Type and press Enter.

Mtskheta – georgialaisten pyhä paikka

Mtskheta (en unohtanut yhtään vokaalia!) on lähes mystisen tärkeä georgialaisille, ja tätä suhdetta on vaikea ulkomaalaiselle edes kuvailla, toteaa Lonely Planet. Mtskheta on Georgian hengellinen keskus. Se on saavutettavissa joukkoliikenteellä Tbilisistä käsin. Aloitettiin aamu ajamalla metrolla Diduben asemalle, jonka naapurissa on suuri ja kaoottinen minibussiasema (marshrutkaksi pikkubusseja sanovat). Taas oli kiittäminen matkaoppaan tarkkoja ohjeita, sillä löysimme yllättävän vaivattomasti oikean auton. Toki oli pakko kysyä myös neuvoja, sillä bussien ikkunassa kerrotaan määränpäät vain paikalliskielellä, jonka lukemiseen ei ole alkeellisimpiakaan valmiuksia. Joukkoliikenne on muuten suomalaisittain älyttömän halpaa: metrolippu 25 senttiä, 20 kilometrin bussimatka mennessä euron, palatessa 50 senttiä.

Metroaseman ja bussien välissä on ostari, osittain kunnolla, osittain pressuilla katettu enemmänkin markkinoita muistuttava laajahko ostelupaikka, josta saa kaikki perustarpeet.

Kesä-heinäkuu 2012 668
Kesä-heinäkuu 2012 670
mts4

Riveittäin jatkui busseja. Ystävällisesti ohjailtiin turistit lippuluukulle ja oikeaan autoon. Marshrutkat poikkeavat tavallisesta linja-autosta kokonsa lisäksi siinä, että niillä ei ole vakiopysäkkejä, vaan kyytiin ja kyydistä voi nousta milloin vain reitin varrella. Yleensä matka maksetaan vasta poistuttaessa. 

Kesä-heinäkuu 2012 662
Kesä-heinäkuu 2012 663

1000-luvulta peräisin oleva Svetitskhovelin katedraali on se, minkä vuoksi ihmiset Mtskhetaan tulevat. Paikallisten kanssa näin lähekkäin matkustaminen opetti taas paljon paikallisesta kulttuurista. Kun bussi ohitti kirkon joen toista puolta, kaikki kanssamatkustajat tekivät ristinmerkkiä. Ristinmerkkiä saatettiin tehdä muidenkin pyhien paikkojen kohdalla.

Svetitskhovelin katedraali on valtava. Monen muun maan kirkkoihin verrattuna georgialaisista puuttuu kulta ja kimallus, mutta ainakin minusta tämä on sisältäkin vaikuttava, etenkin kun huomioi kirkon iän. Kirkon lähikaduilla talot ovat melko uusia, ja ympäristöön panostettu muutenkin paljon, luultavasti myös turistien toivossa.

Kesä-heinäkuu 2012 590
Mtshketassa yhdet ensimmäisistä elävistä olennoista olivat nämä ystävykset. Nukkuivat toisissaan kiinni, ennen kuin menin häiriköimään.
mts
mts1
Kesä-heinäkuu 2012 613
Kesä-heinäkuu 2012 607
mts2

Jvari näytti olevan ihan lähellä, vähän vain vuoren rinnettä olisi pitänyt nousta, mutta tosiasiassa sinne oli 12 kilometriä taksilla. Autolla toki piti kiertää kauempaa, kuin mistä kävellen kai olisi päässyt, mutta vaihdettiin sankaripatikointi kympin taksiretkeen. Jvari on Lonely Planetin mukaan georgialaisille “the holiest of holies, the country’s spiritual heart”. Pitäisi tietää enemmän paikan taustaa ja muuta, jotta sitä osaisi arvostaa oikealla tavalla. Näin täysin ummikkona pidin Jvaria kovin vaatimattomana. Paikalle vaelsi jatkuvana virtana bussilasteittain georgialaisia.

Kesä-heinäkuu 2012 633
Kesä-heinäkuu 2012 626
mts3
Kesä-heinäkuu 2012 628
Kesä-heinäkuu 2012 630
Kesä-heinäkuu 2012 634

Koska kaksi päänähtävyyttä oli melko nopeasti nähty, mies tuumasi, että mennäänpä Goriin (tunnetaan Stalinin syntymäkaupunkina), jonne olisi Mtskhetasta noin 75 kilometriä. Taas matkaoppaaseen turvautuen huomattiin sinne pääsevän junalla. Kuski ei puhunut englantia, ei sanaakaan. Matkaoppaan kartan junamerkki ei auttanut. Kuski ei ehkä nähnyt sitä, koska on kamalan pieni. Sanastokaan ei auttanut, koska kirjaimet ovat meikäläisittäin, kuski ei niitä osaa lukea, emmekä me osanneet lausua ymmärrettävästi. Mutta yhteinen kieli löytyy, kun tarpeeksi haluaa. Olin ottanut valokuvan yhdestä junasta Azerbaidzanissa. Niinpä kamera kuskille, ymmärtäväinen nyökkäys, ja pääsimme rautatieasemalle.

Aseman hiljaisuus ei ollut lupaava. Junan lähtöön olisi viisi tuntia. Bussilla ei pääse. Tien varteen siis vain ja takaisin Tbilisiin.

Kesä-heinäkuu 2012 657

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 comments

  1. Juna-asemakin on aivan niinkuin jostain elokuvasta.

  2. Kaikessa autiudessaan oli aika epätodellinen. Oli yksi avoin toimiston ovikin, mutta ei siellä ketään ollut.