Type and press Enter.

Praha silloin, kun noitakaksoset valtasivat sen

Kolme päivää ennen Prahan-matkaani ystäväni laittoi viestin, että voisin ottaa uikkarit mukaan. On niin lämmin, että jos vaikka aurinkoa terassilla. Seuraavana päivänä alkoi tulla toisenlaisia ohjeita: ota pitkä musta hame. ”Minulla ei ole. Kävisikö ihan vain mustat farkut ja musta trenssi?” yritin. Vasta sitten kuulin selityksen: huhtikuun viimeinen päivä vietetään Tšekissä noitien yötä. Ei siitä ihan farkuilla selvittäisi. Edellisen kerran olen ollut noitahommissa alakouluikäisenä, kun olimme ystäväni kanssa virpomassa Turussa. Oli keksittävä jotain muuta. Onneksi on pilailukaupat. Siitä se sitten lähti. Noitakaksoset valloittivat Prahan.

Tiedätkö, miltä tuntuu, kun erottuu joukosta? Siis ihan kertakaikkiaan erottuu? Sama tunne minulla on ollut viimeksi Kiinassa. Paikkakunnilla, joilla on vain vähän turisteja, fiilis on kuin supertähdellä, jota kaikki tuijottavat. Toiseen potenssiin huomio herää, kun kulkee 40-senttinen tötteröhattu päässä Prahan kaduilla eikä juuri kukaan muu ole pukeutunut illan teeman mukaisesti. En tiedä, kuinka monessa turistikuvassa olemme. Kymmenen kohdalla lopetin laskemisen, kuinka moneen ryhmäkuvaan meitä pyydettiin. Kauempaa kuvaajia oli moninkertaisesti. Toisaalta tiedän, että aika monen olisi tehnyt mieli olla meidän kaltaisia, mutta syystä tai kolmannesta he eivät sitä tehneet. Turistit eivät ole luultavasti edes kuulleet noitien yöstä, ja paikalliset – niin, en tiedä miksi näimme vain pari noita-asuista aikuista, joitain kymmeniä lapsia.

Witches' Night Prague

Witches' Night Prague

Witches' Night Prague

Witches' Night Prague

Witches' Night Prague

Untitled

Noitien yön juhlintaa on puistoissa kaikkialla Tšekissä, ja pienemmillä paikkakunnilla aikuisetkin osallistuvat enemmän. Puiston koosta riippuen bileet ovat erilaisia. Kaikkialla on vähän jotain syötävää ja juotavaa saatavilla, suurimmissa ja on myös musiikkia. Kaikkialla on myös erikokoisia kokkoja, joissa poltetaan myös noita. Taisi olla meidän onnemme, että tänä vuonna Prahassa kokkojen sytyttäminen kiellettiin sääolojen vuoksi (luultavasti liian kuivaa). No ei. Kyllä noidat oli omasta takaa. Noitakaksoset olisi kai säästetty.

Aloitimme pikkupaikkakunnalta läheltä Prahaa. Ystäväni poika pelaa siellä jalkapalloa. Meno oli aika pienimuotoista, jotenkin vähän hiljaista. Koska pienellä paikkakunnalla vieraat herättävät huomiota, arvannet, että me herätimme sitä monin verroin. Ehkä myös siksi, että ajelimme ikkunat auki ja luukutimme ainoaa noita-aiheista biisiä, jonka ystäväni tietää. Kokeiltiin myös Känkkäränkkää, mutta se ei oikein toiminut.

Prahan suurin noitien yön juhla on Ladronka-nimisessä puistossa. Siellä oli bändi, hurjasti porukkaa, ruokakojuja. Aikalailla meno vaikutti suomalaisilta festareilta. Innostuimme jo paloauton läsnäolosta, että josko kuitenkin kokko, mutta ei. Noita sai säilyttää muotonsa seuraavaan vuoteen. Kun kuulin, että keskustassa on myös oma juhlansa, alkoi maanittelu. Haluan. Eikö voitaisi mennä? ”Unelmani on aina ollut kulkea noitana Prahan keskustassa”, hän sanoi ironisesti mutta ei kieltäytynyt.

Witches' Night Prague

Witches' Night Prague

Witches' Night Prague

Witches' Night Prague

Witches' Night Prague

Ilta pimeni. Keskustan tunnelma oli jotenkin aika maaginen. Toki siihen vaikutti ehkä eniten oma noitafiilis. Keskustassa oli tietenkin liikkeellä paljon turisteja, jotka eivät edes tienneet noitien yöstä. Ihan vähän saattoi tulla yllätyksenä noitakaksoset… Ja kun kerran vauhtiin pääsimme, johan päädyimme Kaarlen sillallekin. Entä mitä tekevät noidat, kun tulee nälkä? Ystäväni selvästi alkoi saada tarpeekseen. Hän ei halunnut ravintolaan näissä vermeissä. Ei kai siitä oikein syyttääkään voi. Päädyimme hakemaan iltapalaa ravintolasta, jossa olimme viettäneet edellisen illan. ”Odotan autossa. Mene sinä. Olet turisti, minä asun täällä ja haluan käydä tässä ravintolassa myöhemminkin”, hän sanoi. Mikäs siinä. Suomalainen noita Prahassa, ranskalaisessa viinibaarissa, yksin. Onpahan taas jotain, mitä muistella sitten joskus vanhana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

24 comments

 1. Ihania kuvia! Olen aina tykännyt noidista. Eniten kyllä puhuttelee kuva noitanaisesta katselemassa joenrannalta kohti kaupunkia. Siinä selvästi punotaan juonia kaupungin päänmenoksi, kuten kunnon noidan kuuluukin 😁😁😁

  1. Kiitos. Oli kyllä ihan superhauskaa irrotella tällä tavalla. Praha kuitenkin säästyi pahemmalta kaaokselta. Ihan kilttejä noitia oltiin.

 2. Mahtavaa heittäytymistä!! 😀

  1. Olisi tietty ollut kivempi, jos noitavermeissä olisi ollut kaikki muutkin, mutta näin oli ainakin huomio taattu! 😀

 3. Mä haluan oikeesti nyt just Prahaan ja tänne noitien yöhön! 😀 Niin hauska, vaikka kaikki nyt ei ollut noidaksi pukeutunutkaan! Tästä sais jonkun hauskan reissun kaverien kesken. Hitsi, miten hyvä mieli voi yhdestä postauksesta tulla. Hauskaa voi pitää niin monella tapaa!

  1. Ihan nyt just jos lähdet, voit noitana erottua vielä meitäkin enemmän. Mutta ensi vappuna taas! Huhtikuun viimeinen on noitien yö. Oikeassa seurassa voi todellakin pitää hauskaa vaikka millä tavalla. Ja vieläpä ihan selvin päin. Ei noitahommissa tarvita edes viiniä. 🙂

 4. (Noita)hatunnosto heittäytymisestä ja erilaisesta Prahaa käsittelevästä blogipostauksesta! Selvisikö sinulle missään vaiheessa, että miksi pukeutujia oli niin vähän?

  1. Bloggaajatutut taannoin keskustelivat, että ovat kyllästyneet aina samanlaisena toistuviin kaupunkipostauksiin. Ainakin toin jotain vähän erilaista kulmaa Prahaan. 🙂 Ei oikeastaan selvinnyt. Kai kyse on vain yleisestä viitsimisestä. Ehkä kaikilla ei ole samaa unelmaa kulkea Prahan keskustassa noidaksi pukeutuneena. 😀 Mutta väitän, että meillä oli moninverroin hauskempaa kuin suurimmalla osalla muista!

 5. Mahtava postaus ja esimerkillistä heittäytymistä! Kaikkien pitäisi kokeilla jotakin vastaavaa. Miten vapauttavaa onkaan ottaa hetkeksi jokin muu rooli ja heilua vaikkapa juuri noitana Prahassa. Meidän ystäväpiirissä järjestetään joka vappu naamiaiset eri teemalla ja vaikka se voi kuulostaa jonkun mielestä lapselliselta, on hauskaa miten kaikki heittäytyvät rooleihinsa ja panostavat asuihinsa. Itseään ei pidä ottaa turhan vakavasti. 🙂

  1. No niin pitäsii! Vähän relata. Mutta tuntuu, että heittäytyminen tarkoittaa monelle kontrollista luopumista. Mutta miksi pitäisi olla koko ajan hillitty ja hallittu? Nuo teidän jokavuotiset vappubileet ovat epäilemättä superhauskat! Minullakin on tulossa vielä toukokuussa yhdet juhlat, jossa teemana tv-sarjan tai elokuvan hahmo. Siellä en olla noitana, mutta idea on muhinot jo sitäkin varten.

 6. Hienoa ettei elämää oteta niin tosissaan, vaan otetaan kaikki ilo irti! Toivottavasti muutkin uskaltaisi joskus hellittää ja nauttia. 🙂

  1. Mehän otettiin nimeomaan tosissaan: jos on noitien yö, silloin ollaan noitina eikä himmailla jossain kesämekossa. 😀

 7. Heittäytyminen on parasta! Ihmiset ovat valitettavasti laiskoja pukeutumaan teemajuhliin. Olen samaa mieltä, että ne jotka heittäytyvät omaavat hauskemman illan kuin muut. Hienoa, että teiltä löytyi viitseliäisyyttä 🙂

  1. Loppujen lopuksi viitseliäisyytta ei edes kummemmin tarvittu: puvut sai kokonaisena settinä 30 eurolla pilailukaupasta, ja muutamalla eurolla ostettiin meikkejä, joilla ystäväni sitten suti koko naamansakin. 😀 Suurin homma oli hiusten kihartaminen, mutta kai noita voisi suoratukkainenkin olla. 🙂

 8. Oi, tälläisestä tapahtumasta en tietänytkään. Olisi mahtavaa pukeutua noidaksi, yleensäkin tykkään pukeutumisesta naamiaisasuihin. 🙂

  1. En minäkään ollut kuullut, ennen kuin ystäväni kertoi. Mutta ei ole ollenkaan poissuljettua, ettenkö osallistuisi uudelleen. Meillä oli superhauskaa.

 9. Tälläinen heittäytyminen ja hetkessä eläminen on ihan parasta! Tyylikkäitä noitanaisia olitte! 🙂

  1. Kyllä vain oltiin! Ja meillä oli superhauskaa.

 10. Rohkeita mimmejä! Uskon että ensi vuonna siellä on useampi noita liikenteessä! Itse olisin tuntenut oloni varmasti yhtä kiusalliseksi, kuin nuorena naamiaisissa… Ihanaa että nykyään on noita kauppoja mistä saa edullisesti upeita pukuja teemaan kuin teemaan!

  1. Minä tykkään heittäytyä ja tehdä hulluja asioista, ainakin jos on samanlaista seuraa. Oikeastaan huomion keskipisteenä oleminen tuntui tosi hyvältä. 🙂 Mutta ymmärrän kyllä, että tilanne olisi monelle muulle voinut olla tosi kiusallinen. Olla nyt lähes ainoana tötteröhattu päässä suurkaupungin keskustassa. 🙂

 11. Tää oli ihan mahtava!:D Ja samalla lukiessani en voi muuta kuin kiitellä yksin reissaamista – miten upeita ihmisiä ympäri maailmaa saattaakaan tavata, ja joidenkin kanssa ystävyys vain säilyy välimatkasta huolimatta. Onneksi teillä on vain lyhyt Euroopan sisäinen lento välissä – toista on lähteä tuosta noin vain Australiaan ystävien luokse. 🙁

  1. Tuo on niin totta. Mielelläni olen reissussa yksin, mutta kun antaa mahdollisuuden kohtaamisille, voi todella tavata ihmisiä, jotka jäävät elämään. Toisaalta sekään ei haittaa, jos vietetään mukavaa aikaa yhdessä ja jatketaan omille teille eikä pysyvämpää sidettä synny. Mutta olen kyllä iloinen, että välimatka on näin kohtuullinen. Olisivat noitakaksoset kyllä jääneet muuten syntymättä.

 12. Tässä oli kyllä sitten hieman erilainen tarina ja oiva osoitus siitä, kuinka jonkun paikallisen tapahtuman voi ottaa kunnolla haltuun! Voin vain kuvitella, kuinka ihmeissään porukka on teidän liikkeitä seurannut 😀

  1. No vähän erilainen joo… Mutta jos olisin itse ollut tuolla normivaatteissa ja nähnyt edes muutaman noidan, olisin harmitellut, että noidilla takuulla hauskempaa kuin muilla. Ja meillähän oli!