Type and press Enter.

Slovenian rannikko – opas erilaiseen rantalomaan

Pressimatka (Slovenian Tourist board)

Slovenialla on rannikkoa alle 50 kilometriä, ja milloin sieltä löytää hiekkarannan, se on todennäköisesti ihmisen tekemä. Esimerkiksi Piranissa, joka taitaa olla rannikon tunnetuin kohde, heikkarantaa ei ole ollenkaan. Ihmiset makailevat pitkin vanhan kaupungin rantoja betonisilla jalkakäytävillä tai terävillä kallioilla. Jokin meren rantaan kuitenkin vetää, vaikka perinteistä rantalomaa siellä on vaikea viettää. Ja kyllähän minä tiedän, mikä sinne houkuttelee: ihminen haluaa meren äärelle, ja Slovenia on ihana, vaikka sitten rantakivellä keskustassa maaten. 

Koska ihan vain auringonpalvonnan vuoksi harva Sloveniaan lähtee, haluan esitellä rannikon tuntumasta muutamia kohteita, joissa kannattaa käydä meren tuijottamisen, Piranin kapeiden kujien vaeltamisen ja herkkuruokien syömisen lisäksi. 

Piran

Piran

Piran

Piran

Lepa Vida ulkoilmakylpylä – luksusta keskellä Salinan luonnonpuistoa

Lepa Vida on hiljattain avattu ulkoilmakylpylä luonnonpuistoalueella suola – niin, mikä on salt pan suomeksi? Siis keskellä veden peittämää maa-aluetta, josta voi kerätä suolaa. Parkkipaikalle jätetään auto, ja siitä matka jatkuu golfkärryllä kylpylään. Se on kuin keidas keskellä luontoa. Näillä kulmilla ulkoillaan myös paljon, eli kylpylänautintoihin voi yhdistää myös luontoelämyksiä. 

Lepa Vidaan tullaan toisaalta ottamaan aurinkoa altaan äärelle kauniiseen ympäristöön, toisaalta oleilemaan erilaisissa altaissa tai nauttimaan erilaisia hoitoja. Kävin itse hieronnassa. Hoitopisteet ovat ulkona ohuiden verhojen takana. Siellä voi tuntea lämpimän tuulen iholla. Vain meren kohina puuttuu. Vieraat olivat enimmäkseen eri-ikäisiä pariskuntia tai naisseurueita, jotka näyttivät tulleen rentoutumaan ja hemmottelemaan itseään. Hieronnan jälkeen lasi skumppaa ja smoothie altaan reunalla kruunasivat minun hemmotteluhetkeni. 

Lisätietoja Lepa Vidasta saat täältä

Lepa Vida

Lepa Vida

Lepa Vida

Lepa Vida

Fonda Fish Farm – täältä tulevat alueen parhaat kalaruoat

Jos katsoo Sloveniassa parhaiden ravintoloiden ruokalistoja tarkkaan, näkee aika usein kalaruokien kohdalla nimen Fonda. Fondan perheyritys tuottaa lähinnä meriahventa viljelemällä sitä Slovenian eteläisimmillä aluevesillä Piraninlahdella tavoitteenaan ei sen vaatimattomammin kuin maailman paras viljelty kala. Viljelmille pääsee käymään myös järjestetyillä retkillä, jolloin kalanviljelystä oppii yhtä ja toista. Vierailu oli kiinnostavampi kuin mitenkään osasin odottaa. Tällaisesta viljelyhommasta tulee aina mieleen, millaiset ovat kalojen olot, onko niillä riittävästi tilaa, miten tautien leviäminen jne. Tietenkin kysyin ja sain kyllä tyydyttäviä vastauksia – ja tilasin meriahventa taas seuraavassa ravintolassa. Kierroksen paras hetki on tietenkin lopussa, kun puiden varjossa saa maistella vastapyydettyä kalaa ja nauttia lasillisen malvasiaa, viiniä, jonka nimen jokainen takuulla kuulee Slovenian näillä nurkilla liikkuessaan. 

Lisätietoja Fondasta saat täältä.

Fonda Fish Farm

Fonda Fish Farm

Fonda Fish Farm

Fonda Fish Farm

Gramona Farm – oliiviöljyä ja ihania ihmisiä

Sloveniassa on ehkä maailman ihanimmat ihmiset, ja heistä suunnilleen ihanimmat ovat Nina ja Andy,  Gramonan oliiviöljyfarmin omistava slovenialais-brittiläinen pariskunta. Missään muualla maailmassa en ole maistellut öljyjä kuin viinejä. Missään muualla en ole kuullut, että jälkiruokiin voi kastikkeeksi kaataa oliiviöljyä. Öljyt muuttuvat ihan eri tuotteeksi kuin lähikaupan extra virgin -pullot, joita meistä jokainen joskus vertailee marketissa, kun kuulee Ninan ja Andyn kaltaisten ihmisten puhuvan siitä, maistattavan sitä ja auttavan löytämään öljyn aromit. Vaikket Gramonaan menisi, tutustuminen öljyihin voisi olla aika hyvä lisä kenen tahansa Slovenian matkaan. 

Lisätietoja Gramonasta on tulossa tänne.

Gramona olive oil

Gramona olive oil

Gramona olive oil

Gramona olive oil

Slovenian rannikko voi tarjota helppoa rantalomaa mutta myös monenlaisia elämyksiä, jos vähän lähtee seikkailemaan lähiravintolaa kauemmas. Paikalliset muuten kertovat, että huhti-toukokuussa on aika, jolloin vuorilla voi vielä hiihtää ja rannikolla uida, ja koska välimatkat ovat lyhyitä, molemmat ehtii helposti saman päivän aikana. Hiihto-olosuhteet eivät toki ole parhaimmillaan enää silloin eikä merivesi ihan lämpimimmillään, mutta mahdollista se on. Slovenia todella on monien mahdollisuuksien maa. 

Lisää Sloveniasta virallisesti täältä ja Travelloverblogista kokemusperäisesti täältä.  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

14 comments

 1. Hyvät kuvat, tuo kylpyläalue näyttää kyllä ihan käymisen arvoiselta hyvillä kevät/kesäilmoilla

  1. Kylpylä oli tosi kiva, ja sen teki erityiseksi nimeomaan sijainti keskellä luonnonpuistoa.

 2. Piran vaikuttaa niin idylliseltä pikku kaupungilta ja merenranta on aina plussaa. Erityisesti tällaiselle rantakaupungin tädille.
  Noi on hauskoja noi kylpylä alueet mitä on Balkanilla rakennettu kun ei rabtaviivaa ole mutta kesähelteillä tarvitaan viilennystä. Tuo on vielä erityisen tyylikkään oloinen.

  1. Piran on tosi kiva. Se on pieni, mutta toisaalta majoituskapasiteettiakaan ei ole liikaa, että pääsisi pahasti ruuhkautumaan edes kuumimman sesongin aikaan.

 3. Sloveniassa olisi kyllä kiva käydä. Oon kuullut pelkkää hyvää ja nähnyt pelkkää kauneutta.
  Oliviiöljy tasting olis ehdottomasti kokemisen arvoinen ja sellaisessa olenkin halunnut käydä jo tovin! Kaupunki mun makuun, että rantalomailukin onnistuu, mutta on myös kaikkea muuta nähtävää ja koettavaa!

  1. Oliiviöljytasting on todellakin kokemus. En ole tajunnut, kuinka suuria maku- ja laatueroja niissä on, kun haen lähikaupasta extravirginini ruoanlaittoon. Slovenia on siitä ihana kohde, että siellä voi tehdä ihan mitä vaan: on rantaa, vuoria, meri, järviä, ruokaa, ostosmahdollisuuksia, luontoa, kaupunkia, kylpylöitä…

 4. Slovenia on vielä käymättömien maiden toivelistalla ihan kärkijoukoissa, toivottavasti sinne pian! Kiitos hyvistä vinkeistä!

  1. Slovenia on Euroopan kätketty helmi. Sen olemassaolo tiedetään, mutta reissukohteita miettiessään moni unohtaa sen. Ei kannattaisi. 🙂

 5. Öljyjen maistelu kuulostaa aika eksoottiselta 😀

  1. En ole muualla maistellut kuin Sloveniassa. Siellä se on ihan tavallista hommaa. 🙂

 6. Slovenia houkuttaa, ja paljon. Mutta en ole koskaan ajatellutkaan sitä rantakohteena, tai muutenkaan maan etelä/lounais-osaa. Aina vaan ajatukset olleet pohjois-osan järvissä. Kiitos siis tästä avauksesta, tuli uusia paikkoja mukaan Slovenian to do-listalle 🙂

  1. Pakko sanoa, että ei Slovenia varsinainen rantakohde olekaan. Sillä on lyhyt rantaviiva ja onhan siellä meri, mutta rantalomalle lähtisin Välimerellä muualle. Osana vaikkapa Slovenian kiertomatkaa kävisin kyllä ehdottomasti myös rannikolla, koska vain siten saa todellisen käsityksen maan monipuolisuudesta.

 7. Oi oi, Slovenia. Tänne on kyllä päästävä joskus ja sitten kun se on ajankohtainen, niin pitää palata tähän postaukseen. Hyviä vinkkejä sain tästä! Slovenia on kyllä niin kaunis ja monipuolinen maa. Ai että.

  1. Minä <3 Slovenia. Kun maa on sinulle ajankohtainen, kannattaa ehkä selata mun juttuvalikoimaa laajemminkin. Se alkaa kattaa aika hyvin koko maan. 🙂