Type and press Enter.

Sousse – rantaelämää ja nuorta rakkautta

Tunisian-matkani rantakohteen valinnan ratkaisi Soussen medina. Jos yhdellä rantakaupungilla on Unesco-kohde ja toisilla ei, on ratkaisu helppo. Ilman medinaa Sousse on välimerellinen rantakohde siinä missä aika moni muu saman lätäkön eri reunoilla, niin etelässä Afrikan rannikolla kuin pohjoisessa Euroopan puolella tai idässä Turkissa.

Oma Mövenpick-hotellini tarjosi sitä, mistä ehdin liian kauan taas vain haaveilla: pitkän rannan, mahdollisuuden kävelyyn ilman kenkiä, varpaat hiekassa. Tunisiassa kaikki rannat ovat julkisia. Yksityisrantoja ei ole kuin presidentillä ja Saudien lähetystöllä, mutta hotelleille vuokrataan alueita rantatuoleja ja muita palvelujaan varten. Muutama metri vesirajasta on kuitenkin kaikkien käytössä ja vapaasti kuljettavissa. Vielä vaati vähän mielikuvitusta nähdä, miltä kaikki näyttää sitten, kun kevät ja kesä ovat vähän pidemmällä. Rantaa oltiin talven jäljiltä vasta vähitellen kunnostamassa. Meri on kuljettanut luonnon pahimman vihollisen, ihmisen, muovijätettä rantaan uskomattomia määriä.

Untitled
Mövenpickin ranta

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Hotellirivin päätyttyä on selvästi paikallisten suosima rantakaistale. Istuskelin kahvilassa mehulla katsomassa tunisialaisten joutilasta iltapäivää, sillä tosiaan melkein jokainen oli paikallisia. Katsoin, miten pikkutyttö sai melkein kokoisensa hattaran. Hetken elämä oli hattarankevyttä siinä rantakahvilassa. Näin, miten nuorimies rakensi hattaraa kuin unelmia. Suuria unelmia kuulin junassa, kun matkalla Tunisista istuin 20-vuotiaan tytön kanssa, joka mielellään kertoi elämästään. Halusi vaihtaa tekniikan opinnot hoitajaopintoihin ja muuttaa Tunisiin, jossa asuu myös poikaystävä.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Kaikki seurusteluhommat ovat Tunisiassa jotenkin niin viattomia ja suloisia. Tämäkin tyttö oli ollut yhdessä poikaystävänsä kanssa, sen saman, joka tuli erityisesti hakemaan minut junassa istumaan suloisen tyttönsä viereen (jotta minulla olisi mukavampi mutta varmaan myös siksi, että tyttö olisi turvassa minun kanssani), yli vuoden, mutta edelleen he tapaavat pari kertaa kuukaudessa julkisesti, esimerkiksi kahviloissa. Vanhemmat tietävät pojasta ja ilmeisesti ovat treffeilläkin jossain lähellä, koska nyt oli ensimmäinen kerta, kun tyttö matkusti yksin junalla. Samanlaista viattomuutta soisi olevan enemmän länsimaissakin.

Untitled
Huhtikuun alun tuulissa meri vaikutti vielä aika ankaralta. Minulle pahoiteltiin, etten näe sitä turkoosina, sellaisena kuin se on kesällä.

Untitled

Järjestettyjä liittoja ei tytön mukaan Tunisiassa ole. Naimisiin mennään vain omasta halusta. Jokaiselta naimisiin menossa olevalta tytöltä kysytään, haluaako hän varmasti sitä. Jos ei, ei väkisin. Toivon todella, että näin olisi. Koska keskimääräinen avioitumisikä on noussut lähelle 30:a, on tyttöä toisaalta helppo uskoa.

Ihan pelkkää viatonta kädestä pitämistä ei taida nuorten aikuisten elämä Tunisiassakaan olla. Siitä kertoivat omaa kieltään käytetyt kondomit rantaviivassa. Pimeä Välimeren yö ja aaltojen kohina. Vaikea siinä voi olla avioliittoa odotella.

Elämä läheisillä rantakaduilla oli aika hiljaista. Koko kaupunki taitaa olla tilassa, jossa se ei voi kuin odottaa turistien paluuta. Jostain olisi leipä saatava. Ehkä siksi sain enemmän huomiota tunnissa kuin kuuteen päivään yhteensä muualla Tunisiassa. Ei kukaan erityisesti mitenkään häirinnyt. Olisi vain halunnut kauppaansa katsomaan. Aivan samanlaista on turistikohteissa kaikkialla. Kuinka monta ei kiitosta valuu suusta vaikka Thaimaan rantakohteissa tai oikeastaan missä tahansa, missä on paljon niitä, jotka yrittävät saada kapean leipänsä myymällä turisteille jotain.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Kauppojen tarjonta on tyypillistä rantakohteen tarjontaa. Varsinaisesti ostospaikkana en Soussea pitäisi, vaikka kuulemma medinasta voi löytää esimerkiksi laadukkaita nahkatuotteita, jos tietää, mistä etsiä. Ravintoloita on myös jonkin verran, erilaisia ja eri tasoisia. Koska kaikkialla on vielä niin hiljaista, tein kaikkia periaatteitani vastaan enkä syönyt hotellin ulkopuolella. Kun paikat näyttävät hiljaisilta, pelkään ruoan kierron hitautta ja sitä kautta epäilen tuoreutta. Satunnaisia uima-altaan reunalla nautittuja lounaita lukuunottamatta haluan aina syödä paikallisissa ravintoloissa ja niin olisin nytkin tehnyt, jos turistit olisivat löytäneet Tunisian uudelleen.

Untitled

Untitled

Tunisista pääsi Sousseen noin 1,5 tunnissa junalla Gare de Tunisilta (Place Barcelone) Juna oli uusi, tunisialaisten ylpeys, mutta italialaisittain puolisen tuntia myöhässä (kuulemma tavallista). Vain kaksivaunuinen juna tulee tupaten täyteen ja paikkalippuja ei ole. Omanlaisensa seikkailun sai siinäkin reilulla kolmella eurolla. Viiden tähden hotellilani vähän ihmeteltiin tuloani junalla, eikä heidän kuljettajansa kovin usein rautatieasemalta vieraita hae, piha kun oli täynnä aika arvokkaita autoja. Mutta matkabloggaaja etsii kokemuksia. Taas yhden rikkaampana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

17 comments

 1. Voi ihana Tunisia ja Sousse! Heti oli pakko tulla lukemaan juttu, onhan tämä ensimmäinen ulkomaan kohteeni. Todennäköisesti olen käynyt myös tuolla medinassa, kuulostaa tutulta, mutta en silleen muista muuta kuin matkanjärjestäjän retken ympäri Soussea, jossa käytiin kaikki merkittävät nähtävyydet. Kumpa turistit pian taas palaisivat Tunisiaan.

  1. Kirjoittelen ensi viikolla Soussen medinasta. Yritä sitten löytää tuttuja paikkoja. 🙂 Minäkin niin toivon, että turistit palaisivat. Tunisialla on paljon annettavaa. Tietenkin nautin itse siitä, ettei turistilaumoja ollut, mutta eihän näin itsekkäästi pidä ajatella. Valtiontaloudelle ja tietenkin yksittäisille yrittäjille ja työntekijöille rahamme olisivat kaikki todella tarpeeseen.

 2. Kiva ranta siellä.
  Mukavaa että olet törmännyt sosiaalisiin ihmisiin. Itseasiassa Tunisia taitaa olla näistä Pohjois-Afrikan maista se vapaamielisin, tosin esim. Turkki on vielä paljon vapaamielisempi. Esimerkiksi Marokossa ja Algeriassa ei todellakaan katsottaisi hyvällä sitä jos tyttö/nainen lähtee tapaamaan poikaystävää toiseen kaupunkiin, yleensä poikaystävät on kielletty ja naimisiin on pakko mennä. Näin siis ainakin perinteisissä perheissä, vaikka voihan se toki olla niinkin että jotkut tekevät kaikenlaista salaa tms. Minulla on ollut Suomessa marokkolainen kaverinainen, jolle isä asetti aika paljon sääntöjä tai ainakin niin luulen. Hän oli todella mukava ja pukeutui aluksi länsimaisesti, mutta jossain vaiheessa tytön tyyli muuttui ja hän etääntyi myös minusta. Niin että joskus ei pelkästään se uskonto vaan joskus se kulttuurin paine on vain liian kova niin että joutuu luopumaan omista mielipiteistä, vaatteista yms. Hyvä kumminkin että Tunisiassa on rento meininki ja että nuoret saavat vapaasti tutustua toisiinsa ja saavat myös keskustella ulkomaalaisten kanssa vapaasti. Se ei vielä tänäkään päivänä ole itsestäänselvyys kaikille ja on todella hyvä ja hieno asia että Suomessa nuoret (ja aikuiset naiset) saavat tutustua ihmisiin, tai olla tutustumatta. Sitä vapautta kun ei ole kaikilla

  1. On niin surullista, kuinka paljon varsinkin naisten ja tyttöjen itsemääräämisoikeutta rajoitetaan. Tunisia tosiaan taitaa muslimimaista olla yksi vapaimmista, ja siellä kehitys on muutenkin menossa hyvään suuntaan. Muun muassa kanssa on noissut puolustamaan homojen oikeuksia. Turkkihan ei oikeastaan enää ole aillä tavalla muslimimaa, vaikka islaminuskoisia paljon onkin. Tapasin kaikkineen aivan ihania tunisialaisia!

 3. Matkailuhuumassa nopeasti unohtuvat silmittömät surmat. Tuolla samaisella rannalla surmattiin 38 viatonta turistia vajaa vuosi sitten.

  http://www.mirror.co.uk/news/world-news/tunisia-terror-attack-holiday-firms-5977254

  1. Ei suinkaan ole unohtunut. Viittaan tapahtuneeseen tässäkin jutussa, kuten muutamissa muissakin. Toisaalta Tunisia ei pääse jaloilleen, jos ihmiset vain keskittyvät muistelemaan ja pelkäämään tai lietsomaan pelkoa.

 4. Pelkoon on hyvät syynsä. Arabimaat ovat erittäin riskaabeleita lomakohteita. Myös Egyptissä on turisteja surmattu. Tässä on selkeä ero satunnaiseen rikollisuuteen, mm. taskuvarkauksiin jne, koska turistit ovat nimenomaan kohteita eikä heitä haluta erityisesti ryöstää, ainoastaan hengiltä.

  Se ei ole pelonlietsontaa jos muistuttaa tosiasioista. Minä en lähtisi yhteenkään arabimaahan millekään matkalle. Meidän tehtävämme ei erityisesti ole nostaa Tunisiaa jaloilleen.

  1. Nyt uhataan Tukholmaa ja Ruotsin-laivojakin. Ehdottomasti kannattaa pysyä kotona. Ettei vain mitään tapahdu. Näen maailman eri tavalla kuin sinä. En aio antaa pelolle valtaa. Tietenkään en matkusta vaikka Libyaan tai Jemeniin, mutta se, että Tunisiassa on viime vuonna tehty jotain, ei tarkoita, ettei sinne voisi mennä. En ole kuullut kenenkään sanoneen Pariisia ja Brysseliäkään erityisen turvattomaksi tai kehottaneen olemaan matkustamatta. Niissäkin kuoli kamalasti ihmisiä.

 5. On ihan eri asia joutua satunnaisen väkivallan tai jopa terroriteon kohteeksi jossain suurkaupungissa kuin hakeutua pieneen turistikohteeseen joka voi melko suurella todennäköisyydellä olla iskun kohde.
  En minä pelkää, olen matkustanut kymmenissä maissa. Kyse on siitäkin, että mitä enemmän me boikotoimme nimenomaan arabimaita tai maita missä turisteja ja liikemiehiä uhataan, niin sitä suuremmalla todennäköisyydellä siellä tapahtuu sisäisiä muutoksia parempaan. Jos heti mennään takaisin eivätkä vanhat ruumiit ole edes ehtineet kylmentyä on se kyllä tyhmintä mitä voi tehdä.

  1. No, ihan ehjänä tämä tyhmä yli sadan maan reissaaja selvisi – ja nautti ihan hulluna! Mieti sitä.

 6. Ei kai potentiaalisesti vaarallisessa kohteessa AINA tapahdu jotain. Kyllähän sieltä saattaa hengissä selvitä. Muistaa sopii, että nämäkin Tunisian ja Egyptin terroristit ovat tietyssä mielessä ihan tavallisia niiden maiden kansalaisia. Mieti vastaavaa Suomeen. Jos Suomessa joku surmaisi maksavia turisteja, niin kyllähän tällainen laitettaisiin kuriin ihan heti.Arabimaissa vain on tilanne se, että jotkut eivät siellä siedä länsimaisia turisteja ja liikemiehiä silmissään ollenkaan ja viis veisaavat vaikka maan talous kärsisi turismin vähenemisestä.

  1. Niin. Ajatella. Tai sitten ISIS, joka haluaa kylvää kauhua kaikkialla, jotta ihmiset alkaisivat pelätä. Ehkä tälle arabimaakauhuskenaariolle on jossain muualla vastaanottavaisempaa väkeä kuin tässä blogissa.

 7. Lähtisin kyllä tosi mielelläni Tunisiaan ja Sousseen. Tosin kondomeja rantaviivassa… Yäk! 😀 Ihana tarina tytöstä junassa, tämmöiset kohtaamiset on kyllä reissujen parasta antia. Siulla on ollut ihana reissu.

  1. Ei kondomeissa onneksi mitään kahlata tarvinnut. Pari taisin nähdä. 🙂 Minulle olivat merkki siitä, että olemme ihan samanlaisia ihmisiä kaikki haluinemme. Olet muuten niin oikeassa: reissuni oli ihana. En osannut edes ennakoida, että Tunisia saisi minut näin lumoihinsa.

 8. Tunisiasta olen saanut todella positiivisen kuvan postauksistasi. Varmasti käymisen arvoinen paikka!

  Mitä tulee Tunisian vastaisiin kommentteihin turvallisuusnäkökulmasta, niin eihän tosiaan sinne kenenkään pakko ole mennä. Suurin osa kuitenkin uskaltaa olla kotona, vaikka tilastollisesti sinne ihmisiä on eniten kuollut 🙂

  1. Niin, koti on vaarallinen paikka. Minulla ehkä oli lähtiessäni tietoa, jota suurella yleisöllä ei ole. Olin yhteydessä ystävääni, tenttasin Soussen hotellin henkilökuntaa sähköpostilla ja olin Tunisian lähetystössä lehdistöillassa, jossa ei paljon muusta puhuttu kuin turvallisuudesta. En minäkään soitellen sotaan lähtenyt. 🙂 Jos terrori-iskuja pelkää, aika harvassa ovat paikat, joihin uskaltaa mennä. Jos nyt uhan alla ovat Etelä-Euroopan rantakohteet, Tukholma ja Ruotsin-laivat. Eipä ole massahysteriaa ja risteilyperuutuksia. Mutta muslimimaa on joillekin lähtökohtaisesti jo nounou. Minulle ei ole.

 9. Toivottavasti paikka saa taas maata jalkojensa alle ja turistit uskaltautuisivat jälleen kauniille rannoille.

  Vaikea uskoa, että Tunisia olisi yhtään sen vaarallisempi kuin yksikään Euroopan suurkaupunki mitä tulee terroritekoihin. Toki siellä on paljon enemmän potentiaalista terroristia, mutta veikkaanpa että terroristijärjestöjen lonkerot ovat jo missä tahansa päin maailmaa niin laajalle levittäytyneet, joten jos meinaa pelätä, täytyy pelätä tosiaan kaikkialla muualla paitsi omassa kodissaan.