Type and press Enter.

Sancerre – sauvignon blancin kaunis kotiseutu

Sancerre

Sancerre tunnetaan maailmalla lähinnä hurjan hyvistä sauvignon blanc -valkoviineistään, mutta luultavasti suurin osa viinin ystävistä ei tiedä, missä Sancerren viinit tuotetaan. Alue on pieni eikä samalla tavalla houkuttele turistivirtoja kuin esimerkiksi Champagne – vaikka aivan hyvin voisi. Sen verran viehättävää seutua Sancerre on. Samaa nimeä kantaa sekä kukkulalle rakennettu suloinen kylä että koko pieni viinialue. Kylä sijaitsee 200 kilometriä aika lailla suoraan etelään Pariisista. Lähelle pääsee sekä junalla että bussilla (asemat eivät ole ihan kylässä, koska se on kukkulalla), mutta helpointa on vuokrata auto.

Sancerre
Sancerre

Vaikka meistä toista voisi sanoa viiniharrastajaksi ja toista opettelevaksi noviisiksi ja vaikka joulupöydässäkin meillä on sancerrea, valehtelisin, jos väittäisin meidän päätyneen tänne (vain) viinin vuoksi. Toisella meistä on täällä juuret: toisen äiti on kotoisin naapurikylästä, kulkenut Sancerren kapeita mukulakivikatuja nuoruudessaan ja kylpenyt Loiressa. Niinpä mekin ajoimme ensin junalla Pariisista Orleansiin tapaamaan sukulaisia ja otimme auton vasta sieltä. (Kerron jutun lopussa vähän myös Orleansista.)

Kuten sanoin, viinialue on aika pieni. Oltiin jo varsin lähellä, kun tien varsilla alkoi näkyä köynnöksiä. Maisema oli aivan hurjan kaunis, kun kiipesimme mutkittelevaa tietä kohti kylää. Sancerre kiinnostaa sen verran päiväturisteja, että pääväylän parkkipaikat ovat usein täynnä, mutta sivukaduilla parkkitilaa on kyllä. Siellä, ihan muutaman sadan metrin päässä keskusaukiolta, meillä oli myös vuokrattuna pikkuinen hobbittitalo. Keskimittainen mies joutuu kumartumaan päästäkseen vaurioitta sisälle, koko alakerta oli reilusti makuuhuonettani pienempi, yläkerran ikkuna lattianrajassa, mutta tuo vihreäikkunaluukkuinen talo oli juuri oikea. Ylipäätään majoituskapasiteettia on aika vähän, ja siksi Sancerre on paikoin aavemaisen hiljainen ilta-aikaan, kun päiväturistit ovat lähteneet. Asukkaitakaan ei ole kuin 1500, ja väkimäärä on viime vuosikymmeninä vain laskenut.

Kylän kaduista riittää päiväksi. Jos ajelee vähän huudeilla, käy ehkä viinitiloilla tai kävelyllä tarhoilla, kannattaa viipyä toinenkin yö. Jos kaipaa rauhallista ja kaunista, miksei viipyisi pidempään, mutta mitään maailmanluokan nähtävyyksiä Sancerre ei tarjoa. Ravintolat ovat keskittyneet keskusaukion ympärille. Korttelin verran alarinteessä on hyvällä tahdolla ostoskaduksi nimettävissä oleva, mutta sillä on ehdottomasti kiinnostavia liikkeitä. Korttelin verran ylärinteeseen on kirkko. Mutta itse kylä on kaikkineen kaunis. Se ei tarvitse nähtävyyksiä. En ole kovin paljon Ranskassa kierrellyt, joten en osaa sanoa, onko se tyypillisen ranskalainen, mutta ei sitä oikein mihinkään muuallekaan voisi sijoittaa.

Jos haluaa kävelemään viinitarhoille, parhaat mahdollisuudet ovat Sancerren ja Chavignolin kylien välissä. Chavignolkin on kaunis, mutta pikkuruinen. Siellä asuu alle sata ihmistä, mutta siellä on toistakymmentä viinintuottajaa. Juuri niitä Sancerre-viinejä. Kävimme maistelemassa Famille Bourgeoisin tilalla. Chavignol on tunnettu myös Crottin de Chavignol -nimisestä erityisestä vuohenjuustosta.  

Sancerre
Sancerre

Orleans sen sijaan on tunnettu Jeanne d’Arcista ja valtavasta katedraalista. Koska olimme siellä lähinnä sukuloimassa, varsinaista matkaopasta en kaupungista voi kirjoittaa. Se on yli sadantuhannen asukkaan kaupunki, jossa on runsaasti maahanmuuttajia, mikä on vaikuttanut elämään ja katukuvaan viime vuosina paljon. Vanha kaupunki on kertakaikkisen kaunis, mutta päivällä varsin hiljainen. Illalla se vilkastuu, mutta paikallinen näkemys oli, että silloin suuri osa viehättävyydestä karisee. Tarkemman merkityksen joutuu jokainen arvailemaan. Jos täälläpäin Ranskaa satut olemaan liikkeellä, en ajaisi vain ohi. Orleanskin on kyllä pistäytymisen arvoinen.    

Orleans
Orleans
Orleans
Orleans
Orleans

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 comments

 1. Ranska on jäänyt itselleni varsin vieraaksi kokonaisuudessaan. Siitä huolimatta noista paikoista on itselläni tietty käsitys ja tämä vastaa niitä varsin hyvin. Kylä tosiaan vaikuttaa varsin rauhalliselta, ja sellaiselta, jossa mielellään viettäisi varmasti muutaman rennon päivän. Näin siitä huolimatta, ettei olisi erityisen kiinnostunut viineistä.

  1. Minullekin Ranska on jäänyt vieraaksi. Nyt yritän alkaa ottaa menetettyjä kohteita takaisin ja lähden lokakuussa seuraavaksi. Ranskassa viinit ovat suurten kaupunkien ulkopuolella aika iso juttu, mutta kyllä kylissä viihtyy hyvin, vaikka ei joisi alkoholia lainkaan. 🙂

 2. Onpa kauniin näköistä, ja aika lailla sennäköistä kuin olen kuvitellutkin. Taitaa olla niin, että nämä Ranskan kylät / pikkukaupungit pitäisi nähdä nyt, eikä vasta kymmenen vuoden päästä. Yhteiskunta muuttuu tuolla(kin) nopeaa tahtia.

  1. Esimerkiksi Sancerre on niin pieni, ettei se oikein turistisemmaksi voi muuttua, mutta noinhan se on, että kehitys ei aina ole hyvää ainakaan tällaisille paikoille.

 3. Orleans oikeastaan ainoa kaupunki Ranskassa josta voin myöntää pitäväni, joskaan ei sekään suosikkien listalle koko Euroopan osalta pääse. Huomattavasti siistimpi kuin vaikka Pariisi tai Lyon.
  Ainakin vielä 2018 paikalliset kuvailivat että on turvallisimpana säilynyt isompi kaupunki maassa, vaikka jonkin verran katurikollisuus oli sielläkin nostamassa päätään.

  1. Mielenkiintoista! Kuinka paljon olet Ranskaa kierrellyt. Itse tykkäsin Lyonista tosi paljon, mutta johan siitäkin on jokunen vuosi, kun kävin. Orleansista sain itse vain pienen pienen siivun, mutta jäi tunne, että hyvinkin sitä pitäisi mennä katsomaan lisää.

 4. Miten hyvin tuollaisissa paikoissa pärjää englannilla? Minulla on kokemusta vain Pariisista, ja siellä monikaan ei tuntunut puhuvan muuta kuin ranskaa. Siitä tosin on jo useampia vuosia, joten voi olla että tilanne on muuttunut.

  1. Minusta aika hyvin pärjää sen, mitä turistin täytyy pärjätä. Ynseys ranskaa puhumattomia kohtaan taitaa olla vähän vanhaa mainetta. Sellainen käsitys minulla on. Nuoremmat polvet osaavat kieliä enemmän, samoin kuin on Suomessakin.