Type and press Enter.

Pari päivää ja yötä Bangkokissa

Jos oli Sukhothain temppelialue iltavalaistuksessa taianomainen, jotain erittäin epätodellista oli Sukhothain lentokentässäkin. Hotellilla sanottiin, että riittää hyvin, jos lähden kentälle 45 minuuttia ennen koneen lähtöä, onhan sinne matkaa vain viisi minuuttia. Aika tiukalta tuntui aikataulu, joten olin valmiina hyvissä ajoin. Ei olisi tarvinnut. Kentällä oli kyltti, että 30 minuuttia ennen pitää tulla. 

Itse kenttä oli kuin pieni thai-kylä avoimine rakennuksineen, kukkineen, suihkulähteineen. Ilmeisesti lentoja on tasan kaksi päivässä, molemmat Bangkokiin ja Bangkokista. Kone pysähtyy kiitotien päähän, ja sinne mennään pienillä avovaunuilla. Noin kymmenen metrin päässä saapuvien puolesta rakennusta oli kolme kirahvia ja vähän kauempana lauma seeproja. Oikeasti. Kun kone lähti rullaamaan kohti kiitotien päätä, matkatavarat lastanneet ja muu kenttähenkilökunta kumarsi rivissä liikkuvalle koneelle. Et ehkä enää ihmettele, miksi sanoin paikan olevan vähän epätodellinen. 

PAP34327

PAP34330

PAP34340

Päädyin ottamaan Bangkokin hotellin keskustasta, Cantral World -ostarin yläkerrasta. Olen ollut Bangkokissa kahdesti aikaisemmin ja molemmilla kerroilla asunut joen rannassa. Edellisen kerran Chatrium-hotelli oli todellinen vaihtoehto nytkin, mutta koska olen vain vähän aikaa, ajattelin sen olevan sittenkin vähän syrjässä. Joelle tiedän kyllä meneväni taas ajelemaan ihan muuten vain. Chao Praya -joki on minusta ehkä parasta Bangkokissa. Varaamani hotelli Centara Grand on vain 1,5 kilometrin päässä lentokenttäjunalta. Kätevää. City line tulee keskustaan alle 20 minuutissa eurolla. 

Minulla on viha-rakkaussuhde tähän kaupunkiin. En ollut aikeissa tulla tänne lainkaan, mutta mitä pidempään olin ollut Thaimaassa, sitä enemmän tänne taas halusin. Lähtiessäni kahden vuorokauden jälkeen luultavasti mietin, että olisi nämä päivät voinut muuallakin viettää. Vihaan ruuhkia, kaaosta, taksikuskien röyhkeyttä, liikkumisen hitautta, turistimassoja, turisteja kusettamaan pyrkiviä mukaoppaita, pienten elefanttien tuomista kaupunkiin, korvia raastavaa vihellystä joka kerta, kun lautta tulee laituriin joella, rahastajien tapaa kolisuttaa kolikkoputkiloaan. Rakastan Chao Praya -jokea, suurkaupungin valoja, katuelämää ostarikeskittymien ulkopuolella, pilvenpiirtäjiä, baareja pilvenpiirtäjien katolla, mahdollisuutta asua luksushotelleissa pikkurahalla, ostosmahdollisuuksia (jos kaikki rahat eivät olisi menneet kesän matkoihin).

PAP44364

PAP44369

PAP44373

PAP44383

PAP44384

PAP44386

PAP44390

Noin ajattelin lennolla matkalla Sukhothaista Bangkokiin. Nyt lomani on loppumassa. 12 tunnin päästä olen luultavasti jo matkalla lentokentälle. Kyllä vain, suhteeni kaupunkiin on ennallaan. Kaksi vuorokautta oli aika sopiva aika. Ensimmäisen päivän täyttivät kaksi asiaa: uima-allas ja ostarit. Kauhukseni tajusin, että minulla ei ole yhtään vaatetta, jolla voisin mennä tyylikkääseen baariin kaupungin kattojen ylle. Koska omassa hotellissanikin on baari 55. kerroksessa ja sillä vaatimus smart casual -pukeutumisesta, oli pakko yrittää keksiä päällepantavaa. Kahden viikon reissun jälkeen alkoi laukussa olla pelkkää hikistä ja vielä hikisempää casuaalia. Koska en ollut aikeissa tulla koko kaupunkiin kuin nukkumaan lentokenttähotelliin, enpä ottanut mukaan kuin vermettä, jolla viihtyä rannalla ja luonnossa. Tuntien etsintä tuotti tuloksen: aivan liian kalliin silkkimekon. Kun sitten menin hotellille, puin mekon päälle ja nousin 18 kerrosta ylös baariin (huoneeni oli 37. kerroksessa, mahtavat näköalat), oli pettymys melkoinen: oli alkanut sataa ja terassi suljettu. Juu en jäänyt romanttiseen ravintolaan pariskuntien kanssa yksin pöytään maistelemaan drinksua. 

1,5 vuotta olen muistellut kaiholla Steves cafe & cuisinea Chao Prayan varrella, laiturin numero 15 kohdalla. Sen pomelosalaatti teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Laitoin eilen sähköpostia ja kysyin, saako sitä vielä. Saa kuulemma. Onneksi tiesin jo reitin. Steve on aika kaukana kaikesta. 

Kuten sanoin, Chao Praya on minusta ehkä parasta Bangkokissa. Tiedän sanoneeni Chiang Maita halkovasta joesta, että se oli kammottavan ruskea ja likainen. Samanlainen on Chao Praya, mutta lautalla sitä pitkin ajeleminen on parasta mitä täällä voi 15 bahtilla tehdä. Ajelin 15 laiturinväliä, otin varmasti jokseenkin samat kuvat kuin aina ennenkin, mutta nautin joka hetkestä (paitsi niistä, jolloin pilli soi niin, että järki uhkasi lähteä). 

Steve oli yhtä viihtyisä kuin muistin. Sinne mennään ilman kenkiä (kuten thaimaalaiseen kotiin), terassi on laiturin vieressä, tarjoilijat ystävällisiä, hinnat sopivat. Toki kaupungista saa halvempaakin ruokaa, mutta ympäristö, ruoan laatu ja maku huomioiden parin kympin ateriani oli melkeinpä täydellinen. Tilasin täsmälleen samat ruoat ja juomat kuin viimeksi. Kala oli edelleen erinomaista, mutta pomelosalaatti ei ollutkaan jumalaista. Älä kysy pettymyksen määrää! Vika ei ollut ruoassa vaan omissa mielikuvissani.

PAP44391

PAP44393

Koska tärkeimmät nähtävyydet olen jo nähnyt, päädyin kävelemään joen vastarannalle, sinne missä must see -paikoista on oikeastaan vain Wat Arun. Nautin ympäristöstä valtavasti. Siellä paikalliset olivat omissa touhuissaan. Kuka katsoi telkkaria, laittoi ruokaa tai leikkasi varmaankynsiä talonsa edustalla. Kuinka vaatimattomia asumuksia näinkin kalliilla paikalla joen rannassa voi olla! Näytti naapurustoon olevan tulossa valtava viihdekompleksi, joka avataan 2017.

PAP44397

PAP44401

PAP44406

PAP44416

PAP44415

Vailla päämäärää ylitin joen (turistilta 20 bahtia, vaikka 15:llä saa ajaa vaikka koko joen!) ja päädyin vahingossa kukkamarkkinoille, joille olin ajatellut ehkä tarkoituksellakin hakeutua. Aikani pyörin ulkona kartalta, otin taksin ja palasin hotellille. Ja kiitos sateen ja ukkosen jumalille: vaikka ennusteiden mukaan sateen todennäköisyys oli 80 prosenttia, pääsin kattoterassille. Menin ajoissa, join vähän viiniä, katsoin, miten aurinko laski. Kyllä vain kannatti sittenkin tulla Bangkokiin ja ostaa mekkokin.

PAP44426

Bangkok

2014-08-19
Centara hotel Central Worldin kattobaarissa

2014-08-19

2014-08-19
Banyan Treen katolla, kun ilta on jo pimeä ja muutama pisara on alkanut tyhjentää terassia

Olemme molemmilla aiemmilla kerroilla Bangkokissa mieheni kanssa käyneet myös Banyan Tree hotellin kattoterassilla. Oikein reipastuin viimeisen lomapäivän kunniaksi: halusin nauttia viimeiseen asti ja otin vielä taksin Banyaniin. Pääsin ylös asti, istahdin baaritiskille – ja alkoi sataa. En ymmärtänyt, miksi muutama pisara aiheutti saman tien koko baarin sulkemisen. Kun pääsin hissillä alas, satoi jo kaatamalla. Näin huonosti kävi minun baarikierrokselleni. 

Vielä yksi kiva, uusi tuttavuus oli myös Siamin alueella Siam Paragon – ja Central World -ostoskeskusten välissä oleva temppeli ja sen takana olevat ilmeisesti munkkien asunnot ja ehkä temppeliin liittyvät toimistorakennukset. Kuinka monta kertaa olen tästäkin kävellyt ohi menemättä katsomaan. Miten näin suloisia taloja voikin olla pilmenpiirtäjien välissä?

PAP34348

PAP34350

PAP34352

Aamulla oli aika lentää kotiin. 

Kirjoitin pari viikkoa sitten avoimen kirjeeni Finnairille. Voisin kirjoittaa sille nyt jatkoa.  Paluulennolle sain uuden tarjouksen matkustusluokan korotuksesta: 248 euroa. Se oli jo niin kohtuullinen, että tartuin tarjoukseen. Koska lento lähti aamulla, periaatteessa bisneksestä ei ollut samanlaista lisäarvoa kuin olisi ollut menolennolla, jolla nukkuminen todennäköisempää kuin päivällä, mutta tartuin tarjoukseen silti.

Nukahdin hetkeksi ja heräsin aivan hiestä märkänä. Paikallani oli aivan järkyttävän kuuma. Aikani sinnittelin, mutta sitten painoin nappia voidakseni kysyä, olisiko asialle jotain tehtävissä. Olen hirveän huono pyytämään erityispalvelua, mutta oloni alkoi olla tukala. Hetken kuluttua tuli yksi lentoemäntä, jolle esitin asiani. Hän sanoi toisen tulevan kohta. Mutta ketään ei tullut. Jonkin ajan kuluttua pysäytin ohi kulkevan lentoemännän. Hänpä oli sitä mieltä, että minulla varmaan on kuumetta. Ei, ei minulla ole, olen ihan terve. Seuraavaksi epäili kuumia aaltoja. Mitä helv#¥%iä? Kun sanoin aika tiukasti, että tuollaista en kuuntele, alkoi hirvittävä selittely, miten kolmekymppisellä kollegallaan aikaero aiheuttaa kuumia aaltoja, ja tietenkin voin olla väsynytkin. Niin, mutta olin ensin kaksi viikkoa, sitten 2,5 viikkoa Aasiassa, että ihan olen tottunut, ja minä reagoin väsymykseen palelemalla. Miten oikeasti jollain on otsaa? Missä oikeasti on Finnairin asiakaspalvelu?

Kun nyt aloitin, kerronpa taannoin tapahtuneesta. Tulimme taas jostain Aasiasta Finnairilla. Paikallani oli niin kuuma, että läähätin. Kun otin tämän puheeksi, kävi ilmi, että on henkilökunnan tiedossa, että kyseinen paikka kuumenee todella paljon, mutta asialle ei voi tehdä mitään. Silti ko. paikalle myydään lippuja kerta toisensa jälkeen. Nämä molemmat pulmat liittyivät lämpötilaan, mutta ei minulla aina ole hiki, että ei kannata ajatella minun vain olevan herkkä. Muista pulmista en nyt jaksa edes puhua. 

Tätä juttua olen kirjoitellut muutamaan kertaan Bangkokissa, paluulennolla ja nyt Iceland Airin lennolla kohti Reykjavikia ja sieltä huomenna Nuukiin. Unelmien kesä, vol. 3 jatkuu vähän viileämmällä osuudella. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 comments

 1. Tiedän, että tämä postaus on jo neljä vuotta vanha, ja hotellikin on saattanut siinä ajassa muuttua. Mutta kun olen lähdössä syyskuussa Bangkokiin (juu, se on vuoden sateisin kuukausi siellä) peräti viideksi yöksi (olen ehkä tullut hulluksi, mutta voihan olla, että opin pitämään kaupungista tuossa ajassa), niin tahtoisin kovasti kuulla, mitä sinulle on jäänyt mieleen tuosta Centara Grand at CentralWorld -hotellista. Onko se aidosti viiden tähden paikka, onko luksus? Onko iso uima-allas, runsas aamiainen, iso huone ja niin päin pois? Tripadvisor on niin ristiriitainen, kun osa kehuu maasta taivaaseen ja osa moittii kulahtaneeksi ja kuluneeksi.

  1. Huone oli tosi kiva. Se oli iso, kylppäri oli valtava. Kylppäri oli oikeastaan tosi ihana. Mutta ei missään nimessä ole viiden tähden hotelli minusta, saati luksus. En muista, oliko uima-allasta. En ainakaan ole sitä käyttänyt, ja aamiainen ei kuulunut hintaan. Silloin maksoi alle satasen yö ja hinta-laatusuhde oli minusta kohdallaan. Kattobaarista on kivat näköalat. Mutta tosi moni Bangkokin hotelli on ollut minusta parempi.

   EDIT. Luin juttuni itse ja näemmä olin kertonut viettäneeni aikaa uima-altaalla. Katsoin Bookingista hotellin kuvia ja täytyy sanoa, etten muista koko allasta. Ei tunnu yhtään tutulta.

 2. Kiitos pikaisesta vastauksesta! Olen tällä kertaa hakemassa ihan kunnon viiden tähden hotellia, joten ehkä tämä ei nyt sitten ole se oikea. Tämä maksaisi kaikkine kuponkialennuksineen 112€/yö, Grand Hyatt Erawan siinä lähellä 157€/yö ja se taitaa olla kyllä tasokkaampi. Voi olla, että päädyn sitten Hyattiin ja sen 25-metriseen altaaseen, jonka saan varmaan pitää itselläni siellä sateessa.

  1. Olen ollut yhden yön tuossa Grand Hayattissakin, mutta se oli lähinnä yöpyminen. En tiedä sen palveluista, altaista tai muusta oikein mitään. Luultavasti se kyllä on tasokkaampi kuin Centara.

  2. Terveisiä Bangkokista! Päädyin lopulta Erawaniin, vaikka Centarankin hinta laski niin, että se olisi lopulta maksanut 94 € / yö + aamiaisen. Erawan tuntui aika kalliilta, ja tein sitten jotain, mitä en oikeastaan koskaan tee, eli otin yhteyttä suoraan hotelliin ja kyselin, josko heillä olisi parempaa hintaa tarjolla. Kannatti lähettää mailia, sillä vaikka perushinta pysyi ennallaan, antoivat siihen kaupanpäälle aamiaisen (listahinta 30 € / yö, vaikka varmaan sen halvemmallakin olisi saanut) ja mikä tärkeintä, lupasivat aikaisen check-inin klo 9, kun tuppaa tuo Finnair saapumaan Aasiaan aina kukonlaulun aikaan, enkä ikinä saa koneessa kunnolla unta. Hotellirakennus ei ole enää ihan uusi, ja se kyllä kalpenee viereiselle Inter-Continentalille, mutta huone on tilava ja siisti, uima-allas iso ja aamiainen on aivan mahtava, ehkä monipuolisin missään näkemäni.

   Ihan mukavasti täällä Bangkokissa päivät sujuvat, joten ehkä pitää alkaa suhtautua kaupunkiin suopeammin. Ei tämä ehkä vielä Top10-listaan pääse, mutta kyllä täällä aikansa saa kulumaan. Sateetkaan eivät haitanneet, vain yhtenä päivänä tuli kuin Esterin teekannusta, mutta silloin olin muutenkin sisätiloissa. Khlong Saen Seap -venelinja oli hauska kokemus, kapeaa kanavaa ihmisten takapihoilla eikä turisteista tietoakaan.

  3. Onpa kiva, että siellä sujuu kivasti. Tuo aamiaisetu on kyllä hyvä! Jos varaa hotellilta suoraan, eivät joudu maksamaan 20 prosenttia komissiota varaussivustoille. Hyvää pelisilmää heiltä antaa se asiakkaalle vaikka sitten aamiaisena.

   Noita kanavaveneitä en ole vieläkään saanut testattua. Kesäkuussa satoi niin paljon, ettei oikein mikään huvittanut. Uskon, että kokemus on autenttinen!