Type and press Enter.

Porto – Travelloverin viisi suosikkia

Porto on vähän kuin Lissabon siinä, että siellä ei ole huippunähtävyyksiä, mitään ehdottomasti pakko nähdä -kohteita, mutta silti itse kaupunki on aivan todella kiva hengailijalle. Olin itse kolme päivää ja neljä yötä ja lähtiessäni ajattelin, että hyvinhän tuonne vielä olisi jäänyt. Jos arvostat leppoisaa kaupunkilomailua, olemista ilman nähtävyyslistaa, Porto on luultavasti juuri sitä, mitä kaipaat. Tietenkään muutamassa päivässä en ehtinyt tutustua kuin Ribeiraan, vanhaan kaupunkiin, ja vähän joen rantamiin molemmilla puolilla Douroa, mutta kaikkialla on kauniita rakennuksia, kiinnostavia yksityiskohtia, kauppoja, ravintoloita, terasseja… Kaipaako hengailija muuta? 

Muutama kohde minulle kuitenkin jäi erityisesti mieleen. Olkoot ne Travelloverin Porto TOP5. Näiden ulkopuolelta ykkönen olisi kyllä ihan vain hengailu, josta kirjoitinkin jo täällä

Porto näkyy parhaiten kaapeliradalta ja vastarannalta

Näyttävimmät kuvat Portosta on otettu Dourojoen vastarannalta. Kaupunki ei kyllä ole todellisuudessa yhtä värikäs kuin noissa houkuttelevimmissa kuvissa, mutta näky rinteeseen kasvaneeseen kaupunkiin on kaunis. Niinpä kannattaa ylittää Dom Luisin silta ja katsoa kaupungin silhuettia rannalta tai ilmasta hyppäämällä kaapeliradan kyytiin. 

Kaapelirata ei vie joen yli vaan rannasta ylös sillan ylätasolle. Jos kiipeää vielä vähän matkaa, pääsee Mosteiro da Serra do Pilarille, mutta minä tyydyin maallisempiin nautintoihin ja kävin vain maisemia ihailemassa terassilla viinilasillisen äärellä. Vastarannalla joen varsi on vieri vieressä portviinitaloja ja viinibaareja, ja siellä oli myös kiva kauppahalli, jos haluaa vaikka helpon ja leppoisan lounaan. 

Porto

Porto

Porto

Porto

Clérigos-kirkon tornista näkee yli kaupungin

Barokkityylisen Clérigos kirkon torni näkyy Portossa melkeinpä kaikkialle. Kirkko on mäen päällä, ja kun sen torni vielä on 76-metrinen, pääsee 200 porrasta kapuamalla ihailemaan maisemaa yli kaupungin. Vitosen pääsymaksulla voi katsoa myös näyttelyn, jonka sivuutin itse. Ahtaanpaikankammoiselle en portaikkoa suosittele.    

Porto

Porto

Lello on ehkä maailman kaunein kirjakauppa

Ensimmäisenä päivänä näin pitkän jonon kiemurtelevan kadulla lähellä Clérigos-tornia. Vaikka olin kovin utelias, olin liian ujo kysyäkseni keneltäkään, mihin he jonottavat. Näytti, kuin kaikilla olisi ollut jokin kutsukortti. Kun myöhemmin lähdin etsimään maailman kauneimmaksi sanottua kirjakauppaa, huomasin olevani täsmälleen samassa paikassa. Kutsukortiksi luulemani oli pääsylippu. Lelloon pitää ostaa neljän euron lippu. Hinta hyvitetään ostoksista, jos sellaisia päätyy tekemään. 

Kannatti voittaa uteliasuus ja maksaa, vaikka ajatus pääsylipusta kauppaan olikin aika outo. Rakennus on ulkoapäin kaunis, mutta en mitenkään osannut ennakoida, kuinka upea se on sisältä. Aloin myös ymmärtää, miksi sinne pitää maksaa: meitä kameroinemme huitovia turisteja oli ihan liikaa, ja kuitenkin jotkut ihmiset ihan oikeasti haluavat tulla ostamaan kirjoja. 

Lello Book shop Porto

Lello Book shop Porto

Lello Book shop Porto

Lello Book shop Porto

Rautatieasemalla kannattaa käydä, vaikkei matkustaisi mihinkään

Kun menin asuntooni, minua vastassa ollut tyttö piirsi kartalle muutaman ympyrän kohteista, joista ehkä olisin kiinnostunut. Yksi niistä oli rautatieasema. Hän erikseen sanoi, että asemalla kannattaa käydä, vaikkei mihinkään olisi junalla menossa. Asema on vanhassa keskustassa, katedraalille johtavan mäen alapuolella. Uskoisin, että jokainen turisti väkisinkin kävelee sen ohi. Ulkoapäin rakennus ei ole mitenkään erityinen. Mutta kun astuin sisälle, ymmärsin, miksi siellä suositeltiin käymään.

Porto Railway Station

Porto Railway Station

Auringonlasku on kaunein Atlantin rannalla

Yritin vähän kysellä, missä olisivat Porton kauneimmat auringonlaskut. Ne kerrat, kun olin Douron rantamilla auringonlaskun aikaan, oli liikaa pilviä, ja toisaalta aurinko laski väärään suuntaan. Kuinka kaunista olisi ollut, jos aurinko olisi painunut Ribeiran taakse, mutta se oli kokonaan toisella puolella jokea. Sitä paitsi kaikki sanoivat parhaiden näkymien olevan Atlantin rannalla. 

Matka keskustasta ei ole pitkä. Muista julkisista liikennevälineistä en tiedä, mutta ainakin jokirannasta, minulle kätevästi melkeinpä suoraan asuntoni edestä, pääsi bussilla numero 500 suoraan rannalle. Lipun (1,95 euroa) sai ostettua kuljettajalta. En yhtään tiennyt, missä jäädä pois, mutta koska kello oli jo paljon ja aurinko jo tosi matalalla, jäin pois bussista heti, kun vaikutti, että rannalla ollaan. Oli tuuria mukana. Ainakin minusta tuntui, että Felgueiras majakka (Farol de Felgueiras) oli hyvä, ainakin valokuvauksellinen ja tunnelmallinen, kun aallot löivät majakkaa vasten ja nostivat melkoiset pärskeet laskevaa aurinkoa ihailevien päälle.

Sunset Porto

Sunset Porto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 comments

 1. UI mahtavaa kiitos!!

  1. Olepa hyvä!

 2. Aika ihanan oloinen paikka! Kirjakauppa kyllä varmasti oli pääsylippunsa arvoinen ja nuo aseman seinät voivat kyllä kiinnittää huomion niin, että unohtaa minne oli matkalla, jos siis päätyy ihailemaan niitä matkalla junaan. 🙂
  Auringonlaskukuvat ovat kyllä hyvin onnistuneita! Ihana paikka!

  1. Pelkäätkö, että jäisit vain aulaan ihailemaan seiniä? Oli ne kyllä nätit. Ja Lello oli todella kaunis. Vähän kuin jokin Harry Potter -fantasiamaailma mutta ei silti mauton ollenkaan, vaikka oli överi monella tavalla.

 3. RRRRRaaakkkkastan kirjakauppoja ja kirjastoja, joten tuo kirjakauppa <3! Aivan upea! Samoin rautatieasema ja auringonlasku näyttävät olevan uskomattomia. Ehkä Lissabon on kuitenkin ensimmäinen kohde, mutta Porto heti seuraavana perässä 🙂

  1. Aika monta syytä jo varata lennot ja pakata kamat Porton-matkalle, eikö? 🙂

 4. Tiiätkö, näiden sun juttujen ja kuvien jälkeen oon päättänyt, että tänä vuonna mä vielä Portoon lähden! Kiitos siis sulle inspiraatiosta murunen <3 Ja voi jestas tota kirjakauppaa, en oo ikinä nähnyt vastaavaa!!

  1. Kiva kuulla, että olen onnistunut välittämään fiiliksen Portosta. Minulle jäi melkoinen Portugali-polte. Jos en olisi varannut kesälle jo muuta, olisin palannut Atlantin rannoille pidemmäksi aikaa. Lupaan siis olla kateellinen, kun kerrot olevasi Portossa. 🙂

 5. Minulle on jäänyt mieleen Portosta tunnelmalliset kahvilat ja ravintolat, jotka olivat hyvin viileitä vielä huhtikuun alussa. Joen tuntumassa oli ihana istuskella aurinkoisena päivänä. Olisin voinut viettää siellä koko päivän fiilistellen.

  1. Monta päivää sain kulumaan Portossa ihan vain fiilistellen. Se on fiilistelyyn ihan mainio paikka. Mutta missä ihmeessä olen ollut, kun en ole tietääkseni nähnyt ihania kahviloita ollenkaan? :O

 6. Wau miten upea tuo viimeinen kuva! Multa löytyy tismalleen samanlainen kuva samasta paikasta ilman auringoslaskua eikä se näytä juuri miltään 😀 Clérigos-kirkon torniin jäi kapuamatta ja kirjakauppa tsekkaamatta mutta muuten hyvin samanlaisia stoppeja mekin teimme Porton reissulla. 🙂

  1. Kiitti! Auringonlaskussa moni paikka tosiaan näyttää aika paljon useammalta kuin muuten. Meri oli aika levoton ja löi majakkaan ja laituriin varsin voimalla. Sain minä ja kamerakin osansa, vaikka oltiin aika kaukana laiturin päästä. Vähän minä mietin, voiko kirjakauppa olla pääsymaksun arvoinen. Voi.