Type and press Enter.

Mistä niitä kohteita oikein tulee? Näin (yleensä sattumalta) valitsen matkakohteeni

Ei vain ole mahdollisuutta laittaa taloa vuokralle, irtisanoutua tai ottaa paria vuotta vapaata ja häipyä. Koska koko maailma kuitenkin on kiinnostava eikä sitä voi nähdä kerralla, siihen pitää tutustua paloissa.

Aina silloin tällöin joku kysyy, miten keksimme lähteä vaikkapa Uzbekistaniin, tai miksi ihmeessä  haluamme mennä Georgiaan ja Armeniaan tai missä on São Tomé. Mies on ottanut tavakseen vastata, “koska ne ovat siellä”. Miksi vauva laittaa varpaat suuhunsa? Koska se voi tehdä niin.

Olen kuullut, että joku valikoi kohteensa pyörittämällä karttapalloa ja tökkäämällä sattumanvaraisesti. Joku matkustaa aakkosten mukaan. Vuorossa olevasta kirjaimesta valitaan mieluisin maa. Meillä ei ole mitään logiikkaa. Tällä hetkellä on varattuna neljä matkaa, tai ainakin lennot. Viideskin varmistui tällä viikolla. Siitä on vain päämäärä, ei muuta. Kaikille on oma tarinansa, useimmiten sattuma.

Helmikuussa lähdemme Vietnamiin. Sen tarinan kirjoitinkin jo Facebookissa pari viikkoa sitten. Kävimme tällaisen keskustelun:

– Mennäänkö helmikuussa Hanoihin?
– Mennään vaan, jos samalla mennään Halong bayhin.
– Eikö se ole etelässä?
– En tiedä. Tarkistan. Ei ole. Täällä on aika makeita risteilyjä.
– Aijaa, no niin on. Mennään tuonne.
– Joo, mennään.
– Olen jo menossa Vietnamiin. Mennään Tokioon sitten joskus toiste. Varaan lennot tänään tai viimeistään maanantaina.
– Okei, mä varaan sitten risteilyn.

Lennot on ostettu, Aeroflotilla Moskovan kautta. Tuleepahan sekin yhtiö testattua. Edellisestä kerrasta on yli 30 vuotta. Risteilyä ei ole varattu. Ei mennyt ihan Strömsön tapaan tämä.

Risteilyt näyttivät kivoilta, laivat hauskoilta, hinnat erittäin sopivilta. Oli kunnon alennuksiakin. Ajattelin, että taantuma hillitsee matkailua ja siksi pitää myydä edullisemmin. Pari päivää sitten laitoin tulevia kohteita iPadin maailmankelloon, joka näyttää myös lämpötilat,  ja järkytyin: Hanoi on niin pohjoisessa, että illalla lämmintä on vain noin 15 astetta. Pieni googlailu osoitti, että lämpötilat vaihtelevat vuosittain suuresti 15 – 30 asteen välillä ja Halong Bayhin ei todellakaan kannata mennä, koska on luultavasti myrskyisää ja vesi kylmää.  

Juu ei tarvitse lähteä risteilemään. Yksi ilta meni aika maassa. Siitäkö sisuunnuin ja jatkoin googlailua. Aikaa on vain viikko, mutta  se saa luvan riittää Vietnamin kiertämiseen lentäen, sillä niin kivoja kohteita löysin. Vietnam Airlinesia pidetään turvallisena, ja hinnat olivat kohtuulliset. Pettymys väistyi. Ehtiihän Halongillekin joskus toiste, jos kovasti tekee mieli.

Hanoi
Tunnelmia Hanoista

Ei taida mies itsekään tietää, mistä keksi Vietnamin. Olemme Ho Chi Minhissä vuosia sitten käyneet, mutta muuten Vietnam on ihan tuntematon. Yksi tapa valita kohde on siis vain jostain tullut idea. Toinen on ehdottomasti halpa tarjous. Finnairin pistelennot puolilla pisteillä -tarjouksesta ostetut Kööpenhaminan ja Moskovan lennot kuuluvat ehdottomasti tähän sarjaan. Lentoja oli saatavilla vaikka minne, mutta päädyimme näihin perinteiden velvoittamana: Olemme usein olleet jossakin Itä-Euroopan pääkaupungissa nimenomaan pääsiäisenä, ja niinpä menemme nyt Moskovaan. Vapputraditioita ei sinänsä ole, mutta vappuna 2015 tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun olimme yhdessä ensimmäisellä matkalla. Olimme silloin Oslossa. Jos pohjoismaiset pääkaupungit ovat kymmenvuotisjuhlamatkojen teema, on 2025 ehkä mentävä Tukholmaan?

Kööpenhamina
Pelkästään kuvia katsomalla tulee hyvä mieli. Kööpenhaminan täytyy olla iloinen kaupunki!
 Moskova
Moskovaan olisi ehkä sittenkin pitänyt mennä talvella! Ainakin näissä kuvissa se vaikuttaisi olevan nyt ihan parhaimmillaan. Olisipa se yhtä kaunis myös keväällä. Pitäisiköhän ostaa ruplia jo nyt? Kun halvalla saisi.

Joskus kohde valikoituu merkillisten sattumien kautta. Maailmanmatkaajien Facebook-ryhmässä minulle vain netin kautta puolituttu mies kertoi, että heillä on talo tyhjillään Balilla tulevana kesänä ja että he mieluusti ottaisivat siihen luotettavan suomalaisen vuokralaisen. Vuokra kuulosti minusta tosi halvalta. Siltä istumalta laitoin omalle miehelle tekstarin, että mitä jos kuukaudeksi saadaan, mennäänkö. Meni pari minuuttia, ja mies vastasi, että tietenkin mennään. Siitä sitten sähköpostia kirjoittamaan ja kyselemään, miten suhtautuvat haluttua lyhyempään vuokra-aikaan. Sovimme, että loppuvuodesta palataan asiaan, että jos eivät saa vuokralaista koko ajalle, saamme kesäkuun. Nyt se on varmaa: sinne menemme. Minä lähden luultavasti tiedustelujoukkona viikkoa ennen, mies tulee perässä, ja kun on aika luovuttaa talo, mies tulee Suomeen ja minä jään pariksi viikoksi seikkailemaan jonnekin päin Aasiaa.  

 Bali
Baliin olen alkanut tutustua vähitellen. Temppeleitä ja riisipeltoja, rantoja ja tanssifestaria. Eiköhän niillä kulu neljä viikkoa?

Sitten on vielä kohteet, joihin päädytään vakaan harkinnan perusteella. Tuleva uuden vuoden molemminpuolinen on sellainen. Vaihtoehtoja oli vaikka kuinka, mutta suurimpaan osaan esteenä oli liian kalliit lennot. Olimme liikkeellä taas niin myöhään, että lentoihin olisi halvimmillaankin mennyt 3000 euroa melkein mihin vain kauas. Joissain paikoissa asuminen olisi ehkä ollut kohtuuhintaista, edullistakin, toisaalla taas kallista sekin. Niinpä teimme kompromissin ja päädyimme kohtuuhintaisten lentojen vuoksi Lähi-itään. Kuwaitissa, Omanissa ja Bahrainissa hotellihinnat ovat länsieurooppalaista tasoa, mutta kahden hengen kaikki lennot jäivät yhteensä reilusti alle kahteen tonniin.

Kuwaitissa, Omanissa ja Bahrainissa odotan näkeväni modernia pilvenpiirtäjäkaupunkia, jotain arabivaikutetta, autiomaata ja merta. Eiköhän tästä kombosta kehity aika kiva 1,5-viikkoinen.

Omat pikkulomani Eurooppaan valikoituvat enimmäkseen hintojen perusteella. Aika usein katson Skyscannerilla mihin tahansa -vaihtoehdon ja katson, mihin edullisesti tarjottavaan kohteeseen tekisi mieli. Tammikuussa saatan pistäytyä Istanbulissa: suorat lennot 167 euroa ja hotelli Bospori-näköalalla reilusti alle satasella yö. Esimerkiksi Kööpenhaminaan sai taannoin lentoja alle satasella mutta hotellit maksoivat niin paljon, etten vain raaskinut. Olen yleensä pitänyt viittäsataa pikkuloman hintakattona.  

Taannoin joku, kuultuaan, että olen käynyt 98 maassa, totesi, että sinähän olet niitä maabongareita. Sanoin hänelle, etten ole, olen vain utelias. Kuten ehkä sinäkin huomasit, kovin järjestelmälliseltä kohteiden keräämiseltä meininkini ei näytä. Eri maita kyllä kertyy, kun maailmalla kulkee.    

Kaikki tämän jutun kuvat ovat Instagramista. Kuvissa näkyy, kenen tililtä ne on otettu. Jokaiselta on kysytty lupa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

17 comments

  1. Ihanaa kun maailma on niin pullollaan vaikka minkälaisia mielenkiintoisia kohteita. Me ollaan aika kovia harkitsemaan, minne lähdettäisiin. Tietysti myös hinta vaikuttaa valintoihin. On hirveästi paikkoja, joissa haluaisi käydä, mutta välillä tuntuu turhauttavalta kun ei vain tiedä mistä päästä lähtisi kasaa purkamaan. 😀

    1. Kuten huomaat, me emme juuri harkitse. 🙂 Toki on sellaisia jonain päivänä -kohteita, joita varten odotamme sopivan pitusta lomaa, kohtuullisia hintoja tai muuta, minkä vuoksi ne matkat ovat edelleen tekemättä.

  2. Ihan kivalta kuulostaa teidän kohteiden valitseminen, tai ei valitseminen 🙂 Mulla on tähän asti aina ollut ongelma, että on rahaa, muttei aikaa tai sitten on aikaa, muttei rahaa. Ehkä joskus pääsen parempaan tasapainoon, jossa löytyisi edes vähän molempia. Nytkin yritin googlettaa välipäiville jotain lentoja, mutta Euroopan sisäisistä lennoista en suostu pulittamaan yli 300e per nenä. Tai sitten en vain ole tottunut näihin Suomesta käsin ostettavien lentojen hintoihin vielä 🙂

    1. Kyllä pitää olla erityistapaus, että minäkään maksaisin Euroopan-lennoista kolmeasataa! Ihan parasta on saada jotain halvalla, kuten vaikka satasella ja pisteillä. 🙂

  3. Suuri määrä kohteita, mitkä ovat olleet suosikkikohteitasi?
    minä valikoin yleensä nykyään kohteet niin että katson mitä löytyy minkäkin reitin varrelta, mutta tietysti löytyy haaveita myös kaukomatkakohteista johin ei ole tullut vielä lähdettyä..

    1. Tarkoitatko suosikkejani kaikista näkemistäni kohteista? Voi ei, hankalaa. Ainakin Venetsia, Grönlanti, New York, São Tomé, Japani kaikkineen, Syyria, Istanbul, viime kesänä Thaimaassa makeita juttuja, samoin Ugandassa, Keniassa…

  4. Tässä maailmassa saa tovin reissata ennen kuin kaikki on nähty eikä se ole mahdollistakaan 😀 Mutta hienoissa paikoissa olet käynyt. Tuo Oman on muuten kiinnostava. Ja Aerofolot…lennettiin Moskovan kautta Pekingiin pari vuotta sitten ja se oli kyllä sarjassamme “hirveimmät lentokokemukset” 🙂 Oli kova myrsky, toooodella vanha kone ja ruoka jotain, mitä ei voi edes kuvailla. Silloin se ei naurattanut, nyt naurattaa 🙂 Bali on ihana!

    1. Aeroflotista olen kuullut tarinoita molemmista ääripäistä: ihan uusi kalusto ja hyvä palvelu ja toisaalta vanhat koneet ja tympeä henkilökunta. Aina toistuu kuitenkin sama: ruoka kamalaa. Otan siis eväät. Myrskyssä mikään purkki ei kyllä tunnu kivalta… Onko sinulla jotain erityissuosikkia Balilta? Veljässä viikossa ehtii aika paljon, ja yhtään suunnitelmaa ei vielä ole.

  5. Ootpas kerennyt käymään monessa paikassa. Pystyisinpä itsekin joskus sanoa käyneenä 98 eri maassa! Mäkin valikoin reissukohteet hinnan ja fiiliksen mukaan, ei oo tullut mieleenkään noudattaa mitään tiettyä kaavaa. Extempore matkat on parhaita!

    1. Jos kaikki liikenevät ajat ja rahat on reissussa, jokusen maan ehtii nähdä.

      Extempore pystyn harvoin matkalle lähtemään. Usein lentohinnatkin nousevat aika koviksi. Nyt on kyllä harvinaista, että puolen vuodenkin päähän tiedän, mihin menen. Mutta tosi harvoin olemme näin suunnitelmallisia.

  6. Meillä kohteet ovat yleensä monellakin listalla “säädyllisen” ajan ennen pääsevät toteutukseen asti 🙂
    Listat ovat myös hiukan maanosittain – lyhyellä lomalla luetaan lähinnä Euroopan listaa, pitempiä lomia mietitään vähän siten, että ei tule samanlaisia kohteita peräkkäin, eli vähän maanosittain mennään, jos on juuri käyty Aasiassa, niin sitten seuraavaksi länteen tai Afrikkaan.
    Kesällä pohjoiseen tai Eurooppaan, talvella aurinkoisempiin maisemiin (vaikka rannoista emme välitäkään).

    Varasimme muuten nyt jo sitten sen Grönlannin ensi kesään (Hki – Reykjavik – Ilulissat – Nuuk – Reykjavik – Hki, yli puoli vuotta ennen lähtöä varattuna n. 1500 euroa koko reitti per nuppi) – katseltuani koneiden istumakarttoja aloin ymmärtää miksi niissä ei ole kovin montaa vapaata paikkaa, edes monen kuukauden päähän – en taida koskaan olla ennen lentänytkään tuollaisella koneella, jonne näyttäisi mahtuvan 29 matkustajaa jos oikein laskin!

    Puoli vuotta on hyvä suunnittelujänne, joulun tienoilla kesään asti ja kesällä sitten jouluun asti.

    1. Hassua, että ennen Grönlannin matkaamme en ollut kuullut kenenkään siitä edes haaveilevan saati toteuttavan, ja nyt yhdessä sun toisessa blogissa puhutaan Grönlannista. Mistä sille on tällainen suksee tullut?

      Minulla ei ole koskaan ollut listaa. Kohteita tulee ja menee. Välillä on aikoja, jolloin pöytälaatikossa ei ole yhtään lentolippua, ja yhtäkkiä niitä on monet. Matkailuelämä on arvaamattomampaa kuin arki. 🙂

  7. Meillä Grönlanti päätyi listalle osittain esimerkkisi takia 🙂 – osittain tuon koko Eurooppa -tavoitteemme takia, vaikkakin niin valtioina kuin TCC-alueina Eurooppa on kertaalleen koluttu, niin joillakin listoilla myös Grönlanti listataan omanaan, joten ajattelimme myös siksi “täydentää” Eurooppaamme myös sillä. Lisäksi se sopii hyvin kesäsarjaamme Färsaaret, Huippuvuoret ja nyt Grönlanti – pohjoisia kohteita hyvällä tuurilla Suomen helteiden ajaksi!
    Tuolla idealla, että mitä joku lista vielä sisällyttäisi Eurooppaan, on myös Kazakstan, mutta se ei vielä ole riittävästi houkutellut toteutuakseen, mutta on se sillä listalla …

    1. Sitten blogini on oikein onnistunut!

  8. Tämähän teksti on mennyt ohitse tohinan keskellä! Aivan ihana kirjoitus taas kerran. Hieno matkustusfilosofia sinulla, sanoisin. Jonkinlainen aakkoslista tai vastaava harkintatapa kuulostaa sinänsä alkuun hauskalta, mutta en tiedä toimisiko omalle kohdalle. Oikeanlaisella asenteellahan tuollainen toimii varmasti loistavasti ja sitten tulee lähdettyä paikkoihin, joihin ei välttämättä olisi ensimmäisenä menossa. Itsellä kuitenkin ensin syntyy fiilis, sitten päätetään, että koska lähdetään vai lähdetäänkö, joskus meinaan siirtyy se matkakuume johonkin toiseen paikkaan ja sinne onkin kätevämpää lähteä esim. ajankohdan, hintojen tai lentoaikojen puolesta.

    Nuorempana rahan määrä ja lentojen hinnat yhdessä käytettävissä olevan ajan kanssa määräsivät paljon sen minne menen. Eli silloin tuli useasti katsottua, että jaahas, nyt on kympin lennot Latviaan, sinne viikonlopuksi. Tai 50 eurolla pääsee lentämään näihin kolmeen paikkaan, niistä valitsin kivoimman kuuloisen tai hintatasoltaan halvimman maan.

    Halvat lennot synnyttävät edelleen valtavaa matkakuumetta, koska eihän sitä paikkaa taida olla missä ei haluaisi käydä, varsinkaan jos edullisesti pääsee. Mutta nykyään sitä tulee tosiaan myös paljon tehtyä niin, että ensin nousee matkakuume jotain tiettyä maata tai aluetta kohtaan ja sitten vain odotellaan, että edulliset lennot osuvat kohdalle.

    Kiva kun avasit tätä kohteiden ns. valikointia! Nyt toivotan hyvää joulua 🙂

    1. Kiitos Teea!

      Olisihan ihan mahtavaa, jos ei yhtään tarvitsisi rahaa ajatella. Mutta kyllä vain se ainakin meillä määrää aika paljonkin. Tietty jos koko vuoden matkabudjetin satsaisi yhteen reissuun, mutta sellainen ei vain käy!

      On meilläkin kyllä noita nyt syntyi tarve, koska mennään -paikkoja. Harvemmin, mutta on. Esimerkiksi São Tomé oli sellainen. Talvella sen keksin ja synnytin pakonomaisen tarpeen, ja lokakuussa oli sen aika. Nyt minulla on valtava tarve päästä Kuubaan. Saa nähdä, kauanko kestää tarpeen synnyttämisestä sen toteuttamiseen. 🙂 Ennen syksyä ei taida onnistua. Siihen mennessä saattaa olla jo uudet suunnitelmat. 🙂

      Ihanaa joulua sinullekin!