Type and press Enter.

Singapore – etniset kaupunginosat Chinatown ja Little India

Suurkaupunkien etniset kaupunginosat ovat minusta kiehtovia. Modernien kaupunkien sisällä on kuin toisia pieniä todellisuuksia. Esimerkiksi New Yorkissa Chinatown todella tuntuu kuin pieneltä palalta Kiinaa länsimaisen suurkaupungin sisällä. Penangin George Townissa äänimaailmasta, väreistä ja välillä tuoksusta huomasi, milloin kaupunginosa vaihtui.

Singaporen Chinatown – sittenkin vain kulissi?

Singapore Chinatown

Singapore Chinatown

Singapore Chinatown

Singapore Chinatown

Singapore Chinatown

Mutta Singaporen Chinatown on valitettavasti ihan muuta kuin kiinalaiskaupunginosat muualla. Minulle se näyttäytyi lähinnä turisteille tehtynä kulissina. Sen arkkitehtuuri on nättiä, mutta koska minusta tuntui, että luonne puuttui, koko Chinatownista jäi valju fiilis. Kulissifiilistä loi sekin, että enemmän vaikutti olevan liikkeellä turisteja kuin kiinalaista alkuperää olevia. 

Kartalle merkitty Chinatown on pieni alue. Vaikka sen kadut kävelisi järjestäen kaikki, kuten minä taisin tehdä, se on nopeasti nähty. Siellä on jonkin verran kauniita rakennuksia, mutta enimmäkseen kojuja toistensa vieressä, ja tarjonta on lähinnä turistikrääsää. Teepaitaa saa halvalla, mutta pakkauksia ei ole lupa avata. Sovittaminen näytti myös olevan kiellettyä. Toinen katu taas oli katuruokakojua vierivieressä. Istahdin itse thai-ravintolan terassille. Sen hinnat olivat oikein kohtuulliset. Oli ensimmäinen päiväni, joten tuudittauduin edulliseen hintatasoon, mikä myöhemmin osoittautui vain hetkelliseksi kuplaksi. Luultavasti käynnissä olelet rakennustyöt myös söivät fiilistäni, koska paikoin talot olivat paketissa ja liikkeisiin oli vain kapeita käytäviä pressujen välissä. Eihän sellaisiin tule mentyä.

Singapore Chinatown

Singapore Chinatown

Singapore Chinatown

Singapore Chinatown

Minulla oli missio saada ostettua pehmis, mutta metroaseman kupeessa jostain syystä minua ei suostuttu palvelemaan. Kun näin seuraavan kyltin, olin innoissani: japanilaista jätskiä. Japanilaiset ovat kohteliasta väkeä. Ehkä saan ostettua omani. Mutta kas, makuina purppuran värinen peruna ja paahdettu riisi. Jäi muuten ostamatta. Näillä huudeilla oli myös kivannäköisiä baareja, joihin en koskaan tullut illalla pelanneeksi, mutta milloin seuraavaksi Singaporeen eksyn, taidan sen tehdä.

Singaporen Little India – tuoksusta alkaen kuin pala Intiaa

Singapore Little India

Singapore Little India

Singapore Little India

Singapore Little India

Jos Chinatown on lähinnä turistikrääsää, Little India on pieni palaa Intiaa Singaporessa. Kun astuin metrosta Little Indian asemalla, nenässä jo tuoksui Intia. Ensimmäiset kaupat olivat heti jotain muuta kuin roinaa. Niissä oikeasti käytiin ostoksilla. Länsituristeja toki pyöri kulmilla, kiinalaisia roudattiin fillaritakseilla jonossa ja luukutettiin Modern Talkingia täysillä, mutta enimmäkseen näillä kulmilla ihmiset olivat intialaisia ja pakistanilaisia, jos nyt mitenkään osasin ulkonäköprofilointia tehdä.

Sääennuste näytti harmaalta ja lupaili ehkä sateita, mutta kuuma ja aurinkoinen päivähän minulla oli. Little India on alueena paljon Singaporen Chinatownia suurempi, joten sen haltuun ottaminen samalla tavalla katu kerrallaan ei onnistu. Minulle ihan paras tapa tutustua kulmiin oli katutaide. Täällä on paljon katutaidetta siellä täällä. Käytin apunani The Occassional Traveller -blogia, jossa oli kivasti kerrottuna teoksista ja niiden tarkat osoitteet. Bloggaaja oli kirjoittanut, että joitain töitä ei enää ole, että ne on maalattu päälle, ja yhden kanssa minulle taisi käydä niin. Sitä vain ei löytynyt. Ja koska katutaide on keskellä elävää elämää, valitettavan usein suoraan työn edessä kökötti auto, useimmiten aika suuri. Töitä oli monenlaisia, hyvin eri tyylisiä. 

Singapore Little India

Singapore Little India

Singapore Little India

Singapore Little India

Singapore Little India

Mutta siinä taidetta etsiessäni tuli tutkittua aluetta monipuolisesti. Little Indiassa on todella kauniita vanhoja taloja, jotka on pidetty hyvässä kunnossa. Tietenkin osa siitä on samanlaista harmaata kuin koko Kaakkois-Aasia, mutta rumuus on helppo sivuuttaa, kun ympärillä on niin paljon kaunista. Sivukujilla on paljon pieniä alttareita, ja monenlaiset eri uskontokuntien pyhät rakennukset ovat osa Little Indian katukuvaa. Olin itse niin lyhyissä sortseissa ja olkapäät paljastavassa topissa, etten hakeutunut niihin sisälle. Osa näytti olevan kyllä vierailtavissa. 

Singapore Little India

Singapore Little India

Singapore Little India

Singapore Little India

Kyllä Little India on myös krääsää ja piraattikamaa. Paikoin myyjät olivat kuin sisääheittäjiä, ja pelkästään vilkaisu rahanvaihtopistettä kohden sai aikaan kutsun tulla vaihtamaan. Mutta paljon tätä enemmän se on eläväinen kaupunginosa, kuin kokonainen pikkukaupunki suurkaupungin sisällä.

Singapore Little India

Singapore Little India

Singapore Little India

Singapore Little India

Singapore Little India

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

22 comments

  1. Tuo ihan totta, Little India oli minustakin hyvinkin autenttinen.

    1. Sielä todella tuli heti metroaseman kulmalla tunne, että olen tullut Intiaan. Tuoksukin oli suoraan sieltä. 🙂

  2. Onpa kauniin näköisiä paikkoja! Kieltämättä china town näyttää kuvissa ehkä turhankin siistiltä ja viimeistellyltä.
    Singaporessa olisi kiva päästä joskus käymään – pienuudestaan huolimatta sieltä näyttäisi löytyvän aika monipuolisesti kaikkea.

    1. Singapore on omanlaisensa. Länsimainen mutta sitten kuitenkin kiinalainen, aasialainen, etninen, tehokas, järjestäytynyt ja mitä vielä. Siellä on kyllä nähtävää pidemmäksikin aikaa. Minulla vaan oli huono vaihe matkaa siinä mielessä, että olin vähän väsähtänyt ja lopuksi tosi kipeä. Jäi paljon näkemättä vielä. Toisaalta olen käynyt aikaisemmin, että silloinkin ehdin nähdä jo paljon.

  3. Vähän samanlainen fiilis jäi minullekin Singaporen Chinatownista. Hotellimme oli siinä ihan nurkilla, joten aluetta tuli vähän mulkoiltua. Little India jäi meiltä näkemättä. Paikka näytti sen verran mielenkiintoiselta, että seuraavalla Singaporen vierailulla täytyy käydä vilkaisemassa tarkemmin.

    Meillä meni Singaporessa ruokailuun todella vähän rahaa. Siis verrattuna käsitykseeni kaupungin korkeasta hintatasosta. Me tosin söimmekin vain hawker centereissä. Kävimme myös niissä kaikkein kalleimmissa paikoissa, joita löytyy ostoskeskuksista. Niissäkin ruoka oli suomalaisittain todella halpaa, annoshinta oli siellä 5 euron tietämillä. Jaoimme kaikki annokset kahdestaan, kerralla meni ehkä yhteensä neljä annosta. Edullisemmissa hawker centereissä oli paljon tätä halvempaa. Kaikki paikat olivat todella siistejä ja ruoka todella hyvää.

    1. Minä en löytänyt mitään edullisia ruokapaikkoja. :O Taisin kulkea ihan väärillä huudeilla siihen nähden. Kohdalle ei osunut yhtään hawker centeriä edes, mutta en niitä erityisesti etsinyt. Tarkoitus oli, mutta olin aikamoisen reissuväsyn kourassa ja lopulta vielä tosi sairaanakin. Jäi kyllä fiilis, että pitäisi mennä takaisin. Jotenkin Singaporen valloitukseni jäi puolitiehen.

  4. Ehkä toi Singaporen Chinatownin pienuus saa sen tuntumaan entisestään keinotekoisemmalta, mutta en sitä krääsäkaupoista huolimatta ihan turistirysäksikään laittaisi. On sillä kuitenkin ihan aito historia alkuperäisine kiinalaisine kauppiastaloineen. Samanlaisiin krääskatuihin olen törmännyt kyllä ihan kiinalaisissa kaupungeissakin 🙂

    Oletpa hienoa katutaidetta löytänyt Little Indiasta. Näin itse vain osa, mutta kuten sanoit, ei ihan koko aluetta pystynyt ottamaan haltuun.

    1. Tuo on totta, ehdottomasti, että rakennukset ovat vanhoja ja tosi kauniita. Mutta mitään muuta autenttista siinä ei ole. Tietty kiinalaisille kaikenlaisen rojun kauppaaminen on tyypillistä, mutta ei siellä kiinalaisia ostoksilla näy, kuten Little Indiassa, jossa meininki on hyvinkin intialaista. Minulla katutaide oli tärkein päämäärä Little Indiassa. Linkittämäni blogin avulla suunnistin. Kävelin muistaakseni 8 kilometriä ristiin rastiin etsimässä teoksia.

  5. Juttelin kesätöissä paljon Singaporesta kotoisin olevan työntekijän kanssa ja alkoi kohde houkuttaa yhä enemmän. Nyt tämänkin postauksen lukemisen jälkeen meinaan tukahtua tästä tunteesta, kun on pakko päästä niin moneen paikkaan!

    1. Singapore on minusta kyllä kiva. Kovin erilainen kuin monet muut kohteet noilla kulmilla. Tykkään monimuotoisuudestaan. Kyllä mulle jäi fiilis, että piankin voisin mennä uudelleen.

  6. Singapore on mainio paikka, suosikkini Aasiassa! Uskomattoman turvallinen, ja englannilla pärjää ihan oikeasti.

    Little India on isoserkkuaan huomattavasti puhtaampi, ei ole ilma keltainen eivätkä rotat juoksentele kaduilla. Nenässäkin varmaan tuoksuivat mausteet ja ruoka, eivätkä jätteet ja viemäri. Vähän sellainen India Light, jossa minä ainakin käyn mieluummin kuin Delhissä. Upeat kuvat! Olen tainnut kulkea silmät kiinni, kun ei ole mikään noista katutaideteoksista osunut silmään.

    Olisikohan Chinatown puolestaan muuttunut turistirysäksi ihan siksi, että nykyisin oikeastaan (melkein) koko Singapore on yhtä pikku-Kiinaa, onhan kolme neljäsosaa singaporelaisista kiinalaista alkuperää.

    Arab Streetin alue on kiehtova myös, siellä jos kiertelit niin mahtoiko tulla Persianlahti mieleen? Oma viehätyksensä on myös siirtomaa-ajan kortteleissa joen pohjoisrannalla.

    1. Ehdottomasti nenään tuoksuivat mausteet ja ruoka, ei todellakaan mikään likainen. Sehän ei Singaporessa olisi edes mahdollista. Mutta miten olet voinut kulkea katutaiteen ohi? Jutussa oli vain muutama kuva teoksista, joita oikeasti oli aika paljon? Osa oli kyllä sellaisilla sivukaduilla, että en minäkään olisi niille mennyt ilman tietoa taiteesta.

      Luulen myös, että Singaporessa ei Chinatownille varsinaisesti ole tarvetta perinteisessä yhteenkuuluvuusmielessä. Ehkä se siksi on vailla kiinalaiskaupunginosien luonnetta. Ja hei kiitos vinkeistä. Singaporen koluaminen jäi ihan puolitiehen. Tiedän, mistä aloittaa ensi kerralla.

  7. Kävin Singaporessa viime syksynä ja mekin kolusimme nämä kaksi etnistä kaupunginosaa. Minulle taas jäi niistä ihan päinvastainen mielikuva. Chinatownissa kävimme jopa kaksi kertaa. Toinen kerta oli lähinnä edullisen lounaan vuoksi. Hawker centerissä oli hyvin “autenttinen” tunnelma. Little Indiasta en pitänyt ollenkaan. Parasta siellä oli katutaide. Ruokapaikassa saimme todella ihmeellistä kohtelua ja lopulta lähdimme sieltä pois ilman lounasta. Nämä fiilikset voivat johtua myös siitä, ettei Intia ole muutenkaan lempimaitani.

    1. Ennakkoluulot tietty vaikuttavat. Minulla oli muuten myös varsin huono ruokakokemus, mutta oikeastaan molemmissa. En osannut valita paikkaa oikein. Hawker Centerissä en ollut. Olisi takuulla pitänyt mennä, jos siellä olisi päässyt paremmin fiilikseen. Kiitti vinkistä.

  8. Little India vaikuttaa tosi mielenkiintoisekta, sinne suuntaan siis kun olen Singaporessa.

    1. Kiva, että sait vinkin, minne mennä! 🙂

  9. Singapore on jo kauan ollut listallani. Nuo Little Indian katutaideteokset täytyy kyllä nähdä mikäli sinne asti paasen.

    1. Minulla ei ole mitään listaa. Pitäisiköhän sellainen olla? Varailen kohteita aika satunnaisesti. 🙂 Mutta katutaiteen ystävälle Little India on kyllä hyvä.

  10. Tykkään hei tosi paljon sun tyylistä ottaa valokuvia! <3 Ja tässä tuli ihan kaipuu Singaporeen, Little Indiassa oon syönyt ehkä parasta intialaista ruokaa ikinä, good times!

    1. Kiitti! Kyllä minä itsekin niistä tykkään. Ja sanottava on, että ainakin kehitys on ollut melkoinen, kun vertaan vaikka vielä ihan muutaman vuoden takaisin kuviin.

  11. Tää oli kiinnostavaa, koska Singapore saattaa olla joululoman kohde. Kauniilta näytti kyllä myös Chinatown, harmi ettei se tunnelmassa ollut niin mukava. Little Indiassakin näytti olevan huikeaa arkkitehtuuria.

    1. Ei Chinatownia väliin kannata jättää. Mun fiilis oli tällainen, mutta jo näissä kommenteissa oli eriäviäkin mielipiteitä. Mutta ehdottomasti suosittelen Singaporea. Tykkäsin paljon.