Type and press Enter.

Pisté sai minut ihastumaan Meksikoon

Pisté oli ensikosketukseni aitoon Meksikoon. Tarkoitan tässä aidolla paikkaa, joka ei elä ihan pelkästään turismista tai jossa voin nähdä tavallista elämää (ja olen myös nähnyt). Olen käynyt Meksikossa muutaman  kerran osana erilaisia risteilyjä. Cozumel on Karibian-risteilyjen vakiosaari, ja ehkä juuri Cozumelin takia en ole kokenut paloa nähdä enempää. Panaman-risteilyllä näin pari rantaa Tyynenmeren puolella, ja ihan kivojahan nuo olivat, mutta edelleen olin vailla todellista meksikolaista elämää. Kun yhtäkkiä seisoin katuruokakärryllä odottamassa ruokaa, katsoin pienten tuktukien pörräämistä kylillä ja istuin muina muijina muovituolilla elämäni ensimmäiset ehdat tacot lautasella, tuntui ihan mielettömän hyvältä. 

Lue lisää: vanhoja risteilymuistoja vaikka Cabo San Lucasista tai Puerto Vallartasta

Jännät asiat lopulta tekevät lähtemättömän vaikutuksen. Aika usein huomaan ajattelevani, että en vaikutu enää kovin helpolla mistään, mutta sitten kun kolahtaa, askel kevenee, hymy leviää ja reissumuija on ihan hullun onnellinen. Saatko kiinni ajatuksesta? Käykö sinulle joskus näin? 

Pisté
Pisté
Pisté
Untitled

Pisté-nimisestä paikasta harva on kuullut, vaikka siellä on ehkä tunnetuin kaikista Meksikon nähtävyyksistä – Chichen Itza. Hassua oli, että vaikka rauniot ovat täällä, kaupunki elää omaa elämäänsä eikä turisteista ollut kaupungin keskustassa kuin ehkä aavistus. Turistikamakauppoja oli muutama, mutta ei niissä asiakkaita näkynyt, ei nimittäin ilta-aikaan näkynyt oikein turistejakaan. Pisté ei osu matkan varrelle esimerkiksi Tulumista, Cancunista tai Playa del Carmenista tullessa. Me kuitenkin asuimme pari yötä muutaman minuutin ajomatkan päässä, joten autenttinen Pisté oli meille luonteva paikka hengailla iltaisin.

Sunnuntai-iltana keskusaukio oli täynnä elämää, mutta maanantaina viikonloppu oli ohi ja Pisté hyvinkin rauhallinen. Minulle sen ehdoton kohokohta oli maailman ihanin hedelmäkauppa. Palapa-tyylinen (lue lisää tyylistä vaikka täältä) pikkukauppa myi kaikkia mahdollisia eksoottisia hedelmiä. Sen ananasrivi oli kertakaikkisen suloinen. Sen värit olivat merkki ikuisesta kesästä. Ihan muutama samppanjamango saatettiin ostaa ja taas ihmetellä, miksi Suomeen tuodaan ihan vääriä lajikkeita eikä ollenkaan kaikkien mangojen kuningatarta.

Pisté
Pisté

Ikävästi vilkas rekkareitti kulkee Pistéen läpi, mutta vastapainona kylänraitteja päristelevät pikkuruiset tuktukit Rakennuskanta on pientä ja matalaa, mikä saa kirkon näyttämään massiiviselta. Asunnot ovat kerrassaan pikkuruisia, ja kun joihinkin oli suora näkyvyys avoimesta ovesta, annoin uteliaisuuteni voittaa. Löysin selityksen, miksi kaikkialla näkyi myytävän riippumattoja: niitä riippui kaikissa näkemissäni asunnoissa, ja ne vaikuttivat toimittavan niin sohvan kuin sängynkin virkaa.

Koska Pisté ei ole turistikylä, siellä ei ole turistilisää hinnoissa. Katuruokapaikoissa söi muutamalla eurolla aivan järjettömän hyvää ruokaa. Turistien vähäisyydestä kertoo myös se, että kukaan kohtaamistamme asiakaspalvelijoista ei puhunut lainkaan englantia. Vaikka itse osaan ehkä alle kymmenen sanaa espanjaa, ihanan ystävälliseten ihmisten kanssa oli helppo saada asiat hoidettua. Sellaisenkin havainnon teimme, että pikkukaupoissa ei myyty lainkaan alkoholia, eikä Oxxo-ketjun isommassa liikkeessä sunnuntaina enää kello 17 jälkeen.

Pisté

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 comments

 1. Me tykästyttiin kovasti Meksikoon. Oltiin tänä vuonna autolla liikkeellä ja käytiin useammassa osavaltiossa. Baja, Campeche ja Chiapas oli erityisesti mieleen, mutta muutenkin kyllä maasta tykättiin. Pisté olikin ihan tuntematon tuttavuus, mutta varsin mukavalta paikalta kuulostaa.

  1. Minullakin heräsi halu nähdä Meksikoa enemmän. Pisté teki ihan mielettömän vaikutuksen.

 2. Kyllä saan kiinni, ehdottomasti. Ja samaa mieltä siitä, että sen vaikutuksen saattaa tehdä joku aika erikoinen juttukin. Mä olin juuri Phnom Penhissä, jolta en odottanut ihan kauheesti mitään kovin ihmeellistä, onhan noita Kaakkois-Aasian kaupunkeja tullut nähtyä. Ja sitten kävikin niin, että pidin siitä aivan valtavasti ja haluaisin kovasti takaisin. Se oli niin mukava yhdistelmä leppoisuutta, helppoutta, kuitenkin ihan kunnon kaupunkia ja sitten sellaista positiivista takapajuisuutta, jota esim. Bangkokissa ei (enää?) ole. Ja hotellin uima-allas. Ja Palais de la Poste -ravintolan upea ruokasali ja herkkuruoka. Ja, ja ja…

  Sikäli ymmärrän hyvin, että pidät kovasti Pistéstä. Se näyttää ja kuulostaa sympaattiselta. Mutta mikä on šamppanjamango?

  1. Olen edelleen ihan Pistéen lumoissa. Jotain sydämeenkäypää siinä oli.
   Samppanjamango on se vaaleankeltainen, joka Kaukoidässä on varmaan tavallisin. Suomeen tuodaan lähinnä erilaisia vihreitä ja punavihreitä. Katso vaikka tästä linkistä kuvaa: https://champagnemango.com/