Type and press Enter.

Tällainen on Santiago de Compostela 

Santiago de Compostela on yksi kolmesta kristinuskon pyhästä kaupungista, joihin tehdään pyhiinvaelluksia. Kaksi muuta ovat Rooma ja Jerusalem. Niin monesti kun olinkin kuullut pyhiinvaelluksesta ja kaupungista, Santiago de Compostela oli minulle aivan vieras. En tiennyt yhtään, mitä olisin siltä odottanut. Ehkä se ei ole matkablogien tai Instagramin vakiomateriaalia siksikään, koska sinne ei niinkään matkusteta kaupungin itsensä takia vaan se on pyhiinvaeltajien päätepiste. 

Tutustuin kaupunkiin osana Espanjan Matkailutoimiston ja Turismo de Galician järjestämää pressimatkaa.

Santiago de Compostela (tai tarkemmin sen vanha kaupunki) on kuitenkin Unescon maailmanperintökohde ja itsenäänkin siis hyvin merkittävä. Maailmaperintösivusto kuvailee kaupunkia näin: Siitä tuli espanjalaisten kristittyjen islaminvastaisen kamppailun symboli 900-luvun lopulla, ja se jouduttiin kokonaan jälleenrakentamaan seuraavien vuosisatojen aikana. Se on yksi maailman kauneimpia urbaaneja alueita eri tyylikausien (romaaninen, goottilainen, barokki) rakennuksineen. Niin merkittävä kuin se onkin, minulle se jäi mieleen aivan mahdottoman harmaana. Sää oli harmaa, rakennukset olivat harmaita mutta yhtä kaikki upeita. 

Santiago de Compostela
Santiago de Compostela
Santiago de Compostela

Vanha keskusta ei ole suuri, mutta sanoisin siinä olevan nähtävää ja kuljettavaa pariksi päiväksi. Suosittelen kolmea, jos päätät käyttää yhden kokonaan syömiseen, kuten minä tein. Jos parhaaseen päiväsaikaan istuu neljä tuntia Michelin-ravintolan lounaalla, se päivä on turistimielessä sitten jo vähän ohi. 

Lue lisää: Galicia on kulinaristille. Michelin-kokemuksia ja muita herkkuja 

Saatan olla hyvinkin väärässä, mutta minulle tuli Santiago de Compostelasta enemmän mieleen vanha italialainen kuin espanjalainen kaupunki. Mielikuvalleni ei ole liian hyviä perusteluja, ja varmaankin ajattelen niin siksi, että olen nähnyt paljon enemmän vanhoja italialaisia kaupunkeja kuin espanjalaisia ylipäätään. Minusta oli ihanaa, että keskustassa ei juuri liikkunut autoja. Vain taksit ja harvat muut autot ajoivat pitkin mukulakivikatuja. Onneksi suurin osa turisteista oli pyhiinvaeltajia retkivarusteissa, ettei tullut pienintäkään ajatusta, ettei olisi sopivaa kulkea lenkkareissa tai tennareissa, koska kaikki muu olisi lähinnä hulluuttta mäkisillä mukulakivikaduilla. 

Haluaisin jakaa muutamia irrallisia muistoja ja ajatuksia kaupungista. Minulle Santiago de Compostela on nimenomaan mosaiikki paloista. En osaa luoda siitä yhtenäistä kokonaisuutta. 

Katedraali hallitsee kaupunkikuvaa. Se on kaiken keskellä. Katedraalin aukio on valtava. Aamulla se on hiljainen, mutta aamupäivän aikana ja koko päivän sen jälkeen aukiolle valuu pyhiinvaeltajia, jotka ovat ensin käyneet toimistossa viemässä todisteet tekemästään matkasta. Aukiolla makaillaan, syödään eväitä, otetaan kuvia muistoksi. Fillarilla matkan taittaneet nostavat voittajana pyörän suorille käsivarsille. Saattoi aukio yhten päivänä olla täynnä vanhoja Fiatejakin.

Päivittäin katedraali täyttyy messun aikaan. Kaikkien pyhiinvaelluksen tehneiden nimet luetaan kirkossa, mikä vetää ei-uskonnollisetkin palvelukseen. Kirkkoon mennään myös erityisen seremonian toivossa (alla oleva video näyttää millaisen), mutta niitä sellainen järjestetään harvoin – jollei joku maksa. Kuulemma rahalla sen voi järjestää kuka vain. Summaa en tiedä. Kun palvelus alkaa, kaikki kirkkoon vain tutustumaan tulleet ajetaan pois. 

Lue lisää: Camino de Santiago. Näin lähdet omatoimisesti pyhiinvaellukselle

Cathedral of Santiago de Compostela
Cathedral of Santiago de Compostela

Katedraalin lisäksi keskustassa on lukuisia kirkkoja ja muita pyhiä rakennuksia, joita koluamalla saa menemään tovin jos toisenkin. Varsinaisen wau-efektin sai minulla aikaan Monasterio de San Martín Pinarion kirkko. Luostari on Espanjan toiseksi suurin, joten ei kirkon kimalluksesta ja koristeellisuudesta ole juuri säästelty.

Church of Monasterio de San Martín Pinario
Church of Monasterio de San Martín Pinario

Keskustan alueella on pieniä aukioita ja kahviloita. Suurin osa ravintoloista on kahdella katedraalilta lähtevällä kadulla sekä kauppahallin vieressä. Kauppahallissa on myös ruokapaikkoja. Hallista saa myös aivan kaiken, mitä voi kuvitella tarvitsevansa, jos itse haluaa kokata mitä vain meren elävistä tai mistä tahansa joskus hengissä olleesta. 

Shoppailuun vanha kaupunki ei ole erityisen hyvä. Siellä on joitain liikkeitä, mutta kun itse tarvitsisin vähän lämpimämpiä vaatteita, oli vaihtoehtona aivan hirveän kallista tai täysin minulle sopimatonta. Tämä on muuten ikävä fiilis silloin, kun olisi valmis ulkoiluttamaan luottokorttia ja avoin houkutuksille, ja mitään ostettavaa ei ole. 

Santiago de Compostela
Santiago de Compostela

Ihan keskustan kupeessa on Parque de Belvis -niminen puisto, jos tekee mieli tuntea jalkojen alla muutakin kuin mukulakiviä. Sopivista kohdista näkymä vanhaan kaupunkiin on kiva. Puisto on suuri, joten se sopii mainiosti myös vaikkapa lenkkeilijöille.

Santiago de Compostela

Majoitusvaihtoehtoja Santiago de Compostela tarjoaa moneen makuun. Jos haluat asumaan keskelle historiaa vanhaan luostariin, suosittelen San Francisco Monumentoa. Sen aamiaissali taitaa olla entinen kirkko. Huoneissa oli aistittavissa vähän askeettisuutta, kuten luostarielämään kuuluukin, mutta se on neljän tähden hotelli kaikkine mukavuuksineen, sisäuima-altaineen ja erittäin keskeisine sijainteineen. Toiset pari yötä asuin pienessä hotellissa rinteessä katedraalin takana, mutta siellä kaikki kadun äänet kantautuivat sisään, ja vanha kapea katu oli varsinainen kaikukammio.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 comments

  1. Kieltämättä vähän harmaan näköinen ilma sattunut. Mutta rakennukset toden totta ovat hienoja, katedraali ennen kaikkea! Joskus on käynyt itselläkin mielessä tuo pyhiinvaelluksen kulkeminen, mutta se ei ole ainakaan hetkeen ajankohtaista.

    1. Noilla kulmilla sade on ihan todennäköinen kesälläkin. Siihen pitää vain asennoitua. Minua lukio kovasti kiinnostaa pyhiinvaellus, varsinkin kun selvisi, miten mukavasti sen voi tehdä. Sen kun kävelee ja nauttii itse vain maisemista.