Type and press Enter.

Miksi minulta oli tähän asti pimitetty Urbino? 

Urbino

Miksi minulta on tähän asti pimitetty Urbino? Toisaalta en ehkä olisi onnellisempi, jos olisin nähnyt sen joskus aiemmin. Mutta oli oikeastaan siis aivan briljantti idea minulta lentää Anconaan ja lähteä maata pitkin kohti Milanoa. Vaikka Ancona oli pettymys, Pesaro sulatti minut täysin – ja turisti-infon naiset paljastivat minulle, että ihan lähellä, alle tunnin bussimatkan päässä, olisi Urbino. Kuulin sanan Unesco ja aloin jo kysellä bussiaikatauluja. Usein olen huomannut turisti-infot Italiassa vähän ynseiksi, mutta nämä naiset olivat ihania.

Urbino on rakennettu kukkulalle. Sen muurein rajattu historiallinen keskusta on renessanssiajalta ja merkittävä aikansa tuote. Siksi se on myös Unescon maailmanperintölistalla. Astuin portista sisään. Sen jälkeen koko päivä oli mäkiä ylös ja alas. Jyrkkyydessään se ei ihan pärjännyt Cortonalle, mutta koska yritin nähdä kaupunkia niin paljon kuin mahdollista, olivat jalat illalla aika hapoilla. 

Merkittävin nähtävyys on palatsi, jota häpeäkseni en nähnyt kuin ulkoa. Eksyin matkalla bussille niin pahasti Pesarossa, etten ehtinyt ajoissa. Syyttäisin GoogleMapsia, jos joku suostuisi uskomaan, että vika ei ollut käyttäjässä. Toisaalta Urbino itsessään, ihan vain ympäriinsä käveltynä, viinillä istuttuna ja jätskillä herkuteltuna, on vaikuttava. Vaikuttava tosiaan lienee paras sana kuvaamaan kaupunkia. Se on jylhä. Se on yhtenäinen, hyvin säilynyt kivikaupunki. 

Urbino

Urbino

Urbino

Urbino

Urbino

Urbino

Urbino

Urbino

Keskusaukio on pieni. Sen reunoilla on muutama ravintola ja keskellä suihkulähde. Mutta se on vilkas. Joka suuntaan risteilee kapeita mukulakivikatuja. Mutta Urbino, kuten melkin mikä tahansa italialainen kaupunki, hiljenee muutamien kortteleiden päässä. Vaikka Urbino on tavattoman pieni, turistit pakkautuvat vain muutamalle kadulle. Kun lähdin hortoilemaan vähän kauemmas, kadut olivat hiljaisia. Näin vain satunnaisia paikallisia. 

En tiedä, pääseekö kaupungin kävelemään muurin viertä ympäri, mutta aika pitkästi kuljin. Maisema on kaunis. Urbinosta näkee kauas. Bussimatkalla kaipasin viiniviljelmiä ja upeaa italialaista maaseutua, mutta vähän petyin. Näköjään piti kavuta korkealle nähdäkseen. 

Onneksi en tullut Urbinoon matkatavaroiden kanssa. Samsoniten rullaaminen mäkiä olisi ollut rangaistus kaikista pahoista teoistani ja ajatuksistani. Minulle päiväretki oli kylliksi. En usko, että olisin toisena päivänä saanut enää enempää, ainakaan jos en olisi mennyt palatsiin tai museoihin. Loman viimeinen viikko melkeinpä pakotti nauttimaan ulkoilmasta. Ehtiihän Suomen syksyssä taas jumia sisällä. 

Jos ikinä pyörit Etelä-Italiassa Marchen maakunnassa, nyt tiedät, että siellä on Urbino. Et voi sanoa, ettei kukaan olisi kertonut. 

Urbino

Urbino

Urbino

Urbino

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 comments

  1. Hienot maisemat ja nuo ihanat italialaiset kukkulakaupungit!

    1. Sanopa muuta <3

  2. Kuten Instan puolella kommentoinkin, niin minäkin tykästyin Urbinoon vuosia sitten Italiassa yhden kesän asuessani. Sinne pääsi kohtuullisen kätevästi Riminiltä ja siksi veinkin Urbinoon kaikki kesän aikana Riminillä vierailleet kaverini. Sesonkiaikaankin kaupunki oli melko hiljainen ja ehkä juuri siksi aidon oloinen.

    1. Olin itse heinäkuun ihan viimeisinä päivinä, ja vaikka turisteja oli, ei todellakaan paljon. Oli kivan autenttinen fiilis. Urbino on kyllä ihan helmi.

  3. En osaa vastata pimittämiskysymykseen, mutta hienot kuvat on. Tiedän yhden, joka on vieraillut Urbinossa.

    1. Jos se et ole sinä, kannattaa lähteä vaikka heti! 🙂 Ja kiitos. Kaupungista oli helppo saada kivoja kuvia. Onhan se kerta kaikkiaan upea.

  4. […] Kuva Urbinosta: Annika / Travellover-blogi […]