Type and press Enter.

Minsk – 23 havaintoa  

MMinsk on mainio pitkän viikonlopun kohde. Se on kiinnostava sekoitus Neuvostoliittoa ja modernia Eurooppaa. Siinä on jotain tuttua mutta myös omat erilaiset idän vibansa. Kun itsekseen kuljeskelee, osuu silmiin kaikenlaista. On siis satunnaisten havaintojen aika.   

1. Minsk on siisti. Kaduilla ei ole roskia kuin satunnaisia tupakantumppeja. Myös ravintoloiden vessat ovat siistejä. 
2. Harvoin kaupunkilomalla tulen kiinnittäneeksi huomiota auringonlaskuihin, jollen ole meren rannalla. Mutta Minskissä auringonlaskut olivat hienoja. En vain keksinyt, mistä niitä voisi parhaiten katsoa. Ensimmäisen näkeminen oli oikeastaan vahinko, ja seuraavana sateisen päivän iltana en arvannut odottaa enää näkeväni.

Minsk

Minsk

3. Jos mietit, mitä panna päälle, tässä vinkki naisille, jos haluat sulautua joukkoon: Jos hame, lyhyt. Jos housut, öljyllä päälle vedettävät. 
4. NextApp on hyvä taksisovellus ainakin yhden käyttökerran perusteella. Se toimii kuin Uber, mutta maksetaan aina käteisellä. Kolmen kilometrin matka maksoi 2,50 euroa. 
5. Palvelu on kaikkialla enimmäkseen oikein hyvää mutta hirveän hidasta. 
6. Englantia puhutaan välttävästi. Jossain ei osata sanaakaan, toisaalla puhutaan sujuvasti. Keskustassa ruokalistat ovat aina myös englanniksi. Kertaakaan ei tullut olo, ettei asia selviäisi. Ainä löytyi paikalle joku, joka osasi. 
7. Suunnilleen kaikki ravintolat ja baarit tarjoavat wifiä, mutta siihen kirjautuminen vaatii puhelinnumeron antamista ja tekstarilla tulevan koodin käyttöä. Minulla tämä toimi vain kerran. Kaikkialla tarjoilija tilasi koodin omaan numeroonsa, jos vain sanoin, ettei toimi. 
8. Minsk on herkuttelijan kaupunki. Siellä on uskomaton ravintola-, kahvila- ja baaritarjonta. 
9. Minsk on ihana yhdistelmä neuvostotyyliä ja modernia maailmaa. Kansallismielisen neuvostotaideteoksen alla on amerikkalainen pikaruokapaikka, Lenin-setä ja katutaide mahtuvat hyvin samalle seinustalle. 

Minsk

Minsk
10. Kun tilaa kivennäisvettä, kysytään aina, haluaako sen kylmänä vai lämpimänä. Kylmä on ollut yhtä poikkeusta lukuunottamatta noin huoneenlämpöistä. 
11. Musiikilla on yksi asento: nupit kaakossa. Ruokahetket eivät siis ole varsinaista meditaatiota. 
12. Huhtikuu on kalenterissa talvi. Hotellissa ja oikeastaan kaikkialla muuallakin lämmitys on siis täysillä. Huoneessani patteri hohkaa ja pakko nukkua ikkuna auki (28 astetta ikkuna kiinni), joten se hohkaa vielä enemmän. Ravintoloissa sai riisua aina kevyimpään säädylliseen asuun. 
13. Sukkahousutaivas on tämäkin itäeurooppalainen kaupunki. Taas tein ainoat tuliaisostokseni sukkisosastolla. 
14. Kasinoiden määrä on älytön! Niitä on joka nurkalla. 
15. Ihmiset tupakoivat paljon. Ravintoloissa kukaan ei tupakoi, vaikka pöydillä on tuhkakuppeja. 
16. Liikennekulttuuri on siisti. Esimerkiksi suojateitä kunnioitetaan yleisesti. 
17. Café ei oikeastaan ole kahvila vaan ravintola. Voi se kyllä olla kahvilakin. Kaikki cafét, joihin menin, tarjoilivat ruokaa. 
18. Vielä on katukuvassa luukkukioskeja, siis sellaisia seinässä olevia pikkuruisia luukkuja, joista voi ostaa epäilemättä kaikenlaista. Mitenköhän sellaisella pärjäisi ilman kielitaitoa?


Minsk
19. Korttimaksu sujuu kaikkialla ja vaikuttaa olevan käteisen käyttöä suositumpaa. Pankkiautomaatteja ei ole suinkaan joka nurkalla. 
20. Arkkitehtuuri on mielenkiintoista. Siinä näkyy niin monenlaista kerrostumaa kauniista vanhoista arvotaloista neuvostokolosseihin ja moderniin nykyarkkitehtuuriin. 

Minsk

Minsk

Minsk

21. Ravintolasta tai kaupasta ei välttämättä näe mitään kadulle päin, koska ikkunat ovat teipatut tai verhojen peittämät. Mutta sisällä voi olla mitä tahansa, yleensä kaunista ja kiinnostavaa. 

Minsk
22. Minsk tuntui turvalliselta kaikkina vuorokaudenaikoina. En toki iltayhdentoista jälkeen kulkenut kaupungilla, mutta pimeän aikaan kuitenkin. 
23. Neuvostonostalgiaa hakevalle alkaa olla myöhäistä. Huivipäisiä vetokärrymummoja saattaa vielä nähdä keskustan ulkopuolella, mutta muuten alkaa Minsk olla jo siirtynyt kauas pois noista ajoista. Ladatkin ovat ihan satunnaisia ja nekin näin jossain takapihoilla, en liikenteessä. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 comments

  1. Kun Finnair aloitti Minskin lennot, mietin, että olisikohan se matkan arvoinen. Luin silloin aiemmat juttusi, yllätyin ja totesin, että onhan se. Mutta sitten menivät ja lopettivat lennot ennen kuin ehdin lähteä.

    Nyt, kun luin nämä uudet Minsk-postaukset, niin alkoi taas houkutella. Pitäisi vaan rohkaista itsensä tuon Belavian kyytiin.

    1. Minulla ei ole yleensä ennakkoluuloja lentoyhtiöitä kohtaan, kuten ei ollut Belaviaakaan. EU:n alueella operoivat miellän järjestäen turvallisiksi. En minä ainakaan Minskiin jättäisi lennon takia menemättä. Kirjoitan yhden jutun vielä ihan yleisesti paikoista ja tunnelmista. Vähän luulen, että sen jälkeen alat jo pakkailla kamoja. Reilun tunnin lennon päässä Helsingistä on varsinainen aarre.