Poznań 9 euroa! Mitä ihmettä? Meno-paluu alle kympillä! Järjetöntä… Mutta missä on Poznań? Olisiko se kiva? Kuulostaa Puolalta. On Puolassa. Onko siellä jotain? Miksi sinne pitäisi mennä? Pikku-Krakovaksi sanottiin jossain. Mutta Krakovahan oli tosi kiva. Joulumarkkinat? Kyllä. Kiva vanha kaupunki? Kyllä. Sinne siis. Suunnilleen tällaisen keskustelun kävin itseni kanssa. Maksoin kuitenkin reilut 50 euroa, jotta sain lentolaukun mukaan. Halvimpaan lippuun sisältyy vain pieni laukku, joka pidetään edessä olevan penkin alla. Kyllä minä joskus vielä sitäkin kokeilen.
EDIT: Enää suoria lentoja ei ole. Olivat hyvin lyhytaikainen kokeilu. Silti Poznan on vierailemisen arvoinen.
Minulla oli heti aamulla opas näyttämässä vähän kaupunkia (*). Kävimme lyhyen keskustelun, mitä haluaisin: paikallista elämää, mahdollisesti vanhan kaupungin ulkopuolella, koska siellä pyörin kuitenkin itsekin, onhan hotellikin siellä. Niinpä hyppäsimme ratikkaan numero 13 ihan Puro hotellin kulmalta. (Lippuja myydään automaatissa pysäkeillä.) Pois jäimme Most teatralny -pysäkillä. Suunnilleen niiltä paikkein alkaa Jeźyce-niminen kaupunginosa. Jeźyce oli vielä parikymmentä vuotta sitten alue, jossa vähimmillään pääsi eroon arvoesineistä, pahimmillaan myös terveydestä. Mutta nykyään tämä pahamaineinen alue on kaupungin coolein.
Kaupunginosassa on paljon suuria asuntoja. Ikäihmiset alkoivat kypsyä ikävyyksiin ja alkoivat vuokrata asuntojaan opiskelijoille solutyyppisesti. Samoihin aikoihin Puolan EU-jäsenyyden myötä Poznańiin alkoi avautua työpaikkoja niillekin, jotka olivat turhautuneisuuttaan tehneet pahaa Jeźycen kaduilla. Jeźycestä alkoi kehittyä se, mitä se on nyt, ja koko Poznańin seutu alkoi kehittyä muuta Puolaa nopeammin. Nyt täällä on työttömyysprosentti alle 2, yli kymmenen yliopistoa, yli satatuhatta opiskelijaa ja varsin liberaali ilmapiiri. Sanotaan, että poznańilaiset ovat kuin saksalaiset: jämptejä, työteliäitä, yritteliäitä. Katolilaisuus on valtauskonto koko maassa, mutta täällä uskonnon harjoittajia on vähemmän. Myös LGBT-yhteisö on vahvempi kuin muualla Puolassa. On ihan ok laittaa sateenkaarilippu esille tai baarin ovenpieleen maininta LGBT friendly.
Poznań ei elä turismista. Itseasiassa turisteja on varsin vähän, mutta koko ajan enemmän, kun suoria lentoreittejä avataan ympäri Eurooppaa. Kiinnostavaa oli, kun paikallinenkin sanoi, että varsinaisia turistiravintoloita ei ole, vaan vanhan torin upeissa rakennuksissakin olevat ravintolat ovat nekin ihan tavallisia ja paikalliset käyvät niissä, koska ne ovat hyviä.
Mutta mennään vielä takaisin Jeźyceen. Sen sydämessä on joka päivä tori, kuten on monessa muussakin Poznańin kaupunginosassa. Kaupunki on nykymuodossaan saksalaisten rakentama, ja torit kuuluvat saksalaiseen kaupunkiarkkitehtuuriin. Torille tulee paikallisia viljelijöitä myymään tuotteitaan. Todellista lähiruokaa siis. Nyt on kurpitsa-aika. Elokuussa oli sieniaika. Vuoden kierto näkyy aina myös torilla. Lihakaupan edessä oli jono. Vielä pidempi oli paikkaan, joka myy erilaisia lisäkeraasteita. ”Raastepöydästä voi aloittaa.” Tuli niin mieleen suomalainen rossomeininki. Mutta siis näillä main syödään paljon kasviksia ja juureksia. Vaatteet kuuluvat myös torien valikoimaan. Oppaani oli yliopistossa opiskellut moderni kaveri. Puhuimme avoimesti kaikesta uskonnosta politiikkaan. Niinpä oli helppo myös havainnoida ihmisiä: vanhemmat sukupolvet suosivat edelleen juuri torien sovietstylepukimia, mutta nuoremmat näyttävät ihan siltä kuin mekin. Minusta tämä on pelkästään ihanaa. Rakastan omaleimaisuutta.
Jeźyce on mieletön ravintolakeskittymä. Siellä on noin 70 erilaista ravintolaa, ja keittiöitä on niin ympäri maailmaa kuin vain mahdollista. Oppaani ehdoton suosikki oli modernia puolalaista ruokaa tarjoava Modra (“Jos haluaisin ihan perinteistä ruokaa, menisin isoäidin luo.”) ja kahviloista Modran vieressä oleva Brisman Kawowy bar. Ne ovat pieniä omistajavetoisia paikkoja, joissa kaikesta paistaa omistajan intohimo lajiin.
Jeźycessä on joitain Saksan vallan aikaisia ristikkotaloja. Valtavat, upeat talot ovat entisiä tilallisten residenssejä. Nyttemmin ne ovat jääneet keskelle kaupunkia. Muutama art nuveau -katu on upea. Taloista osa on hoidettu, osan parhaat ajat ovat kaukana takana. Sisäpihat ovat aika rähjäisiä. Pihoilla on erikoisuutena kissataloja. Asukkaat pitävät karvaisista kavereista huolta. Vanhat ei saa pelata futista -kyltit saivat oppaani hetkeksi nostalgian valtaan: hän kertoi, miten jalkapalloa kuitenkin pelattiin ja aina välillä juostiin karkuun, kun ikkunaan ilmaantui kiukkuinen naapuri.
Turistin näkökulmasta Poznań on enimmäkseen sama kuin vanha kaupunki (Stare miasto). Ei lyhyellä viikonloppulomalla kai helposti tule kovin kauas lähdettyä. Vanha kauppatori (Stary rynek) on ihana. Se on kertakaikkiaan aivan valtavan kaunis. Sitä reunustavat vanhat talot ovat värikkäitä ja kuvauksellisia. Teki mieli vain kiertää toria ja ihailla sen rakennuksia. Toinen maailmansota ilmeisesti tuhosi paljon. Jossain sanottiin, että 90 prosenttia, jossain että noin puolet. Keskellä toria seisoo vaikuttava renessanssityylinen kaupungintalo (löytyy kartasta nimellä Museum of the History of the City of Poznań).
Joka päivä vähän ennen kello 12:ta sen viereen kerääntyy paljon ihmisiä, koska aina puolilta päivin kellon yläpuolelta luukuista tulee esille kaksi vuohifiguuria, jotka taistelevat 12 kertaa. Samaan aikaan tornin pervekkeelle tulee tyyppi soittamaan saksofonia. Minulla oli onnea päästä katsomaan tätä pientä näytelmää vastapäisen talon kolmannen kerroksen ikkunasta. (Siinä talossa on muuten yksi Puolan parhaiksi arvioiduista museoista: Poznań Croissant Museum. Museo on interaktiivinen. Siellä opetellaan, miten tehdään EU-suojan saaneita perinteisiä croissantteja. Niitä ei tehdä missään muualla kuin Poznańissa. Museoon on aina jonoa, ja englanninkielinen opastus on kello 14.)
Koska Puola on vahvasti katolinen, halusin vierailla myös edes yhdessä kirkossa. Torin kulmalta lähtevällä kadulla on vaaleanpunainen Basilica of Our Lady of Perpetual Help, Mary Magdalene and St. Stanislaus. Ilmeisesti minulla on ollut kirkkovajausta, koska viihdyin siellä pitkään. Toisaalta se on aivan järjettömän upea. Ensivilkaisu ovelta jo kertoi, että kaunis on, mutta kun kiersin sivulaivojen kautta ja välillä käänsin silmät kohti kattoa, lähinnä vain huokailin. Kirkkoon liittyy myös suosittu legenda, jonka mukaan vaikeakulkuiselle urkuparvelle ilmaantuu aave, mustapukuinen nainen. Naisen kerrotaan lahjoittaneen suuren summan urkujen hankintaan 1870-luvulla, ja nyt hän vartioi urkuja.
Arkkitehtonisesti kiinnostava on myös Stary Browar, entisen panimon paikalle rakennettu ostari. Vaikka ei olisi kiinnostunut shoppailusta, rakennus itsessään on kiinnostava. Vanhan panimon rakennuksista on hyvin vähän jäljellä, mutta punatiilinen rakennus henkii sen tyyliä. Rakennuksessa on kuitenkin muuten paljon kierrätettyä, kuten vanhoja pannuja ja entisen panimonjohtajan Kiinasta tuomia esineitä. Rakennuttaja oli myös merkittävä taidemesenaatti, ja hänen tukemiensa taiteilijoiden teoksia on näytillä tiloissa. Liikkeiden lisäksi Stary Browarissa on ravintoloita, kuten kaikissa ostareissa. Food courtissa on perinteisesti pikaruokaa, mutta siellä on myös esimerkiksi TripAdvisorissa ykköseksi arvioitu japanilainen Matii Robata & Sushi, joka yksistään riittää syyksi matkustaa Poznańiin.
Poznań on yksi Puolan joulumarkkinakaupungeista, mutta sen markkinat ovat aika vaatimattomat verrattuna vaikka Wroclawin markkinoihin. Kojut myyvät enimmäkseen syötävää ja juotavaa. Joissain on jouluisia tavaroita. Lapsille on pari huvipuistolaitetta. Selvästi alueelle tullaan viettäämään aikaa ja se kuuluu osaksi jouluperinteitä. Ihan vielä tästä ei sisäinen antijouluihmiseni riemastunut, mutta kiva lisä tämäkin oli viikonloppuun.
Myönnän, että harmaa ja sateinen, vähän kolea sää ja muijan uuvuttanut marraskuu supistivat omaa reviiriäni. Kävin välillä hotellilla lepäilemässä ja lämmittelemässä (kun en arvannut aina baariinkaan mennä). Paljon uskon vielä jääneen näkemättä sellaistakin, mikä todella olisi kiinnostanut. Olen lukenut esimerkiksi kivasta Ostrów Tumskista (katedraalisaari) ja Srodcasta, joka on kuulemma söpö kaupunginosa. Näihin en ota näkemättä kantaa, mutta ehkä käyn ensi kerralla. Ei nimittäin ole ollenkaan poissuljettua, ettenkö voisi mennä toistekin. Poznań on edullinen ja erityisen herkullinen kaupunki (sen ravintolatarjonta!!).
Lue lisää: Poznań – syö, juo ja nuku. Travelloverin testatut vinkit
* Oppaan järjesti POZnan.travel
10 comments
Ihan muutama päivä sitten katselin Helsinki-Vantaan monitorista lähteviä ja totesin, että jaa, Poznań, varmaan Puolassa, oliskohan siellä jotain. Nytpä tuli hyvä vastaus, ja onhan siellä!
Harmi, kun Ryanin aikataulut vaan usein on niin huonoja. Tulee turhia hotelliöitä, joihin se edullisuus sitten ainakin osittain sulaa. Bergamoon oli ihan ok aikataulut jopa, mutta vielä en ole varannut.
Millaisia rajoituksia Puolassa oli? Varmaan sinne EU:n koronapassilla pääsee, mutta oliko maskipakkoa sisätiloissa, oliko rajoituksia ravintoloiden ym. suhteen, tarvitsiko sitä passia perilläkin?
Totta, lentoajat olivat vähän kököt. Toisaalta viidelläkympillä saa kolmen tähden hotellin, noin 70 eurolla laadukkaan. Vielä kun eläminen on suomalaiselle tosi edullista, sanoisin, että kokonaisuutena on mahdollista hyvinkin säästöhenkiseen matkailuun.
Sisätiloissa pitää käyttää maskia, mutta esim. koronapassia ei kysytty kuin Helsingissä lähtiessä. Puolaan mennessä pitää myös täyttää kaavake, mutta siinä kysytään lähinnä vain yöpymispaikkaa. Jos kerran olet ollut Italiassa ja täyttänyt sinne lomakkeen, tämä on todella iisi siihen verrattuna.
Heh, no suorastaan varsin naurettavan hintaiset lennot. Pitäisi ehkä itsekin alkaa katselemaan noita lentodiilejä, koska tuo 50 euroakaan ei ole käytännössä mitään, saati sitten se 9 euroa. Suomesta lennettäessä tuo lentoaikakin olisi tosiaan miellyttävän lyhyt… Kivalta näyttävä kaupunki. Jotenkin olin ajatellut, että turisteja olisi ollut enemmänkin.
Poznan on harvinaisen turistiton kaupunki. Lennoillakin suurin osa oli puolalaisia. Lentoaika oli reilusti alle kaksi tuntia molempiin suuntiin. Juuri mainio lyhyelle pikkulomalle.
Onkohan suorat lennot loppuneet kun en löytänyt enää mistään?
Taisivat loppua yhtä nopeasti kuin alkoivat. Harmi homma!
Kävikö tuolla monessa paikassa kortti vai kannattaako nostaa/vaihtaa paikallista valuuttaa?
Kortti käy Puolassa tosi hyvin. Torilla ja jossain ihan pikkupaikoissa voi edelleen tarvita käteistä, mutta enimmäkseen kaupat ja ravintolat ottavat korttimaksun.
Terveisiä täältä Poznanista. Kyllä tämä ehdottomasti matkan arvoinen on, varsinkin 16 euron lennoilla. Lento tänne oli ihan ajoissa. Tekemistä ei ehkä ihan valtavasti ole, mutta ihan riittävästi viikonlopuksi. Vanhankaupungin ja kävelykatujen lisäksi olen käynyt Palmiarniassa eli talvipuutarhassa, maksoi 12 zlotya. Näin sunnuntaina se oli vähän turhankin vilkas, arkena varmaan olisi rauhallisempaa.
Onpa Poznan nuori kaupunki! Lapsia on valtavan paljon joka paikassa, parikymppisiä samoin, vanhempaa väkeä ei juuri ollenkaan. Edullista on, ja hyvää ruokaa! Ukrainan lippuja näkyy melkeinpä enemmän kuin Puolan, mutta muuten naapurimaan sotatilanne ei näy täällä mitenkään.
Ihan mahtavaa, että lähdit. Lennot ovat niin järjettömän halvat, ettei todeksi usko. Tori oli osittain auki jo viime vuoden puolella. Mutta rakennukset niin upeita, että voisin viettää pari tuntia vain kiertämällä toria.