Type and press Enter.

Moskova on ruma – ja kaunis

Sensuroin kuvia. En todella voi väittää, että kaikki maat ja kaikki kaupungit, joissa olen ollut, olisivat aina pelkästään kauniita. Mutta minä ummistan silmäni rumalta. Ei minun tarvitse katsoa rumia asioita, saati ottaa niistä valokuvia. Muistoissani lähes kaikki paikat ovat hienoja, ja epäilemättä oikeasti ovatkin! Ei se kuitenkaan tarkoita, etteikö niissä olisi ollut tylsiä ja rumiakin asioita. Esimerkiksi Phu Quocilta julkaisin vain ihania rantakuvia skootterireissulta, mutta jätin tekemättä jutun aika kämäisestä “kotiseudusta”, eli tylsästä tienpätkästä hotellin kulmilla. Siinä vain ei ollut mitään esittelemistä, ajattelin.

Moskova näyttäytyi minulle juuri sellaisena, kuin siitä ottamani kuvat todistavat: Punainen tori on vaikuttava, Kremlin kirkot kultakupoleineen häikäiseviä, GUMin luksus, maailmanperintökohteiden kulunut kauneus. Mutta on myönnettävä, että Moskova on myös ihan kamalan ruma. Pakotin itseni ottamaan kuvia myös tästä toisenlaisesta Moskovasta.

Moskova
Kivasti maalattu ikkuna ja osa ovesta umpeen.
Moskova
Että dollarin kuvat silmissä kuppilaan?
Moskova
Kivat vihreät ikkunanpuitteet ja jokaisen ihan itse valitsemat ilmastointilaitteet.
Moskova
Mukava takapiha, roskakuilu ja houkuttelevat valomainokset.
Moskova
Eihän tämä mitenkään kolkko ole.
Moskova
Kun astui hotellista ulos, oli vastapäätä kiva kasinotyyppinen ratkaisu.
Moskova
Kyllä teki mieli mennä uusimaan kevätpuvusto tänne.
Moskova
Rumuus jatkuu taivaaseen saakka.
Moskova
Mukavaa, kun pihoistakin pidetään huolta.
Moskova
Ei seuraavaan jouluun enää pitkä aika ole. Vietetään nyt vaan vaput ja jussit välissä.
Moskova
Ruostekin on nättiä.
Moskova
Ottaisitko omalle kohalle?
Moskova
Tilataide voi olla kaunista – tai olla olematta.
Moskova
Sininen ja punainen ovat kauniita perusvärejä.
Moskova
Neuvostoarkkitehtuuria parhaimmillaan, eikä vain yksi vaan kaksi, kolme ja neljä taloa.
Moskova
Kiva hotelli kehätien varressa
Moskova
Eläviin kuviin voisi poiketa tänne.
Moskova
Lähiöelämää Kolomenskoyen lähimmällä metroasemalla
Moskova
Samassa paikassa kodikkaita kerrostaloja
Moskova
Mutta sitten – katso mikä kaunotar! Sitä varjostaa tuollainen rumilus!

Kyllä vain siis Moskovassa on paljon rumaa. Neuvostoarkkitehtuuri on kaikessa harmaudessaan ja tylsyydessään melkeinpä masentavaa. Mutta rumaa on kaikkialla. Ei ole Pariisi vain upeutta, ei ole New York vain lasia ja kromia, saati Helsinki tai mikään muukaan kaupunki Suomessa. Kaupungit ovat melkeinpä vain sellaisia, millaisina haluamme ne nähdä. Minä mielelläni näin Moskovan kauniit rakennukset, niiden koristeellisuuden, niiden vanhan loiston. Katso nyt näitä!

Moskova

Moskova

Moskova

Moskova

Moskova

Moskova

Sitten on loppukevennyksen vuoro. En tiedä, mutta minusta näiden kamaluudessa on jotain itseironiaa. Ei kukaan tosissaan tee vihreitä ja pinkkejä karvahattuja tai karvareuhkoja kaikissa sateenkaaren – eihän kuin Venäjän väreissä.

Moskova

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 comments

 1. Hauska lähestymistapa ja yhteenveto 🙂 Noihan se juuri menee. Sitä voi valita nähdä vain kaiken kauneuden tai rumuuden itse kukin. Hienoja kuvia, kyllä vaan nuo ihan ensimmäisetkin!

  Kai ostit vaaleanpunaisen karvalakin matkamuistoksi kotiin? 🙂

  1. Harmaat neuvostoaikaiset talot ovat kammottavia, mutta kun niitä on niin paljon kaikkialla muuallakin. Ovat aikansa ikoneja. Eivät sittenkään vain kamalia.

   Jäi karvareuhka ostamatta. Vähänkö olisin ollut tyylikäs…

 2. Miten uskalsit laitaa rumia kuvia esille? Sinultahan voidaan evätä viisumi seuraavalla kerralla :).

  1. Otin riskin! 🙂

 3. Eihän noi kaikki silmää hivele, mutta täytyy muistaa, että ilman rumuutta ei ole kauneutta.
  Kaikki tuo myös kuvastaa sitä ihmisten arkea missä he elävät.

  1. Kyllä, juuri näin. Siksi yritin ottaa huumorilla ja osoittaa, että vaikka Venäjä halutaan nähdä rumana, siellä on rumuutta mutta myös hurja määrä kauneutta – kuten vaikkapa Suomessa. Mitä olen kuullut venäläisistä kodeista, on kauneus usein sisällä. Pahinkin neuvostobetoni voi olla sisältä vaikka mitä.

 4. Jännällä tavalla monet niistä karheista kuvista oli oikeasti hurjan kauniita. Suhteellista siis kaikki. Varsinkin se eka kuva vesilätäkköheijasteineen oli kiehtovan kaunis. Niistä “rumista” lähtee mielikuvitus rakentamaan tarinaa ja elämänkohtaloita. Kauniit ovat vain kauniita. Historiansa niilläkin mutta usein ei niinkään kaunis.

  1. Juttuni oli tarkoitus olla ironininen. Tässä rumuutta, koska sitä naapurin halutaan uskoa pelkästään olevan. Mutta eihän se ole. Kaikella on aikansa – ja kuten sanoit, tarinansa.

 5. Mä kuvaan tosi usein tällaisia “rumia” yksityiskohtia, ja ne on omalla tavallaan musta usein ne kaikkein kiinnostavimmat kuvat sitten lopulta. Nämäkin on kaikessa ankeudessaan tosi kauniita! Varsinkin karvahatut… 😉

  1. Jostain syytä olen itse vältellyt. Tätä juttua varten piti ihan vartavasten keskittyä kuvailemaan. Kontrasti ruman ja kauniin välillä on monesti aivan huima.

 6. […] En tiedä mitä alitajuntani yrittää minulle näiden unien avulla kertoa, muuta kuin sen että ikävä entisiin kotimaihin raastaa tällä hetkellä hyvinkin syvällä. Tästä kuitenkin aasinsillan kautta ankeuteen: Travelloverblogin Annika on viime aikoina postaillut monta todella mielenkiintoista postausta Moskovasta, ja yksi niistä keskittyi siihen, kuinka Moskova on kaupunkina samaan aikaan sekä hurmaavan kaunis että kauhean ruma (tässä linkki). […]

 7. […] Moskova on ruma ja kaunis (Travellover-blogi) […]