Type and press Enter.

Punaisella torilla

Muistan hämärästi, kun Mathias Rust laskeutui pienkoneella Moskovan Punaiselle torille. Se oli skandaali. Miten joku saattoi pystyä harhauttamaan ilmavalvonnan? Kaikkea sitä muistaakin. Onhan aukiota näkynyt elokuvissakin: taitavat kaikki venäläisrikolliset takaa-ajajineen päätyä aukiolle. Kun Venäjältä tulee uutiskuvaa, Punainen tori on usein taustalla, onhan se Moskovan keskusaukio. Oikeastaan tori on koko moskovalaisuuden (ehkä venäläisyydenkin) ydin ja symboli. Toisaalta sillä pullistellaan Voitonpäivänä taas toukokuussa maan sotilasmahtia ja ajetaan ohjuksetkin näytille, toisaalta sitä reunustavat sipulikupoliset kirkot.

Ensimmäisen kerran lähestyin aukiota hotelli Four Seasonin Mersu-jonon suunnalta. Portin tuntumassa seisoo pömpöösi ratsastajapatsas, sen edessä on ympyrä, jonka keskellä kuuluu seistä ja heittää kolikko olan yli, mutten tiedä miksi enkä ymmärrä muutenkaan, koska heittäjä voi itse päättää, mihin suuntaan kolikkonsa vippaa. Ainakin rahoilla näyttää keräilijöitäkin riittävän. Porttia lähestyessä näkee jo sen läpi poikki koko yli 300-metrisen aukion. Sisäpuolella koko valtavuus paljastuu viimeistään.

Moskova
Kazanin katedraali

Kun olin kävellyt ohi Kazanin katedraalin, ihaillut sen kauneutta, harmitellut rakennustyömaan rumentavaa vaikutusta, hieraisin silmiäni: Diorin, Louis Vuittonin ja muiden luksusmerkkien nimet alkoivat tarkentua viereisen rakennuksen ikkunoissa. Jokin yhtälössä petti. Toki tiesin Venäjän olevan uusrikkaiden luvattu maa, mutta että koko Punaisen torin yksi laita – vieläpä pitkä sivu – on kokonaan vain kalliiden merkkien myymiseen keskittyneen valtavan GUM-tavaratalon hallitsema. Kun GUMia vastapäätä on vielä Leninin mausoleumi, tuntuu, että jokin ei tässä kuvassa ole ihan kohdallaan. GUM on häkellyttävä paikka monellakin tavalla: toisaalta siellä myydään noin 200 liikkeessä enimmäkseen luksusta (vaikkapa Manolo Blahnikin oma liike), ja toisaalta se on arkkitehtuuriltaan upea. Vaikka monet Lähi-idän ostarit ovat hienoja, ei ihan heti tule mieleen toista tällaista. GUM on muuten myös ainakin Minskissä. Hymyilyttää, kun mietin, kuinka erilaiset ne voivat olla. Mieti nyt vaikka Tarjoustaloa ja Harrodsia molempia potenssiin kaksi niin ymmärrät eron.

Moskova
GUM-tavaratalon julkisivu on 242 metriä pitkä.
Moskova
Selfieaika. Ei haitannut, vaikka räntää vihmoi melkein vaakasuoraan.
Moskova
Tyylikäs GUM

Moskova

Moskova

GUMia vastapäätä on Kremlin muuri ja sen edessä Leninin mausoleumi. 24 metriä leveä ja 12 metriä korkea rakennus on melkoinen, ja jos minulta kysytään, aika ruma. Mitään hinkua mennä sisälle katsomaan Leninin muumiota ei todellakaan ollut, mutta esimerkiksi hääparit käyvät mielellään kuvauttamassa itseään mausoleumin edessä. En tiedä Leninin ja hänen ruumiinsa historiasta muuta kuin sen, mitä Wikipediasta luin, mutta se riittääköön: ruumis käsitellään kahdesti viikossa jollain aineella, että iho pysyisi kimmoisana, kerran vuodessa ruumis kuljetetaan jonnekin muuhun käsittelyyn ja kolmen vuoden välein vaihdetaan muumiolle uusi puku. Minusta tässäkin oli liikaa informaatiota.

Moskova
Leninin mausoleumi
Moskova
Mikä Suomessa olisi vastaava? Mannerheimin ratsastajapatsas? Eipä näy hääpareja sen juurella.

Toisella lyhyellä sivulla Punaisella torilla on Venäjän historiaa esittelevä museo, mutta emme vierailleet sielläkään (kuten emme muissakaan museoissa, koska kolme päivää tuntui liian lyhyeltä ajalta viettää sisällä). Rakennushan on näyttävä, äkkiseltään sanoisi, että aika lailla kirkon näköinen. 

Moskova

Mutta museota vastapäätä, Punaisen torin vastakkaisella laidalla, on ainoa haluan ehdottomasti nähdä -kohteeni koko kaupungissa. Kuinka upea Pyhän Vasilin katedraali voikaan olla! 

Moskova
Pyhän Vasilin katedraali

Onhan se kirkoksi aika poikkeava värikkäine kupoleineen. Moskovassa kulta loistaa kupoleissa, mutta tämä on vähän kuin karamelli. Iivana Julma rakennutti kirkon 1500-luvun puolivälissä. Legendan mukaan hän myös sokaisi arkkitehdit myöhemmin, jotta nämä eivät voisi suunnitella enää mitään näin kaunista. Googlailemalla Pyhän Vasilin katedraalista löytää uskomattoman upeita kuvia: milloin se kylpee auringossa, milloin on saanut kauniin valkoisen lumipeitteen tai sen yllä on valtava ilotulitus. Minä onnistuin näkemään sen vain räntäsateessa tai taivas täysin pilvessä. Sisältäkin kirkko on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Sisäänpääsy maksoi 350 ruplaa, eli nykykurssilla alle 6 euroa.

Moskova

Moskova

Moskova

Piti Punaiselle torille tulla vielä illallakin, kun rakennukset oli valaistu. Onhan siinä jotain taianomaista. GUM on kuin olisi saanut ylleen jouluvalot, ja St. Basilin katedraali on kuin satulinna.   

Moskova

Moskova

Moskova

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 comments

  1. Olisit käynyt mausoleumissa sisällä! Se on nimittäin hyvin mielenkiintoinen kokemus. Siellä ei saa puhua, ei hymyillä eikä pysähtyä liian pitkäksi aikaa tuijottamaan herra Leniniä. Vartijoita on kolmen metrin välein. Kokemus oli siis varsin lystikäs ja huvittava. Moskova on hurmaava kaupunki. Mene ihmeessä kesällä uudestaan!

    1. No vitsit, noin kun kuvaat mausoleumia, olisi todellakin pitänyt mennä! Hitsit! Kulttuuriin tutustumista parhaimmillaan. Kyllä epäilemättä vielä palaan Moskovaan. Seuraava Venäjän kohde olkoon kuitenkin Pietari. Liian pikaisesti olen siellä ollut.

  2. Kävitkö muuten Hanoissa Ho Chi Minhin mausoleumissa? Oli yhtä hurmaava paikka kuin miltä tuo Leninin mausoleumi kuulostaa 😀 (en ole käynyt jälkimmäisessä ja ehkä herra H:nkin olisi voinut jättää väliin).

    Upea tuo karkkikatedraali, sen voisi kuvitella johonkin Jali ja suklaatehdas -leffaan tai vastaavaan.

    1. En käynyt. Jotenkin tuo henkilöpalvonta ei kolahda. 🙂 Mutta kun luin aiemmasta kommentista, millaiset säännöt paikassa on, olisi Lenin-setä ainakin pitänyt nähdä. 🙂