Type and press Enter.

Oslo katutaiteen ystävän silmin

Oslo on ainakin joiltain osin paljon trendikkäämpi ja nuorekkaampi kuin osasin odottaa. Koska Norja on kuin Suomi korkeine veroineen ja hyvinvointivaltioineen, alkoholilakeineen ja Vin monopoleteineen, yllätyin, kuinka monipuolinen katutaidekulttuuri siellä on. Kuvittelin maan jotenkin paljon konservatiivisemmaksi. 

Kun tulin Osloon Helatorstaina, sää oli mitä parhain. Oli täydellinen päivä ottaa käteen Visit Oslon interaktiivinen katutaidekartta ja lähteä sen avulla sekä etsimään taidetta että kulkemaan halki kaupungin, nähdä sen monimuotoisuus. Aloitin Grünerløkkasta, Oslon tämän hetken muodikkaimmasta kaupunginosasta, koska se oli sopivan lähellä asuntoani ja siellä oli useita kohteita. Sieltä matkani jatkui ensin Akerselva joen rantaa, sitten selvästi huono-osaisempien maahanmuuttaja-alueiden läpi kohti keskustaa. Oli jännä huomata, miten muutamien kortteleiden matkalla vastaantulijat olivat suurilta osin tummaihoisia, kaupat myivät kaikkea eksoottista, ravintolat mainostivat halalia. Ja sitten taas katukuva muuttui perinorjalaiseksi. 

Kukaan tuskin on kiinnostunut selityksistä teosten takana. Ne löytää kyllä linkittämästäni kartasta. Mutta hyppää kuvien kyytiin! Tällainen on Oslo katutaidenäkökulmasta. 

Oslo street art

Oslo street art

Oslo street art

Oslo street art

Oslo street art

Oslo street art

Oslo street art

Oslo street art

Oslo street art

Oslo street art

Oslo street art

Oslo street art

Oslo street art

Oslo street art

Oslo street art

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 comments

  1. Ei vitsi miten hienoja teoksia! Katutaide ja graffiti tuo kyllä omalla tavallaan kaupungin sielun esiin. Aina sitä yllättyy yhtä paljon katutaiteen tasosta kun näkee muutakin kuin älyttömiä tägejä. Innostuimme myös Kroatiassa Bolilla missä Törmäsimme hylättyyn hotelliin joka oli kauttaaltaan maalattu metrovaunun näköiseksi. Sitä jaksoimme lasten kanssa ihmetellä pitkään.

    1. Kuulostaa todelliseltä löydöltä tuo, minkä olet tehnyt!
      Töhryt saavat niin vihaiseksi, mutta tällainen oikea katutaide on todella kiehtovaa.

  2. En jotenkin yhtään osannut odottaa Oslosta näin kaunista katutaidetta! Pitäisköhän joskus käydä siellä, sillä mulla on näköjään ihan vääristynyt mielikuva Oslosta. Rakastan katutaidetta, ne nuo väriä elämään.

    1. No juu en osannut minäkään odottaa. Ajattelin Oslon kovin konservatiiviseksi. Olin väärässä. Helsingissäkin on yllättävissä paikoissa muraleja, jos vain tietää etsiä. Olin katutaidekävelyllä Vallilassa, ja se todella yllätti.