Euroopassa reissatessani käytän helposti omaa mobiilidataa kaupungilla kulkiessani. Olen valmis maksamaan sen muutaman euron päivässä, että voin käyttää nettiä halutessani. Mutta kyllä vain lataan vaikka Instagram-kuvat (jotka täyttävät päivän nettiannoksen todella nopeasti) mieluummin jossain langattomassa verkossa, ja muualla maailmassa pyöriessäni olen tarkan euron tyttönä ilmaisten langattomien verkkojen metsästäjä.
Ilmainen wifi! Facebook, Instagram, Twitter, sähköposti. Klikattu auki alle nanosekunnin, koska matkallakin täytyy tietää, mitä somessa tapahtuu. Käsi ylös, jos sinä siinä klikkaillessasi mietit muuta kuin ihanan reissukuvan jakamista tai kaverin kuulumisia, joita on kiva kommentoida. Oma käteni ei noussut. Se meni taskuun.
Minä ainakaan en siis mieti. Ilmainen wifi ja matkalaisen yhteys kavereihin ja perheeseen on pyhä liitto. Mutta se voi olla myös rikollisen yhteys kaikkiin tietoihini, myös luottokortilleni. Kun omin silmin näin F-Securen demossa, miten parissa minuutissa on kaapattu gmail-tili, vaihdettu verkkokaupassa salasana (mikä onnistuu käden käänteessä, kun tietää sähköpostin tunnukset ja pääsee tilaamaan salasanan vaihdon sitä kautta) ja tilattu vaikkapa Amazonista tonneilla tavaraa, tajusin, kuinka sinisilmäinen ja luottavainen olin ollut.
Jotain pitää tehdä, tajusin. Vaihtoehto A olisi lakata käyttämästä ilmaisverkkoja. Vaihtoehto B olisi käyttää niitä turvallisesti. A ei ole vaihtoehto. Somettamattomuus ei ole vaihtoehto.
Reissuun lähtevä usein (toivottavasti) turvaa itseään rokotuksilla ja tarvittaessa nappailee malarianestolääkitystä. Suurin osa (onneksi) vakuuttaa itsensä ja matkatavaransa. Vakuutus ei tietenkään ennaltaehkäise vahinkoja tai sairautta, mutta auttaa, jos jotain sattuu. Mutta moniko suojaa tietokoneensa ja sitä kautta esimerkiksi estää luottokorttitietojensa joutumisen vääriin käsiin?
Let’s talk about tietoturva, baby!
Aika monella on luultavasti tietokoneessaan tietoturvaohjelma, esimerkiksi F-Secure SAFE tai vastaava. Se suojaa varsin hyvin viruksilta ja haittaohjelmilta, jotka ulkoapäin uhkaavat saastuttaa koneen. F-Securen SAFEssa on myös yksi sellainen ominaisuus, jota reissutyttö todella arvostaa: pankkiyhteyden salaus. Aika varovainen olen, jos pitää pankkiasioita matkalla hoidella. Mutta esimerkiksi New Yorkissa halusin tarkistaa, kuinka paljon automaatista nostaminen todellisuudessa tuli maksamaan, ja verrata, olisiko halvempaa seuraavat rahat vaihtaa euroista. Oli pakko kirjautua verkkopankkiin. SAFE blokkaa pankkiyhteyden ajaksi kaiken muun liikenteen, ja voin hoitaa hommani turvallisesti. Jos sinulla ei ole tietoturvaohjelmaa, klikkaa tästä ja saat sellaisen neljäksi kuukaudeksi ilmaiseksi kokeiltavaksi.
Toinen aivan ehdoton reissaajan ohjelma on Freedome. Sen avulla voi rauhassa liittyä niihin ilmaisiin verkkoihinkin. Freedome suojaa liikenteen eli estää mahdollisuuden lukea tietojani sekä estää haitalliset sivustot ja seurantayritykset. Sen avulla pystyy myös surffailemaan nimettömänä. Esimerkiksi mainostajat eivät siten saa tietojani ja pysty tarjoamaan hakujeni perusteella kohdennettua mainontaa. Ennen kuin näin, kuinka helposti rikollinen pääsee käsiksi tietoihini, olin tosiaan autuaan tietämätön. Kun sain tietää, en päässyt enää ajatuksesta, että suojaamattomiin langattomiin verkkoihin ei enää parane liittyä. Mutta koska Freedome, voin tehdä sen taas.
On Freedomesta muutakin hyötyä. Oletko harmitellut, kun et ole voinut katsoa esimerkiksi Yle Areenaa reissussa? Freedomella voi määritellä oman sijainnin muuksi, kuin se oikeasti on. Kun olin Amerikassa, saatoin määritellä sijaintini Suomeen – ja katsoa uutisia. En itse ole Netflixin asiakas, joten en ole voinut kokeilla, miten se toimii. Lehdistä olen vain lukenut, että se yrittää taistella VPN-teknologiaa vastaan, jolla paikkaa huijaamalla voisikin katsoa toisen maan ohjelmia.
Joidenkin palvelujen tai tuotteiden ostaminen netissä voi olla eri hintaista eri maasta. Vaihtamalla Freedomen avulla sijaintia voi periaatteessa säästää rahaa. Muutamaa asiaa kokeilin, mutta niiden kohdalla en huomannut eroa. Kun jatkan testailuja, lupaan kertoa myöhemmin, jos sain hyötyä. Mutta sellainen, missä hyötyä oikeasti on, on esimerkiksi lentojen varaaminen. Tiesithän, että jos käy lyhyen ajan sisällä usein vaikka Finnairin sivuilla katsomassa Bangkokin lentoja, lennon hinta nousee. Järjestelmä huomaa sinun todella haluavan Bangkokiin. Jos huomaat kokeilla vaikka kaverin koneella, hinta voi edelleen olla se alkuperäinen. Kun salaat liikenteesi, lentosivusto ei tiedä kiinnostuksestasi eikä nosta hintaasi. Ei huono tapa säästää taas muuta kymppi ja käyttää sekin raha kohteessa!
Olen käyttänyt Freedomea iPadilla ja iPhonella (mutta se, kuten SAFEkin, sopivat myös Windows- ja Android-laitteille). Latasin sovelluksen App Storesta. Siihen sai yllätyksekseni kahden viikon ilmaisen kokeilun. Kun näin, kuinka paljon liikennettä se oikeasti oli viikon Nycin matkan aikana blokannut, ei tarvinnut miettiä kovin kauaa, jatkanko käyttöä. Se onnistuu näppärästi tekemällä tilaus suoraan sovelluksesta tai tai tarjoushintaan tästä. (En saa mitään etua, jos ostat tämän linkin kautta. Vain sinä säästät!)
Ja jos kerran suojautumisesta alettiin puhua, otetaan vielä se yksi: muista käyttää myös kondomia, jos reissussa (tai missä vain) tulee sellainen tilanne. 🙂
Arvonta
EDIT (24.3.): Arvonta on päättynyt. Voittajille on ilmoitettu sähköpostilla.
Koska epäilemättä sinäkin haluat vastedes suojata laitteesi viruksilta ja haittaohjelmilta ja salaiset tietosi verkossa kalastelevilta, voit nyt arvontaan osallistumalla saada itsellesi
Freedomen (enintään kolmelle laitteelle) vuodeksi (arvo 49,90 €) TAI
SAFEn (jopa 3 laitteelle) vuodeksi (arvo 59,90 €)
Arvontaan osallistuminen on helppoa: kommentoi tätä postausta kertomalla, missä päin maailmaa juuri nyt mieluiten surffailisit turvallisesti. Tietenkin kaikki tietoturvatarinatkin ovat kiinnostavia. Ja kaikki muutkin tarinat. Muista täyttää myös sähköpostitietosi, että saan arvan osuttua kohdalle sinuun yhteyden. Sähköpostiosoitteet näkyvät vain minulle. Arvonta päättyy torstaina 24.3. kello 18. Voittajalle ilmoitan henkilökohtaisesti.
Yhteistyössä F-Securen kanssa
52 comments
Tärkeä aihe! Luulen, ettei moni edes tiedä kirjoittamastasi aiheesta. Itse olin juuri Jenkeissä ja onneksi mies hokasutti, että VPN päälle heti!
Tietoturva oli minulle tuttua koneen suojaamisen osalta, mutta tietoihin ihan älyttömän helposti käsiksi pääseminen sellaiselle, joka osaa, avasi todella silmät. Olin kuullut kirjaimet VPN, mutta ajatellut liian tekniseksi minulle. Ei se ollutkaan. 🙂
Todella hyvä ja itselleni kohta ajankohtainen artikkeli. Sen verran jäin kaipaamaan, että kun on muitakin kuin Apple-tuotteita, olisi blogin lukijoille avuksi, jos olisi edes vinkkiä muiden laitteiden vastaaviin ohjelmiin.
Nämä tuotteet käyvät kaikkiin käyttöjärjestelmiin. Pitääpä päivittää se muös juttuun. Kiitos todella hyvästä kommentista!
Nyt tuli postaus johon pitää todella syventyä!
Seuraavat surffailut Skotlannissa kesäkussa.
Jos liittyy langattomiin verkkoihin, on suojautuminen tärkeää. Sen opin. Eihän suurimmalle osalle käyttäjistä mitään tapahdu, kuten ei vakuutuksen ottajillekaan, mutta sen pahan päivän varalle vakuutuskin otetaan.
Huh, olipa silmiä avaava poustaus. Se herätti monta kysymystä, kuten:
a) Tarkoitetaanko ilmaisverkolla pelkästään sellaisia verkkoja, joihin voi liittyä tuosta vain, vai myös salasanasuojattuja (esim. saat Starbucksista ostoksen yhteydessä salasanan) verkkoja?
b) Olen ollut uskossa, että virukset ja haittaohjelmat ei iske Macceihin, siksi mulla ei ole mitään erillistä tietoturvaohjelmaa. Olenko ollut väärässä?
Äh, oli muutakin, mutta en enää muista mitä.
Mut siis joo, olen ollut tietoinen täysin avoimien langattomien verkkojen vaaroista, enkä ole niitä käyttänyt. Myös lento- ja hotellihaut teen aina yksityisellä selauksella just ton takia, ettei kone tunnista mua samaksi kävijäksi. Mutta toi tilien kaappaushomma on kyllä ihan järkyttävää. Miten mun tilejä ei ole vielä kukaan koskaan kaapannut? Tietääkseni? Sitä tulee kyllä eleltyä aikamoisella veitsenterällä, vai miten sitä sanotaan.
Ja juu, osallistuisin mielelläni myös arvontaan kertomalla, että tällä hetkellä surffailisin oikein mielelläni turvallisesti jossain kaukana ja lämpimässä, esimerkiksi Bora Boralla.
Todella kiinnostavia kysymyksiä, joihin humanisti ei osannut vastata, mutta kysyi asiantuntijalta.
a) Tarkoitetaan kumpiakin. Nuo esim. Starbucks–tyyppiset salasanasuojatut verkothan suojaavat vain siltä, ettei verkkoa voi käyttää ilman salasanaa. Yhtälailla hakkeri voi ostaa Starbucksin kahvin ja saada mukana wifitunnarin ja olla täten samassa verkossa kiinni – salasana on sama kaikille
b) Mac–koneisiin iskevät virukset ihan siinä missä muihinkin laitteisiin. Jos vaikka asiaa googlettaa, niin löytää vaikka kuinka paljon artikkeleita aiheesta. Apple puhui vuosikaudet siitä, että heidän koneensa ovat virusfree, mutta poistivat tämän vuonna 2012 markkinoinnistaan, koska laitteisiin on todistettavasti iskenyt niin paljon viruksia. Esim. Flashback–niminen troijalainen saastutti yhteensä 500 000 macia ja meidänkin [F-Secure] tietoomme tulee koko ajan mac-viruksia enemmän ja enemmän.
Eli suojaus kuntoon, kun lähdet sinne Bora Boralle surffailemaan. 🙂
Minulle ei ole onneksi tapahtunut reissussa mitään jäätävää, mutta joskus vuosia sitten olin niin “fiksu” että en ollut suojannut edes omaa langatonta yhteyttäni. Joku sitten meni tekemään rikoksen minun nettiyhteydelläni ja jouduin poliisikuulusteluun. No nettiyhteyden olen sittemmin suojannut, mutta tietoturva-asioissa edelleenkään ole kovin skarppi. Tärkeitä asioita nämä!
Ai kamala! Mahdoit säikähtää! Mulle voisi käydä ihan samalla tavalla. Olen ihan käsi tällaisissa. Mutta jos omin silmin näen, mitä voi tapahtua, tulee melkoinen herätys.
Hupsista heijaa. Tämä postaus avasi tosiaan simmut. Olen nimittäin käyttänyt hotellien ja laivojen wifejä surutta ja ajatellut, että perusvirusturva auttaa. Nettipankkia en ole käyttänyt ulkomailla, enkä kyllä kirjoitellut mitään salasanoja minnekään, saatikka laittanut luottokorttitietoja play-kauppaan, mutta sekään ei ole riittävä turva. Huoh, mulla on puhelin ja liittymä vaihtumassa ensi viikolla, joten uuteen puhelimeen on kyllä hankittava astetta parempi turva. Niin että vastaus arvontakysymykseesi: Mieluiten surffailisin turvallisesti netissä Karibialla.
Joo, ei se ole riittävää. Jos olet ikinä mihinkään sellaiseen laittanut sähköpostisi käyttäjänimeksi, missä on luottokorttitietosi, voi käydä aika köpelösti. Onneksi ollaan pysytty suojaamattakin turvassa, mutta enää ei kannata kokeilla onnea.
Todella hienoa, että tällainenkin asia nostetaan kunnolla esille! Mä olen lähdössä reissaamaan New Yorkiin kuukauden kuluttua ja tällainen setti tulis kyllä todella käyttöön ja tarpeeseen 🙂
Minusta myös on tärkeää. Vähän mietin kyllä, miten matkablogin yleisö ottaa vastaan tällaista, mutta toisaalta liittyy matkustamiseen nykyään aika olennaisena osana. Harva on reissussa ilman nettiä.
Kiitos tästä tärkeästä infosta! Seuraavassa reissussa osaan jo surffailla turvallisemman netissä. Seuraava reissu on Tallinnaan ja haaveissa matka jonnekkin vähän kauemmas.
Jos sinulla on Soneran Sopiva-liittymä, voit onneksi Tallinnassa surffailla omalla netilläsi samaan hintaan, mutta jos ei ole, kannattaa tosiaan miettiä suojaamista.
Moikka, kiitos vinkeistäsi. Ryhdyn heti suojaushommiin. Seuraava reissu on Pariisiin ja Monneen puutarhaan, kevättä rinnassa😍
Minun kevätrintani myös pakottaa reissuun. Viikon päästä seuraava, kahden päästä sitä seuraava. Ja aion olla suojattuna!
Kiitos vinkeistä, tulevat tarpeeseen Jenkkilässä reissatessa. Kovin olen sinisilmäinen suomi-tyttö ollut. Huhhuh oikein!
Samalla tavalla vähän häpeillen myönsin omaa sinisilmäisyyttäni. Ja tieto lisää tuskaa, millaisia riskejä onkaan tullut ottaneeksi. 🙂
Skotlannissa. Vaikkakin seuraava reissu onkin keväiseen Barcelonaan
[…] altistut tietoturvariskille? Minä en, mutta onneksi luin Travellover-blogista jutun reissaajan tietoturvasta. Postaus kannattaa lukea – ja samalla voit osallistua myös […]
Kuubassa nettisurffailisin, mutta valitettavasti kukaan ei ole älynnyt lahjoittaa matkaa sinne. Olen Freedome-asiakas, joten voin kertoa ettei Netflixin USA:n sisältöä pääse enää katsomaan Freedomen avulla. Sen sijaan esim. Espanjan Netflix-sisältöä tällä hetkellä vielä pääsee katsomaan.
Kiva, että osasit täydentää juttuani Netflixin osalta.
Lahjamatka Kuubaan kelpaisi kyllä minullekin!
Voisitko lisätä juttuun linkkejä artikkeleihin, joissa noista aukoista ja hyökkäyksistä on lisätietoja. Mistä löytyy esim. mainitsemasi F-Securen demo, jossa näytetään Gmail-tilin kaappaus?
Vielä viitisen vuotta sitten sähköposti- ja Facebook-tilien kaappaus avoimissa verkoissa oli triviaalia, koska tyypillisesti vain sisäänkirjautuminen salattiin (https) ja sen jälkeen yhteys oli salaamaton. Sittemmin tietääkseni kaikki isoimmat palveluntarjoajat (mm. Google ja Facebook) ovat siirtyneet käyttämään salattua yhteyttä koko session ajan, mikä tekee kaappauksesta jo kertaluokkaa hankalampaa. En väitä että se olisi mahdotonta, mutta olisi kiva saada lisätietoja aiheesta.
Nyt väitteitä on hankala tarkistaa, minkä seurauksena artikkeli jää melko epämääräiseksi, viestittäen lähinnä “olet vaarassa, osta tuote joka pelastaa”.
Valitettavasti en videoinut demoa. Näin sen siis omin silmin, miten sähköpostiin kirjautuvan salasana napattiin, tilattiin verkkokauppaan uusi salasana ja alettiin ostella. Tietenkin tekijällä pitää olla taitoa, mutta rikollisilla usein on.
Kiitos Annika tästä postauksesta, mua harmitti tosissaan, kun en päässyt tuohon tilaisuuteen oppimaan itsekin vähän tietoturvan saloista (opittavaa varmasti olisi). Todella hyödyllinen homma! Juuri tällä hetkellä surffailisin ehkä mieluiten jossain paratiisirannoilla, vaikkapa Malediiveilla, keräämässä voimia kuukauden päästä alkavaan rykäisyyn, jonka aikana surffailisin Islannissa ja New Yorkissa! 🙂
Niin, pitkin kysyä, selvisikö sulle kumpi on New Yorkin -matkalla paras tapa: nostaa käteistä vai vaihtaa euroja etukäteen/NYC:ssa?
Kurssi oli aika hyvä, kun nostin Chasen automaatista. Kun ottaa kerralla enemmän, ei kertanostopalkkiota tartte maksaa montaa kertaa. Pankeissa en käynyt, mutta ainakin joissain vaihtopisteissä kurssi oli hirveän huono. Euroon nähden se on kyllä tietty koti huono joka taoauksessa, siis koska dollari niin vahva.
Slovakiaan menen elokuussa ja siellä varmasti olisi hyvä selata nettiä turvallisesti. Androidille on olemassa myös tuollainen ohjelma:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.avast.android.mobilesecurity
Tätä kirjoitettaessa se ei suojaa wifiä, mutta varoittaa kuitenkin, mikäli se on hieman epäilyttävä. Itselläni saattaa puhelin vaihtua alkukesästä Androidiin ja toiveissani olisi tosiaankin tuo Freedome. Mitä olen tuttaviltani kuullut, niin on luotettava ja voi surffailla turvallisesti. Koskaan kun tosiaankaan ei tiedä, milloin vahingossa päätyy rikollisten Wlaniin.
Siitä Freedome on hyvä, että se käy kaikkiin kolmeen yleisimpään järkestelmään ja kaikenlaisiin laitteisiin.
Tuota on kyllä tullut mietittyä mutta olen pyyhkinyt useimmiten asian vain suosiolla mielestäni, kun se on vasta reissun päällä osunut mieleen.
Matkatarjouksista Costa Brava Barcelonapäivän mahdollisuudella on nyt päällimmäisenä mielessä, siellä surffailisin mielelläni turvallisesti. 🙂
Kaikenlaista kuulee tapahtuneen, mutta eihän mun tileille kukaan hakkeroi, enhän minä ole mitenkään kiinnostava. Paitsi luottokorttini. Sen kun oppisi muistamaan, muistaisi myös tietoturvan. Itsekin vasta opettelen.
Tämä on hyödyllinen aihe!
monenlaisia hakkereita sun muita riittää todella paljon somessa, olen huomannut sen. Epäilen myös että pari “tuttua” ovat niitä. itsehän siis lopetin jo Fb:n käytön joku 4 vuotta sitten, koska se ei tuntunut miltään osin enää turvalliselta tai kannattavalta. Epäilen jopa että joku mainostaja saattaa olla fbssä mahdollisesti töissä ja sitä kautta sitten hakkeroi tilejäni. Ainakin yksi tietty mediatalo on sellainen että palkkaa moderaattoriksi myös hakkerin/hakkereita ja en enää käytä mitään sivuja jotka liittyvät siihen. Aivan aluksi kun tein fb tunnukset niin meni jonkun aikaa kunnes minulta alettiin vaatia passista kuvaa sun muuta että olisi pitänyt antaa henk.tiedot ja profiilini suljettiin syyttä suotta. Ei tehnyt mieli lähetellä passitietoja kenelle lie vain siksi että saisi luvan käyttää Fbtä, niin avasin sitten uuden tilin. Jossain vaiheessa huomasin että joku kävi lisäämässä turkkilaista tekstiä Fb seinälleni, vaikka en tuntenut ketään turkkilaisia henkilöitä edes. Ymmärräsin että fb profiilini oli jälleen hakkeroitu, mutta pidin sitä vielä hetken ja tarkkailin tilannetta. Huomasin muitakin outoja juttuja kuten sivun/sivujen hyppimistä ja myös julkisesti aikaisemmin netissä näkynyt mail.comin sähköpostini hakkeroitiin. Tämän kaiken seurauksena olen huomannut että hakkeroiminen on todella helppoa, aivan liian helppoa. Siitä lähtien olen käyttänyt vain sähköposteja (sun muita) joista näkee mistä on kirjauduttu, että tiedän kuka on asialla. En enää viitsi edes pitää kaikkia kuviani julkisina hakkereiden takia. Hakkeroiminen ja nettirikoksethan ovat myös oikeita rikoksia, eli muistuttaisin että niistä saa tehdä poliisille rikosilmoituksen ja antaa kaikki tutkittavaksi jos kokee häirintää. Hakkerit myös ilmeisesti luulevat ihmisiä tyhmiksi, vaikka aika pian hakkeroimisesta jää kiinni. Siitä voi saada tuomiot.
Voi ei! Sulle käynyt tosi kurjasti! Juu ei tosiaan Facebook vaadi passikopioita tai pankkitunnuksia, vaan huijarin kynsiin olet tainnut joutua.
Tässäpä on asiaa. Pitää heti syventyä. Seuraava reissu on huhtikuun puolivälistä n. 2 kk eteenpäin matkakohteena maat Suomesta Etelä-Espanjaan ja takaisin as.autolla. Ilmaista ja maksullista nettiä käytetään. Tietoturva on tainnu olla aika lailla retuperällä meidänkin reissuilla… 🙁
Tuollaisella reissulla tulee epäilemättä liityttyä verkkoon jos toiseenkin. Tietoturva kuntoon, ettei tule ikäviä yllätyksiä!
Minulla on ollut aika totaalinen tietoturva, kun laitteet eivät ole toimineet laisinkaan… paitsi hostellin ilmainen wifi. Joo, olen ajatellut tietoturvaa noin sekunnin murto-osan ennen kuin käytän sitä ilmaista wifiä. Mun kotikoneeni on suojattu, mutta kännykkä ei ole.
Seuraavaksi minä haluaisin käyttää hyvää tietoturvaa varmasti Eestissä.
Ihan paras tietosuoja tosiaan on, jos ei käytä laitteita lainkaan. 😀
Hankin Freedomen jokin aika sitten, ja ihan hirvittää miten surutta sitä on aiemmin käyttänyt yleisiä wi-fi-verkkoja siellä täällä! SAFE onkin ihan uusi tuttavuus, pitääkin tutustua ennen Espanjan matkaa.
SAFE on tietoturvaohjelma, joka estää viruksia ja muita haittaohjelmia. Eli se suojaa konetta, Freedome tietoja, noin karkeasti. Ja muuten ihan sama juttu: olen käyttänyt verkkoja tajuamatta yhtään, mikä riski niissä voisi olla!
Pääsiäisen aikaan olemme Algeriassa ja vapun aikaan Pohjois-Koreassa, Kiinassa ja Etelä-Koreassa. Verkoissa olisi kiva hiukan käväistä matkojen aikana.
Onpa mielenkiintoisia kohteita. Algeriasta ja Etelä-Koreasta olen tykännyt,
Kiinastakin paikoin. Mutta kerrothan Pohjois-Korean jälkeen, pääsikö siellä nettiin? Freedome saattaa auttaa, mutta en tiiä. Mielenkiintoista!
Tärkeä ja hyödyllinen postaus todellakin. Nyt surffailen kotisoffalla ja haikailen Islantiin.
Toivottavasti surffailet turvallisesti. 🙂
Juuri nyt tahtoisin surffailla Ranskassa erään miehen luona 😀
Ehkä miehellä on suljettu, oma verkko, mutta ehkä illallisella, kun herraseura käy puuteroimassa, haluat postata Faceen ihanat ruokakuvat. Silloin on Freedome taas tarpeen. 🙂
Tällä hetkellä surffailisin mieluusti vaikkapa Espanjassa tai Thaimaassa.. Tärkeää infoa tässä postauksessa! 🙂
Kunpa olisikin jossain lämpimässä nyt surffailemassa. Suojatusti tietenkin.
Poikaystäväni on puhunut mulle tästä aiheesta jo varmaan vuoden päivät, mutten ole vieläkään hankkinut Freedomea itselleni… Olisi hyödyllinen niin täällä Lontoossa kuin myös reissun päällä. 🙂
Minä en tiennyt aikaisemmin Freedomesta kuin sen, että voi päästä joillekin sivustoille paikoista, joista ei muuten pääsisi, siis vaikka omaan blogiin Kiinasta (taannoin en päässyt). En tajunnut kaikkia noita rikollisuuden mahdolisuuksia ollenkaan.
Tuon turvallisuuden lisäksi VPN tuo tullessaan vaikka mitä kivaa. Itse kattelen https://vpn-suomi.fi/ sivustolta, mitä kaikkea sillä voi suoratoistoina katsella. Tosiaan tuo Netflix USA:n valikoima aukeaa napin painalluksella, siis yhdistämällä jenkkilään. Ei toisin toimi Freedomella, niin kuin ei useat muutkaan suoratoistot, siksi vaihdoin F-Securesta pois ja nyt toimii kaikki.
Mielenkiintoista. Olen itse näissä tekniikkajutuissa tosi tumpelo. 🙂 Jonkun kuulin löytäneen hotellin paljon halvemmalla, kun kirjasi olevansa jossain ihan muualla kuin Suomessa, mutta minä en siinä onnistunut. Pitääkin joskus leikkiä sillä uudelleen.