Olin kuullut siitä ystäviltä. Pakohuone. Mikä se on? He olivat paenneet Prahassa, Berliinissä, Tallinnassa. Olin saanut jonkinlaisen käsityksen, mistä on kysymys, mutta en oikeastaan innostunut. Mutta kun sain kutsun kokeilemaan Room Escape Running Rabbitia Helsingin Herttoniemeen, tartuin tilaisuuteen – ja sille tielle jäin. Aivan hurjan koukuttavaa!
Jo pelkästään Helsingissä pakohuoneita on useita. On yksityisyrittäjien paikkoja ja Singaporessa suunniteltuja monikansallisen ketjun huoneita. Vielä en ole kokeillut kuin yksityisen Room Escape Running Rabbitin kaksi huonetta, mutta uskoisin muiden olevan periaatteeltaan samanlaisia.
Mitä se on?
Pakohuone on idealtaan aika yksinkertainen: on tila, johon pelaajat lukitaan ja josta pitää päästä pois annetussa määräajassa noudattamalla huoneessa olevia vihjeitä. Peli etenee lineaarisesti, eli ensimmäinen vihje johtaa toiseen, joka johtaa kolmenteen ja niin edelleen, kunnes pelaajalla on käsissään avain, jolla päästä pois huoneesta.
Running Rabbitissa on kaksi huonetta: Escape room Cold War ja Escape Room Child’s Play. Huoneet toimivat samalla periaatteella, mutta ovat silti peleinä erilaiset. Ei siis voi sanoa, että jos on pelannut yhden, olisi pelannut kaikki. Niinpä odotan innolla kesällä avautuvaa kolmatta huonetta!
Missä se on?
Room Escape Running Rabbit sijaitsee Herttoniemessä hyvien julkisten yhteyksien päässä, ja parkkitilaa on molemmilla käyntikerroilla löytynyt helposti. Teollisuusalueella vain kaksi ovea avaamalla pääsee aivan erilaiseen todellisuuteen, fantasiamaailmaan.
Keille se on?
Minusta pakohuone on paras aikuisille. Ensimmäisellä kerralla testiryhmässä oli mukana ripari-ikäinen teini, joka kyllä nautti pelaamisesta mutta jolla keskittyminen ei pysynyt ihan sataprosenttisena koko aikaa, vaikka kaveri hyvin pärjäsikin. Mehän tietenkin käytimme koko tunnin tehokkaasti ja pakenimme, kun aikaa oli jäljellä minuutti… Vanhemmat toki tuntevat lapsensa, joten voi olla, että joku juniori pärjäisi oikein hyvin. Varsinaisia ikärajoja ei ole, vaan ikärajat (13 ja 15) perustuvat lähinnä juuri keskittymiseen.
Peliin osallistuvalla ei tarvitse olla mitään erityistaitoja. Siellä ei tarvitse puhua kuin viittä kieltä tai muistaa piin likiarvoa kuin 25 desimaalin tarkkuudella. Ei tarvitse tietää Mannerheimin isoäidin tyttönimeä, äidin vain. Ei tarvitse osata rakentaa kuin linnunpönttö ja kasvattaa omat tomaatit. Ihan vakavasti ottaen pelaaminen perustuu lähinnä kokeilemiseen, hoksaamiseen ja sorminäppäryyteen, muttei käsissä tarvitse pitää paljoa vasaraa pienempiä välineitä. Varsinaisesti mitään ei tarvitse tietää, paitsi ehkä oikean ja vasemman, ja niitäkin ilman pärjää.
Pelaamista yksin ei suositella, mutta sekin on mahdollista. Minusta kolmen hengen porukka on ollut ideaali, mutta kyllä huoneeseen hyvin mahtuu useampikin touhuamaan. Minusta tuntuisi, että suurella porukalla homma menisi vain säätämiseksi, mutta siitähän on kyse, miten ryhmä pelaa yhteen. Pariskunnat saattavat kuulemma toimia yhteen kuin rasvattu koneisto – tai riidellä ihan hulluna.
Mitä se maksaa?
Room Escape Running Rabbitissa yksi peli maksaa 70–100 euroa riippuen viikonpäivästä ja kellonajasta. Hinta on siis yhtä peliä kohden, ei pelaajaa. Ei hupi halpaa ole, mutta en sanoisi sitä kalliiksikaan siihen nähden, mitä rahalla saa. En minä ainoita ruokarahojani pakohuoneeseen laittasi, mutta jos sukan varteen jää jotain välttämättömyyksien jälkeen ja haluaa huvitella, pakohuone on erinomainen vaihtoehto viihteeksi.
Mitä minä siitä ajattelen?
Minä jäin koukkuun. Tykkäsin jo ensimmäisellä kerralla paljon. Toisella kerralla olin jo enemmän selvillä, mitä huoneessa suunnilleen tehdään ja siksi ehkä vielä enemmän innoissani.
Huoneessa joutuu myös kohtaamaan itsensä tavallisesta arjesta poikkeavassa tilanteessa. On ollut mielenkiintoista huomata, miten käyttäydyn ja millaisissa taidoissa olen suorastaan nolostuttavan huono (vaikka olin kuvitellut, tietenkin, olevani paljon parempi). Onneksi en (ehkä) pelkästään ole ollut nolo vaan myös edesauttanut porukkaani pakenemaan. Ainakin olen kokenut oivaltamisen riemua (tai minun on annettu sitä kokea).
Room Escape Running Rabbit antaa aikuisellekin luvan leikkiä. Siksikin pakohuonepeli on ihan huippua!
Yhteistyössä Room Escape Running Rabbitin kanssa
13 comments
Me käytiin juuri miehen kanssa testaamassa tätä Bratislavassa (joka maksoi enää vaa 40 euroa peli) ja olen samaa mieltä kanssasi, että se on todella koukuttavaa puuhaa! Haluaisin heti testata jotain uutta huonetta vaikka täällä Briteissä. Ihan super hauska peli!
Olen kuullut muiltakin, että Suomen hinnat ovat aika kovat verrattuna moneen muuhun paikkaan. Pitää itsekin alkaa katsoa tulevista reissukaupungeista pakohuoneita. Hauskaa olisi verrata, onko tehtävissä kulttuurieroja tai ihan erilaisia tapoja rakentaa huoneita.
Hui! Musta tää kuulostaa jotenkin tosi creepyltä 😀 En ole koskaan kuullutkaan ja ihan ekana tuli mieleen joku K-18 huone 😉 Varmaan ihan hauska, mutta jotenkin kuvista ja koko idesta tuli ihan sellainen fiilis, että apua, tuolta ei pääse koskaan enää pois ja mut kaapataan vangiksi ikuisiksi ajoiksi!
Huoneesta ei saanut ottaa laajemmin kuvaa. Koputtamalla oveen saa kontaktin ohjaajaan – ja varmaan pääsee poiskin, jos alkaa ahistaa. 🙂 Mutta joo, kun kuulin itse ensimmäisen kerran koko touhusta, kuulosti minustakin vähintään hölmöltä hommalta.
Kuulostaa huippukivalta. Pitää testata pikimmiten! Kiitos vinkistä.
Suosittelen!
Just eilen työkaveri puhui yhdestä Ottawan Escape roomista! Kuulostaa aivan huipulta, taidan itsekin kokeilla. Täällä niitä huoneita on ilmeisesti useampi per paikka ja ne on kaikki eritasoisia, esim työkaverini oli ollut huoneessa, jossa onnistumisprosentti oli 13% – eivät olleet päässeet juuri minnekään 😀
Okei, siellä ollaan varmaan pidemmällä näissä. Tuolla Running Rabbitissakin on kaksi, kolmas tulossa. Ilmeisesti jotain vaikeustasoeroa näissäkin on. Siinä vakoiluhuoneessa läpäisyprosentti oli kai jotain 50:n luokkaa, lastenhuoneessa jonkin verran pienempi.
Hui 😀 Mä luulen että menisin niin paniikkiin etten keksisi yhtään vihjettä 😀
Huone ei ole erityisen pieni, siis että jos ahtaanpaikankammosta kärsit. Aika ja paikka unohtuvat, kun alkaa tohkeissaan keksiä ratkaisuja.
[…] Tampereen pakohuonepelit kartalla Travellover-blogi: Pakene (jos pystyt). Room escape – aikuisellekin lupa leikkiä […]
Mä kävin just kokeilemassa pakohuonepeliä ulkoilmassa, Helsingin Pihlajasaaressa. Kyseessä ei siis ollut huone vaan pelipaikkana toimi kokonainen saari! Se oli ihan mielenkiintoista! 😀 Lisää voi lukea mun blogipostauksesta https://rosaliinarousu.wordpress.com/2017/08/22/room-escape-pihjalasaaressa/ Suosittelen kokeilemaan!
Onpa mielenkiintoista! Tällaisesta vaihtoehdosta en ole kuullutkaan!