Type and press Enter.

Mikä sininen taivas! Rantautuminen maailman suurimmalle saarelle

Air Greenlandin kone oli pienin, millä ikinä olen lentänyt. Noin kolmen tunnin matkalla lentoemäntä kiersi ainakin viidesti tarjoilemassa kahvia, teetä, vettä tai mehua. Melkeinpä joka kierroksella sai myös sämpylää, suklaata, keksejä tai karkkia. Sää kirkastui lähempänä Grönlantia, ja kun olimme riittävän matalalla, olivat maisemat kirkkaine vesineen, kallioineen ja jäävuorineen aivan huikeat.

Nuu

Nuukin lentokentällä jo tiesin, että ei matka ainakaan virhe ollut. Taivas  oli kirkkaan sininen, ilma viileä, mutta samalla tavalla lämmin kuin oikein kauniina kevätpäivänä Suomessa, ja mielettömän raikas. Koko lentokenttä kaikkineen oli käsittämättömän söpö. Matkatavarahihna oli lyhin ikinä näkemäni, mutta vauhdiltaan hurja. Oma laukkuni kiersi kunniakierroksen, kun en ehtinyt ajoissa paikalle.

Hotellilta oli tuotu avaimemme kentälle, koska toimisto on viikonloput kiinni. Suunnilleen viiden kilometrin taksimatka maksoi 17 euroa. Ihan huvikseen täällä ei siis taksilla viitsi ajella. Kämppämme (olohuone-keittiö pyökinvärisine lastulevykalusteineen, sängyn kokoinen makkari ja kylpyhuone) Nordbo Apartmentissa ei ole hääppöinen, mutta maksoi silti yli 150 euroa yöltä. Tämä jo kertonee Grönlannin hintatasosta.

PAP04464

PAP04467

Nuukin kaupunki on yhdistelmä suloisuutta ja absoluuttista rumuutta. Näyttäisi, että noin 16 000 asukkaan kaupungissa suurin osa väestöstä asuu kammottavissa kerrostalokompleksissa. Anteeksi tämä, mutta esimerkiksi hyvin lähellä majoitustamme on rivissä kymmenkunta kerrostaloa, jotka näyttävät rapisevan niille sijoilleen. Sen sijaan kaikilla kirkkailla perusväreillä maalatut puupientalot ja punainen kirkko edustavat toista ääripäätä.

PAP04466

PAP04469

PAP04470

PAP04476

Keskustassa on samansuuntaisesti kulkevat pääkatu ja kävelykatu, kauppoja, pankkeja, vakuutusyhtiö, kaikki peruspalvelut siis, sekä hämmästyttävän paljon ravintoloita ja kahviloita. Lauantai-iltana Maximutin terassilla näkyi olevan pelottavan kova meno. Humalaisia heilui kylillä. Me söimme sitä vastapäätä hiljaisessa panimoravintolassa kalaa eri muodoissa. Pääruoat olivat 30 euron tietämissä. Onneksi söimme Reykjavikissa lähtiessä niin paljon, että reilun kympin kalakeitto oli täysin riittävä iltapala. Emme me täällä säästämässä ole, mutta kyllä hinnat ehdottomasti ohjaavat joitain valintoja. 

PAP04481

Koska olen koko ikäni asunut Etelä-Suomessa ja vain todella harvoin käynyt paljon Kehä kolmosen pohjoispuolella, iltojen (ja yönkin) valoisuus on hämmentävää. Aurinko paistoi vielä iltayhdeksältä niin korkealta ja kirkkaana, että oli pidettävä aurinkolaseja. Kun heräsin neljän tienoilla käydäkseni veskissä, eipä tarvinnut valoja. Tämä naurattanee pohjoisen Suomen ihmisiä, mutta etelän ihmisen saa hämmennyksiin kaikki tällainen. Pitipä tulla Grönlantiin kokemaan yötön yö ensikertaa. Hyttyset ovat muuten valtavia. Aurinkoisilla paikoilla niitä on parvina pörräämässä ympärillä, mutta varjossa eivät viihdy. Offilla pysyvät aika hyvin loitolla. Vielä ei ole tarvinnut hyttysverkkoa vetää päähän. On meillä varmuuden vuoksi sellaisetkin.

Mitä täällä voi tehdä neljä päivää? Jos sää on aurinkoinen, voi istua rannassa kahvilan ulkopöydässä juomassa kaakaota. Hyvin varustautuneena auringossa tarkenee mainiosti. Paikallisväestö saattaa kulkea hihattomissa ja mikrosortseissa. Minulla oli farkut ja kevytuntuvatakki. Tosiaan, nyt on heinäkuu. Vesille yritämme huomenna. Muutamakin firma myy erilaisia retkiä. Läheisille vuorille voi lähteä kuulemma kävelemään omineenkin. Järjestettyjä vaelluksiakin on. Bussiverkosto kaupungin alueella ulottuu moneen suuntaan, mutta vuoroväleistä emme vielä tiedä. Täällä on myös pari museota, ostari ja uimahalli. Neljän päivän täyttäminen ei siis ole mikään ongelma.

PAP04473

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 comments

  1. Viime viikonloppuna katottiin Walter Mittyn ihmeellinen elämä, jossa seikkailtiin mm. Nuukissa. Heti tuli mieleen, että pitäisköhän lähteä tuonne! Vaikuttaa mielenkiintoiselta paikalta!

    1. Kiitos vinkistä! Tuliko telkusta vai katsoitko DVD:ltä? Nuukia täytyy saada vielä kotona. 🙂

  2. Katselinkin ihaillen Grönlanti-kuviasi jo Instagramissa. Vaikuttaa niin unelmien kohteelta! Lisäjuttuja odotellessa.

    1. Kyllä se oli, vaikken itse tiennyt unelmoivani tuollaisesta. 🙂 Yritän saada uutta juttua julkaistua, mutta täällä Belfastissa ainakin Hiltonin ilmainen verkko oli niin surkea, etten pystynyt edes tähän kommentoimaan.

  3. Grönlanti olisi kyllä mielenkiintoinen matkakohde! Katseltiin sinne kohtuullisen edullisia lentoja aiemmin keväällä, mutta se hintataso siellä perillä sai unohtamaan ne lennot. Ehkä joskus myöhemmin sitten. Mielenkiinnolla odotan seuraavia juttuja 🙂

    1. Lennot Helsinki-Reykjavik-Helsinki suunnilleen tonnin yhdeltä. Meillä majoitus oli neljältä yöltä reilut 600 euroa. Siinä pystyi kokkailemaan itse, kaupoista sai lämpimiä ruokia, kuten Suomessakin palvelutiskistä. Periaatteessa kohtuuhinnalla pystyy Nuukissa elämään. Ennen tätä Alaska ei ole kiehtonut minua lainkaan, mutta nyt kyllä. Voi kesälomallakaan olla untuvatakissa ja pipossa – ihan helpolla!