Type and press Enter.

Solo Sokos Hotelli Tammer on aivan helmi

“Grand hotel”, lukee Solo Sokos Hotel Tammerin katolla. Ulkoapäin rakennus ei vastaa kuvaani Grand hotellista: se on kuin vanha, pikkuinen kerrostalo massiivisten tehdasrakennusten kupeessa vanhassa tamperelaisessa perinnemiljöössä. Mutta sen suuruus ei olekaan ulkokuoressa, jonka vaatimattomuus pettää pahemman kerran, kun astuu hotellin aulaan. Se on kuin vanha kartano tyylihuonekaluineen ja kristalleineen. Koska vain voisi joku kreivi astella vastaan tai kreivitär lipua helmoineen portaikosta. Tammer henkii jo ovelle vanhaa charmia. Sellaista ei voi olla kuin hotellilla, jolla todella on luonnetta.

Solo Sokos Hotel Tammer

Solo Sokos Hotel Tammer

Solo Sokos Hotel Tammer

Solo Sokos Hotel Tammer

Tammer on Suomen kolmanneksi vanhin toiminnassa oleva hotelli.  Se juhli 85-vuotista taivaltaan viime vuonna. Luin jostain Tammerin rakennetun aikoinaan loistohotelliksi, johon tuotiin kalusteita Ranskasta asti. Vanha loisto on edelleen tallella: monissa huoneissa on vanhoja tyylihuonekaluja, aamiainen tarjoillaan juhlasalissa kattokruunujen alla. Hotellin muutaman vuoden takainen remontti tehtiin tarkasti Museoviraston valvonnassa.

Kun nousin hissillä omaan kerrokseeni, melkeinpä leijuin huoneeseen. Käytävä oli ihastuttava. Liinavaatekaapin ovi oli raollaan, tietenkin kurkkasin sisälle, olisin voinut istahtaa nojatuoliin matkalla tai tuijotella itseäni komeasti kehystetystä peilistä. Huoneessani oli ensin muutaman metrin pimeä käytävä, mutta sen jälkeen avautui yksi kauneimmista hotellihuoneista, jossa koskaan olen ollut.

Solo Sokos Hotel Tammer

Solo Sokos Hotel Tammer

Solo Sokos Hotel Tammer

Jos joisin kahvia, olisin kiehauttanut kupillisen (tai miten sitä valmistetaankaan noilla uusilla masiinoilla), mutta koska en juo, oli otettava kuohuviini minibaarista, nostettava jalat pöydälle ja istuttava nauttimaan. Vaikka oma kotini on uusi ja moderni, kuinka nautinkaan vanhasta kauneudesta. Jos en Ilveksessä olisi halunnut jättää näköalaani, en Tammerissa olisi halunnut jättää huonettani. Kävin vain nopeasti syömässä ja palasin äkkiä takaisin.

Supreme solo king -huoneeni oli sisustettu antiikkihuonekaluilla. Näissä huoneissa osa huonekaluista on alkuperäisiä. Oma tuntemukseni ei riitä määrittelemään ikää, mutta kauneus oli olleellisinta. Kylpyhuonekin oli remontoitu vanhaa mukaillen, esimerkiksi hanat olivat vanhanaikaiset ja veski huuhdeltiin narusta vetämällä kuin vuosikymmeniä sitten.

Solo Sokos Hotel Tammer

Jos en olisi lumoutunut huoneestani, olisin istunut iltaa lobbybaarissa nimeltään Vihtorin kirjasto. Hotellin pitkäaikaiselta työntekijältä nimensä saanut aulan ravintola näytti siltä, että siinä viihtyisi nauttimassa pitkäänkin. Vihtorin kirjastossa on myös viimeiset viisi vuotta järjestetty Suomen pienimmät kirjamessut, joiden yksi kohokohta on Lause-Finlandia. Se valitaan edellisenä vuonna ilmestyneistä romaaneista, ja sen on tarkoitus osoittaa kunniaa lauseelle, joka on kirjallisuuden perusyksikkö.  Ihan helmiä ovat nämä voittajat:

2011 Petri Tamminen: ”Danny tuli Vääksyyn”  (Muita hyviä ominaisuuksia, Otava 2010)
2012 Jari Tervo: ”Minut kihlattiin kehdossa” (Layla, WSOY 2011)
2013 Pertti Jarla: ”Tahdon hehtaarin suota ja kymmenen kuutiota tilaa” (Fingerpori 6, Arktinen Banaani 2012)
2014 Hanna Jensen: ”Isä eli hyvän kuoleman” (940 päivää isäni muistina, Teos 2013).

2015 Juha Hurme: ”Aimo oli laittanut aamiaiseksi kasvisruokaa ja pekonia.” (Nyljetyt ajatukset, Teos 2014)

Solo Sokos Hotel Tammer
Solo Sokos Hotel Tammer

Kauniissa ympäristössä ruokakin maistuu paremmalta. Kun katsot Tammerin salia, voit vain arvata, miltä ruoka maistui. Valikoima oli aika perinteinen Sokos Hotellien valikoima, mutta arvostin erityisesti tuoreiden hedelmien määrää ja esillepanoa myös. Ainoa huono puoli aamiaisella oli se, että viihdyin salissa liiankin hyvin, mikä tarkoitti tarpeettoman runsasta syömistä.

 

Solo Sokos Hotel Tammer

Solo Sokos Hotel Tammer

Solo Sokos Hotel Tammer

Solo Sokos Hotel Tammer

Ajattelin kirjoittaa vielä vertailun Tampereen Sokos Hotelleista, joista kaikissa neljässä olen yöpynyt tämän vuoden puolella, mutta ehkä tiivistän arvioni tähän: ehdoton ykkönen Tammer ja jaetulla kakkossijalla Torni, Villa ja Ilves, joista pidin myös paljon kaikista, mutta joista yksikään ei voi yltää Tammerin tasolle.  

Yhteistyössä Solo Sokos Hotel Tammerin kanssa 

Follow my blog with Bloglovin

8 comments

 1. Avatar

  Oi Tammer! Se on kyllä kerrassaan upea. Meidän oli tarkoitus olla siellä viime kesänä yksi yö, mutta päädyimme olemaan kaksi. Senkään jälkeen ei olisi vielä tehnyt mieli lähteä. Aamiainen oli kesäaamuna paras mahdollinen aloitus päivään ja ainoa miinus oli, että sen jälkeen ei enää jaksanut suunnata läheiseen vohvelikahvilaan 😀 lämpimänä kesäiltana Tammerin ravintolan terassilla oli myös oikein mukava istua iltaa. Tosin siinä istuskellessa ei sitten tietysti pääse nauttimaan ihanasta huoneesta.

  1. Avatar

   Terassi näytti tosi kivalta, mutta oli kiinni, koska vähän sataa tihutti. Onneksi minulla oli huoneeni – en kaivannut muuta. 🙂

 2. Avatar

  Vau! Sokos Hotel kuulostaa mielikuvien tasolla heti vähän nuhjuiselta ja sellaiselta aikansa eläneeltä paikalta jossa jokainen kulma vähän repsottaa, mutta tässä sen nyt taas näkee miten pahasti mielikuvat voivat olla väärässä. Mun tekee mieli lähteä Tampereelle ihan vain kokeilemaan yöpymistä tuolla…. 🙂

  1. Avatar

   Juurikin näin! Nuhjuinen, S-etukortinvihreät kokolattiamatot… Juu ei ole Tampereen Sokoksista yksikään, mutta Tammer on ihan omaa luokkaansa.

 3. Avatar

  Ompa kyllä vain ihastuttava hotelli!
  Ja jotkut vielä kehtaavat moittia ketjuhotelleja persoonattomiksi, ovat niin väärässä. Aamiaishuone on ihanan valoisa ja juu, näyttää tuo sinun huoneesi myös siltä, että sinne voisi hetkeksi tunnelmoimaan jäädä 🙂

  1. Avatar

   Hotellilla sanoivat, että ketjuhotellien maine oli heilläkin pitkään haasteena, mutta Sokos Hotellien konseptin muutos oli heille niin hyvästä: Solo Hotellit voivat olla vaikka tällaisia! Aamiaishuone on kuin tanssiaissali. 🙂

 4. Avatar

  Näyttääpä hienolta huoneelta! Kylppärin sisustus kuulostaa kivalta vaihtelulta. Ovathan ne vanhat hanat tosi söpöjä. 🙂 Ja on kieltämättä yllättävää, että ketjuhotelliin on toteutettu tuollaisia yksityiskohtia – mahtava juttu!

  1. Avatar

   Tammer ei alun perin ole kuulunut ketjuun. Ehkäpä juuri siksi se voi olla noin ihana. Saneerauksessa vanhaa ilmettä säästettiin, mutta modernihan hotelli kaikilta toiminnoiltaan on.

Comments are closed.