Type and press Enter.

Huolehdi silmistäsi! Syitä, miksi tarvitset kunnon aurinkolasit

Viimeksi Istanbulissa jouduin myöntämään, että pikkuruisella kirjoitetun kartan lukeminen ei enää onnistunut. Olin töissä nauranut kollegalle, joka saattoi ennen lasien hommaamista ottaa vaikkapa tuoteselosteesta kännykällä kuvan ja sitten suurennella kuvaa. Mutta mitä minä tein? Otin kännykän, zoomailin sillä karttaani löytääkseni, mitä etsin. Ei näin voi jatkua. Kun kännykästä loppuu akku, eksyn lopullisesti. Oli nöyrryttävä ja varattava aika optikolle. Muistan, että Instrumentarium on ollut rillien hovihankkija jo lapsuudenkodissani, joten mihinpä muualle minäkään olisin soitellut.

Instrumentarium
Johan alkoivat paikat löytyä, kun aloin nähdä lukea karttaa. Reissun ensimmäisinä päivinä suunnistin Bangkokissa.

Aivan huipputyyppi oli Sami Varila Helsingin keskustan Stockan Instrussa. Sen lisäksi, että hänellä oli pistämätön maku lasien suhteen ja silmää asiakkaan mieltymyksille ja tyylille, hänellä oli myös ratkaisu, mitä reissunainen tarvitsee. Unohdetaan nyt ne ikänäkölasit, nehän ihan väkisin jouduin hankkimaan. Mutta mitä tehdä, kun pitäisi istua palmun alla lukemassa? Siihen tarvitaan tietenkin aurinkolasit vahvuuksilla. Olisin siis kolmien lasien loukussa: lukulasit, lukulasit vahvuuksilla ja tavalliset aurinkolasit. Seuraava ostos olisi isompi käsilaukku rillipatteriston hallintaan. Mutta Samilla oli ratkaisu: 

monitehoaurinkolasit

Oli muuten hetken aikaa sulattelemista: monitehot, vaikka olin lukulaseja vailla. Mutta monitehoaurinkolasit olisivat ihan päälliköt: samoilla laseilla voisin olla koko aurinkoisen päivän: näkisin lukea mutta ei tarvitsisi vaihtaa laseja, kun katsoisin kauas. Voisin retkeillä rauhassa, mutta kun tulisi aika lukea ruokalistaa, ei tarvitsisi vaihtaa lukulaseihin, vaan ne olisivat jo päässä. Kätevää! Ja mikä turhamaisuudelleni olisi ihan parasta,

monitehoaurinkolasit

monitehoaurinkolasit

monitehoaurinkolasit

kukaan ei tietäisi, että minulla on rillit. 

Aurinkolasit voimakkuuksilla pystytään tekemään melkein mihin tahansa aurinkolaseihin. Ei siis tarvitse valita silmälasivalikoimasta vaan valittavana on lähes kaikki trendiaurinkolasit. Ajatus monitehoista muuttui uhasta mahdollisuudeksi. 

Sain lasit edellisenä päivänä ennen reissuun lähtöä ja nyt olen totutellut niiden kanssa elämiseen yhdeksän viikkoa. Päällimmäinen tunne on mukavuus. Lukemisesta tuli taas nautinto sekä illalla sängyssä perusrilleillä että ulkona auringossa monitehoilla. Eksymisen riskikin pieneni, kun kadunnimet alkoivat erottua kartalta. Monitehoihin totuttelu vei aikaa. Jonkin aikaa, ehkä viikon, saatoin pitää niitä vain lyhyitä aikoja kerrallaan, mutta vähitellen silmät tottuivat ja lasit alkoivat olla ihan yhtä helpot kuin entiset aurinkolasini. Totutteluvaihe pienine päänsärkyineen on ihan normaalia. 

Instrumentarium
Myönnän turhamaisuuteni: Jos minun kerran on käytettävä rillejä, haluan, että ne ovat tyylikkäät. Nämä Versacet kehtaan ottaa esille illalla trendiravintolassakin. Vaikka huoltoasemalaseilla toki näkisin lukea, niissä ei olisi eri vahvuutta eri silmille, kuten tarvitsin, ja tyylistäkin pitäisi rajusti tinkiä.

Siinä laseja sovitellessani juttelin Samin kanssa ylipäätään siitä, mihin kunnollisia aurinkolaseja tarvitaan. Eikö voi ostaa mitkä tahansa parin euron “Reiskat” rantakadun kauppiailta. Ei. Kuten voi olla aika lailla varma, että rantakadulta ei saa Ray-Baneja vitosella, ei voi olla varma, mitä UV-merkintä halpislaseissa tarkoittaa. Lukeehan keinokuituvaatteiden niskassa helposti “100 % silk” ainakin täällä Vietnamissa, ja aurinkolaseja kulkee pari taulullista mopon kyydissä. Jos voi väärentää tuotemerkin, miksi ei lätkäisisi UV-tarraa?

UV-säteiltä suojaaminen auttaa joidenkin silmäsairauksien ehkäisyssä. Ne ovat harvinaisia – mutta todellisia – riskejä. Kuka enää jättää ihonsakaan suojaamatta vaatteilla tai kunnon kertoimilla, miksi siis silmät? Tulinpa keskustelleeksi aurinkolaseista myös fyysikkokaverini kanssa. Tiivistetysti hän totesi UV-suojan erittäin tarpeelliseksi: “UV-säteily on siis näkyvää valoa korkeaenergisempää sähkömagneettista säteilyä, joka periaatteessa voi olla hyvinkin korkeaenergistä. Tämä on suurina määrinä haitallista eliöille, koska se on ionisoivaa, mikä aiheuttaa kudosvaurioita. Nopeasti uusiutuvat kudokset, kuten iho, eivät tästä yleensä kärsi pahasti (palaminen voi toki olla lyhyellä aikavälillä varsin epämiellyttävää), mutta uusiutumattomat solut sen sijaan kannattaa suojata huolellisesti. Sukusolut altistuvat harvemmin kovin runsaalle uv-säteilylle, joten jäljelle jäävät silmät.” UV-C Pysähtyy otsonikerrokseen ja UV-B pilviin. Sen sijaan UV-A ei, eli milloin UV-indeksi on korkea, silmien suojaaminen on perusteltua pilviselläkin säällä. 

Terveisiä aurinkovarjon alta. Silmät suojattuna. Näkevänä. Joko lähdet optikolle? Saahan Instrusta niitä trendilaseja ilman vahvuuksiakin – vaikka nämä Burberryt – ja vieläpä sopuhintaan. Parhaillaan on käynnissä kaikki aurinkolasikehykset ja –linssit -25 %” osa kehyksistä on jopa -50 % alennuksella -kampanja. Klikkaa valikoimiin vaikkapa tästä.  

monitehoaurinkolasit

Yhteistyössä Instrumentarium

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

14 comments

 1. Hah haa… tuli muistot mieleen, kun itsekin jouduin taipumaan moniteholaseihin. Oli tarve nähdä matkoilla karttojen teksti ja katujen nimikyltit siirtämättä laseja nenänvarrella ylös ja alas. Mukavia reissuja selkeiden karttojen ja silmiä suojaavien lasien kanssa!

  1. Äläs nyt, ei ole minulla monitehojen tarvetta. 😀 Yläosat ovat ikkunalasia! Mutta jatkuvaan käyttöön tällaiset monitehot vahvuuksilla ovat kyllä huipputuote!

 2. No nyt on tyylikästä!!! 🙂 Ja tosiaan varsin näppärät tuollaiset monitehot kun voi vielä yhdistää silmälasit ja aurinkolasit samaan pakettiin.

  1. Olen kyllä niin tyytyväinen noihin monitehoihin, vaikka monitehoja en tarvitse. Yläosat ovat ikkunalasia. 🙂 Kun voi vedellä koko päivän samoilla silmillä – ja vielä tyylillä! Sitten illan pimennyttyä kaivaa lukulasit tarvittaessa… Argh. Vähän vaikea vieläkin myntää niiden tarve. 🙂

 3. Minulla on ympäri vuoden aurinkolasit vahvuuksilla mukana, joko käytössä tai käsilaukussa. Paitsi, että haluan suojata silmiäni, haluan välttää siristelyä, koska, no, minulle on alkanut tulla ryppyjä :D. En pärjää ilman silmälaseja, enkä joka päivä halua käyttää piilareita, joten täällä Espanjassa aurinkolasit vahvuuksilla ovat ihan pakolliset. Niitä minulla on kolmet 🙂

  1. Sama juttu, ympäri vuoden käytän aurinkolaseja varsinkin autolla ajaessa. Siihen nuo monitehot eivät omassa päässäni vielä taivu. Taisi optikkokin sanoa, että ei kannata niillä rattiin mennä. Mutta jonain päivänä vetelen ihan aidoilla monitehoilla… Tyhmä kysymys, mutta onko siristelyllä ja rypyillä oikeasti yhteys? Niin moni siitä puhuu, mutta jotenkin minua epäilyttää. Mutta varmuuden vuoksi ei muuta kuin mustat lasit päähän!

 4. Tää kävi nyt vähän pelottamaan, koska myönnän, ostan vaan halpislaseja tyyliin jostain Henkkamaukalta, eikä niissä aina varmaan edes ole mitään kunnon suojaa. Mutta tähän asti en koskaan ole viitsinyt sijoittaa kunnon aurinkolaseihin, koska luulen, että rikkoisin ne niin nopeasti, tai sitten hävittäisin. Pitäis ensin oppia pitämään hyvää huolta niistä… Mutta hyvännäköiset plehat sait!

  1. Voisi kuvitella, että jos Henkkamaukan laseissa on UVA-merkintä, niissä oikeasti olisi suoja. Mutta en tiiä. Mä joskus luulin, että kunnon aurinkolasit olisivat tosi kalliita, mutta yllätyin. Jos vaikka kurkkasit tuosta linkistä, hinnat ei sittenkään pahat – ja tietää, mitä saa.

 5. Itsekin sain viime vuonna ihka ensimmäiset lukulasit. Aika vähän on tullut vielä käytettyä, mutta silloin kun on väsynyt, niin rivit hyppii ihmeesti varsinkin kännykässä. Nuo sinun aurinkolasisi ovat tyylikkäitä, pitäisi varmasti hankkia samanlaiset. 🙂

  1. Mulle varsinkin pimeä on vaikea ilman laseja. Illalla joutuisin ravintolan ruokalistaa osoittelemaan sokkona ilman niitä. 🙂 Kurkkaa linkistä, saako noita Burberryjä vielä. Tai kipaise Instruun. Valikoimat aika kattavat.

 6. Hyviä pointteja! Tätä juuri mietin, kun olen lähdössä Alpeille vaellukselle ja valitsin kotona aurinkolaseja kaikista niistä halpis/mainoslaseista mitä lipaston laatikosta löytyy… että pitäisiköhän panostaa ihan kunnollisiin arskoihin.

  1. Jotenkin vaikuttaa, että olet silmien suojaamisessa jo aika pitkällä: vakaa harkinta on usein jo askel kohti optikkoa. 🙂 Ja on ne vaan paljon kivemman näköiset kuvissa sieltä Alpeilta. 😉

 7. Joo. Mun pitäis käydä näöntarkastuksessa. Näin oon sanonut varmaan jo vuoden enkä oo vieläkään käynyt. Mut ihan oikeesti pitää! Ja ehdottomasti pitäisi hankkia myös kunnon aurinkolasit. Siinähän ne sitten samalla menisi. Hyvältä näyttää sun päällä sekä rillit että arskat. 🙂

  1. Kyllä minäkin näöntarkastusta lykkäsin. Oikeastaan kävin kyllä jo vuosia sitten, mutta silloin rillien tarvetta ei ollut. Mutta nyt tarve oli todellinen. Ja kyllä vain tänään taas kaivelin lasit laukusta, kun piti lentokoneessa täyttää maahantulokaavaketta. Ei siinä muu auttanut. 🙂 Mutta kivempi on kaivaa rillit esiin, kun ne on nätit!