Type and press Enter.

Shanghai – ensikertalaisen ensitunnelmia ja vinkkejä

Shanghai ei ole parhaimmillaan pitkän yölennon jälkeisenä päivänä. Se päivä on hukkaan heitettyä aikaa muualla kuin rantakohteissa, joissa voi heittäytyä varjon alle köllöttelemään ja elpymään. Kun on nukkumattoman yölennon jälkeen aamuyöstä omaa aikaa perillä, ei voi kuin toivoa, että hotellista saisi huoneen heti ja sinne pääsisi ilman suurta vaivaa. 

VINKKI 1: Selvitä, minkä metrolinjan varrella hotellisi on. 

VINKKI 2: Vaihda rahaa lentokentällä. (Kurssi on sama kuin pankissa.)

Löysin kentällä vaivatta metroaseman. Löysin lippuautomaatin. Mutta vaikka tiesin aseman, se ei auttanut. Yritin mennä henkilökunnalta tiskin takaa kyselemään neuvoa, mutta sain vastaukseksi kiinankielistä huutoa ja kädellä huidontaa sen merkiksi, että nyt olisi syytä poistua näkökentästä. Minut pelasti tilannetta sivusta seurannut kiinalaismies, joka tuli automaatille avuksi. Kun tietää metrolinjan numeron, lipun ostaminen onnistuu vaivatta. Koska asemalla ollaan kieliä puhuvien paikallisten hyväntahtoisuuden varassa, ei kannata luottaa pelkkään hyvään tuuriin. Automaatit toimivat käteisellä. 

Matka keskustaan (People’s square) on 18 pysäkinväliä ja kestää tunnin. Itse jatkoin vielä pari pysäkkiä toisella linjalla Laoximein asemalle. Hotellini Tulu-Fuxing (65 e/yö) on samassa talossa aseman yhden uloskäynnin kanssa (kätevää), ja ihana, avulias henkilökunta puhuu englantia. 

Shanghai
Shanghai

VINKKI 3: Lataa VPN kotona. Se ei onnistu enää Kiinassa. 

Pitkien päiväunien jälkeen minulle oli muodostua ongelmaksi kaupungille lähteminen. Hotellilla ei ollut karttoja, ja netistä etukäteen katsominen ei auta, jollei ole ilmiömäistä näkömuistia. Jättimäinen Shanghai on aika hurja ilman päämäärää, siis siinä mielessä, että välttämättä ei osu kaikkien kiinnostavimmille huudeille vahingossa. GoogleMapsia ei pysty lataamaan edes Suomessa. Kokeilin. 

Yllättävän moni sovellus ja nettisivu ei Kiinassa toimi ilman VPN:ää, ja yllättävän monia turisti mielellään käyttäisi, esimerkiksi juuri Googlea, GoogleMapsia, Instaa, Facebookia, Gmailia. Hakukoneita on toki muitakin, eikä koko ajan tarvitse olla online, mutta yhteydenpito kotiin ja kavereihin voi jäädä vähiin ilman WhatsAppia ja Messengeriä, jolleivät kaikki kaverit lataa hankalakäyttöistä WeChatia. 

Hankin itselleni Express VPN:n, jota kehuttiin eri sivustoilla parhaaksi. Se toimii kohtuullisesti. Usein katkeaa, usein on vaikea kytkeä taas uudelleen päälle. Mutta esimerkiksi NordVPN ei toimi lainkaan. 

Shanghai
Shanghai
Shanghai
ShanghaiVINKKI 4: Hanki China Mobilen nettiliittymä. 

Kun puhelimessa on toimiva mobiilidata ja VPN, toimii GoogleMaps (puhelimeni oma karttasovellus toimii ilman VPN:ääkin) ja turisti on taas oman lomansa herra. Virkailija puhui englantia, mutta ääntämys oli sen verran omintakeista, että hinta on 1 RMB/GB tai sitten ei ole. Minimilataus oli 30 RMB (noin 4 euroa), eli ehkä pärjään koko loman tai sitten en. Onneksi lataaminen onnistuu China Mobilen toimipaikoissa ja ehkä Alipaylla, jos sellainen sattuisi olemaan. 

VINKKI 5: Koska Shanghai on valtava, mieti vähän, mitä haluat tehdä. 

Tianzifang oli yksi käy täällä -kohteistani. Se on kävelykujien sokkelo, umpikujien labyrintti täynnä pieniä kauppoja, baareja, ravintoloita. Se on illalla aika tunnelmallinen ja ruuhkainen. Reilun parin kilometrin matkalla olin tavannut yhdet ei-kiinalaiset, mutta täällä turisteja oli selvästi enemmän, mutta kiinalaisia silti ehdoton enemmistö. Siinä missä kiinalaiset keskittyivät ottamaan kuvia itsestään ja toisistaan, ulkomaalaiset istuivat lämpölamppujen alla terasseilla tai vetoisissa baareissa. 

Tianzifang on rihkamaa mutta ehdottomasti paljon muutakin. Hämmästyksekseni piraattituotteita näkyi hyvin vähän. Ruokakojujen tarjonta oli niin kiinalaista kuin voi vain olla: kaikkea, mille minulla ei ole edes nimeä. Paikoin ihmettelin järkyttävän voimakasta pissan hajua, että virtsiikö jengi oikeasti sinne tänne ihan huoletta, mutta lähteeksi paljastui avokeittiön sammio, jonka sisällöstä en jäänyt ottamaan selvää. 

Hintatasoltaan Tianzifang ei varmaankaan ole Shanghain edullisimpia, mutta taas näin suomalaisen näkökulmasta ei ole kalliskaan. Söin thairuokaa (älä kysy miksi, ehkä koska alakerran baarin tyttö vaikutti sisäänheittäjäksi ystävälliseltä ja kivalta), otin aperitiiviksi mojiton (listalla pieni ja iso, pieni oli kokoluokkaa ämpäri) ja juotavaksi pullovettä. Lasku oli 18 euroa.

Kaikki postauksen kuvat ovat Tianzifangista.

VINKKI 6: Taksin käyttö on edullista. 

Kun matkalainen ei enää jaksa kävellä, on apu lähellä. Takseja on paljon, ja niillä ajaminen on halpaa. Kun kuski sammuttaa vapaa-valon katolta, menee mittari automaattisesti päälle. Kaupunkialueella matkat ovat muutamaa euroa. Ruuhkassa seisomisesta tulee tietenkin lisähintaa. Tianzifangista hotellille maksoin alle 3 euroa. 

Shanghai

Shanghai
Shanghai

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 comments

  1. Nuo Finnairin aikaiset aamusaapumiset on kamalia. Tsekkasin Juneyaon aikataulun, ihan yhtä kamala…

    Kiinassa tajuaa konkreettisesti sen, että kun maassa on 1,5 miljardia kiinaa puhuvaa, niin ei niiden tarvitse osata mitään muita kieliä. Se on eurooppalaisesta näkökulmasta aika hurjaa. Chonqingissä ei osattu englantia sitäkään vähää kuin Shanghaissa, ei edes hotellissa. Minä puhuin sitten suomea ja minulle puhuttiin kiinaa.

    Menee se niinkin, mutta on siinä aika yksinäinen olo. Ravintolassa valitsin ruoat osoittamalla, mitä naapuripöydässä syötiin. Tiedä sitten, mitä se oikein oli.

    Joko olet Lijiangissa? Kuvia odotellessa…

    1. Ainakin nyt tullessa Juneyaon lipuilla oltiin samalla Finnairin lennolla. Eihän noissa yölennoissa olisi ongelmaa, jos osaisi nukkua koneessa.

      Ihmeesti täällä pärjää ilman yhteistä kieltä. Tyypeillä on puhelimissaan käännössovelluksia, joihin voi puhua. Toimii hyvin. Silleen on selvitetty spassa, millaista hierontaa laitetaan, ja hotellissa, ettei vastaustani löydy.

      Nettiyhteyksien ja etenkin VPN:n heikon toimivuuden vuoksi en saa kuvia oikein ladattua. Instastooreissa oli monta päivää Lijiangia. Tänne saan varmaan vasta, kun olen takaisin Suomessa.

  2. Kuulostaapa hankalalta tuo tiettyjen Internet-sivujen ja sovellusten toimimattomuus. Nykyteknologian avulla on ollut helppoa suunnistaa kaupungeissa, katsoa julkisten kulkureittejä ja aikatauluja jne. Kiitos siis vinkistä ladata VPN. Oliko näitä China Mobilen toimipaikkoja usein kävelyreittisi varrella?

    1. Shanghaissa China Mobileja näkyi aika usein. Hotellilla neuvoivat lähimmän. ExpressVPN toimi Shanghaissa hyvin, muualla vähän heikommin, mutta sain yhteyden aina kyllä. Mutta monet sovellukset toimivat ilmankin, esimerkiksi puhelimeni oma karttaohjelma. Googlen ja Facebookin alaiset ohjelmat ja sovellukset eivät toimi. Paikallisella Baidulla (selain) pystyy kohtuullisesti myös etsimään juttuja.