).

  • Avatar
   Annika / travellover maailmalla at 09:28

   Tällä matkalla oli paljon kivoja kohteita. Vain St. Lucian pääkaupunki tuotti pettymyksen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.