Type and press Enter.

Rioja Alavesa on Baskimaan viinien sydän  

Rioja Alavesa on on viininystävän must see -kohde Baskimaassa reilun tunnin ajomatkan päässä Bilbaosta, vajaan kahden tunnin San Sebastianista. Siellä on oma mikroilmastonsa vuorten ja joen ansiosta, joten ilmasto on sopivan vähäsateinen mutta silti kostea, koska vuoret pysäyttävät monesti Atlantilta tulevat sateet, mutta joki pitää ilman silti kosteana. Kumpuileva maa on silmänkantamattomiin viinitarhoja ja siellä täällä nousevia pikkukylien kirkontorneja. Viinin tekijöitä on satoja. On valtavien yhtiöiden, esimerkiksi Freixenetin, omistamia mutta myös yhteistyöyrityksiä (cooperativa), joissa muutama kymmenen pientuottajaa on liittynyt yhteen, ja sitten pieniä perheyrityksiä, ja jokaiselle tuntuu olevan paikkansa. Uudet yritykset suuntaavat usein suoraan vientiin, koska Espanjan omille markkinoille on vaikeampi päästä. Vietin hienon päivän kiertämällä erilaisilla tiloilla. Kaikkia yhdisti rakkaus ja ylpeys omia viinejä kohtaan.

Solar Viejo winery

Solar Viejo winery

Solar Viejo winery

Solar Viejo winery
Näitä Solar Viejon viinejä saa myös Suomesta.

Suurista tekijöistä puuttuu se romantiikka, jota mielessäni viinintekoon liitän. Osan siitä korvaa intohimo ja ylpeys, joilla paikkoja esitellään ja omista tuotteista kerrotaan. Sain niin perusteellisen katsauksen viininvalmistukseen, että niillä opeilla olisin käytännössä jo viinimaisteri ja valmis aloittamaan oman pikku bisneksen. Mutta kuten sanoin, ylpeys. Vaikka itse prosessit eivät oikeastaan ole minusta kiinnostavia, oli mielenkiintoista nähdä, miltä kaikki näyttää ja mitä rypäleille oikeasti tapahtuu. Valtavat fermentointiastiat ovat teollisen oloisia, mutta ihan erilainen fiilis tulee tynnyreistä. Niissä alkoi jo olla vähän viiniromantiikkaa.

Tiloille pääsee vierailemaan ottamalla yhteyttä suoraan Bogedoihin tai alueen turistiorganisaatioon Ruta del Vino de Rioja Alavesaan. Vierailin itse kahdessa, Bodegas Solar Viejossa sekä Bodegas Covilassa, joiden molempien viinejä tuodaan myös Suomeen. Solar Viejo on Freixenetin omistuksessa, ja Covila cooperativa, jossa on mukana reilut 30 viinitilaa.

Bodegas Covila

Bodegas Covila

Bodegas Covila

Bodegas Covila
Jotain Covilan viinejä aletaan myös tänä vuonna tuoda Suomeen. Rioja-viinejä näkyy Alkon valikoimissa olevan aika paljon.

Rioja Alavesa on pieniä kyliä, usein muurin ympäröimiä, eikä asukkaita ole kuin satoja, korkeintaan joitain tuhansia. Näistä tärkein on Laguardia, josta itse ottaisin majoituksen nyt, kun olen alueeseen tutustunut. Siellä on ravintoloita, kauppoja, kahviloita, toisin kuin Ábalosissa, jossa itse asuin. Siellä oli yksi hotelli ja hotellin ravintola ja baari. Laguardia on juuri sellainen perinteinen, muurien ympäröimä. Autot jätetään muurien ulkopuolelle, ja sisällä on kapeita kujia, vanhoja taloja, upeita ovia ja lattioita. Pieneen kaupunkiin kirkkojakin mahtuu kaksi. Sen näköalapaikka olisi ehkä yksi maailman ihanimmista kesällä auringonlaskussa. Vähän viiniä, juustoja, hyvää seuraa. Romantikko herkistyy.

Laguardia Spain

Laguardia Spain

Laguardia Spain

Laguardia Spain

Laguardia Spain
Teoksen nimi on Traveller.

Laguardian erikoisuus on sen maanalainen elämä. Kaupunki on kukkulalla, jonka sisällä on reilut 300 ikään kuin huonetta ja niissä yhä edelleen kolme toimivaa viinintekijää.  Bodegas Carlos San Pedron maanalaisissa kellareissa on kesät talvet 14 astetta ja viinille optimaalinen kosteus. Fermentointiastiat eivät olekaan kiiltävää terästä hanoineen ja mittareineen, vaan valmistus on samanlaista kuin se on aina ollut. Tikkaita pitkin minäkin pääsin kurkistamaan sammioon, josta viinimies haki isolla pipetillä maistettavaksi tämän kauden viiniä, joka ei ihan vielä ole valmista. Pienellä pääsymaksulla tännekin on mahdollisuus päästä ja kokea tasting erityisen autenttisessa paikassa. Täällä kellarissa voi jo puhua viiniromantiikasta.

Bodegas Carlos San Pedro

Bodegas Carlos San Pedro
Kiellettiin menemästä uimaan. Okei, raotin vain vähän kantta.

Bodegas Carlos San Pedro

Bodegas Carlos San Pedro

Bodegas Carlos San Pedro

Kun Baskimaassa tilaa viiniä, kysytään usein, otatko paikallista, ja paikallinen on useimmiten rioja viinejä. Rannikolla ovat omat  txakoli viininsä, joihin tutustuin ensimmäisen kerran San Sebastianissa. Esimerkiksi Bilbaon lentokentällä on tax freen kokoon nähden laaja valikoima nimeomaan rioja viinejä, enimmäkseen punaisia, koska niitä alueen ylpeydet suurimmaksi osaksi ovat.

Viinihommat yhteistyössä Turespaña ja Ruta del Vino de Rioja Alavesa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

14 comments

 1. Piti oikein hitaasti nautiskella kaikki tämän postauksen mielenkiintoinen viinitieto <3 Kiitos Annika! 🙂

  1. Kiitos! Ihanaa kuulla, että sait tästä iloa ja nautintoa. Kuinka paljon minulla olisikaan ollut hyvin yksityiskohtaistakin tietoa, mutta paras on mennä kuuntelemaan sitä itse tiloille.

 2. Meillä on tässä parhaillaan sormi liipasimella ostaa lennot Bilbaoon, siellä käydä Guggenheimin Michelin-ravintola, Neruassa, syömässä, ja siitä suunnata Logroñon tapaskadulle ja Campo Viejon viinitalolle. Viime kerrasta tuolla on jo melkein kymmenen vuotta, eli todellakin aika jo palata!

  1. Joko klikkasit? Kaikki äänet Bilbaolle ja muulle Baskimaalle!

 3. Mä niin odotan, että pääsen 1) maistelemaan taas viinejä 2) maistelemaan viinejä Espanjaan. Pohjois-Espanjaan on kyllä varattava aikaa, sen verran paljon siellä tuntuu olevan nähtävää ja tehtävää!

  1. Olin 12 päivää, ja olisin hyvinkin tarvinnut vielä viikon siis pelkästään Baskimaahan Espanjan puolella. Biarritz ja muu Ranskan puoli sitten lisäksi. Mutta näin talvibreikiksi tämä oli hyvä. Kesällä sitten rantaelämällekin pitäisi antaa aikaa.

 4. Suosin juuri enemmin pientuottajien viinejä, sillä usein heillä on enemmän sydän mukana viininteossa, kuin isoilla yrityksillä, joilla kuitenki taustalla vaikuttaa voimakkaasti taloudelliset tavoitteet. Minulle viinin valmistus on taidetta, jota ei voi pelkkä rahankiilto silmissä tehdä, ainakaan jos haluaa luoda mieleenpainuvia viinielämyksiä. Espanjan viinitarhat on vielä kiertämättä. Pääsinpä joskus mukaan rypäleiden poimintaan ja näkemään koko valmistusprosessin.

  1. Poiminta voisi olla mielenkiintoinen kokemus! Niin paljon en ole viineihin perehtynyt ja makuaistinikin sen verran kehittymätön, että en pysty sanomaan mausta, onko pientuottajan tai suuremman valmistajan viini. Luotan kaikkien alueen viini-ihmisten sanomaan mantraan: paras viini on se, josta juoja eniten pitää. Toisaalta paras viini on myös se, joka sillä hetkellä on käsissä – ainakin jos muuta ei ole saatavilla. 🙂

 5. Hyvin, hyvin houkuttelevaa. Talvinen Espanja vakuutti jo viime vuonna, ja Baskimaa voisi olla seuraava talvipakokohde.

  Ja lisäisin viinitotuuksiin vielä sen, että viini on parasta paikanpäällä. Kotona se rakkaudella matkalta haalittu viini ei vaan enää maistu samalta.

  1. Totta. Kohteessa ja siinä tietyssä tilanteessa viiniin sitoutuu sellaisia tunteita ja tunnelmia, joita ei tavoita enää kotona. Paras siis nauttia sen hetken lempiviinistä juuri siinä ja ottaa kotona niitä siellä hyväksi havaittuja.

 6. Tiedätkö, näiden sun juttujen myötä aloin haaveilemaan matkasta Baskimaalle. Okei, myönnän, että myös ne surffirantakuvat saattoivat vaikuttaa asiaan. Toki hyvä viini on hyvää missä tahansa sitä pääsee maistelemaan, mutta oman lisänsä viinimaisteluun antaa kyllä puitteet ja tieto siitä mistä viini on lasiin tullut, sekä parhaimmassa tapauksessa kuka sen on tehnyt. Varmasti hieno reissu sinulla!

  1. Surffiranta ja viiniä, ei monikaan sen enempää tarvitse. Minulle toki riitti rannalla katseleminen. Veteen en laudalla uskaltaisi, en vaikka se olisi turkoosia ja 27-asteista.

 7. Siis mulla on nyt niin viinin jano, että jotenkin jäin vaan tuijottaa tota punaviiniä lasissa ja unohdin ihan jatkaa lukemista 😀 Oon ollut ilman viiniä jo varmaan kolme päivää, eihän sellainen sovi ollenkaan!

  Ja siis Riojasta tulee todella hyviä punaviinejä, nam <3

  1. Olen itse valkoviinityttöjä, ja valkoiset eivät olleet ihan suosikkejani, mutteivät toki millään tapaa huonojakaan! Maistelin myös punaisia, vaikken punaista koskaan osta. Löytyi paljon sellaisia, joita kyllä juustojen tai pihvin kyytipoikana voisin hyvinkin nautiskella.