Type and press Enter.

Miksi Kep on oikeastaan aika mainio kohde? 

Kep on mitä rentouttavin paikka. Siellä ei ole oikeastaan mitään, mutta siellä on kaikki, mitä nyt vaikka viikossa lomalla tarvitsee. Kun sanon, ettei siellä ole mitään, tarkoitan, että Kep ei ole tunnettu mistään nähtävyyksistä. Sillä ei ole temppeleitä, kuten Siam Reapilla on. Sillä ei ole pitkiä hiekkarantoja, kuten rannikolla pohjoisempana on. Sillä ei ole Phnom Penhin sykettä ja kattoterasseja. Mutta sillä on luontoa, aitoa kambodžalaista elämää, mahdollisuudet myös rantalomailuun. 

Asuin Villa Kep Resortissa vähän Kepin kylän ulkopuolella. Se on täydellinen paikka rentoutumiseen. Mutta kun minulla oli sähköjänisfiilis. En vain osannut olla paikallani. Kylässä on mahdollisuuksia pienimuotoiseen hengailuun, paikallisen elämän seurailuun, hyvin syömiseen esimerkiksi italialaisessa ravintolassa (keittiömestari on italialainen). Rantaa pitkin kävelee ehkä 15 minuutissa Grab market -alueelle. Siellä myydään kaikkea, mitä merestä on saatu nostettua, ja muutakin, mitä nyt kaakkoisaasialaisilla toreilla myydään. Naiset pyydystävät rapuja myös ihan siinä rannassa ja nostavat täydet merrat asiakkaiden tehdä ostoksia. Ilman aikomustakaan ostaa tuntui tungettelevalta heilua kameroineni ostajien ja myyjien keskellä. Jokainen ostokehotus tuntui yhtä vieraalta. Miksi turisti ostaisi siitä repullisen rapuja? Siinä rannassa on myös rivi ravintoloita, joiden ruokalistoilla on lähinnä kaikenlaista merenelävää. Paikat ovat todella yksinkertaisia, karujakin, pimeitä. Oikeastaan missä tahansa muualla kiertäisin tuollaiset kaukaa. Epäilisin hygieniaa ja ruokatarpeiden tuoreutta. Mutta täällä ajattelin, että tuskin hommaavat äyriäisiä varastoon enempää kuin saavat myytyä, saahan niitä ostettua siitä parin metrin päästä aina uuteen tarpeeseen lisää. 

Kep

Kep

Kep

Kep

Kep

Kep

Kep National Park on myös ihan siinä kylillä. Valitsin kierrettäväksi kahdeksan kilometrin matkan. Mutta koska oli aika sateista enkä yhtään tuntenut paikkaa, tein lenkin skootterilla. Ei muuten ollut skootterini mikään varsinainen enduropyörä, joten väittäisin, että olisin päässyt helpommalla, jos olisin kävellyt. Fillareita vastaani taluttaneet turistit ajattelivat epäilemättä samoin. Reitiltä on paikoin kivat näkymät merelle, ja sen verran maastossa on nousua ja laskua, että ihan hyvä lenkki se olisi liikunnankin kannalta. Ainoa harmillinen puoli on, että ainakin tälle lenkille alku- ja päätepiste ovat eri paikassa. Tietenkin tuktukin voi saada viemään ja hakemaan eri paikasta, mutta aika tottunut luontoilija saa olla, että osaa arvioida, milloin kannattaa tulla hakemaan. 

Kep

Kep

Kep

Kep

Kep

Skootterilla kurvailusta muodostui minulle tälläkin kertaa jonkinlainen kohokohta. Ei haitannut, vaikka välillä satoi. Varustekysymys, sanoisin. Liikenne on rauhallista ja tiet leveät ja kunnolliset, jollei pikkuteille lähde. Kylät eivät näillä main ole erityisen kauniita: samanlaisia taloja tien varressa, vihannesten myyjiä räikeän väristen aurinkovarjojen alla, vähän nuhjuista. Mutta talojen välistä pilkottaa riisipeltoja, palmuja, mutkittelevia polkuja jonnekin syvemmälle pois maantieltä. Jostain sieltä saattaa tulla tyttö liian isolla fillarilla, jossain pihassa saattaa tonkia sika. 

Kep

Kep

Kep

Kep

Ihan kylillä on Kep Beach. Hiekkarannaltahan tuo näytti. Ei mitään puuterihiekkaa, mutta ranta. Vesi on vähän sameaa, mutta kyllä tälläkin rannalla päivää paistatellaan. Minä näin sen vain sateisen harmaana. 

Parempaa uimarantaa halajava menee Rabbit Islandille, joka on noin 20 minuutin venematkan päässä kyliltä. Sinne pääsee koko päivän retkelle 8 dollarilla. Hakevat ja palauttavat hotellille. Menoja on aamulla ja iltapäivällä, paluu neljältä. Koska sää oli epävakainen, ei juuri toivomanani aamuna ollut kyytiä. Mutta koska halusin tuonkin paikan nähdä, otin oman veneen. Saihan sitä selitellä, että kyllä, vain minä, kyllä, minun veneeni, ei, meitä ei ole muita. Jos siis on vaikka kaksikin jakamaan kuluja, ei oma vene (24 $ ja kyydit tuktukilla noin 8 $) ja vapaus mennä ja tulla haluamaansa aikaan paljon kalliimmaksi tule. Rabbit Island oli minusta sellainen kiva käydä -kohde. Oli mukava hengailla rannalla, makoilla riippumatossa ja kuunnella aaltoja, syödä halpa muttei erityisen maukas lounas. Saarella on myös simppeleitä bungaloweja, jos haluaa olla yötä. Jos oikein ymmärsin, hinnat ovat todella halvat. Jotenkin se oli minusta aika romanttinen ajatus – mutta ei mitään sellaista, mitä yksin olisin halunnut tehdä. 

Rabbit Island

Rabbit Island

Rabbit Island

Kepin pippuria sanotaan pippurien sampanjaksi. Pippurifarmit ovat kuulemma kivoja vierailukohteita, mutta jotenkin retkiin saadaan menemään koko päivä. Siksi jätin suosiolla itse menemättä. Veneretki mangrovemetsään oli ehdottomasti kokemisen arvoinen. Sitten on vielä Kampotin yöelämä. Kep on hiljainen, mutta jos tekee mieli baariin, niitä on Kampotissa, 20 kilometrin päässä, ja sen perusteella, mitä puhuin expatien kanssa, menoa on joka ilta. Pääsin tällaisen bile-expertin matkaan yhtenä iltana, mutta se sattui olemaan harvinaisen hiljainen ilta. Mutta Kampotin yössä oli kyllä viehätyksensä. Baari saattoi löytyä vaikkapa t-paitakaupan takahuoneesta. Baarin voi myös perustaa kadunkulmaan jalkakäytävälle, kun hommaa jääkaapin, muutaman pöydän ja tuolin ja sopivan määrän jouluvaloja tunnelmaa antamaan. Myönnän, että olisin saattanut ajautua Kampotin yöhön useamminkin, mutta taksi Kepistä oli aika kallis. Seuraavalla kerralla, jos näille kulmille matkustan, jakaisin olemiseni niin, että olisin viikolla Kepissä, viikonloppuna Kampotissa. Busseja kulkee muutamia päivässä, joten päiväsaikaan liikkuminen on vain muutaman dollarin tällä kylänvälillä. Ja jos ei Kampotin yö kiinnosta, kyllä siellä kannattaa piipahtaa päiväretkelläkin. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 comments

  1. Kuulostaa aika rauhalliselta mestalta 🙂 Pistetään korvan taakse, kun lähdetään meidän 2 vuoden unelmamatkalle. Ajateltiin juuri tuollaisia paikkoja, joissa voi vaan olla pidempään ja rentoutua, kunnes taas tekee mieli mennä.

    1. Kahden vuoden unelmaloma kuulostaa aivan mahtavalta! Rentoon oloon Kep sopii kyllä hyvin. Siellä voi rauhassa latailla akkuja ja tehdä suunnitelmia, minne jatkaa matkaa.