Type and press Enter.

Porto on pohjoisen Portugalin must see -kohde

Minulle Portugali on auringonpaistetta, kaakelipintaisia taloja, mukulakivisiä kapeita katuja. Se tuntuu iholla lämpimältä ja maistuu suussa vinho verdeltä. Se on vilkasta puheensorinaa ja iloisia ihmisiä. Portugalini on ehkä vähän rappioromantiikkaa mutta ehdottomasti kauneutta. Siksi tähän kuvaan ei sopinut ollenkaan se, että Porto haisee pissalle.

Vanhan kaupungin kujat ovat juuri sitä, mitä toivoin. Ne nousevat ylös rinnettä kapeina ja mukulakivisinä. Ikkunoissa kuivuu pyykki. Vaikka Douron rannassa paistaa aurinko, kujat ovat varjoisia. Kaikkialla voi kiinnittää huomiota yksityiskohtiin. Kun nostaa katseen ylös, näkee kauniita parvekkeita, uskonnollisia rakennelmia. Kun katsoo alas, huomaa, että sähkökaapitkaan eivät ole harmaita vaan kauniisti maalattuja usein ympäristöönsä täydellisesti sopivasti.

Porto

Porto

Porto

Porto

Porto

Porto

Porto

Porto

Porto

Ribeira, historiallinen keskusta ja joenranta, oli minun ehdoton suosikkini. Nämä alueet kuuluvat myös Unescon maailmanperintölistalle, kuten Douron laakso, jossa kävin ajelulla.  Aurinkoisena viikonloppuna kaikki jokirannan terassit olivat täynnä, mutta viikolla oli rauhallista. Vaikka Porto on suosittu turistikaupunki, helmikuu on vielä rauhallista. Turismi tekee täällä saman kuin monessa muussa suositussa kaupungissa: sijoittajat vuokraavat asuntojaan mieluummin kovempaan hintaan turisteille, mikä nostaa vuokria ja ajaa paikallisia kauemmas. Toisaalta turismi on tehnyt hyvääkin. Ribeira on ollut ei niin kauankaan aikaa sitten aika epämääräistä aluetta, iltaisin vähän vaarallistakin, mutta nyt se on herännyt henkiin ja siistiytynyt kuulemma ihan silmissä. Illalla oli hiljaista. Siksi koin oloni vähän turvattomaksi, mutta mitään varsinaisesti pelättävää ei minusta ollut. Turistikaudella luultavasti illatkin ovat vilkkaampia.

Porto

Porto

Porto

Yksi Porton tunnetuimpia maamerkkejä on Dom Luisin silta. Se hallitsee massiivisena jokimaisemaa. Joen pääsee ylittämään siltaa pitkin kahdella tasolla. Jos kävelet joen rantaa, pääset alatasolle, samalle, millä autot ajavat. Siinä ihan sillan kupeessa on muuten myös kiva terassi, vähän joen yllekin rakennettu. Jos ajattelet, että ylätasolta olisi kuitenkin kivemmat näköalat, ehkä koko Porto levittäytyisi silmien eteen sieltä, annan pikku vinkin: sillalle pääsee Ribeirasta, ehkä korkeimmalta kohdalta, katedraalin takaa. Funiculallakin pääsee ylös ihan siitä sillan pielestä, mutta riski on suuri, että käy niin kuin minulle: Kysyin ihan neuvoakin, että tästäkö mennään sillalle. Kyllä, juuri tästä. Ihmetytti siinä, miksi portaat viettävät vain alas…  Päädyin kyllä sillalle, ihan siihen mistä juuri funiculalla ylös nousin. Päätin sitten, että ylätaso ei varmaan ole minua varten…

Porton katedraali on valtava. Odotin sen olevan sisältä loistelias, kuten suurien kaupunkien katoliset katedraalit usein ovat. Ulkokuori hämäsi. Mutta kujat sen kupeessa olivat erityisen kiehtovia. Niissä oli jotain erityisen autenttista. Niillä ei myyty yhtään I ❤ Porto -tuotetta. Ne eivät selvästi olleet turisteille.

Porto

Porto

Porto

Porto

Ensimmäisenä päivänä Porto oli minulle se pissalta haiseva kaupunki. Kun olin huomaamattani kävellyt Ribeirasta ulos, olin keskustan kaduilla. Jossain soi korviavihlovasti varas-, palo- tai mikä lie hälytin. Sen ääntä ei päässyt karkuun. Mutta tämä oli sen ensimmäisen, huonosti nukutun yön ja nälkäisen aamun jälkeen. Kun muistin korvatulpat, alkoi koko Porto näyttäytyä ihan uudessa valossa. Se oli oikeastaan aika ihana!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

30 comments

 1. Jälleen kerran aivan ihania kuvia! Jotenkin Porto on piirtynyt miun mieleen vielä värikkäämpänä kuin näissä kuvissa, mutta ehkä ne mielikuvan luoneet kuvat olivat saaneet osansa photoshopista..?

  1. Tiedätkö, samaa mietin Portossa ollessani: ei tämä nyt ihan samalta näytä kuin kuvissa. Vastarannalta otetuissa kuvissa Portossa tosiaan on usein paljon väriä – ja sitten ovat nämä minun realistiset kuvani. Kummasti on kaupunkia väritetty digitaalisesti.

 2. Onpa Porto valoisan ja kirkkaan näköinen kevätauringossa! Minä muistan Portin loppusyksyn sateista, kun pudonneet lehdet pyörivät tuulen mukana pitkin katuja. Silloin Porto oli eläkuvamaisen melankolinen, harmaa mutta kaunis. Näin toisena vuodenaikana se näyttää paljon pirteämmältä.

  1. Jännä, kuinka paljon vuodenaika vaikuttaa. Tokihan sen huomaa kotipihallakin, mutta ei matkakohteista tule samalla tavalla ajatelleeksi.

 3. Olipa mukava lukea Portosta ja nähdä sieltä kuvia, kaupunki kun on itselleni ihan vieras. Ei ollut oikein edes mitään mielikuvaa siitä, mutta kivaltahan tuo kuulostaa. Mullekin Portugali on auringonpaistetta, kaakelipintaisia taloja ja kapeita katuja sekä rappioromanttista kauneutta. Mutta olen toistaiseksi käynyt vain Lissabonissa ja Sintrassa – Porto on ollut siitä reissusta lähtien haavelistalla, vaikka tosiaan en oikein edes tiennyt, millaista siellä mahdollisesti olisi.

  1. Mä niin ymmärrän tuon, että johonkin paikkaan voi haluta, vaikkei siitä oikeastaan tiedä mitään. Voi olla, että olen nähnyt yhden kuvan tai kuullut tarinan, mutta mitään kokonaiskuvaa ei ole. Porto on kiva. Jos tykkäät Lissabonista, uskon sinun pitävän myös Portosta.

 4. Onpa upeita vanhoja rakennuksia ja paljon kivoja yksityiskohtia. Portugali oli yhtenä vaihtoehtona loppukesän viikon mittaiselle matkallemme, mutta päädyttiin lopulta Kroatian Korculan saareen. Voisihan sitä tehdä vaikka jonkun vähän lyhyemmän parin päivän reissun Portugaliin joskus. Hyvin näyttää toimivan noin talviaikaankin!

  1. Lennot Portugaliin ovat aika pitkät. Siis noin niin kuin Euroopan kohteeksi. Siksi ihan viikonloppumatkalle ei ehkä kannata mennä, mutta toisaalta jokainen päivä Portugalia on parempi kuin ei yhtään päivää, että sen puolenhan voi mennä ihan milloin vain! 😀 Kroatia on ihana. Minulle Portugali maistuu paremmalta, mutta toisaalta olen juuri viimeksi sieltä tullut, että ehkä just nyt olen puolueellinen.

 5. Piti tehdä tänä keväänä Lissabon+Porto reissu, mutta homma kaatui lopulta siihen ettei saatu järkevän hintaisia lentoja ja lentoajatkin olivat aivan pöljiä. Menemme tällä kertaa siis Kreikkaan. Mutta Portugalissakin täytyy ehdottomasti kyllä käydä joku toinen kerta, sekä Lissabonista että Portosta olen kuullut kovasti kehuja.

  1. Lennot Portugaliin ovat Euroopan sisäisiksi hämmentävän kalliita. Lissabon ja Porto ovat ihania, mutta siellä on hurjan paljon muutakin kiinnostavaa. Minusta on tullut ihan fani. <3

 6. Voi miten kauniita taloja! Tiedän, että rakastaisin tuota kaupunkia. Mä niin haaveilen Portugalin kiertomatkasta ja nää sun ihanat postaukset vain lisäävät kuumetta 🙂

  1. Minullekin on tullut tunne, että pitäisi mennä Portugaliin pidemmäksi aikaa ja koluta sitä kunnolla. Senkin aika ehkä vielä joskus tulee. Kiva kuulla, että olet tykännyt Portugali-jutuistani. 🙂

 7. Portosta on jäänyt hyviä muistoja, tosi kaunis ja persoonallinen kaupunki. Jyrkkiä mäkiä, vanhoja raitiovaunuja, hyvää viiniä ja omaperäistä arkkitehtuuria. Tätä lukiessa ja kuvia katsellessa heräsi kaipuu palata takaisin, täytyypä miettiä mahtuisiko Portugali vaikka tämän vuoden ohjelmaan. Olisi kiinnostavaa käydä myös tutkimassa mitä löytyy Lissabonin ja Porton väliltä.

  1. Totta, Portosta etelään voisi olla vaikka mitä. Mitä lähdin enemmän itään ja pohjoiseen, Douron laaksoon ja Bragaan. Ihania paikkoja ainaki9n sillä suunnalla!

 8. Onpas kaunista ja ihan omanlaisensa näköistä!
  Portugaliin on kyllä vielä päästävä, täytyy ehdottomasti lueskella muutkin sun postaukset tuolta 🙂

  1. Pohjoinen Portugali yllätti todella positiivisesti. Kivaksi sen ajattelin toki, mutta Douron laaksoineen se oli ihastuttava. Eikä Porto suinkaan ole ainoa kiva kaupunki siellä. Bragaa voin suositella yhtä lämpimästi.

 9. Nyt vakuutuin entistä enemmän, että jos Portugaliin matkaan ja Lissaboniin, niin Portoon on ehdottomasti myös matkustettava. Olet upeasti vanginnut kameraan rosoista kaupunkia.

  1. Jollain tapaa Portosta jäi autenttisempi olo, vaikka Lissabon onkin minusta ihana. Ne yhdessä ja jokin pienempi paikka, vaikka Braga, kolmanneksi, niin syntyy jo aika hyvä kuva portugalilaisesta kaupunkielämästä.

 10. Portugaliin olen halunnut jo pitkään. Mikähän siinä on, ettei se meinaa toteutua millään, ehkä ollut vaikea löytää sopivia lentoja. Ja vielä kun olisi aikaa tarpeeksi, että ehtisi Lissabonin lisäksi tuonne Portoon, muutenkin olisi kiinnostavaa kierrellä maassa. Ehkä joskus, ehkä jo syksyllä. Kiinnostava tunnelma välittyy näistä kuvista, ja nuo kaakelit<3

  1. Kaupunkien välillä kulkee busseja ja junia. Matka on kolmisen tuntia. Että sen puoleen ne olisi helppo yhdistää. Lennot ovat aika kalliita, eikä lentovaihtoehtoja ole kovin hyviä. Juuri katselin, jos menisin takaisin. Kohtuuhintaisissa oli lento0aika vuorokauden. No juu ei.

 11. Itse tunnen vain Etelä-Espanjan lomarannalla ja Lissabonissa. Kerran oli jo Porton lennot varattu, mutta ne

  1. anteeksi, edellinen kommentti livahti ennen aikojaan. Eli: Itse olen ollut vain Etelä-Espanjan lomarannalla ja Lissabonissa. Kerran oli jo Porton lennot varattu, mutta ne jouduttiin ikävä kyllä perumaan. Portoon pääsisi melkein täältä Espanjasta jopa autoillen, joten uskon ja toivon, että matka ihanaan kaakeleiden ja värikkäiden yksityiskohtien Portoon vielä toteutuu. Sinun ihanat kuvasi kirvoittivat kyllä taas tutkimaan mahdollisuuksia Porton-matkaan. 🙂

  2. Ahaa, asut Espanjassa. No jo pelkästään siinä olisi hulluna koluttavaa. Mutta Portugali on kyllä ihastuttava. Viimeistään tällä matkalla maa teki minuun vaikutuksen. Lissaboniin olen ihastunut aikaisemmin.

 12. Blogeissa on ollut nyt paljon Portosta ja juttujen myötä on kaupunki alkanut kiinnostamaan. Portugalissa olen käynyt kerran ja Lissabonista tuli nähtyä pintaraapaisu. Kauniita kuvia! Herätit Porto-kuumeen 🙂

  1. Minä en vissiin ehdi kovin paljon blogeja seurailla, kun en ole Porto-juttuihin törmännyt. Mutta Porto on sen verran ihastuttava, että kyllä sitä kehtaa hehkuttaa laajalla rintamalla. Portossa ja Lissabonissa on paljon samaa. Oikeastaan Portoa halkova joki tuo ehkä eniten omaleimaisuutta kaupunkiin.

 13. Oi, Portoon olisi kyllä ihana päästä! Vaikka se ei olisikaan ihan niin värikäs kuin kuvissa, kyllä se näyttää ihanan viehättävältä sun kuvissa. 🙂 Mutta pissanhajua en osaisi tuonne kuvitella… 😀

  1. No sepä tosiaan pääsi yllättämään Ribeiran kapeilla kujilla. Portugalissa on aika paljon kadulla asuvia. Sosiaaliturva on olematon. En tiedä, olisiko tämä osittan syynä.

 14. Olipa ihania kuvia!

  1. Kiitos! Minusta ne antavat ainakin aika hyvän kuvan Portosta kaupunkina.

 15. […] Irtiottoja: Lissabon – matkakohteena vertaansa vaillaTravellover: Porto on pohjoisen Portugalin must see -kohde […]