Onko Minskiin menijöitä? Käytännön kokemuksia 

Onko Minskiin menijöitä? Käytännön kokemuksia 

Siitä on kahdeksan vuotta, kun oltiin pääsiäinen Minskissä. Silloin meillä oli reissukaverin kanssa tapana koluta itäeurooppalaisia pääkaupunkeja, lähinnä entisiä neuvostotasavaltoja, aina pääsiäisen pitkänä viikonloppuna. Pian tuon jälkeen ne oli sitten käyty. Mielenkiintoisia kaupunkeja olivat muuten kaikki.

Minsk ei tehnyt lähtemätöntä vaikutusta, mutta siinä oli jotain hyvin kiehtovaa kuitenkin. Kaikesta näki, mikä historia sillä oli. Kauniita kirkkoja, rumaa neuvostoarkkitehtuuria, McDonald’s paraatipaikalla (on muuten edelleen), ei juurikaan ostosmahdollisuuksia mutta hurjan hyviä ravintoloita. Syksyllä 2017 sitten luin Hesarista kaupungin alkaneen kehittyä ihan hurjasti: investointeja, bisnestä, vaurastuvia ihmisiä, joilla mahdollisuus matkustaa ja sitä kautta sitten vaikutteita muualta, mikä tarkoittaa trendikkäitä baareja, uutta kulttuuria. Siitä asti ajattelin, että onhan tämä kehitys omin silmin nähtävä.

Tapojeni mukaan katselin lentoja tälle pääsiäiselle ihan liian myöhään. Hinnat. Niinpä niin. Aina kuitenkin silmiin osui kohtuullisen edullinen Minsk Belavian suoralla lennolla. Kun vielä viisumisäännöksetkin ovat muuttuneet ja lyhyet visiitit ovat viisumivapaita (entisen 90 euron viisumiin verrattuna aika iso muutos), en enää vastustellut.

Minsk by night

Minsk by night

Minsk by night

Minsk by night

Belavia – ei premium mutta toimii

Minulla ei ole juurikaan ennakkoluuloja lentoyhtiöitä kohtaan. Jos saavat operoida EU:n alueella, eiköhän niillä ole kaikki kunnossa, niin kunnossa kuin nyt voi olla. Onhan noita ongelmia ollut pohjoismaalaisillakin yhtiöillä. Eihän Boeing 737 ehkä kaikkein uusimmalta näyttänyt, mutta en minä mikään asiantuntijakaan kyllä ole.

v>Minulle kävi netissä checkiniä tehdessäni tuuri. Koneen etuosassa oli paikkoja tyhjänä, vaikka niitä oli perästä varattu kuinka paljon. Ja kas, kun tulin koneeseen, huomasin saaneeni bisnesluokan paikan. Kyse ei ollut Euroopan lentojen perinteisestä keskipaikka tyhjänä olevasta tavallisesta rivistä vaan kunnon nojatuolista ja jalkatilasta. Tarjoilu on vain jokin makea pala, kahvia, teetä ja vettä. Edes ostamalla ei saa muuta. Omat eväät siis mukaan, jos reilun tunnin lennolle jotain tarvitset. Ja ei, Belavia ei ole se kotimainen, joka tarjoilee mustikkamehua. Sitä kyseli isäntä edessäni. 

Lentokentällä pari muuttujaa

Koska viisumia ei enää tarvita, on löydetty uusi tapa rahastaa: pakollinen medical insurance (jonkinlainen vakuutus). Ei auttanut näyttää suomalaista vakuutuskorttia passivirkailijalle. Kaikki viittoiltiin vakuutustiskille. Suosittelen pitämään pieniä euroja mukana. Korttimaksu onnistuu, mutta on hidasta. Neljän päivän vierailulle maksu oli 4 euroa. Omalta vakuutusyhtiöltä hankittu todistus kelpaa (kiitos Facebookissa kommentoineille!), jos sellaisen muistaa hankkia. Jos ei, rajalta ostettava vakuutus tuskin lomabudjettia kaataa. 

Olin lukenut Uberin olevan paras väline kentältä keskustaan. Ei ole. Se ei toimi enää Minskissä. Koska kaikenlainen säätäminen taksikuskien kanssa ei kuulu suosikkihommiini, tilasin kyydin hintaan 40 paikallista täältä. Halvin auto oli asiallinen Skoda, kuski ei puhunut englantia, mutta hyvin pääsin perille. Kortilla pystyi maksamaan. Hinta oli 17 euroissa, eli aika kohtuullinen yli 40 kilometrin ja vajaan tunnin matkasta. Otin saman palvelun myös paluumatkalle. Ajoissa oli isäntä minua odottamassa hotellin pihalla. 

Kotiin lähtiessä kentällä oli melkoinen härdelli. Turvatarkastusjonon toimintaperiaatteesta ei kenelläkään ollut käsitystä. Oli sitten meitä kiltisti jonottajia ja sieltä täältä kiilaajia. Suosittelen kohtuullisen ajan varaamista. Kiireessä voi tuossa jonossa tulla tuskanhiki.

Minsk by night

Minsk by night

Minsk by night

Majoituksen valinnasta

Hotellivaraussivustojen määritelmä keskustalle ei selvinnyt minulle. Oma majapaikkani oli niiden mukaan useita kilometrejä keskustasta, mutta minusta olin hyvinkin ytimessä. Jos haluat ottaa vinkistä vaarin, sanoisin, että mikä tahansa sijainti noin kilometrin säteellä Hotel Europasta ja Grand Cafésta (vastakkaisilla puolilla tietä) on erinomainen. En sano, että se olisi ainoa oikea sijainti, mutta väitän, että on hyvä. Minsk on helposti kävellen haltuun otettavissa. Minun tuli käveltyä reilua kymmentä kilometriä joka päivä.

Pukeutumisesta: muista mukaan ainakin huivi

Jos olet nainen ja kiinnostunut vierailemaan kirkoissa, älä unohda huivia. Minä unohdin. Muutamalla eurolla sain tarkoitukseen sopivan ostettua, mutta jos et halua pakko-ostoksille, ota oma. Ortodoksikirkoissa pitää pää peittää. Olihan siellä paljaspäitäkin, mutta minusta kunnioitusta ei kannata vältellä. Muuten ei pukeutumalla pysty erottautumaan. Minsk on kaiken maailman tyylien sulatusuuni.

Next Post:
Previous Post:
There are 4 comments for this article
 1. Avatar
  Reissu-Jani at 19:45

  Minsk on upea kaupunki. Neuvostoarkkitehtuurista pitävälle – niinkuin minulle. Upeita vahdinvaihtoja tuntemattoman sotilaan haudalla, isoja koppalakkeja ja kiiltäviä poletteja, joka puolella virka- ja siviilimiliisejä – eikä kukaan hymyile. Mutta — kaupunki on mielestäni eräs turvallisimmista ja siisteimmistä missä olen käynyt. Kiitos diktatuurin. Perunaruuat todella hyviä, ja vodkasta löytyy — niistä pitäville. Majoituksena voin suositella Manastyrski Hotelia, joka on tehty osittain vanhaan luostariin. Pitkänä viikonloppuna ehtii hyvin käymään myös Mirissä ja Nesvizhissä – upea linna ja palatsi.

  • Avatar
   Annika Author at 20:33

   Minustakin Minsk on tosi kiva. Olin nyt jo toista kertaa. Minusta pitkä viikonloppu kului hyvin pelkästään kaupungissa. Tarvitsisin pidemmän loman lähteäkseni kaupungin ulkopuolelle. Erityisesti kiinnitin minäkin huomiota turvallisuuteen. Illallakaan ei tuntunut mitenkään siltä, että pitäisi olla peloissaan.

 2. Avatar
  Toni at 12:47

  Minskissä käytiin kans viime elokuussa ja oli yllättävän mukava ja siisti kaupunki. Tokihan pinnan alla kuohuu paljon poliittisesti mut ei se näkynyt mitenkään muuten kuin keskusteluissa paikallisten kanssa.

  Budjettimatkailijalle vinkkinä muuten että paikallisbussilla E300 pääsee keskustaan alle 2€ ja lipun pystyi ostamaan kortilla automaatista. Kesto noin tunti.

  • Avatar
   Annika Author at 13:57

   Varmasti kuohuu. Se ei tosiaan näy katukuvassa mitenkään. Paikallisten kanssa en ajautunut juttusille tällaisista aiheista. Olisi kyllä epäilemättä mielenkiintoista kuulla, millaista elämä entisissä neuvostotasavalloissa on.

   Bussilla varmasti pääsee halvalla. Minusta noin pitkästä matkasta taksi oli vallan edullinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.