Type and press Enter.

On kaksi tapaa kokea Djerba

Djerban nimi kummitteli aina, kun etsin Skyscannerista lentoja kaikkialle-haulla. Kun kilkkasin auki Tunisian, tuli aina kaksi hintaa: toinen Tunisiin (lentokentän nimi on Karthago) ja toinen Djerbaan. Kun Tunisin-lennot ovat olleet siinä 400 euron tuntumassa, on Djerban lennoilla aina ollut hintaa tonnin enemmän. Aloin tulla uteliaaksi, mikä on Djerba. Googlailin ja löysin saaren Tunisian rannikolta, reilut 500 kilometriä Tunisista etelään. Katsoin kuvia ja aloin vakuuttua, että ehkä haluaisin sinne.

Mutta hinta. Lähes 1500 eurolla pitäisi päästä jo ihan hirveän paljon kauemmas kuin Välimeren rannikolle ja mieluusti kaksi kertaa. Ratkaisu löytyi: Tunisair lentää pääkaupungin ja Djerban väliä alle 90 eurolla meno-paluu, ja Turkish Airlines kohtuuhinnalla Tunisiin. Lomasuunnitelma oli siis valmis: muutama päivä saarella, takaisin Tunisiin ja sitten bussilla ja junalla uusiin seikkailuihin.

Kun aloimme selvitellä, mitä muuta Djerbassa on kuin meri ja hiekkaranta, sieltä alkoi löytyä vaikka mitä. Välimatkat ovat lyhyitä, saari päästä päähän vain 25 kilometriä, mutta liikkumisen helpottamiseksi otettiin auto. Aika pian kävi ilmi, että turistit eivät juurikaan vuokraile autoja vaan hotellit ovat enimmäkseen pakettimatkailijoiden suosiossa. Muutamien ratkaisevasti pieleen menneiden vaiheiden jälkeen päädyimme vielä vastoin kaikkia suunnitelmia all inclusive -resortiin sveitsiläisten ja venäläisten turrejen joukkoon. Turret varaavat rantatuolit ja allaspaikat aamiaisen alettua siinä seiskan pintaan ja nakottavat paikallaan vain käydäkseen lounaalla. Kun aurinko laskee, he jättävät paikkansa, vetäytäytyvät huoneeseensa valuakseen taas illalliselle. Osa nauttii ilmaisesta alkoholista enemmän kuin toiset. Osa on ihan tuhannen päissään jo aamulla. Suurin osa onneksi ei ole. Sen huomasin, että hyvää viiniä ei ilmaiseksi saa – ei täältä kyllä rahallakaan, mutta se on vain minun ongelmani. Tässä on siis yksi tapa kokea Djerba.

Toinen tapa on suhata Djerbaa ympäri ja läpi autolla, viehättyä saaren karuudesta, keskellä kuivuutta törröttävistä palmuista, kylistä, paikoin voimaakkaasta afrikkalaisfiiliksestä, toisaalta perinteisestä arabimeiningistä. Saarelaisten perinteinen pukeutuminenkin on aivan erilaista, kuin olen muualla Tunisiassa nähnyt.

Untitled

Untitled

Jos katsoo erilaisia listauksia, mihin Djerbassa kannattaa mennä, nousevat kärkeen Fadhloun moskeija ja El Ghriban synagoga. Moskeijalla oli kyltti, että ei-muslimeilla ei ole mitään asiaa, ja kahdella yrityksellä synagoga oli molemmilla kiinni. Uskonnolliset rakennukset oli siis unohdettava. Ehkä johonkin 359 muuhun moskeijaan olisi päässyt, mutta emme lähteneet yrittämään.

Sen sijaan nautimme aamukävelystä rannalla auringon noustessa kuuden jälkeen:

Untitled
Rannalla on aamun sarastaessa muutama kulkukoira. Näyttävät hyväkuntoisilta eiävtkä välitä aamukävelijöistä lainkaan.

Untitled

Untitled

Kuljeskelimme Ajimin markkinoilla. Siellä oli niin aito tunnelma. Ylipäätään Djerbasta huomasi, että on Zone Turistique resorteineen ja sitten se muu saari, johon turismi näyttäisi vaikuttavan vähän jos lainkaan muuna kuin vaurauden tuomisena saarelle. Markkinoiden jälkeen seurasimme kaupungin hulinaa kahvilan terassilla. Tunisiassahan kahvilakulttuuri on miesten aluetta, mutta ei minua pois ole mulkoiltu, päinvastoin tervetulleeksi hymyiltiin.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled
Kun tulee mummokärryn aika, voin aika kivasti vedellä sitä Vespalla.

Untitled
Seurattiin kahvilassa, miten djerbalaiset kuljettavat laosiaan harrastuksiin. Sujuu mainiosti mopolla, skootterilla ja fillarilla.

Pysähdyimme seuraamaan paikallisten piknikpäivää rannalle saaren itärannalle, jossa laskuvesi paljastaa pitkälti maata ja naiset keräävät veden paljastamasta maasta jotain, en tiedä mitä. Pienet ja isommat pojat leikkivät ja uivat uimahousuissa, kaikenkokoiset tytöt kaikki vaatteet päällä. Saman rantatien varrella on kaksi rakennusta, joita on kuvattu Star Wars -elokuviin. Näimme ne kyllä, mutta vasta jälkeenpäin selvisi kuuluisuus. Tunisiassa Star Warsit eivät ole tunnettuja, ja edes turisti-infon nuori nainen ei tiennyt niitä kuvatun saarella.

Untitled

Untitled

Tutustuimme djerbalaisiin perinteisiin Guellalan museossa. Siellä paljastui esimerkiksi, että sokerin ja sitruunan sekoituksella on poistettu morsianten ihokarvoja jo kauan ennen kuin sokerointi on saavuttanut suosion länsimaissa ja että morsiamen on ollut suosittua olla mahdollisimman vaaleaihoinen ja pullea.

Untitled

Untitled
Tämä liittyi hedelmällisyyteen. Lipaston päälle kiipeämisen osa prosessissa jäi epäselväksi.

Untitled
Tällä kaverilla oli valaisimessa pesä.

Untitled
Museolla myös djerbalaisia maalauksia

Djerbassa on liikenteen puolesta melko helppo ajaa autolla. Kaikkine vakuutuksineen auton saa satasen pintaan kolmeksi vuorokaudeksi. Mutta kartat ovat aika epämääräisiä ja samat paikan nimet voivat näkyä tienviitoissa kolmella tavalla kirjoitettuna, kartassa neljännellä. Myös koska itsekseen ajalevia turisteja ei ole, nähtävyyksille on huonosti – jos lainkaan – kylttejä. Etsimme esimerkiksi roomalaisia raunioita ja löysimme muutaman satunnaisen kiven. Mutta mitäpä se haittasi. Ei mitään. Ei lomalla ole niin justiinsa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 comments

  1. Tuo toinen tapa kuulostaa aika paljon paremmalta kuin ensimmäinen! Monissa paikoissa tuo yhdistelmä toimii oikein hyvin, joskus jopa parhaiten, että tukikohta on siellä resortissa ja sieltä käsin sitten käy päivisin retkeilemässä, kun muut jäävät muhimaan aurinkotuoleihinsa. Viehättävän näköistä tuolla Zone Turistiquen ulkopuolella, näyttää paikalta jota mieluusti itsekin koluaisin ihan ajan kanssa. Ryhtyyköhän Djerba nyt kummittelemaan minullekin, en nimittäin ollut aiemmin koko paikasta kuullutkaan, ainakaan muistijälkeä ei ole… 🙂

    1. Djerba ei tosiaan taida suomalaisille olla kovin tuttu. Olen just samaa mieltä, että tukikohta rannalla on kiva. Djerbastakin saisi Airbnb-kämppiä, ja rannallekin pääsee ilman hotellia, mutta onhan rantamajoitus kätevämpi. Laadukkaitakin paikkoja Djerbassa olisi, ei turreparatiiseja. Nyt kävi huonosti. 🙂

  2. Ah, Skyscannerin kaikkialle -haku <3 En oo koskaan kuullutkaan Djerbasta, mutta Tunisia kyllä kiinnostaa. Me ollaan oltu all inclusive -resortissa tasan kerran häämatkalla Malediiveilla, ja vaikka ei varmasti kovin nopeasti uudestaan lähdetä, niin kyllä toki sellaisillekin reissuille aikansa ja paikkansa on. Aina ei vaan kaipaa mitään muuta kuin täydellistä lomakoomaa auringon alla. Toisaalta jos saarella on paljon muutakin nähtävää niin ehdottomasti mieluummin sitten seikkailisin vuokra-autolla, varsinkin kun muutenkin ollaan automatkojen rakastajia. Se on kuitenkin aina vähän spesiaalimpaa päästä näkemään sitä aitoa elämää turistialueen ulkopuolella, sen turrekuplan sisällä kun ei kauheasti mitään paikallista elämänmenoa näe… Mutta kaikki ei tietysti sitä kaipaakaan lomalta.

    1. Taisin väittää olleeni ensimmäistä kertaaallinclusibessa, mutta eihän se ollutkaan. Olinhan viime joulun Malediiveilla. Muutama päivä oli tosi jees ja olisin viihtynyt varmaan pidempäänkin, mutta saari tarjosi niin paljon. Mutta niin tarjosi Djerbakin. Mietin kyllä, miksi lähteä matkalle ja oikeasti viettää viikko samassa aurinkotuolissa. Toisaalta mikä minä olen arvioimaan. Jos joku todella haluaa vain sitä. Djerba ainakin oli helppo liikkua omatoimisesti. Ei edes eläimiä tiellä niin kuin Afrikassa usein muualla on. 🙂

  3. Kiehtovan kuuloinen matkakohde ja entuudestaan täydellisen tuntematon meille. Kiitos esittelystä! Vaikuttaisi paikalta, jossa itse mieluummin lähtisi tutustumaan autolla, kuin että lojuisi päivästä toiseen täyden palvelun resortilla. 😊 Silläkin riskillä että raunion sijasta löytää vaan ne pari kiveä.
    Kuvat kuivasta karusta maasta näyttävät ihan Pohjois-Tansanialta, jossa olemme nyt.

    1. Tunisia on karu. Vähän etelämpänä maassa ollaan jo Saharassa. Jos vielä maahan palaan, haluan autiomaahan.