Type and press Enter.

Miksi matkustan yhä uudelleen ja uudelleen?

Minut matkustaminen tekee onnelliseksi. Se on minun syyni matkustaa.

Ajattelin vähän googlailla, miksi muut reissaavat. Ihan parhaita kansan syvien rivien tulkkeja on Suomi24. Se ei pettänyt tälläkään kertaa. “Oletteko koskaan miettineet, että miksi ulkomaille matkustaminen kannattaa? Mikä on teidän motiivinne lähteä reissuun?” kysyy nimimerkki vndfg. Ronjan syitä ovat uteliaisuus, halu tutustua uusiin ihmisiin ja kulttuureihin. “kaikkeahan voi aikansa kuluksi pohtia.. Miksi harrastat(te) muuten sänkypuuhia, mikä siihen motivoi?” vastaa puolestaan nimimerkki mietiskelijä.. Okei, ei laajaa ja monipuolista vastausta Suomi24:stä. 

Iskelmä.fi:n mukaan kannattaa matkustaa viidestä syystä: 1. Voit olla eksoottinen, 2. Kukaan ei tunne sinua 3. Sinulla on hyvä syy osallistua kaikkeen uuteen 4. Tarvitset paikallista opasta 5. Astu ulos mukavuusalueeltasi, niin voit kokea jotain upeaa. Anteeksi Iskelmä, mutta kohtia 1, 2 ja 4 en oikein ymmärrä.

Aivan paras keskustelunavaus oli Vauva.fi:ssä: “Miksi on pakko matkustaa?” kysyy Vierailija. Minä ainakin kuulun joukkoon, jolle matkustaminen on melkeinpä pakko, tai jollei pakko, niin siihen on ainakin erittäin voimakas, pakottavakin, halu. Mutta kysyjä jatkaa: “Mikä ihmeen matkustuspakko ihmisillä nykyään on? Matkailu avartaa, just joo. En usko, että kanarian saarten suomipopbaari ja rannalla löhöily nyt niin ihmeesti avartaa.” Onko kirjoittajalla aika kapea kuva matkustamisesta? Toinen Vierailija vastaa:  “Eikai ole mikään pakko. Muakaan ei kiinnosta matkustelu ja tunnen itseni oudoksi linnuksi. Matkakuumetta ei ole ollut koskaan. Nautin elämästä näin.” Onko tosiaan niin, että ihminen, joka ei matkusta, kokee itsensä oudoksi? Voi kunpa voisi ajatella, että jokainen tekee omia juttujaan. 

Sitten kirpaisi omassa omatunnossa tai jossain: “Aika monet haluavat tyydyttää omia halujaan ja tarpeitaan miettimättä valintojensa seurauksia. Ootteko tosta hiilijalanjäljestä kuulleet joskus jotain mainittavan?” Olen kuullut. Tein kerran sellaisen testinkin. Jalanjälkeni ei mahtunut siihen testiruutuun. En minä siitä kyllä ylpeä ole. Mutta sitten, melkein kuin minä olisin käynyt kommentoimassa. (Olenko? Itseltäni salaa?) “Ei sitä voi ymmärtää, jos ei ole itse kokenut. Todella säälittää vapaaehtoisesti matkustamattomat, koska he jäävät paitsi maailman ihanimmasta asiasta.” Ei siinä sitten kauaa mennyt, kun naiset alkoivat tapella ja nokitella tässäkin keskustelussa ja poistuin muualle. 

Pallontallaajien keskustelupalstalla olettaisi keskustelijoiden lähtökohtaisesti ainakin olevan kiinnostuneita matkustamisesta. Sieltä löysin muun muassa tällaisia syitä: vapauden tunne, elämykset, uusien kulttuurien näkeminen, ihmiset, perspektiivi, uteliaisuus, todellisuuspako, jännitys, vaihtelu. Joillain syyt liittyvät Suomeen: yksi lähtee voidakseen palata, toinen voidakseen valittaa, kuinka huonosti asiat Suomessa ovat.

Googlaillessani aiheesta huomasin Lauran blogissa kirjoituksen aiheesta ja siinä haasteen. Minua ei ollut haastettu, mutta aionpa Instagram-kuvieni avulla avata omaa ajatteluani matkustamisesta. Laajojen pohdintojen aika olkoon ehkä joskus myöhemmin.  

Minun syitäni matkustaa ovat

arjesta irtautuminen

Omiin aamurutiineihini kuuluu aina aamupala (paitsi silloin, kun leipä on loppu, mikä tulikin tässä juuri mieleeni…). On helppo huomata olevansa kaukana kotoa, kun voi aamiaisella tuijottaa merta tai ihmetellä omaa uima-allasta. Tietenkin arjesta irtaantuminen on muutakin, mutta sen huomaa parhaiten ihan konkreettisista asioista, kuten tuoreista hedelmistä, jotka joku muu on kuorinut ja pilkkonut minulle valmiiksi.  

Untitled
Balilta Candidasasta ja Ubudista

itseni hemmottelu

Rahan laittaminen vaikkapa kampaajakäynteihin tai vaatteisiin ei ole ollenkaan helppoa. Mutta koska kaipaan myös hemmottelua, teen sen usein matkalla. Usein teen sen valitsemalla astetta paremman hotellin. Esimerkiksi kalliit ravintolat eivät ole minulle niin suuria elämyksiä, että niihin tuhlaisin. Kun saan hemmotella itseäni boutique-hotellilla Malesiassa, kelluvalla bungalovilla tai omalla pikku talolla autiolla hiekkarannalla, tunnen voivani todella nauttia pitkien työviikkojen hedelmistä. Eikä hemmottelun tarvitse aina olla satasissa laskettavissa. Siihen riittää proseccolaisillinen San Marcon aukiolla Venetsiassa.

   Untitled

Untitled

erilaiset kulttuurit

Olen niin onnellinen, että olen voinut koluta maailmaa ristiin rastiin, käydä yli sadassa maassa ja samalla nähdä kaikkea niin todella erilaista. En ole ollut missään niin kauaa, että voisin sanoa tuntevani yhtään kulttuuria. Olen nähnyt niistä todella vain pintaa. Mutta jotain ymmärrän siitä, kuinka eri tavalla ihmiset voivat elää. Olen kulkenut idästä länteen, etelästä pohjoiseen, kristittyjen, juutalaisten, muslimien ja kaikenlaisten idän uskontojen alueella. Erilaisuus kiehtoo, ja siksi haluan edelleen nähdä lisää.

Untitled
Taiwanista Guatemalaan

Untitled
Uusia pilvenpiirtäjiä ja souk-elämää Kuwaitissa

Untitled
Niin erilaisia historiallisia Unesco-kohteita Ateenassa ja Sukhothaissa

uskomattomat maisemat

Olen oppinut, että monenlainen voi olla kaunista. Haluan nähdä erilaista luontoa, erilaisia maisemia. Vasta ihan viime vuosina olen löytänyt karun kauneuden. Olen tyytyväinen, etten pyrkinytkään Grönlannin ja Färsaarten kaltaisiin paikkoihin ennen kuin vasta nyt. En olisi osannut arvostaa niitä ennen. Pitkään minulle kaunista oli kärjistetysti vain siisti kaupunki ja palmuranta.  

Untitled
Grönlannista ja Färsaarilta

Untitled
Thaimaasta ja Réunionilta

sininen taivas ja valkoinen hiekka 

Edelleen haluan nähdä valkoista hiekkaa, upottaa jalkani siihen, kävellä paljain jaloin rannalla. Haluan nähdä auringon ja vieläpä kirkkaan siniseltä taivaalta. Haluan nähdä palmuja. Niidenkin vuoksi minun on matkustettava. Suomessa on varsinkin hiekkaranta- ja palmusektorilla aika hiljaista. 

Untitled
Langkawilla ja Gili Trawanganilla

itseni ylittäminen ja uudet kokemukset

Sitä, miten matkailu on tehnyt minut rohkeammaksi, voisi tehdä kokonaisen postauksen. Se todella on muuttanut minua. Mutta koska kotona elän pikkuruista elämää kodin ja työn merkeissä, teen matkoilla asioita, joita kotona en tekisi. En lähde kotona luontoon, mutta matkalla haluan niin tehdä. En ole urheilullinen, mutta mielelläni vähän ponnistelenkin siellä jossain, kaukana kotoa. Luontokokemuksetkin ovat yksi syy matkustaa. Ja kun oikein villiksi heittäydyn, saatan löytää itseni taivaalta liitovarjolla. Pelkkä liitäminen riittäisi minulle nyt syyksi matkustaa maailman ääriin.

Untitled
Menneenä kesänä Réunionilla

herkuttelu

Erilainen ruoka, makuelämykset ja ne vähän huonommatkin kokemukset, ovat myös syy lähteä pois kotoa. Tiedän, että Helsingistä saa jos jonkinlaisia etnisiä ruokia, mutta eihän se ole sama asia. Söin keväällä Smørrebrødejä Tampereella. No ei ollut ihan sama. Mies toi eilen noutokiinalaista. No ei ihan sama kuin vietnamilainen pho-keitto rantaravintolassa varpaat hiekassa.  

Untitled

yllättävät kokemukset

Matkailun ennakoimattomuus on hienoa. Yhtäkkiä voi olla vuohia puussa tai lemuri päässä. Kun antaa asioiden tapahtua, voi kokea vaikka mitä.   

Untitled
Madagaskarilla ja Marokossa

eläimet

Matkustan eläintenkin vuoksi. Afrikkaan janoan koko ajan uudelleen. Norsuperheen tai leijonanpennun näkeminen on mieletöntä. Kun Avara luonto on melkein kosketusetäisyydellä, melkeinpä liikutun. Seurasin Facebookissa Urbaanin viidakkoseikkalijattaren matkaa Sri Lankassa. En tiennyt villin luonnon olevan perus turistin lähestyttävissä sielläkin. Mutta ne Aasian elefantit haluan minäkin nähdä! 

Untitled
Elämää Masai Marassa, Keniassa

kokemukset, joita en voisi saada kotona.

Luultavasti listani on jäänyt hyvinkin vajaaksi. Syitä matkustaa on paljon enemmänkin, aivan varmasti. Mutta kyllä minä matkustan kokeakseni kaikkea sellaista, mitä kotona ei ole mahdollista kokea, vaikka kävellä auringonlaskuun keskellä hiekka-aavikkoa. 

Untitled

Matkustamisen pakkoon minulla liittyy myös paljon vain selittämätöntä halua. Esimerkiksi punaiset bussit voisivat olla minulle syy matkustaa Lontooseen, Rialton sillan pielessä  ja San Marcon aukiolla istuminen Venetsiaan, kattobaarissa istuminen Bangkokiin. Ne vain ovat minulle merkityksellisiä. Mutta merkityksellistä on myös kierrellä ostarissa ja katsoa paikallisten tapoja ja ostokäyttäytymistä, parkkeerata kahvilaan tarkkailemaan ohikulkijoita, ihailla arkkitehtuuria, löytää toreja ja basaareja, kurkata kirkkoihin ja moskeijoihin tai mitä ne pyhät paikat kenelläkin ovat tai vaihtaa ajatuksia paikallisten kanssa. Matkailu on minun tapani käyttää kaikki rahani ja vapaa-aikani.

Miksi sinä matkustat? Tai vaihtoehtoisesti miksi et matkusta?    

– – –

Kaikki jutun kuvat ovat Instagram-kuviani, koska tämä on osa Instagram TravelThursday -kampanjaa, jonka ideana on tuoda Instagramia esille matkailutiedon ja -inspiraation lähteenä. Tarkemin sen ideaan ja sääntöihin voit tutustua suomalaisten emoblogien kautta, esimerkiksi Kaukokaipuu. Inspiroidu Instagramissa matkailusta katsomalla kampanjakuvia häshtägillä #igtravelthursday. Minut löydät käyttäjänimellä @travelloverblogi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

35 comments

 1. Voi hyvänen aika noita googlettamiasi keskusteluja. 😀 Iskelmän listaus on vähintäänkin outo ja jos jonkun näkemys matkustamisesta on Suomi-baari Kanarialla niin pistää jopa vähän säälittämään. Soisin niin mielelläni kaikille sen ihanan tunteen, jota en osaa selittää, mutta joka valtaa parhaimmillaan matkoilla koko kehon ja mielen. Kuvailit tässä niin perusteellisesti matkailun ihanuutta ettei minulla oikein ole mitään lisättävää, vaikka toki joistain asioista ajattelen hieman toisin. Minä esimerkiksi valitsen mieluummin ravintolaelämyksen ja majoitun vaatimattomampaan hotelliin. Tai no, jos varaa olisi valitsisin sekä ravintolaelämyksen että hienomman hotellin. 🙂 Maisemat, kulttuurit, kokemukset, herkuttelu ja itsensä ylittäminen ovat kuitenkin ehkä niitä tärkeimpiä asioita, miksi matkustan.

  1. Ei sitä tunnetta tosiaan aina osaa edes selittää, mutta kun on keskellä vierasta kulttuuria kaikki mahdollisuudet avoinna, joskus vain hymyilen kuin tollo. Tuntuu niin hyvältä. On ihan selvää, että jokaisella on omat painotuksensa, mihin rahansa laittaa. Kuka mistäkin nauttii. Kulinaristi on valmis maksamaan ruoasta ja viiniharrastaja viineistä. Minulla satojen eurojen ateriat menevät vähän hukkaan ja samoin on viinin kanssa. Osaan vain sanoa, pidänkö siitä vai en, onko liian makeaa tai liian hapokasta. 🙂 Matkailussa ihan parasta onkin tehdä valintoja, alkaen siitä, mihin menee (vai meneekö ollenkaan).

 2. Hyviä syitä nämä kaikki ja voisin allekirjoittaa jokaisen niistä! Takerrun erityisesti tuohon itsensä hemmotteluun – rakastaisin syödä paljon hedelmiä aamiaisella mutta en ikinä jaksa kuoria ja pilkkoa niitä arki-aamuina. Sen takia lomalla onkin ihan luksusta että joku muu on tehnyt sen puolestasi 🙂

  1. Olen niin samaa mieltä! Kyse on pienestä asiasta, mutta juuri tuoreet hedelmät ja niiden ylen syöminen on minulle oikeasti todella tärkeää! Hotellin aamupalan tason minulla määrittelee oikeastaan juuri hedelmät. Jos niitä ei ole, ei mikään voi niitä korvata. Ja juurikin kuorittuna ja pilkottuna. Minun hommani on vain syödä. 🙂

 3. Enpä olekaan koskaan oikein istahtanut alas ja miettinyt, miksi ihmeessä haluan matkustaa ja halusin matkailusta jopa ammatin. Hmmm, varmasti samoista syistä kuin sinäkin. Matkustelu on se minun harrastukseni, ja ylipäätään voi miettiä miksi ihmiset harrastavat asioita, haluavat laittaa harrastukseen rahaa eivätkä jää sohvan pohjalle makaamaan.

  1. Nimenomaan! Harrastus! Joku mökkeilee, toinen purjehtii, golffaa, mitä noita nyt on. Kysymyksiin rahasta vastaan usein, ettei minulla ole muita kalliita harrastuksia. Jos olisi, ei matkailuun olisi samanlaisia mahdollisuuksia, ei aikaa eikä rahaa.

 4. Samoin kuin noita keskustelupalstoja lukiessa, minua alkaa huvittamaan ja ahdistamaan ajatuskin, että jämähtäisin vain johonkin yhteen paikkaan. Vain siksi, että olen sinne sattunut syntymään ja niin kuuluu monen mielestä tehdä.

  Kun ajattelen ensin kotiani, sitten kotikaupunkia, maata, mannerta ja lopuksi maapalloa, niin ymmärrän mitä kaikkea ympärilläni onkaan! Miksi siis jäädä paikoilleen ja toteuttaa vain yhtä totuutta, kun maailma on erilaisia todellisuuksia täynnä.

  Aina ei tarvitse kuitenkaan lähteä toiselle puolelle maapalloa, vaan uusi polkukin voi olla pieni seikkailu arjessa. Olkoon se sitten uteliaisuus, seikkailun- ja vaihtelunhalu, vapaudenkaipuu, tai mikä, niin matkailu tekee minutkin onnelliseksi. Varsinkin nuo “uskomattomat maisemat, luonto- ja eläin kohtaamiset sekä yllättävät kokemukset” ovat tämän reissaajan mieleen 🙂

  1. On tietenkin paljon syitä, miksi ihmiset eivät matkusta. Mutta halu olla vain yhdessä kuplassa, on ehkä aika tavallista, vaikka matkustaisikin. Oma todellisuus on helpoin ymmärtää.

 5. Ihana postaus! Niin loistava <3
  Mun ei tartte nyt tehä IGTT:tä ollenkaan, kun fiilistelen tätä loppupäivän 🙂

  1. Kiitos Maerit! Ihana kuulla, että tykkäsit!

 6. Hyvä postaus! Ajattelin itsekin toteuttaa tämän, jahka ehdin. Mutta tiivistetysti matkustan siksi, että nautin siitä, eli samoin kuin sinä, tulen siitä onnelliseksi 🙂 Se on mun mielestä kaikkein paras peruste!

  1. Eihän omaa matkustamista oikeastaan edes tarvitse perustella. Kunhan elää siten, miten hyvältä tuntuu (eikä siinä sivussa kamalasti tee hallaa muille).

 7. Mielenkiintosta pohdiskelua ja allekirjoitan kyllä monta noista syistä, että minkä takia mä matkustelen. 🙂 Mä tuun siitä onnelliseksi ja nautin tutustua uusiin paikkoihin. Oon onnellinen kotona, mutta se fiilis reissussa jossain mahtavassa paikassa on vaan <3. En tiiä tarviiko sitä perustella sen enempää, kaikki saa matkustaa just sen takia kun haluaa. Jos joku ei halua matkustaa niin sekin on ihan fine. Joku ei vaan nauti siitä, ei se oo multa pois enkä todellakaan surkuttele sitten hänen "ankeaa" matkustamatonta elämää.

  1. Oikeastaan halusin mennä aika kevyellä, vähän avata kuvien tarinaa, mutta tuli aihetta kai väkisinkin vähän pohdiskeltua siinä samalla. Syitä matkustaa on varmasti paljon, ja minullakin ne vaihtelevat oikeastaan oman vireystilankin mukaan. Nyt pimeässä marraskuussa syyksi riittäisi ihan pelkkä valo (ja lämpö, ja se valkoinen hiekka ja meri, uima-allaskin kelpaisi).

 8. Kun Amsterdamin rautatieasemalle saapuessani kuulin kuulutuksen: “Juna Pariisiin lähtee raiteelta se ja se viidentoista minuutin kuluttua”, tiesin mikä matkustamisessa kiehtoo minua. Se on vapaus! Vapaus mennä ja tulla. Oli se sitten naapurikaupunkiin tai Eurooppaan, Atlantin yli, maapallon toiselle puolelle. Vapaus nähdä ja kokea. Kulkea. Tuntea. Kaikki se kirjo, mitä maailmalla on tarjottavanaan.

  1. Hyvin kiteytetty. Minulla vapaus liittyy erityisesti vielä yksin matkustamiseen. Silloin teen älyttömiäkin ratkaisuja ihan vain siksi että haluan ja voin.

 9. Muuten kyllä se on pitänyt ulkomailla ollessa pistäytyä suomi-baarissa, kun ihan vielä Frederik siellä esiintyi. Tavallisesti kaihdamme noita paikkoja. Reissaaminen on irtiottoa arjesta, itsensä hemmottelua olla valmiissa pöydässä, nähdä ja kokea, huomata että pärjää. Olen levoton luonne, en halua olla paikallaan. Vapaus, huomata, että on keskellä ihan jotain vierasta tavanomaista. Melkein joka kerta kun kone lähtee lentoon, nousee kyyneleet silmiin….jollain tavoin niin kiitollinen siitä, että taas menossa….uskomatonta, että se voi olla näin tärkeää.

  1. Minulle Suomi-baari ja Frederik todella oli eksoottista ja uusi kokemus! Ja kyllä vain tunnen minäkin todella olevani etuoikeutettu, kun voin matkustaa!

 10. Voi elämä noita keskustelupalstojen kommentteja. 😀 Jokaisella ne syyt ovat tosiaankin omat, ja vaikka joku nyt sinne ulkomaille suomikaraokebaariinkin menisi, niin mitä sitten? Hänellä on eri syyt matkustaa kun jollain toisella, joka vastaavia paikkoja ehkä välttelisi. Toisaalta, kaikki eivät pidä matkustamisesta ja sekin on ihan ok. Meitä on moneen junaan!

  Komppaan noita sun syitä. Matkailu on kasvattanut ihan älyttömästi ja aion jatkaa tätä elämänikäistä kasvuprojektia. Herkutellen siinä sivussa. 😉

  1. Minäkin ylimielisyyksissäni vähän naureskelen suomipoppibaarille, mutta olet niin oikeassa: jokainen tavallaan. Arjesta irtautumista sekin on! Yleensä kohteessa on vieläpä lämmintä ja sininen taivaskin, luultavasti hyvää ruokaakin. Todellakin siis niitä syitä matkustaa!

 11. Tosi kiva postaus Annika ja hyvä kun tartuit haasteeseen (se olikin tarkoitettu avoimeksi!) vaikka se kävikin vissiin vähän puolivahingossa 😀 Hauska sattuma joka tapauksessa, että olin juuri sattunut pohtimaan samoja juttuja ja löysit jutun googlaamalla. Ei varmaankaan haittaa, että jaan tän postauksen mun blogin FB:ssa? Oon jakanut siellä nyt muiden kirjoittamia vastineita haasteeseen. 🙂

  Ihana tuo rohkeusaspekti. Siitä olisi kiva luea lisää!

  1. Toki voit jakaa. Se olisi kiva. Tosiaan puolivahingossa osallistuin haasteeseen, kun mietin, miten lähestyä IGTT:ta tällä kertaa. Yritän tarttua rohkeusnäkökulmaan joskus. Se vaatii sen verran omakohtaisuutta, ettei synny ihan hups vaan. 🙂

 12. Aika samanlaisia syitä itsellänikin matkustamiseen kuin sinulla. Kaiken takana on varmasti sellainen perustavanlaatuinen uteliaisuus ja hinku kokea uutta, nähdä erilaista.
  Ja näin marraskuun harmaudessa se lämpö ja aurinko houkuttavat myös eniten, ei niinkään kylmät kohteet, vaikka niissäkin mielelläni kävisin.

  Myös omilta kotikulmilta sekä Suomenmaasta olen nyt oppinut löytämään niitä uusia kokemuksia. Ei matkailu aina suuntaudu kauas, joskus voi vain matkustaa itseensäkin. Uteliaana ja vastaanottavaisena.

  1. Yritän joskus vielä löytää itseni matkustamasta Suomessa. En tiedä, koska se tapahtuu, vai tapahtuuko koskaan. Ehkä joskua kasvan niin aikuiseksi, että ajattelen Suomenkin olevan kyllin kiinnostava. Nykyään vain on liian kova polte ulkomaille.

 13. Iskelmä.fi:n perusteluista on aistittavissa, että kyseinen radiokanava on suunnattu maaseudulla asuville vanhemmille ihmisille. Niille, jotka tuntevat IHAN KAIKKI kylällä eivätkä koskaan tapaa mitään eksoottista, ja todellakin tarvitsevat apua matkustaessaan…

  Itse taidan vastata tähän kysymykseen jossain vaihessa blogin puolella. 😉

  1. Hyvä analyysi. Minusta Iskelmän lista vain oli outo. 🙂

 14. (Onkohan sun blogissa muuten joku vika, kun yhdenkään kommentoijan kohdalla ei ollut linkkiä? Spottasin pari uutta nimeä ja olisin halunnut tsekata josko bloggaavat, mutta nyt ei tainnut onnistua..)

  1. Vika on teemassa. Ei saa linkkiä. 🙁 Tyhmää, mutta totta. Olen kysynyt sitä suunnittelijalta ja toivonut, että päivityksissä korjaisivat.

 15. Haluaisin kommentoida upeide kuvien lisäksi sellaista, että

  tämän jutun kaksi ensimmäistä lausetta ovat aivan ihanat. Matkustamisesta voi aina syyttää, mutta onnea ei kukaan voi viedä toiselta pois. <3

  1. Kirjoitin vähän aikaa sitten kokonaisen postauksen siitä, miten matkailu tekee minut onnelliseksi. Onneksi saan olla niin etuoikeutettu, että voin matkustaa.

 16. Uh, Suomi24… eksyin sinne sen ainoan yhden kerran kun googlasin lasten kanssa matkustamisesta kun odotin ensimmäistäni, ja sen jälkeen en ole keskustelupalstoilla vieraillut. Keskusteluthan olivat juuri sitä tasoa mitä voi odottaakin, eli “miksi ihmeessä kukaan haluaa raahata lastaan maailmalle”. Noh. Mitä tulee itse matkustamiseen, allekirjoitan nuo sinunkin mainitsemat seikat, mutta niiden lisäksi voisin sanoa että matkustaminen on minulle ja meidän perheelle elämäntapa ja tapa pitää yhteyttä rakkaiden ihmisten kanssa joita löytyy niin Suomesta kuin maailmaltakin.

  1. Juu, ehdottomasti elämäntapa! Elämäntavaksi se on tullut minusta kuitenkin muiden syiden vuoksi.

 17. […] palataan vaikka monta kymmentä kertaa. Annikan ajatuksia matkustamisesta voit lukea vaikkapa täältä. Toisen matkabloggaajakollegan ajatuksia maabongaamisesta, ja siitä, miksei se välttämättä […]

 18. […] joku mistä puhun? Reissaajan perspektiivistä, tai vaikka vain puhtaasti tästä: Miksi matkustaa yhä uudelleen ja uudelleen. Minun tapani kokea matkustelua on erilainen, olen asunut ja työskennellyt Namibiassa, Norjassa ja […]

 19. […] joku mistä puhun? Reissaajan perspektiivistä, tai vaikka vain puhtaasti tästä: Miksi matkustaa yhä uudelleen ja uudelleen. Minun tapani kokea matkustelua on erilainen, olen asunut ja työskennellyt Namibiassa, Norjassa ja […]